nrk.no

Ikke «dobbel betaling» på nrk.no

Kategorier: Internett, Kommentar, NRK & NRKbeta


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

I en artikkel i dagens Aftenposten skriver journalisten at NRK vil begynne å fjerne TV-innhold fra nrk.no og flytte det over til nrkbutikken.no, der det skal tilbys til salg. Det har fått mange til å reagere.

Kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin oppklarer mye av det som kan misforstås under overskriften «Ikke «dobbel betaling» på nrk.no»

IMG_0067Bilde: «Brannslukning» – Eirik Solheim, Creative Commons.

Mediehuset NRK driver med omfattende formidlig av innhold. I mange kanaler og på mange forskjellige måter. En kombinasjon av egenprodusert materiale, innkjøpt materiale og såkalte coproduksjoner der flere aktører er involvert i produksjonen.

Rettigheter og plattformer

Dette gjør at vi sitter med svært komplekse rettighetsregimer i forhold til et stort tilbud som av publikum oppleves som ferdig betalt i form av TV-lisensen.

Men her er det store forskjeller avhengig av hvilke rettigheter som forhandles. Først og fremst om vi kan vise innholdet på TV, radio eller nett. Og bare for nettet alene er det forskjeller på streaming fra egne servere, streaming fra eksterne servere, innhold som tillates vist på andre nettsider og innhold som kan lastes ned.

Vi ønsker å gjøre så mye som mulig tilgjengelig på så mange plattformer som mulig. Vi ønsker å følge prinsippet om å være den beste tilbyderen av vårt eget innhold.

Den ypperste formen for deling er å stemple alt med en creative commons-lisens og legge det ut ukryptert for nedlasting og redigering i full kvalitet. Til evig tid. Og faktisk jobber vi ofte med så omfattende ønsker når vi produserer innhold. Og når vi forhandler rettigheter. Dette innebærer at vi både arbeider med avtaler og overordnet strategi. Og med helt konkret eksperimentering i forhold til hvordan vi produserer og kjøper inn stoff.

Men det er mange hensyn å ta. Og vi ønsker ikke å si at dersom vi ikke kan få alt blir det ikke noe i det hele tatt. Derfor blir tilbudet til publikum preget av forskjeller på de forskjellige plattformene.

Desverre er det fort gjort at uttalelser som dem i Aftenposten blir tolket på forskjellige måter. Og endrer seg fra å være en artikkel om at NRK Aktivum skal begynne å selge noen av titlene de har rettigheter til å gi ut form av bok og DVD nå også digitalt via nett. Til å bli en artikkel med bilde av kringkastingssjefen og overskriften «NRK skal ta betalt for nedlasting» og undertittel «Kutter ut dagens gratisløsning og tar betalt for nedlasting fra november.» Og slik det fremstår i mange artikler nå har vi full forståelse for de mange kommentarene på Twitter angående #nrkfail og betaling. Men det er altså feil.

Gratis og åpent

Derfor har vi et sterkt behov for å melde at vi jobber hardt med en forbedring og utvidelse av dagens nett-TV. At vi hele tiden prøver å utvide vårt tilbud på podcast. Og at vi har hatt suksess med egen torrent-tracker og har spennende forbedringer å komme med der også. Og at det skal fortsette å være gratis for alt innhold som vi klarer å forhandle frie nok rettigheter til.

21 kommentarer

 1. Er det lov å være så frekk å benytte enhver omtale om NRK NettTV til å spørre om API er kommet noe lengre? 🙂

  Når det er sagt, betalløsninger er i og for seg greit, men evt DRM må være plattformuavhengig… *peke på Spotify*

  -C-

  Svar på denne kommentaren

 2. «Etter en periode på 30 dager på nrk.no skal innholdet fjernes, og etter hvert flyttes over på NRKbutikken.no hvor man nå skal betale for innholdet som allerede er finansiert gjennom lisensen.»

  Dette blir jo ikke utdypt i artikkelen din? Dette er jo i praksis at man tar betalt for alt innhold så fremt det er over 30 dager gammelt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Preben: Men dette er BARE for innhold som vi i NRK ikke får lov til å la liggende utover 30 dager ut fra de avtalene som vi har med de som eier rettighetene til programmene.

