nrk.no

Du får halvparten av en gratis bok – resten må du kjøpe på papir

Kategorier: Kommentar,Netthandel,Nettjenester & Nettkultur


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

doctorow-lh
(Cory Doctorow på Litteraturhuset i Oslo – Foto: Eirik Solheim, Creative Commons)

Forfatter, aktivist og Boingboing-blogger Cory Doctorow gir i disse dager ut boken «Veslebror ser deg» på norsk. Forlaget Samlaget legger ut halve boka gratis på internett. Men ønsker du å lese resten, må du kjøpe boka på papir. Det er mot forfatterens vilje.

I give my books away because I think it makes me more money. I think giving away the book here would make me more money too.

Les mer hos NRK Kultur. Boka er gitt ut på 16 språk, som alle finnes som gratis nedlasting på Gory Doctorows nettsider. Men ikke den norske. Samlaget vil ikke legge ut boka gratis på nettet.

Reporter Ann-Iren Finstad snakket med Cory Doctorow, med forlagsredaktør i Samlaget Ragnfrid Trohaug og med undertegnede; redaktør Øyvind Solstad i NRKbeta, og her er saken som gikk i P2s Kulturnytt i morges.

[audio:Doctorow-Veslebror.mp3]

Perfekt mulighet for ny lærdom

Det som forundrer meg i denne saken ar at Samlaget ikke benytter anledningen til å teste dette ut i praksis. Gi bort hele boka, og se om Doctorows påstander stemmer i Norge også. I verste fall selger boka lite og Samlaget sitter igjen utgifter og med verdifull lærdom. I beste fall laster masse folk ned boka og så kjøper den etterpå. Og Samlaget sitter igjen med inntekter og verdifull lærdom.

veslebror

Det er også underlig at det ikke finnes noen måte å kjøpe boka digitalt. Forlaget sier at det ikke finnes systemer for å håndtere dette, men hvor vanskelig skal man gjøre ting? PDF-filen av boka finnes alt, og det finnes tusen måter å få betalt på internett. Sett opp en betalingsløsning, om så på en tredjeparts nettsted – og la folk betale med Paypal, kredittkort eller lignende. Og glem DRM.

Igjen: Her kunne Samlaget fått nyttig lærdom, noe de nå ikke får ved å bare selge boka på papir. For det er vel strengt tatt ikke så spesielt nyskapende å legge ut halve boka som PDF-fil? På alle bokhandlere ligger det nå små bøker med første kapittel av bøker på disken. Og mange bøker har første kapittel av forfatterens neste bok som hale. Det er en helt vanlig måte å skape interesse på.

Det skjer mye rundt salg av bøker på nett, og jeg vet at norske forfattere og forleggere er svært delte i synet på hvordan dette skal gjøres. Cory Doctorow hadde et veldig interessant foredrag om dette i Oslo nylig, som vi dessverre ikke har opptak av. Noen som vet om det finnes?

Les også om hvordan Paulo Coelho gjør det samme; legger ut bøkene sine gratis på nett – og tjener penger på det.

Vi lærer ingenting av historien

Musikk- og filmbransjen har gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer og det er underlig at ikke bokbransjen bruker denne kunnskapen for det det er verdt. Jeg mener salg av musikk på nett gikk gjennom fire trinn:

1) Ikke eksisterende
2) DRM og tungvint
3) Enklere men fortsatt DRM
4) Veldig enkelt og ikke DRM

I fase 1 fantes ikke musikk til salgs på nettet. Skulle du ha musikk på digital form, måtte du enten rippe den selv fra CD eller LP-plater, eller laste den ned ulovlig. I fase 2 kom noen patetiske nettbutikker som krevde en registrering av en annen verden, og filene var beskyttet med DRM. Fase 3 var iTunes, der kjøp av musikk var veldig enkelt, men musikken hadde fortsatt kopisperrer – som gjorde det umulig å ta den med til andre enheter enn Apples produkter.

Tilslutt kom vi til fase 4 der vi kan kjøpe musikk i iTunes med bare et klikk, og hvor denne musikken både kan deles med andre familiemedlemmer (hvis du har iTunes 9) eller kopieres til mobil, mediasenter, server, bilstereo etc. Nå er vi etter min mening der vi skal være: Det er enkelt å kjøpe og enkelt å bruke. Dette stimulerer kundene til kjøp, og personlig kjøper jeg mer musikk online enn noen gang nettopp fordi det er kjempelett og filene er mine.

Hva med digitale bøker?

Forlagsbransjen ser merkelig nok ut til å tro at armageddon vil komme om man tar lærdom av dette. Etter hva jeg kan se har de tenkt å lansere ditale norske bøker ut fra en modell fra fase 2; DRM og tungvint. Det vil komme egne boklesere, og filene vil ha DRM. Som i praksis kan bety at forlagene kan kalle tilbake bøker slik som Amazon gjorde da de – unnskyld uttrykket – bæsja kraftig på egen legg ved å trekke tilbake George Orwells «1984» fra Kindle (for en herlig ironi).

