nrk.no

Fine skyer

Kategori: Design


Før sommeren klagde vi vår nød på NRKbeta:

Vi har en tid bakset med følgende problem: Hvordan kan man på en enkel og liketil måte vise skyvarsel i meteogrammet på yr.no? Fordi vi ikke har funnet noen god løsning, har vi ikke noe enkelt grafisk skyvarsel.

Uansett hvor mye vi hadde prøvd selv, knekket vi aldri nøtten «Hvordan vise mengde skydekke time for time i tre ulike høyder (pluss tåke) på en intuitivt forståelig måte sammen med masse annen informasjon». Det var med god grunn posten het Fordømte skyer.

Heldigvis fikk vi god respons og mange NRKbeta-lesere bidro. Flere tok seg til og med bryet med å tegne og forklare når vi ikke forsto. I alt er det 40 kommentarer på artikkelen fra dere der ute – 2,8 ganger så mange som vi pleier å få.

Mengden spisskompetanse som er samlet blant våre lesere og rausheten de bidrar med hele veien kommer ikke som noe stort sjokk på oss, men denne gangen var innsatsen utenom det vanlige og flere av bidragene kunne sannsynligvis løst kommunikasjonsutfordringen.

Bidraget som gjorde at vi sluttet å lete, kom fra Tom J Halsør. Han skrev han hadde kommet i tanker om Theme River, som både er organisk vakkert og godt illustrerer komplekse datamengder langs tidsakser. Tom viste til et eksempel der New York Times hadde tatt for seg billettinntektene for filmer over tid (som egentlig er verdt en NRKbetapost i seg selv). Eksemplet var vakkert og fungerte godt for tallnerds, men det var ikke hver manns kost og tallmaterialet fra billettinntekter liknet muligens ikke nok på skyer til å selge inn ideen hos tvilerne.

Men det var ikke noe problem, for Tom hadde til og med lagt ved en prinsippskisse over hvordan det kunne ta seg ut med skydekke øverst i et meteogram som overbeviste de fleste tvilerne:

Den siste tvileren kom litt slukøret på jobb for noen uker siden og sa: «Jeg har ombestemt meg. Det ble ganske fint» da vi endelig hadde fått inn reelle skydata.

Nå har meteorologene godkjent visningen som meteorologifaglig OK og den er live fra litt utpå dagen tirsdag 6. oktober under «Time for time» > «detaljert time for time».

Vi vil veldig gjerne takke dere alle sammen for at dere har vært med på dette – vi har en følelse at ideer som denne ikke så lett lar seg kjøpe for penger, men kan oppstå når mange nok -og de rette- er samlet rundt et leirbål og deler sine tanker og erfaringer.

Takk.

Denne er deres!

19 kommentarer

 1. Gleder meg til å se dette i aksjon 🙂

  (Og så må jeg være litt plageånd og si at det hadde vært fint om linkene i teksten ikke var tinyurler, for jeg liker å ta en titt på urlen før jeg klikker i vei.)

  Svar på denne kommentaren

 2. Blir grafen sende ut akkurat slik som modellen til Tom J Halsør? I så fall ville det vært mer praktisk at de mørkeste valørene kommer nederst ettersom det er de laveste skyene folk opplever som de tetteste og «styggeste».

  Svar på denne kommentaren

 3. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  *ad* hev heilt rett, dessutan plar korturlar å døy. T.d. døydde nett tenaren min no, so alle korturlane mine er no vekk. Er ikkje plassmangel i href-feltet, so burde ikkje vore eit problem å unngå styggedomen korturlar 😉

  Elles klarar eg ikkje finna live døme. Aahh. Litt utpå dagen, no er klokka 03.30.

  Men eit ynskje til yr: netlesarane mine leverer ynskja språk: nn, en, no, bm. Det er diverre alt for få netsider som respekterer det (t.d. stortinget og regjeringen-sidene, det er ikkje vandskeleg å koda noko slikt). Men sidan yr er so jysla kule at dei hev eiga nynorskutgåve so hadde det vore kjekt um sida kunne fylgja vala frå netlesaren. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Hofseth (NRK)

  Hyggelig å høre dere liker løsningen.

  @ad Kjørte cut-paste fra kommentaren til Halsør der tinyurl var brukt, men de er nå brettet ut.

