nrk.no

Augmented reality fra Gule Sider

Kategorier: Det sosiale nettet,Mobil & Nettjenester


Om kort tid vil du kunne bruke Norges første applikasjon med augmented reality. Da lanserer nemlig Gule Sider sin iPhone-applikasjon med såkalt augmented reality. Slik vil det se ut:

(eller se den på YouTube)

Dette ser jo spennende ut! Og så kan vi begynne å ønske oss flere muligheter med en gang. Kan vi få egne lag med annen informasjon? Et informasjonslag med informasjon fra nettsteder som BrightKite?

26 kommentarer

 1. Er det Augmented Reality, eller er det bare en lokasjons – og retningsbevisst tjeneste? Den bruker ikke input fra kamera for å gi noe grafisk overlay …

  Jfr Layar på Android.

  Semi-AR?

  Diskuter! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Er i prinsippet enig med Anders Breivik. Innebœrer ikke uttrykket «augmented reality» en viss form for bilde/objekt-gjenkjenning av det som faktisk vises i displayet (bakerste «layer»)? Slik jeg ser det bruker denne applikasjonen kun GPS og kompass for å generere innholdet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tenkte litt mer på dette her, og jeg vet ikke helt hvor stor praktisk verdi det egentlig har. Se på disse alternativene:

  1. Du ser rundt deg, finner en butikk, går dit.
  2. Du henter fram iPhone’n, starter app’en, venter på GPS-signal, finner et torg, snur deg sakte rundt (for å ikke forvirre app’en), finner en butikk, går dit.

  Pila blir nærmest bortkastet ettersom du allerede ser på butikken, så det eneste nyttige du får er et telefonnummer, forskjellige (ofte urelaterte) tilbud og mulighet til å lagre posisjonen.

  Jeg vil heller ha en app hvor jeg kan gjøre dette:

  1. Få et kart over området, gå til en av butikkene (utifra hva du har lyst og hvor langt unna det er).
  2. Søk på «sushi», få liste over alle butikker med sushi, gå til den nærmeste.

  EDIT: Utrolig bra demo hvor han praktisk talt sier «og her får jeg tibud som ikke interesserer meg i det hele tatt».

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette har bare nytteverdig hvis du står langt unna ting og kan få opp oversikt over hva som finnes i retningen du ser… Å kunne ringe eller få veibeskrivelse til noe du bokstavelig talt står og ser på skjønner jeg ikke vitsen med.

  Derimot det som hadde hatt verdi er om det er en gruppe restauranter noen hundre meter fra meg, jeg kan se hvilke som finnes der på horisonten, og så kan jeg få opp meny- og prisinformasjon for disse.

  Da begynner vi å snakke nyttig.

  Men dette kunne man fått til med en enkel kartoversikt, også…

  Fra det som ble vist i videoen her, er det eneste som var nyttig at butikken selv kunne få vist frem et tilbud de hadde gående som kunden kanskje har interesse av. Muligens også å kunne se nettsiden til butikken. Veibeskrivelse, telefonnummer, og adresse virker å være totalt uinteressant i denne sammenhengen.

  Virker som dette er mer kult enn det er nyttig.

  Svar på denne kommentaren

 5. Morten Skogly (NRK)

  Elsker AR, it’s the future! Det hadde vært interessant å bruke det til historiefortelling, for eksempel historien om Oslo i form av nyhetssaker, foto, video og lyd, det kunne vært spennende å navigere seg gjennom, bruke kroppen (eller trikken) som musepeker, sette på et filter for hvilken info du ønsker (jeg bryr meg f.eks fint lite om hvor 7-eleven er) og så tusle litt rundt. Hadde også vært en fin måte å reise med tog på, å få wikipedia-artikler, eller helst mer personlige historier, opp på skjermen når man fyker forbi).

  Jeg tror det fineste vi kan bruke AR til er å koble sammen mennesker fysisk, på samme måte som vi kobler oss sammen på Twitter. La ut en twitter-AR video på bloggen min for en stund siden, sammen med endel andre interessante eksempler.

  pappmaskin.no/2009/08/good-augmented-reality-examples/

  Gleder meg til framtida jeg!

  Svar på denne kommentaren

 6. Her var det jo en del merkelige kommentarer! Dette er vel en demo, ala Paris Metro demoen. Selvsagt bruker du jo ikke navigasjonspilen hvis du ser butikken. De sier vel i demoen at det skal gå an å søke, noe som gjør det ganske nyttig. Jeg har tro på dette…

  Svar på denne kommentaren

 7. Arne: Jepp, dette er en demo og det er det eneste vi har sett av denne app’en. Dermed så kommenterer vi bare på det vi ser så vi slipper å spekulere 🙂

  Først og fremst må jeg innrømme at jeg tok på meg skeptiker-brillene og er ikke 100% innhabil, like vel mener jeg at alle argumentene min er berettiget. Når det kommer ut nye, fancy teknikker vil det alltid bli «overbrukt» en stund før man virkelig forstår bruksområdet, og for meg så virker dette her som om det ikke er veldig praktisk. Gule Sider skal har credz for å prøve noe nytt, men det er fortsatt viktig å huske at dette faktisk må *hjelpe* oss for at det skal ha noen verdi.

