nrk.no

Mobiltelefon på liv og død

Kategori: Mobil


Vi ønsker å knytte seerne sammen med livet til de mange som jobber i mobilindustrien. Men ikke bare i fabrikkene der apparatene skrus sammen. For første gang følger vi livssyklusen til en mobiltelefon, helt fra mineralgruvene til søppelfyllinga.

mobilavfall

I en ny dokumentarserie på NRK, følger du en mobiltelefon fra fødsel til grav. Vi besøker mineralgruver i Kongo og fabrikker i Kina, der telefonene våre lages med livet som innsats. Og når vi ikke vil ha dem lenger, havner de på verdens største elektroniske søppelfylling.

Sitatet øverst er Harald Eraker som sammen med Inger Sunde står bak serien.

– Vi holdt en så lav profil som mulig. Underveis sendte vi opptak hjem til Norge ved hjelp av tredjemann. I det stille og for sikkerhets skyld, for ikke å miste det verdifulle materialet, forteller Inger Sunde.

Kina og Kongo

Våre reportere og fotografer er blitt kjeppjaget og kastet stein etter i Kina, anholdt, forhørt og bortvist av det kongolesiske sikkerhetspolitiet, fratatt pass og truet med siktelse for spionasje dersom de dro inn til gruvene.

Du kan lese intervju med programskaperne på FBIs nettsider og se smakebiter fra serien.

Hele serien kommer i nett-tv fra onsdag 14. oktober, og sendes dessuten på tv disse dagene:

Onsdag 14. oktober: NRK1 kl. 19.30 – 20.25 (blodmobiler, Kongo)
Onsdag 21. oktober: NRK1 kl. 19.30 – 20.25 (tåremobiler, Kina)
Onsdag 28. oktober: NRK1 kl. 19.30 – 20.25 (giftmobiler, Norge/Kina)
Onsdag 28. oktober: Ekstrasending NRK2 kl. 21.30 – 22.00 (mobilens livssyklus, debatt)

8 000 000 000 mobiler

Visste du at det om få år kan være så mange som 8 milliarder mobiltelefoner i verden? Ifølge den finske forfatteren Tomi Ahonen, som er ekspert på telekommunikasjon og teknologi, har vi bare sett begynnelsen. På den store webkonferansen PICNIC i Amsterdam nylig, spådde han at antallet mobiltelefoner i verden vil bli doblet til åtte milliarder i løpet av ganske få år. Allerede nå har antall mobiltelefoner passert antall radioer i verden (3,9 milliarder). Flere tall om elektronikken vi har blitt så avhengige av finner du på FBIs nettsider.

7 kommentarer

  1. Råstoffet (coltan) som de kriges om i Kongo – og gruvene – steg jo fra 500 til 3000 kroner for kiloprisen etter at Playstation 2 ble en så gedigen salgssuksess (over 130 millioner solgte).

    Den blodige kamper kalles også «Playstation-krigen».

    Svar på denne kommentaren

  2. Bloggerttytyen

    Mer miljøpropaganda som er designet for at vi i Vesten skal skamme oss over hvem vi er.

    Dette er jo en gammel, velkjent taktikk som f.eks. kirken har benyttet seg av i århundrer (jf. «arvesynd»).

    Svar på denne kommentaren

  3. Veldig bra. Jeg kommer fra organisasjonen Changemaker, og jeg besøkte akkurat vår søsterorganisasjon i Finland. De har for øyeblikket en kampanje som fokuserer på levekårene til mobilidustriens (og da spesielt Nokias) gruvearbeidere i blant annet Kongo.

    Jeg går ut fra at dokumentaren er på Norsk?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.