nrk.no

Android vs iPhone – Det er her kampen skal stå!

Kategori: Mobil

Mobile War – CC – http://www.flickr.com/photos/mastrobiggo/

Rent visuelt ser de egentlig ganske forskjellige ut. Den ene har det umiskjennelige Apple-designet. Den andre ser ut som noe som er tatt rett ut fra en StarTrek-episode. Det er knekken i knærne som er mest fremmed.

iPhone vs Android

Den ene har en navigeringsknapp. Den andre har syv. Utenpå er de ganske ulike. Bak de to litt kalde fasadene er de imidlertid mer like enn man kanskje skulle tro. Det er nemlig innmaten, operativsystemet eller filosofien om du vil, som definerer kampen i moderne mobilkrigføring.

Velkommen til Google Android vs Apple iPhone

En ny æra

Det er vanskelig å ikke gi Apple kredden for å ha kickstarta den nye mobil-æraen. Med den første iPhonens inntog i 2007 ble det med ett klart at Apple virkelig ville endre måten vi så på mobiltelefoni som konsept på, og ikke minst gi oss en enklere mobilhverdag.

iPhone vs Android

Når iPhone 3G dukka opp med App Store ble det alvor. Fra før hadde man da riktignok kunne installert applikasjoner både på Symbian, Windows Mobile, Blackberry og Palm OS. Problemet var at man måtte være (minst) ingeniør, og gjerne over middels smart for å i det hele tatt finne programmene man ville ha tak i.

Alt dette endret seg over natta med iPhonen. Nå var mobilen blitt en plattform. Ikonene het plutselig Apps, og en og samme dings kunne  gjøre alle de tingene vi hadde snakket om at den burde gjøre i alt for lang tid.

Verken Nokia, SonyEricsson, Blackberry eller Palm har klart å svare på tiltale. Et forsøk på å faktisk handle en applikasjon gjennom Nokias OVI-Store i forrige uke endte med et nesten-hjerteinfarkt, skriking, skråling og et åpent landskap som trodde jeg egenhendig holdt på å starte tredje verdenskrig.

Det er rett og slett for dårlig håndtverk. Det holder ikke mål i 2009.

En verdig konkurrent

At det er Google som viser seg å være de eneste som faktisk klarer å være innovative og gode nok til å utfordre Apple er kanskje ingen bombe. Google har laget et mobiloperativsystem som er tuftet på mange av de samme prinsippene som Apples iPhone 3.0.

iPhone vs Android

Det har touchteknologi som er ment å fungere med fingrene og ikke en stylus, vi kjenner igjen måten å navigere og organisere ikoner på og det er enkelt å installere nye programmer gjennom Android Market.

Og på samme måte som ved at mye av Apples suksess ligger i deres App Store, ligger mye av spenningen rundt Androids suksess også her.

Er Android Market godt nok for utviklerne?

Er det «lett nok» å tjene penger her?

Er det «lett nok» å bruke penger her?

Blir/er det nok applikasjoner her?

Mange av disse spørsmålene står fortsatt ubesvarte, og bare tiden framover vil vise hvor godt Google kommer til å lykkes. Et kjempefortrinn ved Android er at man som utvikler slipper de strenge kravene til sågar innhold som utførelse. Områder hvor Apple har lagt store føringer på sin utviklerne i sin AppStore.

Det er likevel vanskelig å unngå det faktum at Apple med sin mobilnazisme er en av få, om ikke de eneste, som virkelig har lyktes med micropayment. Både utviklere og forbrukere er happy-puppys. Det skjer ikke hver dag.

Frihet til å lage hva man vil, vise hvilket innhold man vil og pushe ut nye versjoner uten Apples overformynderi, kan ikke annet enn å virke i Googles favør. Muligheten til å ha widgets, foldere og bilder på de ulike «desktopene» er noe jeg virkelig savner på iPhonen. For å ikke snakke om Multitasking.

Ironisk nok er det selvsagt også all denne friheten og mangel på Apples mobilnazisme som gjør at HTC Hero med Android nok for mange kan fortone seg som en for avansert telefon. Du kan grave deg dypt dypt ned i menyer, surre det til med applikasjoner som spiser minne og lete i evigheter etter menyen du følte du hadde kontroll på for få minutter siden.

At det likevel er en svært reel konkurranse så vi det godt eksempel på i denne uka. Spotify slapp sin mobilapplikasjon samtidlig både for iPhonen og Android. Android-versjonen har sågar to store fortrinn med  3G-synkronisering av spillelister og muligheten for å kjøre som en bakgrunnsprosess.

