nrk.no

Dette er *ikke* augmented reality

Kategori: Mobil


Det engelske ordet augmented har betydningen «added to or made greater in amount or number or strength», skrev vi i en artikkel om det som bør være høyt oppe på lista over såkalte buzzord i 2009 og 2010: Augmented reality. Vi står rett og slett foran en revolusjon der små bærbare enheter med masse datakraft legger nye lag oppå video av virkeligheten foran deg.

Augmentet Reality
Augmented Reality (CC) by leonardlow

Et eksempel: Du holder telefonen opp foran deg, og ser på Karl Johan gjennom videokamera. Programvaren i telefonen legger på pekere til alle butikkene bortover, til restauranter, til severdigheter. Du slår på tilbudslaget og ser hva som er dagens på restaurantene, at kiosken selger sjokolade med 3 for 2 og at det er jeans med 40% avslag 100 meter unna. Lagene med informasjon følger deg når du snur telefonen rundt – «klistrer» seg til virkeligheten som merkelapper.

Spennende ting som kommer til å utvikle seg enormt i årene fremover. Det ligger utrolige muligheter og vi kan knapt forestille oss hvor mye kult som kommer til å bli lagd når fantasifulle hoder – utviklere og kunder – begynner å inspirere hverandre.

nokia-augmented

Da blir det litt pinlig at Nokia – som er et av verdens største mobiltelefonselskaper presterer dette her:

(eller se den hos YouTube)

Infoen til videoen sier:

This concept allows to you to experience immersion and effortless navigation in an Augmented Reality environment. New types of interactions involving near-to-eye displays, gaze direction tracking, 3D audio, 3D video, gesture and touch. Through these new types of social linkages people will be connected in innovative ways between the physical and digital worlds.

Foruten å være ganske kleint laget (som ikke er saken her), så er ikke dette augmented reality i det hele tatt. Hvorfor? Fordi ingenting av det damen ser har noe med det hun ser på. All infoen som kommer opp i vinduet og i brillene hennes kunne hun like godt sett på en mobilen sin. Når vinduet viser meldinger fra kjæresten så er det kult nok det (bortsett fra hvis du bor nært naboen – kan bli litt vel intimt), men det er ingen sammenheng mellom meldingen og det som er utenfor vinduet.

Dataene må henge sammen med videoen bak

Hva kunne det vært i stedet? Kanskje en værmelding der piler pekte mot sidene og sa at herfra kommer vinden i dag. Tall som fløt over elva og fortalte damen at i dag er det fint å padle for strømmen er slik du liker den. Eller en boble som dukket opp på andre siden av elva over favorittstedet hennes og fortalte at i kveld er det «couple’s night».

Nokia har lagd en film med kule ting som er helt i tråd med en teknologisk utvikling: At dataene vi har blir puttet i hverdagslige ting som er rundt oss. I vinduet, i briller, i bamser, i små display på veggen, i snodige gadgets med wifi på skrivebordet.

Men ikke la deg lure, det blir ikke augmented reality selv om skjermen er gjennomsiktig…

19 kommentarer

 1. Men påstår Nokia at det er augmented reality? De gjør det iallfall ikke i videoen. Klissete og kjedelig, javel, men de presenterer det som mixed reality, altså du ser verden og skjermen samtidig. Blir litt mye harselas uten hold fra NRKBeta.

  Om de har påstått annensteds at det er augmented reality har dere selvfølgelig rett i at det ikke er det, men i videoen har de dekning for det de skriver.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Jeg mener også at det er en dustete betegnelse å kalle det «mixed reality». Hva skal det liksom bety? At du ser e-post på vinduet ditt? Det har da funnes headup-displays i jagerfly i tiår. Dette er bare å snylte på et populært buzzord, akkurat som Samsung gjør når de kaller LCD-tvene sine for LED-tv.

  Svar på denne kommentaren

 3. dette minner meg om noe motorola dreiv å viste fram på konsept-stadiet på 90-tallet da bluetooth var på hype-toppen…

  og å avskrive det med «kunne like gjerne brukt mobilen» blir en smule konservativt med tanke på at dette er nrkbeta det postes på.

