nrk.no

The Rumble in the Jungle

Kategorier: Media & NRK

TV2 med live video fra domsavsigelsen

Hva gjør man når man plutselig befinner seg i Afrikas tjukkeste jungel, som fotograf i en av tidenes mest absurde rettsaker, og finner ut at man har lyst til å sende domsavsigelsen live hjem til kongeriket?

Klargjøring til sending
Klargjøring til sending

Dette var nemlig denne lyse ideen som dumpa ned i hodene til gjengen med norske journalister og fotografer som alle var sendt ned for å dekke innspurten av «Kongosaken» for ulike norske medier. Uten det vanlige kavaleriet av SNG-biler, satellittdisker og profesjonelt sendeutstyr, ble samarbeid og improvisasjon nøkkelen til suksessen.

– Det var jo ingen som hadde drømt om at vi skulle sende signalet fra domsavsigelsen live hjem til Norge så her måtte vi være litt kreative, sier Jørn Tveter på telefon fra Kisangani, Kongo.

Jørn Tveter (NRK) med kameraet som ble brukt under live overføring
Jørn Tveter (NRK) med kameraet som ble brukt under live overføring

Som fotograf i NRKs ENG-Gruppe har Tveter vært i Kisangani for å følge de siste dagene av rettsaken, samt å sende daglige reportasjer hjem til NRK Marienlyst sammen med journalist Dag Bredvei.

Strikk og binders

Vanligvis når man skal overføre live fra eventer som dette, ramler det inn med tung teknologi fra de store TV kanalene. Profesjonelle TV-kameraer, sendebusser og en gjennomtenkt signalgang  sørger for at TV-bildene går trygt fra fra A til B. Gjennomtestet og robust teknolog spesialdesignet for akkurat slike oppdrag.

Slik var det naturlig nok ikke i Kongo.

Viser bilde av Bgan som ble brukt til live-overføring. I bakgrunnen er Jørgen Braastad fra VG, en av tre som gjorde liven mulig.
TV2s BGAN som ble brukt til live-overføring. I bakgrunnen er Jørgen Braastad fra VG.

Ingen av mediene som dro ned dit hadde i utgangspunktet planlagt med at de skulle direkteoverføre domsavsigelsen, og det faktum at man befant seg godt inne i jungelen i den tredje verden, gjorde forholdene svært krevende.

Frode Hoff (TV2) er glad gutt etter at overføringen er ferdig
Frode Hoff (TV2) er glad gutt etter at overføringen er ferdig

– Det var vel egentlig VG som lanserte ideen om streaming fra rettsaken, sier Tveter. VG-fotograf Jørgen Braastad fikk en henvendelse fra sin sjef som spurte om mulighetene for live dekning. Jørgen meldte tilbake at han ikke hadde mulighet til å gjøre det. Han hadde hverken tid eller nok utstyr til å gjøre det. Jørgen nevnte så ideen over en øl for Frode Hoff fra TV2 og meg. Vi hadde begge tenkt tanken, men slått det fra oss pga kostnader,tid og mangel av utstyr, sier Tveter.

Løsningen ble at de tre mediene valgte å samarbeide om å få produsert domsavsigelsen live.

Klar til sending VGs journalist ute i bakgården Klargjøring til sending

Knapphet på utstyr førte til at de tre endevendte det de hadde av utstyrsbagger, og slo sammen det de fant for å se om de kom i havn med det lille stuntet sitt.

Etter en aldri så liten vareopptelling kom man fram til  denne lista over tilgjengelig utstyr:

 • – Sony HC-1000 DV-kamera, NRK
 • – Lett fotostativ (Star 27), billig , TV2
 • – Sennheiser trådløs sendesett fra VG (komplettert med en viktig kabel fra NRK)
 • – Gaffa-tape til å feste mikrofonen og kabler i lokalet, NRK og TV2
 • – Lang firewire-kabel 4,5 m, NRK
 • – To slitte og lange nettverkskabler (50m), Hotel Palm Beach
 • – PC med Quicklink Live LMG programvare for streaming, TV2
 • – BEGAN-satelitt-modem, TV2
 • – Diverse utvalg av mer eller mindre tvilsomme strømkabler, NRK, TV2 og VG ( NRKs 20 meter var hjemmesnekret og kablene holdt ca 0,25 kvadrat tykkelse…)

Det ligger i kortene at når de store norske mediene er på samme sted for å dekke en sak, råder det alltid en sunn konkurranse mediene imellom, om å være først, størst og mest eksklusiv.

– Alle redaksjonene ville egentlig ha dette «eksklusivt», men alle her nede gjorde det klart at det ble enten samarbeidsprosjekt eller ingenting.  Kostnadene med satellitt-modem kunne også splittes på tre, noe som gjorde at prisen ble akseptabel selv med en minuttpris på 23 dollar, forteller Tveter

Snek seg til generalprøve

Trekløveret snek seg søndag formiddag inn i kultursenteret i Kisangani og gikk gjennom utstyrskjeden. De fikk også gjort en viktig test mot TV2 i Bergen.