Dual-Fanboy i dyp krise

Som Apple fanboy og kanskje minst like stor Google fanboy, er denne kampen ekstra interessant… og ikke minst frustrerende. Jeg tror at det allerede nå handler mye om vaner, tilvenning og smak.

Fanboy by Erik mit K
Fanboy by Erik mit K - (CC) - http://www.flickr.com/photos/erikmitk/

Rent teknisk står ikke Android-OS’et tilbake for iPhonen. Den er litt anderledes og minner en smule mer om Windows Mobile, uten at det nødvendigvis er negativt når det motsatte er den svært så rigide iPhonen. Mindre intuitivt, mer avansert er også en passende beskrivelse.

Jeg rives imidlertid litt innvendig. Jeg kommer ikke til å bytte ut iPhone 3GS’en med HTC Hero’en. Den er rett og slett ikke så mye bedre eller har et unikt «sellingpoint» som gjør at jeg bare ha den i konkurranse med iPhonen.

Jeg tiltrekkes av friheten, uten at det kanskje hemmer meg så mye som jeg hadde «ønsket» på iPhonen, og jeg liker jeg tanken på at det er jeg som bestemmer over telefonen min, og ikke Apple.

iPhone / Android mashup
iPhoneAndroid Mashup - (Fotomontasje) (CC) - http://www.flickr.com/photos/nrkbeta/

Google har allerede lagt lista ett hakk høyere ved å gi utviklerne muligheten for å bruke Augmented Reality i Android. Skal vi tro ReadWriteWeb var ryktene om skikkelig AR i iPhone 3.1 firmware noen overdrevet. Håpet er jo at Google fortsetter å pushe framover og oppover, slik at Apple ikke kan sove i både timen og friminuttet.

En plattform – ikke en mobil

Det er kanskje viktig å understreke mot slutten at Android jo faktisk kun er et operativsystem og at vi derfor framover vil få se en mengde ulike telefoner, fra minst like mange ulike produsenter. (Samsung i7500 er vel et av de siste skuddene på stammen i skrivende stund) Om det er en fordel eller en ulempe er jaggu ikke godt å si.

Mangfoldet og valgfriheten vil selvsagt være en fordel, mens samme argument med motsatt fortegn lett kan brukes om iPhonen. En device gir tross alt mindre rom for brukerfeil.

Mobile War - CC - http://www.flickr.com/photos/mastrobiggo/
Mobile War - CC - http://www.flickr.com/photos/mastrobiggo/

Med mindre SonyEricsson, Nokia, Microsoft, Palm eller Blackberry over natten skulle injisere seg selv med PetterSmart-dop, blomstre over av en uvirkelig kreativitet, samtidlig som de alle fem samtidig klarer å skaffe seg rundt 200 nye designere med supermannskills, kommer kampen om mobiltronen til å stå mellom Apple og Google.

26 kommentarer

  1. Asbjørn Ulsberg

    Dette kunne jeg vel ikke sagt bedre selv, herr Arnesen. Vel poengtert og sirlig skrevet. Jeg er naturligvis helt enig; Nokia, SE, Microsoft og BlackBerry har absolutt ingenting å stille med i denne konkurransen. Jeg håper på at Palm kanskje skal få det til etter hvert, men tviler. Jeg satser en knapp på Google, så får vi håpe at andre kan lage gode nok håndsett til operativsystemet slik at Android får den utbredelsen det trenger for å gi iPhone den konkurransen telefonen må ha.

    Svar på denne kommentaren

  2. Ja se der kom den artikkelen også!:) Artig vinkling!

    Forresten når dere nevner at kampen vil stå mellom Google og Apple så må jeg si at det finnes en mulig outsider i Nokia med sin Maemo-plattform (se siste nyheter om Nokia N900 som slippes i oktober etter min hukommelse) Imidlertid er jeg redd denne plattformen blir for komplisert og knotete for Ola Nordmann. Jeg avventer slipp av N900 før de kan avskrives.

    Palm med sitt WebOS tror jeg rett og slett blir for liten aktør (og WebOS er vel fortsatt kun lansert i USA?)

    Ellers har man alltids spørsmålet om hva MS kan dra opp av lomma, men man kan vel neppe vente noe ut-av-denne-verden innovativitet fra den kanten…

    Alt i alt enig i konklusjonen. iPhone og Google har et enormt forsprang!

    Svar på denne kommentaren

  3. Mats Taraldsvik

    Den nye N900, med Fremantle (Maemo 5) i bunn, blir nok min nye telefon! Den ser veldig spennende ut, og har en skikkelig Linux-stack i bunn.