  Alt innhold som vi har fulle rettigheter selv vil bli liggende som nå.

  Med andre ord:

  Før: Etter 30 dager fjernes innholdet og selges evt. senere på DVD
  Etter: Etter 30 dager fjernes innholdet men kan kan kjøpes som nedlastbare filer på nett eller DVD.

  Vi i NRK vil legge ut så mye som mulig, men vi eier altså ikke rettighetene til alt vi sender.

  Dette burde kanskje vært forklart bedre i artikkelen. Ble det mer forståelig nå?

  Svar på denne kommentaren

 4. Bjørn Sandvik

  Jeg har et stort behov for å kunne «embedde» videoklipp fra nrk.no (f.eks. enkeltreportasjer fra Urix) på andre nettsider (à la Youtube) – gjerne automatisert via en API.

  Fram til i dag trodde jeg at en slik tjeneste var like rundt hjørnet. Nå er jeg i tvil om det er NRKbeta eller NRK Aktivum som får det siste ordet…

  Svar på denne kommentaren

 5. Begynner å bli lei at media skal skape sensasjonsoverskrifter for å generere klikk, for deretter å avbekrefte sin eigen påstand i sjølve artikkelen, slik NA24 her gjer :/ NA24 artikkelen er jo eit totalt sammensurium av klipp/lim og motsigelsar som berre skaper forvirring. Journalisme? Eg ler.

  Svar på denne kommentaren

 6. sarahannalien

  1. Will international customers be able to buy?

  2. Will there be DRM? (NeiNeiNei!!!)

  3. Will there be Norwegian subtitles available?

  I’m also more than happy to just buy DVDs when that’s most convenient.

  Takk,

  Sarah
  (Jeg studerer norsk! Which is NRK’s fault, basically. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Det ligger jo et og annet klipp fra NRKs produksjoner ute på f.eks YouTube som ikke er helt «offisielt sanksjonert». Hvordan blir NRKs policy ut rundt dette – etter det som skal skje i november? Er YouTube-brukere «badguys»? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. FOR en lettelse å komme hit etter å ha lest kommentarene på originalposten på nrk.no sidene..

  det er som å stige inn i himmelen der det ikke finnes mobbende bøller, personer som har hatt problemer med girkassa på audien sin og som derfor benytter enhver sjanse til å hakke på importøren, ignorante pensjonister og dumme blondiner!!

  her er det bare nysgjerrighet, ingen fordømmelse da man vet at saken gjerne har flere sider og et ønske om å forstå hvorfor!

  gi plass i sofaen, jeg vil også sitte her og følge med 🙂

  ps: når det gjelder denne debatten er det vel mest et utslag av å ikke kjenne fakta før man snakker som gjelder der ute.. det er da en selvfølge at de som har rettigheter til materialet sitt skal få lov til å forvalte det på den måten de selv ønsker 🙂

  MrM

  Svar på denne kommentaren

 9. Selvfølgelig er det fint at dere vil tilby alt innhold, på en eller annen måte. Men tror dere ikke dette kommer til å gjøre at dere i fremtiden stiller svakere når dere foreslår creative commons? Nå som dere har åpnet døren for betal-løsninger vil det kanskje bli veldig vanskelig å dra tilbake?

  Jeg tror akkurat dette spørsmålet ble spurt Cory Doctorow når han var hos dere på NRK fagdagen?

  Svar på denne kommentaren

 10. Eirik Solheim (NRK)

  Det er snakk om ganske forskjellige typer innhold og det er veldig tydelige skiller mellom det som er kommersiell virksomhet og programproduksjonen. At NRK Aktivum får begynne å selge titlene de selger på DVD og i bokform elektronisk kommer ikke til å endre på vårt arbeid og eksperimentering med nye former for distribusjon og rettigheter.

  Svar på denne kommentaren

 11. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Godt å vite at nettv holder fram. 🙂 Selv om jeg alltid må luske i HTML-koden for å kunne se det hos NRK. Da er det godt med de programmene som har podkast, det er så mye enklere.

  Det kjennes dumt å si det, men jeg har tenkt på det så lenge jeg har lest NRKBeta: «i forhold til» er ikke en erstatning for normale, enkle og presise preposisjoner (som f.eks. «om», «med», «overfor», «med tanke på»). Les «I forhold til» – den n-te landeplage.