  @Jon Tingvold Vi tenkte samme tanke som deg, så jeg ringte Tom og lurte på hva han mente om å endre rekkefølge. Vi ble enige om at det var det mest intuitive. Så den kommer med mørkt nederst… Men slik er det jo med mange designting – man tygger mer på dem etter første skisse, men visjonsnivået på første skisse styrer kvaliteten.

  @Odin O H yr.no følger browserens valg av språk som det du møter første gang. Deretter styres det via en cookie, men også av url’en. Denne url’en gir norsk bokmål: yr.no/sted/Norge/Oslo/Oslo/Oslo/ bytter jeg ut /sted/ med /stad/ blir det nynorsk, skriver jeg /place/ blir det engelsk. Det er mulig du har latt deg forvirre av at linken jeg limte inn i posten brukte/sted/ – nå vil yr-session’en din være på bokmål inntil du trykker på nynorsk-knappen oppe til høyre på et varsel for et sted.

  Svar på denne kommentaren

 5. Sebastian Steinmann

  Dette gleder jeg meg virkelig til å se resultatet på.
  Og dette er vel informasjon ingen andre(Hvertfall i Norge) klart å visualisere? Og det er jo faktisk en veldig viktig faktor på hvordan været oppfattes.

  Kommer det også zebra-striper i grafen så det er mulig å finne ut temperaturen uten å måtte bruke linjal?

  Svar på denne kommentaren

 6. Jonny Akselsen

  Kanon, håper den blir tilgjengelig på iphone også.
  Ellers kan jeg vel bare si at jeg har prøvd å tyde værmeldinger fra Yr i sognefjorden i sommer/høst da jeg nettop er flyttet hit. Og det er ikke sjelden jeg er småfrustrert for at meldinger ikke stemmer, og det blir ikke bedre av å gå på Storm heller for ofte så melder yr og storm totalt motsatt. sol på storm og regn på yr eller motsatt.
  Hvordan er det mulig at meldinger blir så utrolig forskjellig.
  Ultra frustrerende når man prøver å planlegge fjellturer ukentlig i helger.

  Svar på denne kommentaren

 7. Anders Hofseth (NRK)

  @sebastian meteogrammet er en visualisering mer enn en kilde til temperaturavlesning. Dersom du trenger å vite temperaturen i grader, er det nok kjappere å titte i tabellen. Når det er sagt, kan vi godt teste ut en zebra neste gang vi skal gjøre justeringer i meteogrammene.

  @Jonny iPhone-applikasjonen er det et firma som heter apps som lager, du får mase på dem 😉

  Når det gjelder feil værmeldinger, er det selvsagt frustrerende. Meteorologisk gikk yr.no-varslene etter i sømmene i sommer og fant ut at vi traff sånn rundt 70-80%. Det er ikke så ille, men det kan bli bedre. Denne høsten arbeides det med en omlegging som gjør at meteorologene kan gå inn og korrigere modellene der de ser det kommer feil ut. yr.no blir den første fritt tilgjengelige tjenesten som har dette så vidt jeg vet, det kan bli spennende og -håper jeg- bedre i Sognefjorden.

  Svar på denne kommentaren

 8. Anders Hofseth (NRK)

  Dagens utrulling av nye funksjoner på yr.no ser ut til å ta litt mer tid enn lovet; her har dere en sniktitt på avansert meteogram for… [rulett-lyd]… NAMSOS!

  meteo

  [edit] beklager at det ble litt skviset i bredden av WordPress

  Svar på denne kommentaren

 9. Tom J Halsør

  Wow dette har dere klart å realisert raskt…imponert!!

  Enig med Jon Tingvold – kommuniserte dette til NRK at det ville være lurt å faktisk snu valørene fra mørkt til lyst øverst.

  Gleder meg til å se det live.

  :)tom

  Svar på denne kommentaren

 10. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Wow. Det ser fantastisk ut! 😀

  Etter at Yr.no-widgeten slutta å fungera (?) på Android-mobilen min hev eg ikkje sjekka so vêret ofte. Mest av di eg gløymer det.

  Nyttig er det òg, viss eg skal ut å filma/taka bilete ein dag er det alltid greitt å vita korleis skyene er. Hev mykje å segja på ljoset.