    Kanskje mer for nerdene enn massene, men bare jeg får tak i en, bryr jeg meg ikke. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  4. Odin Omdal Hørthe / Velmont

    Tvo ulemper eg bryr meg um med HTC-telefonane med Android:

    * Dei er for treige med mindre du legg inn Cyanogenmod på dei (då vert dei til gjengjeld utruleg snøgge)
    * Skjermane er mykje mindre enn iPhone-skjermen.

    Desse tvo er hardware-«feil» elder ulemper, so det er jo ikkje Android sin feil. Vel, utanum at HTC godt kunne gjort alle optimaliseringane og teke kode frå Cyanogen som gjer mobilen kjapp. Men å leggja programmane på SD-kortet gjorde det for enkelt å kopiera dei (elder noko slik).

    Elles hev Android ulempa med at du må programmera i Java viss du skal vera del av systemet. Du kann godt koda ting i C, men det vil ikkje få køyra som ein brukarapplikasjon.

    Eg ser fram til at eg kann køyra Paroli (den nye stakken til OpenMoko) på desse telefonane. Eg hev testa OpenMoko, han er utruleg treig og langt i frå like flott som båe Android og iPhone OS.

    Endra: Ahh, òg einig med Mats – må halda tett øye med Maemo òg. Men eg er altso einig i artikkelen, sjølv um eg liker OpenMoko Paroli og Maemo, so er nok slaget mykje mellom iPhone OS og Android.

    Svar på denne kommentaren

  5. Apple og Google har for mye makt. Jeg sier; hold deg til 3310, så går alt bra.

    Apple og Google danner snart allianse og bruker all informasjonen sin til å ta over Internett, for så å flytte på en hemmelig øy og kreve inn penger for nettavgift. Merk mine ord!

    Svar på denne kommentaren

  6. Jeg legger meg på planken her og oppnevner herved Apple som vinner av denne konkurransen. Årsaken er rett og slett at den vanlige forbruker ikke vil ha 7 ulike førstesider, og måtte bla seg langt ned i ulike sider for å finne frem bra ting. Tenk på alle mulighetene som allerede finnes i mer tradisjonelle telefoner som Nokia og SE har i dag. Hvor mye av disse funksjonene blir brukt av mannen i gata? Jeg har blitt stor fan av enkelhetens vinnende vesen, og tror du ikke meg så tro psykologen Barry Schwartz:

    ted.com/talks/lang/eng/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html

    Svar på denne kommentaren

  7. godt å se jeg ikke er den eneste som sitter å holder en knapp på maemo.

    spesielt med tanke på at maemo og moblin deler en del teknologi, nokia legger opp til krysskoding via Qt (fra norske trolltech, som dem kjøpte nylig), og at nokia og intel har gått inn samarbeid om ofono, ett åpent rammeverk rundt mobiltelefon-radioer.

    Svar på denne kommentaren

  8. Odin Omdal Hørthe / Velmont

    *Alexander*: Som eg skreiv so er det ikkje eit problem med Android, men akkurat HTC sine mobiler som bruker antikke CPU-ar. Det er eit ekte problem. Men du kann fint gjera mobilen skitkjapp med å leggja inn cyanogenmod-rommene på mobilen din. Då vert han *mykje* snøggare. 🙂 Dersom du hev ein HTC-telefon og gjerne vil bruka han.

    Svar på denne kommentaren

  9. «… kommer kampen om mobiltronen til å stå mellom Apple og Google.»

    Synes kanskje denne var litt drøy, da mobiltelefoni er mer enn smarttelefoner til 6000+ kr. Tror nok det lenge enda vil være et kjempemarked for de enkle og billige telefonene, noe som hverken Google eller Apple har gjort noe framstøt på enda. Men vi får se om det dukker opp en iPhone nano etterhvert kanskje.. Men jeg er absolutt enig i at Nokia og de andre gutta må henge med i timen om de skal ha noen sjans. Og som @Erlend Espedal er jeg enig i at enkelhet er nøkkelordet for å lykkes her.

    Svar på denne kommentaren

  10. Erlend, veldig interessant video.

    Jeg har hatt et par HTC-telefoner med Windows og det har vært frustrasjon fra ende til annen. Har hatt Nokia, Sony, Samsung, etc.

    Men nå kjøpte jeg en iPhone 3GS. Og det er fryd og gammen. Akkurat pga alt fungerer sånn jeg vil. JEG har kontrollen over telefonen. Jeg må ikke vente på at en applikasjon skal bli ferdig med å laste før jeg avbryter den. Jeg kan «cancelle» tilbake tli hovedmenyen når som helst.