Jeg kan ikke skjønne annet enn at bøker og musikk er forholdsvis like produkter i digital form. De kan enkelt tas med på mobil eller bærbar dings, de er omtrent like store i filstørrelse og løsningene for å selge dem kan være forholdsvis like. Det er f. eks. enkelt å se for seg en seksjon i iTunes-butikken som selger digitale bøker (som tekst) med akkurat maken utseende som butikken som selger bøker som lyd.

Forlagsbransjen kan for en stor grad bestemme sin egen skjebne her. Skal de lære av musikk- og film eller prøve flytte verden bakover? Vi venter spent…

Flere bilder

Bildet i denne artikkelen er lisensiert med en Creative Commons-lisens som tilsier at du kan bruke det til hva du vil så lenge du linker til NRKbeta. Du finner flere bilder fra foredraget og debatten på Litteraturhuset på NRKbetas Flickr-konto. Alle med samme frie lisens. Bruk dem på bloggen din, i avisen din eller hvor det måtte være.

Fremtidens kringkasting

Cory Doctorow var gjest på NRKs fagdag i sommer. Se hele foredraget hans her på NRKbeta.

13 kommentarer

 1. God kommentar. Cory Doctorow er en av favoritt-forfatterene mine, og jeg oppdaget ham fordi han la ut den første boka sin på nett. Jeg kjøpte etterhvert en kopi, og fortalte mange venner om ham, og flere av disse har både lastet ned og kjøpt bøkene hans.

  I og med at Doctorow har en såpass høy profil blant nerder – vi som mest sannsynlig er de som laster ned digitale bøker – skulle jeg tro at Samlaget skader sin egen profil ganske kraftig her. Det første forlaget som IKKE legger en Doctorow bok ut på nett…slik kommer jeg i alle fall til å omtale dem.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ang. opptak av foredraget og debatten i forgårs: Han som satt attmed meg midt i salen retta ein diktafon mot podiet heile tida. Det finst.

  For øvrig er det eit ope spørsmål nøyaktig kor i forlaget sperra ligg. Eg er ikkje overtydd om at det faktisk er hos redaktør Trohaug, så NRK-vinklinga treng ikkje vera heilt rettvis.

  Oi, der er Brenna ute med oppfølgingssak alt:

  tu.no/it/article223210.ece

  For øvrig vil eg nok ein gong slå eit slag for å legge ut fleire versjonar enn PDF. Eg las Little Brother på mobilen min, og har lyst til å kunne gjera det samme med Veslebror ser deg utan for mykje fikkel. (Og dokument på PDF er smått konverteringsuvennleg.)

  Svar på denne kommentaren

 3. Niklas Bjørnerstedt

  Jeg tror Doctorows strategi fungerer nå, men ikke om 5 år. eBok-lesere er i dag der mobilen var 1990. Når eBok-lesere har blitt «main stream» vil ikke mange gidde å kjøpe noe som de kan få gratis.

  Svar på denne kommentaren

 4. @Niklas

  Jeg spurte han om det. 🙂

  Det ble et langt og komplisert svar som ikke får plass her nå, men essensen er at han mener det vil fungere – for noen. 😀

  Det var flere slike svar, og jeg trenger derfor litt tid…

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

  Svar på denne kommentaren

 5. Niklas Bjørnerstedt

  Ja, jeg synes han gjør det lett for seg akkurat der. Først snakker han om alt dumt musikkindustrien har gjort for å siden peke på sin egen forretnings-modell som aldri hadde fungert for musikk. Da tror jeg mer på det andre han sa, at i fremtiden må musikere og andre digitale produsenter leve av noe annet enn de digitale varene.

  Svar på denne kommentaren

 6. I PDFen med halve boka står det klart å tydelig at det bare er å sende en mail, så får du tilsendt hele boka gratis. Dette sto vistnok ikke i PDFen i starten, men jeg tror de hinta om det hele tida.

  Svar på denne kommentaren

 7. Audio recording: My almost-exclusive interview with Cory Doctorow + debate on copyrights | børge forteller om livet

  […] TU (Anders Brenna var selvsagt tilstede og kommer med et intervju med Doctorow senere), NRKbeta, Dagsavisen, Aftenposten Si;D, NRK. Le Monde har en sak som ikke handler om Doctorow, men likevel […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Du KAN få hele boka

  […] går skrev vi om “Velsebror ser deg” og forlaget Samlaget som ikke gir bort Cory Doctorows bok gratis i Norge, til tross for at den er tilgjengelig gratis på 16 andre språk. Nå har Samlaget tatt en liten […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Cory Doctorow – Veslebror ser deg | Frank Eivinds verden

  […] Både Klassekampen og Teknisk Ukeblad har hver sin lange artikkel med Cory Doctorow. Et innslag fra P2s Kulturnytt med reporter Ann-Iren Finstad hvor hun snakket med Cory Doctorow, med forlagsredaktør i Samlaget Ragnfrid Trohaug og NRKbetas Øyvind Solstad, kan du høre på NRKbeta.no. […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Audio recording: My almost-exclusive interview with Cory Doctorow + debate on copyrights | børge forteller om livet

  […] TU (Anders Brenna var selv­sagt til­stede og kom­mer med et inter­vju med Doc­torow senere), NRK­beta, Dags­avi­sen, Aften­pos­ten Si;D, NRK. Le Monde har en sak som ikke hand­ler om Doc­torow, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.