  Like misvisende er formuleringen på utrop.no om at ”Obama kjører en farlig linje i forhold til terrorister”. Terroristene kjører altså en linje som er mindre farlig enn Obamas?

  Det er bare så synd når klart og forståelig (folkelig) språk blir kastet på båten i bytte mot uklare og tvetydige utsagn. Preposisjonsmisbruket på NRKBeta er ikke spesielt omfattende, men det dukker stadig opp og er del av et større problem.

  Kommentaren min gjelder ikke denne artikkelen spesielt, men mer samlingen artikler de siste årene.

  Unnskyld for å rette på språk, det er litt tabu kjenner jeg.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eirik Solheim (NRK)

  I forhold til språk så er det ikke tabu å rette på noe i forhold til det. De fleste av oss som skriver på NRKbeta er ikke utdannet journalister og publikums deltakelse er helt topp i forhold til videre læring.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  @Marit: Dette er ting som vi ikke vet svarene på ennå. De fleste av DVDer NRK gir ut har teksting, også på norsk, så det skulle man tro kunne være mulig å få til på filer man selger på nettet også. Men usikker på om det lar seg løse enkelt i prasis.

  Når det gjelder DRM så håper vi i NRKbeta at det ikke blir DRM, akkurat som at all musikk man kjøper på nettet nå ikke er DRM. Jeg vet ikke hvordan dette blir ennå.

  Det samme gjelder spørsmålet om internasjonale kunder kan kjøpe. Her må jeg svare at hele musikk- og filmbransjen generelt er forholdsvis fastlåst i en gammeldags tankegang om at nasjonsgrenser og verdensdeler teller. Jeg har tidligere skrevet om dette i artikkelen «Gratulerer med våte bukser»:

  http://nrkbeta.no/2009/04/17/epic-fail/

  Les de fire siste punktene, om hvordan man rett og slett sier nei til kunder fordi de bor på feil sted. Jeg vet ingenting om hvordan dette vil bli med utgivelser fra NRK. Vi kan sjekke, eller kanskje noe fra Aktivum følger med her og kan svare?

  Svar på denne kommentaren

 14. jeg er også veldig nysgjerrig på framtida til nrks nett-tv. mest av alt fordi jeg «alltid» har syntes at den har vært nær sagt elendig, noe som henger sammen med valg av plattform, vil jeg tro; men også et eller annet med tagginga + måten stoffet blir presentert ut på.

  et eksempel er da jeg forleden var nysgjerrig på å se klippet der harald eia parodierte knut arild hareide; jeg endte raskt på youtube (til en «uautorsert» bruker), fordi segmentet var umulig å finne i nett-tv.

  når det gjelder presentasjon, så er det heller ikke noen særlig logisk/intuitiv (muligens selvmotsigende) navigasjon når det kommer til tema, søkeord, visning av søk, visning av andre ting man kunne tenkes å ha lyst å se, etc. spesielt virker det som nett-tv-grensesnittet er veldig svakt i forhold til å (hente inn og) bruke data fra brukerne?

  jeg har «alltid» tenkt at når nrk knekker koden for å la folk kjapt finne (og *dele*) det de vil ha av tv-stoff på nett, så kommer nrk til å gå forbi vg med sjumilssteg!

  så ja: få gjerne en oversikt over planene for nett-tv! hvordan dere tenker å strukturere, hvilke funksjoner vi får som brukere, og i hvilken grad og hvordan vår bruk av sidene former dem.

  dere har sagt det kommer; så på forhånd takk!

  Svar på denne kommentaren

 15. Nicolai Syvertsen

  Når det gjelder nasjonsgrenser og salg så har det noe med at underholdningsbransjen prioriterer rettigheten til å selge innhold flere ganger. Hvis f.eks noen i ett land selger til hele verden så er de dermed eneforhandler og de spiser da av kaka til distributører/forhandlere over hele verden som gjerne ville vært med å «hjulpet» til å selge i andre land.

  Derfor vil nok f.eks Hulu være avgrenset til USA en så lenge.

  Kapitalisme er bare bygget opp slik og så lenge pengene rår så er det lite man får gjort med den saken.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.