nrk.no

VG tar også dugnad – men hvem får resultatet?

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur


Brukerne hjalp fantastisk til med å finne en fornuftig plassering av alle 4 585 norske postnummer. Responsen frå brukarane var enorm. Og på Erik Bolstads nettside kan du laste ned hele resultatet, enten du ønsker listen som tekst, Google Earth (KML) eller som en tabell.

vgnettliste

I dag ber VG Nett om en tilsvarende tjeneste:

Det er mer enn 10 000 lokalt folkevalgte i Norge, så det har garantert skjedd flere endringer på denne lista siden kommunestyrevalget i 2007. Representanter kan ha flyttet til en annen kommune, ha søkt fritak av forskjellige årsaker, eller ha dødd. Siden det ikke finnes noen offentlig oversikt over slike endringer trenger vi lesernes hjelp

…sier René Svendsen, redaksjonssjef i VG Multimedia til VG Nett. Det som det derimot ikke står noe om i artikkelen, er hva som skal skje med listen når den er ferdig. Kan du som leser laste den ned? Kan du bruke den til noe? Kan bloggere bruke den? Kommuner eller partier? Konkurrenter? Kan Dagbladet eller NRK laste den ned? Kan vi bruke den?

Her er en direkte oppfordring fra NRKbeta til VG Nett: Er det dugnad, får alle nyte godt av resultatet etterpå.

Kommer dere til å legge ut listen etterpå? Og i såfall hvordan og med hvilke vilkår?

Oppdatering: René Svendsen i VG Nett sier i kveld:

Vi deler selvsagt den oppdaterte listen med alle som måtte ønske den, når dugnaden er gjennomført. Den største jobben er nå å dobbeltsjekke de mer enn 200 tilbakemeldingene som kom i løpet av noen få timer.

Veldig bra, VG!

14 kommentarer

  1. Frykter dessverre at VG vil beholde resultatet selv, ikke frigi filene gratis som XML / KML / etc men kun la folk søke i denne lista fra deres hjemmeside slik at de får reklameinntekter 🙁

    Show me wrong VG!

    Svar på denne kommentaren

  2. carl christian

    Enig i grunnpoenget her, men når det er sagt så står vel NRK i en særstilling når det gjelder inntekter og eksistensberettigelse. Sammenligningen med NRKbeta er derfor ikke helt god. Syns derfor ikke det er helt urimelig om VG velger en litt anen modell for deling av det ferdige resultatet.

    Svar på denne kommentaren

  3. Hvis VG skal beholde resultatene selv er ikke dette noe dugnad! Da er det gratisarbeid.

    Hvilket betyr at jeg er nærmere hærverk enn bidrag.
    (Jeg ender naturligvis opp med å gjøre ingen av delene.)

    Svar på denne kommentaren

  4. René Svendsen

    Vi deler selvsagt den oppdaterte listen med alle som måtte ønske den, når dugnaden er gjennomført. Den største jobben er nå å dobbeltsjekke de mer enn 200 tilbakemeldingene som kom i løpet av noen få timer.

    Svar på denne kommentaren

  5. Øyvind Solstad (NRK)

    Jeg er enig med kommentaren til «meg» – det er ikke dugnad om man ikke får dele på det som gjøres. Når det er sagt så kan en nettavis som VG godt be folk om å bidra med noe på nett uten at det nødvendigvis må deles ut igjen etterpå. Men dette er et prosjekt der jeg synes det er helt naturlig.

    Derfor er jeg uenig med deg, Carl Christian – fordi VG her ber folk om å hjelpe til. Og da er det knekkende likegyldig hvilken finansieringsmodell de har.

    Og sist men ikke minst: Tommelen opp for VG som vil dele listen. Veldig bra, René!

    Svar på denne kommentaren

  6. Odin Omdal Hørthe / Velmont

    Haha. Eg hev jobba med dette den siste víka. Me treng òg ei slik lista, berre me hev lista yver alle folkevalde i Noreg, diverre _utan_ epostadresse som er det me treng. Lista yver namn/adresse kann nemleg kaupast.

    Eg sa me kunne prøva å få det til på Wikipedia, men det var usikkert um det ville vorte uppdatert og um andre ville hjelpa til (ganske enkelt av di folk ikkje visste um det).

    So diverre ser det ikkje heilt korrekt/nyttig ut for vår bruk sidan jobbepostar manglar (elder?). Listene kann alltids leggjast ut på Wikipedia etterpå og so forbetrast der, med eit eige felt for epostadresser.

    Svar på denne kommentaren

  7. Jimmy Wales og de usikre menn

    […] i begynnelsen av paneldebatten etterpå. Jo Christian Oterhals nevnte at VG får hjelp av publikum til å kartlegge politikere. Hvorpå Jimmy Wales fort påpekte at VG burde ta utgangspunkt i brukeren. “Dere gir folk som […]

    Svar på denne kommentaren

  8. Jeg kom nettopp på denne dugnaden da jeg vurderer å gjøre et prosjekt der jeg kan får bruk for dataene som VG samlet inn. I den sammenheng samlet jeg alle lenkene som VG deler i et dokument. Om noen andre har brukt for dataene forstår jeg VGs dele-lenker som at de er til for å brukes.

    Alle lenkene i et dokument finner du her.

    Og kudos til VG for å dele dataene.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.