  Svar på denne kommentaren

 11. Er det mulig å få en litt bedre definisjon av lav – middels – høye skyer? Er f.eks. lav: 0-1000 fot, middels 1000-5000fot og høy 5000fot + ? Bruker dere noen informasjon fra «flyværmeldinger» TAF / METARs for Norge for denne informasjonen? Kan finnes for piloter ved å logge inn på: ippc.no/

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg har sittet å ventet på denne funksjonaliteten i mange dager nå. Plutselig fant jeg ut at det var en link med «Trykk for detaljert varsel» som man måtte trykke på. Kanskje en idè å gjøre linken/knappen litt større?

  Er det noen god grunn til at dere har valgt å lage en egen side med avansert varsel? Jeg ville i hvert fall tro de fleste som skikker på time-til-time—varselet er avanserte brukere, og jeg ser ikke at de ekstra detaljene kan gjøre siden (slik time-til-time varselet ser ut idag) spesielt mye mer uoversiktlig.

  Men hvis dere først skal ha et avansert time-til-time varsel: Kan dere lage en funksjon som husker at jeg liker det avanserte time-til-time varselet og ikke det enkle? Gjerne også en funksjon som husker at jeg liker time-til-time varselet, og ikke langtidsvarselet også. Litt irriterende i lengden å måtte trykke på time-til-time varselet hver gang jeg velger en ny by.

  Svar på denne kommentaren

 13. Anders Hofseth (NRK)

  @Jon Det skulle egentlig vært en knapp som skrudde på avansert time-for-time og ikke den anemiske lenken, men det glapp litt for oss i innspurten. Dessverre er justeringer som dette noe som må rulles ut og ikke bare kan endres underveis, så det blir ca 6 uker til dette kan fikses.

  Hele siden med «førsteoppslaget» på et varsel vil nok bli retegnet snart, den er blitt ganske neddynget etterhvert og inneholder kanskje ikke de viktigste elementene. Dessverre har ikke statistikkverktøyene våre pr nå noen mulighet for å vise hva yr-brukerne er ute etter (skal bli fikset på), så det har vært famlet mye i blinde.

  Jeg har en sterk følelse av at den nye yr-redaktøren Håvard Skaug (som dukket opp 1. oktober) kommer til å gjøre en feiende flott jobb med dette om ikke alt for lenge.

  Svar på denne kommentaren

 14. Det ser pent ut, men eg er ikkje sikker på om det vart veldig mykje klårare enn dei symbola som står der frå før.

  yr.no/sted/Norge/Sogn_og_Fjordane/Flora/Flor%C3%B8_lufthamn/time_for_time_detaljert.html akkurat no, er stripa tjukkast frå 06 til 19 i morgon. Mest overskya er det derimot etter klokka 19. Då er himmelen 100% dekt av låge skyer. Det ser ut som ei mørk grå stripe midt på linja.

  Kvifor ikkje la skyhøgda komme fram av grafen? Varselet seier tydleg at det skal skye til i høge luftlag frå klokka 18 i kveld, og desse skyene skal falle lågare og lågare fram til torsdag kveld. Dette ser no ut som ei varierande tjukk stripe med utgangspunkt midt på linja. Du kan lese av temperaturgrafen at det er ein varmfront på veg, og at skyhøgda difor vil variere på den måten, men det hadde vore fint å få det stadfesta av grafen i staden for å måtte studere tabellen under.

  Når det gjeld kor lyse eller mørke skyer ser ut, er det ikkje avhengig av kor høgt over oss dei er, men kor tjukke og fuktige dei er. Meteorologane har heilt sikkert tal for det òg. Høge skyer er som regel tynnare enn låge skyer fordi det er mindre vassdamp der oppe i kulda. Tette skyer som ser mørke ut er til dømes regntunge stratus-skyer (Ns) og høge cumulonimbus (Cb), spesielt i kombinasjon. Her kan du ta ein snarveg ved å sjekke forventa solinnstråling. Då får du eit nøyaktig tal for kor mørke skyene er sett frå bakken.

  Det hadde vore fint med ei forklaring på kor høge dei ulike laga er på sida, slik at det ikkje er nokon tvil. Dersom de brukar skytypen til å bestemme dette, kunne det gjerne stått kva skyer vi kan vente. Apropos — brukar de berre skybas til å bestemme høgda, eller vil tjukke skyer synast i fleire lag?

  Til slutt vil eg påpeike ein skrivefeil. Det står «mellomh. skyar» i nynorskversjonen. Det skal vere skyer, akkurat som i låge skyer og høge skyer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.