  Det første problemet med dette eksemplet er at du faktisk må snu deg rundt for å finne butikkene, uten å egentlig gi deg så mye informasjon. Det er skjeldent et problem å finne et sted å spise, men å finne det perfekte stedet å spise. Jeg vil kanskje ha sushi (ok, jeg vil egentlig ikke ha sushi), men jeg overlever på en pølse. Hvordan kan Gule Sider si meg hvor jeg skal finne maten jeg vil? Nå virker det som om jeg må snurre rundt, og trykke på de navnene som virker interessante (får ingen andre indikasjoner på selve kamera-kartet). Hvordan skal jeg vite at jeg ikke kan få mat på Åhlens?

  Reklamebiten er godt tenkt, men han virker litt uklar om det alltid vil være relevante reklamer. «Gule Siders annonsører» eller noe sånt sier han. Klarer de å skaffe relevante reklamer kan dette bli konge, hvis ikke blir det antageligvis ignorert 90% av tiden. Men helt klart bedre enn vanlig reklame!

  Ang. pila så er jeg egentlig bare forvirret. Er det bare et kompass (aka. rimelig ubrukelig) eller er det også «navigasjon»? For øyeblikket virker det som det kun er et kompass, men det vet vi jo ikke.

  Det er et kult konsept, men jeg kan bare ikke se at det løser noen store problemer. Ennå. Vi får satse på at de forbedrer tjenesten, og at vi får andre aktører med nye tanker og idéer!

  Svar på denne kommentaren

 8. Hei.

  Forstår det er noen spørsmål rundt applikasjonen.

  Den første versjonen kommer for iPhone 3GS, men vi ønsker å gjøre applikasjonen tilgjengelig for flere terminaler. Bruksområdene og nytteverdiene rundt en slik applikasjon er mange, og mulighetene store. Innspill og kommentare setter vi dermed stor pris på, slik at vi stadig kan utvikle applikasjonen og utvide bruksområdene rundt denne.

  Det er veldig viktig for oss at denne applikasjonen er enkel å bruke og nyttig for brukerne. Vi leser alle kommentarer og tar med oss innspillene videre i prosessen.

  Mer informasjon er også å finne her:
  eniro.no/no/Norge/Presse/Pressemeldinger/2009/Gule-Side-med-killer-applikasjon-for-iPhone/

  Mvh
  Tommy Larsen
  Portalsjef Mobil

  Svar på denne kommentaren

 9. Medialaben » Arkiv » Augmented Reality fra Dagbladet.no

  […] frem data lagt over bildet fra telefonens kamera og sånn sett “endre” virkeligheten. NRK Beta skrev nylig om Gule Sider som snart lanserer en iphone-app for dette, og på Android har slike programmer eksistert en […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Gule Sider-programmet til Android (som eg heilt tilfeldigvis fann på netsidene deira) er heilt genialt, og er eit av mine mest brukte på mobilen. Ringjer eit ukjend nummer slår han snøgt upp nummeret og fær fram namn/adresse til den som ringjer. Hendig. 🙂

  Slik apropos til eit nyttig program som hev kome frå Gule Sider. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Når kommer denne appen ut? Kort tid er for lengst forbi og jeg begynner å tenke «waporware»(?)

  Forsøkt å sende en e-post til gule sider for å spørre om når den kommer ut, men jeg er visst ikke så prioritert =)

  Kanskje gulesider mannen leser dette og føler at han er svar skyldig?

  Svar på denne kommentaren

 12. Hei

  Skyldig føler jeg meg 🙂

  Som jeg nå har svart deg på mail, så kan jeg informere dere andre også om at App`en er nå ”In review” hos Apple – vi håper og tror at det ikke er lenge til den blir lagt ut. Det er Apple som styrer prosessen og vi kan ikke gjøre noe annet en å vente i spenning.

  mvh
  Tommi Larsen
  Portalsjef Mobil

  Svar på denne kommentaren

 13. Wake Up and Smell the Space Age « Tap Gun

  […] hard on the second coming of Jesus, a.k.a Project Mustang 2. Have you guys seen Google Goggles? The Norwegian Yellow pages? Virgin Galactic? Yep, the bar for space age apps is rising. But like Stefan Holm in “På […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Augmented Reality « LeneLjødal

  […] nok ikke så mange som bruker AR-teknologi ennå, men noen caser er det selvfølgelig. F.eks var Gulesider de første i Norge til å lansere en app med AR i 2009. Og VG gjorde en AR-kampanje i forbindelse med filmen “Tolljegerne” i 2010. Selv om AR […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.