  Svar på denne kommentaren

 4. Sebastian Steinmann

  De bomma litt med betegnelsen. Sikkert en sjef et sted som mente det var et kult ord og fikk pressa det igjennom.

  Men vi må alle innrømme at vi sitter å sikler etter dagen da vi har linser rett på øyet som viser oss informasjon på denne måten.
  Ikke nødvendigvis kun argumented reality, men også det som de her kaller for mixed reality.

  Det at teknologien finnes for jagerfly piloter er ikke det samme som at jeg er fornøyd :p

  Og jeg tror også mobilen vil være et naturlig valg for å bearbeide informasjonen som skal vises.

  Svar på denne kommentaren

 5. Med fare for å være litt vel akademisk, så kan det kanskje trenges en liten oppklaring på hvordan begrepene MR og AR blir brukt.

  Mixed Reality(MR) er en fagterm som brukes like hyppig som Augmented reality (AR). MR er en mer generisk term som brukes når man legger data-genererte objekter over de virkelige omgivelsene. MR er altså alle tilfeller hvor man blander Virtual reality med de virkelige omgivelser.

  AR blir brukt mer presist om når de virtuelle objektene blir presist plassert (i real time) i forhold til de virkelige objektene. Dataene (altså de virtuelle objektene) må henge sammen med de virkelige omgivelsene (som kan vises f.eks i en video på mobilen eller i et Head Mounted Display (HMD)).

  Dermed kan vi si at all AR er MR, men ikke all MR er AR. AR blir regnet som en undergren av feltet MR.

  Kilden her er en god oversikt som er nylig publisert:

  Constanza, Kunz & Fjeld (2009) Mixed Reality: A survey. In D. Lalanne and J. Kohlas (Eds.): Human Machine Interaction, LNCS 5440, pp. 47–68.
  DOI: 10.1007/978-3-642-00437-7_3

  De som er interessert i feltet kan sjekke her for neste konferanse om MR og AR:
  ismar09.org/

  Svar på denne kommentaren

 6. Utrolig kjipt om du står og lager mat, feks, mens du har på det armbåndet, da. Plutselig får sender du meldinger i hytt og gevær, laster ned en hel masse skjit på telefonen osv. Dette er det dummeste (og kleineste) jeg har sett på lenge.

  Og helt enig, utrolig kjipt av Nokia å kaste seg på AR-bølgen med dette. Dårlig gjennomført, og lite gjennomtenkt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det var da makan til masekopp han Tom var. På under to minutter ante han at hun hadde våknet (eller så har alle i fremtiden en slags stalker-funksjon med seg over alt), og ba henne om å gå ut og sole seg. Umiddelbart regnet han med at hun satt ute – og at hun hadde glemt solkrem. Og deretter padlet han inn til henne – og han kan umulig ha sett alt dette fra elven.

  Svar på denne kommentaren

 8. Eirik Grindheim

  Augmented reality eller ikke. Det sikreste med å spå er at det aldri er sikkert. Hvem husker vel ikke Netcom reklamen med direkte oversettelse rett i telefonen? I følge reklamen skulle vel dette være helt vanlig nå, men jeg har ennå til gode å se det.

  Likevel, det er kun fantasien som setter grenser, og jeg er glad jeg er såpass «ung» at jeg vil få følge utviklingen videre.

  Svar på denne kommentaren

 9. for meg spiller det ikke så mye rolle hva nokia kaller teknologien/konseptet.
  problemet er at det virker som de mangler visjoner i forhold til hvordan det kan brukes; de har anledning til å lage en video som viser AR, som en nær-framtidsvisjon – i stedet velger de å kjøre ultrakonservativt, og som øyvind sier, bare vise fram at «også andre ting kan være skjermer».

  @Frode Guribye:

  det er kult nok det. men nokia framstår ikke som teknologiske spydspisser, akkurat. (på lignende måte som IBM satt på teknologien ca 1985, men ikke klarte å se potensialet ifht utbredelse og bruksområder; det gjorde derimot bill gates.).

  tenk dere for eksempel en AR-telefon sammen med et prosjekt som dette: yellowarrow.net/v3/

  @Frode Guribye: bra info!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.