    Og apps! Jeg er en techie så det første jeg gjør når jeg får en telefon er å finne ut hva jeg kan gjøre med den for å gjøre den ENDA bedre! 🙂 Med Windows Mobile og de andre har det vært en ubehagelig hit’n’miss techie-opplevelse. Masse frustrasjon og endel applikasjoner som jeg aldri har brukt igjen.

    Enter the iPhone:

    Simpelhet. Lett å betale. Lett å laste ned gratis apps. Masse tilgjengelig og alt jeg har testa fungerer. Hver eneste gang.

    Telefonen har ikke krasja. Ikke hengt. I det hele tatt. Og jeg har nå ca. 100 apps i tillegg til basisfunksjonaliteten.

    Mangel på multitasking, som alle klager på at er «svakheten» med iPhone, må jeg påstå er noe av styrken. Jeg husker hvordan det er på Win-Mobile og Sony Ericsson P1i, f.eks., der mange running apps spiser ressurser selv dager etter jeg har brukt dem (og glemt at de fortsetter å kjøre i bakgrunnen). Jeg elsker det at jeg kan «kill’e» en app når som helst, på 1 SEKUND, bare ved å trykke på homeknappen.

    iPhone for meg er frihet. Ikke frihet til å velge hundretusenvis av options, måter å kjøre den på eller applikasjoner som krever den ene eller den andre komponenten for å fungere. Nei: Frihet til å gjøre andre ting! For iPhonen bare funker…

    Bonusen er at jeg slipper skyldfølelsen med at jeg har gjort noe feil når den ikke fungerer. Er det et problem så er det Apple’s feil! Enkelt å greit. De har godkjent alle applikasjonene (utenom Cydia ;)). Apple har tatt ansvar, mens de andre har gitt fra seg ansvaret til andre. Det er nok det som er det store problemet med Android: De har ingen kontroll over hardwaren. De har ingen kontroll over applikasjonene som folk legger ut.

    (Shit.. føles nesten som om jeg skulle hatt betalt av Apple! 🙂

    Svar på denne kommentaren

  11. Regner med en del folk her sammenligner sin Iphone med en jailbreka utgave. Det vil jeg si blir litt feil.
    Anyway snart kommer det Android telefoner med 1ghz.
    Ting kommer til å forandre seg, Apple må snart åpne for multitasking. Også lage ett bedre system for varslings meldinger.
    Eneste du ser på Iphone er tall på ikonene.
    Andre OS har meldinger som kommer på forsiden. Android har notice bar helt øverst som kan dras ned uansett hvor du er i menyen. samt widgets med informasjon. Dette er noe jeg mener trekker ned på Iphone.

    Svar på denne kommentaren

  12. Erlend, du skriv at du «har blitt stor fan av enkelhetens vinnende vesen».

    Da går eg ut frå at du brukar Google Chrome som nettlesar? =)

    Og Heidi, takk for tipset om SciPhone. Den er ekstra interessant fordi han har CMMB-TV. Korleis er det, kjem NRKs mini-TV-prøvesendingar til å bli kompatible? Har nettopp lese i Dagens Næringsliv at det kjem småTVar til tusenlappen på 7-Eleven og Narvesen snart.

    Svar på denne kommentaren

  13. Vant en HTC Magic tidligere i sommer, ca. fire dager før jeg skulle bestille meg en iPhone, og tenkte at da fikk jeg prøve den da. Android er veldig morsomt og innbyr til uendelig mange program, helt gratis. Friheten er enorm, men det er også vanskelig å navigere når friheten blir så stor. Og som mac-bruker så funker den ekstremt dårlig sammen med maskinene mine. Noe som er helt vanlig om man har konvertert til mac. Jeg har dermed bestilt meg en iPhone og skal selge min Magic til en kompis, som blir fornøyd med en god telefon til en lav pris, og jeg som får kostet på meg en iPhone.

    Friheten ble for mye for meg.

    Svar på denne kommentaren

  14. HTC Hero ble mye raskere med oppgraderingen som kom på fredag. For meg er iPhone altfor lukket. Kalender-widgeten som forteller meg om neste avtale er jeg helt avhengig av. Det samme med muligheten til å kjøre flere programmer samtidig – som f.eks. Spotify og en gps-tracker.

    Svar på denne kommentaren

  15. Har alltid vært Nokia tilhenger, men fant til slutt ingen god grunn til ikke å konvertere til 3GS. En ny verden har åpnet seg og denne exnokia patrioten er helfrelst.

