nrk.no

Nå kan du leke gud

Kategorier: Film,Foto,Mac,Musikk og lyd,Software & Windows


Ved hjelp av enkle teknikker kan du puste liv i akkurat hva du vil. Animasjonsfilm er morsomt for store og små.

IMG_0121

Som med det meste innen medieproduksjon har det å lage såkalt stopmotion også blitt mye enklere de siste årene. Og det å lage animasjonsfilm er morsommere enn man skulle tro. Det er noe tilfredsstillende og fritt ved å kunne la de fleste ting få et liv og en personlighet.

Prinsippet er enkelt. Man finner frem tingene som skal være med i filmen, stiller det opp foran kamera og flytter litt og litt på det som skal bevege seg mens man tar et bilde mellom hver endring.

Dette kan gjøres på mange måter. Det aller enkleste er kanskje å bare bruke et vanlig digitalkamera, sette det fast på et sted og knipse et og et bilde med det mens du flytter på tingene i scenen din.

Men med en datamaskin, et webkamera og litt programvare blir dette enda enklere. Det finnes mange programmer som kan hjelpe deg. Her er tre gratisprogrammer:

Mac: Frame-by-frame
Windows: Stopmotion Animator
Linux: Stopmotion

Litt avhengig av hvilket operativsystem du har og hvilken programvare du bruker kan du stort sett koble til mange forskjellige typer kamera. Alt fra et vanlig webkamera via USB til forskjellige stillskamera og videokamera.

I mitt eksempel har jeg valgt å bruke en bærbar Mac, et Logitech Quickam Vision Pro og en programvare som heter iStopMotion. Jeg valgte denne fremfor Frame-by-frame fordi jeg opplevde at sistnevnte oppførte seg litt tregt og ustabilt på den maskinen jeg brukte til å begynne med.

Fordelen med å bruke et webkamera og en datamaskin er at de fleste programmene gir deg et veldig bra bilde av hva du holder på med. Ved hjelp av såkalt «onionskinning» der det forrige bildet blir vist under det neste slik at du hele tiden ser hvor mye du har flyttet på tingene i scenen.

IMG_0117

Med kamera, laptop og programvare klart er det bare å sette igang. Til ære for NRKbetas lesere fant jeg nærmeste lille figur og fikk litt liv på kontorpulten min. Det tok meg ganske nøyaktig 15 minutter å lage vedlagte film. Knips, flytt koala, knips, flytt koala osv.

Lydleggingen ble gjort i iMovie og består av to klipp. Litt jungel fra iMovies eget lydarkiv og et opptak av luftboksen som til slutt hjelper meg å bli kvitt den lille plageånden fra Australia. Ellers finnes det også mye gratis musikk som det er fullt lovlig å bruke der ute på nettet.

iMovie

Stopmotion kan brukes til alt fra prototyping, store underholdningsfilmer, avansert reklame og ikke minst ren og skjær moro. Og de som er flinkest til å ha det gøy er jo barn. Derfor renner YouTube over av små animasjonsfilmer laget av nettop dem. Og en egen genre er legoanimasjon. Jeg måtte da selvfølgelig teste om det virkelig var mulig å få en gutt på seks år til å være tålmodig nok til slikt småplukk.

IMG_0057

Det var fullt mulig. Slipper du barn løs med webkamera og stopmotionprogramvare blir det liv i det meste. Heldigvis var både iStopMotion og Frame-by-Frame laget så enkelt at det var den store fine mellomromtasten som knipser bildet. Så til og med fireåringen skjønte greien ganske fort. Resultatet ble en fin liten snutt som viser at det meste kan få et liv i animasjonens verden.

Med den øvelsen var entusiasmen igang. Og veien ganske kort til begynnelsen på en film i den klassiske genren lego-starwars-stopmotion. Poden har historien klar. Og dette er filmen så langt som vi har kommet. Knipset med iStopMotion og redigert med iMovie.

Scenene der romskipene flyr mot en bakgrunn av stjerner er animert mot et grønt håndkle og så satt sammen ved hjelp av det som kalles greenscreen i iMovie. Bildene er public domain og hentet fra NASA.

Så da er det bare å sette igang! Post linker til prosjektene deres i kommentarfeltet og kom gjerne med innspill til ytterligere programvare og tips. Og fyr løs med spørsmål dersom noe er uklart.

27 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Om du tenker på Starwarsfilmen tok det litt tid ja. Men mindre enn man skulle tro. Og for meg som profesjonell er det bra å gjøre slike små prosjekt innimellom. Å senke kravene og fokusere mest på å ha det gøy gir mye av gleden som ellers forsvinner i profesjonell produksjon tilbake.

  Og jeg ble forbauset over hvilken tålmodighet en seksåring kan vise. Med webkamera og programvare er veien fra møysommelig pirking med lego til bevegelig film veldig kort. Og det motiverer.

  Planene er klare for mange flere scener…

  Svar på denne kommentaren

 2. Her er en jeg laget for et «5 second movie project» på Vimeo nylig:

  vimeo.com/6779574
  Bildene er satt sammen i Quicktime Pro, intro/outtro i Windows Movie Maker.

  Jeg vet ikke helt om disse to kvalifiserer til stop-motion, men de er laget med stillbilder – med noe lavere framerate 🙂

  Kjøleskap-overvåkningskamera:
  vimeo.com/6803567

  Alien tribute:
  vimeo.com/6935459

  Forøvrig er ccmixter.org et fint sted for CC-lisensiert musikk til slikt bruk.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jon Olav Eikenes

  Stop motion er moro, men kan også brukast for nyttige formål. I forskingsprosjektet RECORD (som NRK er med i) har vi på AHO brukt stop motion for å skisse dynamiske grensesnitt, eller nærare bestemt det vi kallar «navimation» (kombinasjon av animasjon og navigering).

  Eg har nettopp samla ein del stop-motion videoar som dei flinke studentane våre har laga i ein blogpost. Der er også nokre refleksjonar om fordelar og ulemper ved å bruke denne teknikken.

  PS: dette er sikkert eit dumt spørsmål, men korleis legg ein inn video i kommentarfeltet her?

  Svar på denne kommentaren

 4. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Raffaella Tranitello hev fleire skuleklassar i Italia. Der lagar dei animasjonsfilmar heile tidi, i Edubuntu med StopMotion. Ungane fær vera med på det heile og lagar tilogmed ljodeffektane/musikken sjølv. Trur det er ein genial måte å få alle med på, dessutan viser det seg fort at dei som ikkje gjer det so godt i andre fag vert racerar på nett dette 🙂

  Eg traff ho på FrOSCon-konferansa i St. Augustin, der ho gjorde det same for ein haug tyske ungar. Ho kann ikkje tysk, og dei kann ikkje italiensk, men likevel fekk dei laga film 😉

  Svar på denne kommentaren

 5. Tekno episode 4 i kveld på NRK2

  […] Om du vil vite mer om hvordan du lager animasjonsfilmer med datamaskinen din finner du en fyldig artikkel med linker til programvare og enkle forklaringer under tittelen: Nå kan du leke Gud. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.