    Er egentlig ganske så sjokkert over at Nokia, som hadde full kontroll på mobilmarkedet for noen få år siden, så grundig er passert av Apple når det kommer til å forstå hva brukerne faktisk ønsker/krever.

    Minner faktisk litt om det som skjedde i spillmarkedet for ca 10 år siden da Sonys Playstation revolusjonerte markedet og passerte de to store markedslederne Sega og Nintendo på ett år eller 2.

    Tror det samme vil skje innenfor mobilmarkedet at de forbigåtte aktørene vil komme sterkt tilbake og Nokia kan faktisk overraske med en snarlig retur til toppen.

    Skal bli spennede å følge utviklingen i mobilmarkedet og uansett så vil brukerne bli vinnerne…

    Mats

    Svar på denne kommentaren

  16. Hva status på mobilene, Android (Hero/ Magic) versus IPhone, er i dag, er vel ikke så spennende som å se på fremtidpotensialet for to ulike filosofier. Selv har jeg mer sansen for Google (og Open Handset Alliance) sin anarkistiske filosofi enn Eples mer totalitære tankemåte. Fremtiden vil vise om jeg har rett i min tro på at det vil gi en mer innovativ utvikling av mobil(telefonen).

    Svar på denne kommentaren

  17. Jeg kjøpte en HTC Hero, men angrer veldig på det. En kamerat av meg har iPhone 3GS, den er en rask, pålitelig og nyttig mobil, noe Hero IKKE er. Kjøpte Hero fordi jeg syns den så kul ut, fordi jeg syntes iPhone så litt for enkel ut og fordi jeg har lest at den har fått gode annmeldelser på nettet. Det var den ABSOLUTT ikke verdt. Har flere ganger hatt lyst til å knuse Heroen fordi den henger seg opp hele tiden, og er alt for avansert for å bruke til dagligdagse ting – selv om jeg er tidligere Windows-utvikler.

    Svar på denne kommentaren

  18. Jeg hører aldri på nerdene når det gjelder valg av teknologi. Har brukt Mac siden 1986. Men jeg bruker nesten ikke ett eneste program utviklet av Apple utenom OS-et. Bruker Windows i jobb-sammenheng, men slår alltid over til Mac OS privat. Fantastisk OS! Bruksområder: Foto, blogging, nettlesing, m.m.

    Når det gjelder trådens tema, så er jeg stor beundrer av Google. Men framtidig valg blir nok iPhone. En av iPhones store styrker markedsmessig er iPod Touch, som ifølge rapporter tok skikkelig av ifjor. Sammen med den kommende iSlate utgjør den og iPhone i nåværende og kommende versjoner en plattformsmessig bredde som vil sikre Apple konkurransekraft.

    Men jeg har tro på at flere vil gjøre seg gjeldende, Google, Nokia og Windows Mobile.

    Svar på denne kommentaren

  19. Nexus One: Google inntar lommen din

    […] vi har skrevet om tidligere på NRKbeta så er det mellom iPhone og Android slaget kommer til å stå. Og med Nexus One rykket Android et hakk lenger frem. Vi kommer tilbake med mer når vi får lagt […]

    Svar på denne kommentaren

  20. Windows Phone 7

    […] har tidligere sagt at slaget om de mobile skjermene kommer til å stå mellom Apple og Google. Men det har såvisst ikke Microsoft tenkt å høre på! Heldigvis, hadde jeg nær sagt, for […]

    Svar på denne kommentaren

  21. Tror heller ikke dette blir tokamp. Nokia kommer til å lykkes med Qt strategien og applikasjons-flyt mellom Symbiam og Maemo. Videre vil Meego bli en stor plattformfor telefoner, minibærbare, og kanskje etterhvert mot desktop. Globalt ser det ut til at Nokia holder posisjon rundt 40% av smart-telefonmarkedet. Mens iPhone taper markedsandeler(dog øker salget). Android er i siget, men tipper ballen der slutter å rulle når flere produsenter finner at Meego/Symbian/Qt gir mer mening og mer frihet.

    Jeg tror Meego og Symbian vil være størst om to år.

    Svar på denne kommentaren

  22. Det er påfallende hvor lite de som eier innhold deltar i disse diskusjonene. Var på messen i Barcelona, forøvrig sammen med mange andre nordmenn, og der var det veldig få innholdsprodusenter.

    Savnet Disney!

    Kan det ha noe med at de nye forretningsmodellene ikke har gjort plass for dem?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.