– Alt funket supert, og hjemmeredaksjonene fikk beskjed om å bli enige om distribusjon av signalet i Norge. Alt var dermed klart for den store dagen, sier Tveter som innrømmer at de var spente på om dette kom til å fungere i praksis.
Kamerarig og PC for koding av signal
Kamerarig og PC for koding av signal

– På domsdagen var vi tidlig ute og først inne i rettslokalet. Utstyret ble raskt satt opp, kabler strukket, forbindelse etablert og så var det bare å vente. Mitt enkle Sony HC1000 DV-kamera på et enklt fotostativ skilte seg ikke ut fra kameraparken til de lokale tv-journalistene. Litt mer mistenkelig var PC’n til TV-2 som sto oppkoblet på scenekanten. Bak i salen var det tapet fast en sendemic med rød VGTV mic-hette, forteller Tveter

Teamet måtte også ta hensyn til de norske tiltaltes syn på at de plutselig skulle liveoverføres som hovedpersoner i årets såpeopera rett inn i stua til millioner av Nordmenn.

Alle de involverte mediene avklarte derfor at det var greit for  Moland og French at domsavsigelsen ble overført direkte hjem til norge, noe de sa seg villige til.

– Det var en ganske verdifull utstyrspark som sto vagla opp i ruinhaugen i bakgården, forteller Tveter og  teamet måtte derfor hyre inn en lokal vakt for å passe på godsakene mens de selv var opptatt inne i retten.

– Vakta vi klarte å få fatt i ble møtt med respekt både av soldater og sivile, da det viste seg at han var bodybuilder og i tillegg var den lokale judo-mesteren i Kisangani. Utstyret var med andre ord i trygge hender, sier Tveter.

Klargjøring av utstyr
Klargjøring av utstyr

Klokken 0950 gikk NRK, TV2 og VG live fra Kongo, og etter 4,5 timer med kontinuerlige streaming, kun med en restart av systemet og enkelte små brudd mot Norge, kunne tre glade gutter på tur smile godt.

Takket være fleksibilitet, samarbeid og en unik stå på vilje hadde NRK, VG og TV2 kunnet sende domsavsigelsen live på både nett og TV.

Ulike løsninger på nett

De ulike mediene i dette litt uvanlige samarbeidet valgte litt ulike løsninger på hvordan de presenterte liveoverføringen på nett.

NRK valgte å ha livestrømmen gående fra Kongo med Hege Moe Eriksen som kommentator under sending. Hun oversatte også det som ble sagt på Fransk og forklarte hva som foregikk i salen. En meget godt løsning om vi får si det selv 🙂

NRK med live video fra domsavsigelsen
NRK med live video fra domsavsigelsen

Vi gikk kanskje litt vel ambisiøst ut og gjorde forsøk med live-video rett på forsiden, noe som ble forkastet og selve videoen flyttet inn i en tradisjonell artikkel. Videostrømmen med kommentator gikk også live på NRK2.

TV2 på sin side kjørte også rå-video live men hadde i tillegg og redaksjonen i Norge og Fredrik Græsvik på plass i Kongo som kommenterte det som skjedde live via Twitter.

TV2 med live video fra domsavsigelsen
TV2 med live video fra domsavsigelsen

Kombinasjonen av livevideo og Twitter fungerer veldig bra, men tatt i betraktning av at sirkuset utspilte seg utelukkende på Fransk, hadde en oversetter eller kommentator ala NRK i tillegg til Twitter, vært den optimale løsningen.

TV2 med Twitterfeed under sending
TV2 med Twitterfeed under sending

Også VGTV, som var tredje medlem i stunte kjørte videoen uten kommentator, men støttet seg på livechat som en slags kommentator under videoen.

VGs Twitterfeed under livesendingen
VGs Twitterfeed under livesendingen

Nesten 100%

Signalet var til tider noe ustabilt fra Kongo, og live feeden falt ut noen ganger i løpet av timene man sendte, men alt i alt var stuntet en vellykket operasjon for de tre involverte mediene.

Rett etter at selve liveoverføringen var ferdig, gikk det imidlertid galt.

Kaotisk etter at dommen har falt
Kaotisk etter at dommen har falt

– Rett etter at retten var hevet og folk begynte å strømme ut av dørene gikk det galt, forteller Tveter på telefon fra Kisangani. Fredrik Græsvik fra TV2 hadde bestemt seg for å ta en «frekkis» og ha en standup på TV2 Nyhetskanalen som prikken over i’en.

Han hadde ikke før rukket å bytte ut den røde VGTV hetta på mikrofonen, med den karakteristiske TV2-hetta, før noen smalt igjen en ståldør hvor vi hadde trukket nettverkskabelen vår, noe som resulterte i at denne ble kappet tvert av. Jeg må vel innrømme at NRK og VG smilte litt da, sier Tveter.

Et spesielt stunt gikk bra takket være en kreativ og samarbeidsvillig gjeng med journalister og fotografer. Verken TV2, VG eller NRK hadde klart dette alene og i teknologiens navn deler vi her i NRKbeta ut klapper på skuldra til alle involverte.

Godt jobba folkens!

Denne artikkelen er lisensiert under Creative Commons lisensen «Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0 Norge«
Creative Commons Logo

Takk til Frode Hoff og Jørn Tveter for bilder.

50 kommentarer

 1. Espen Grimsgaard

  Jeg vet ikke om det stemmer, men ryktene sier at Tønsbergs Blad hadde en lang skjøteledning og fikk derfor være med på spleiselaget og som eneste lokalavis fikk lov til å ha TV2s sendinger live på sine sider? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Er dere helt riktige?
  Hvordan kan dere være så fornøyde midt i denne tragedien dere formidler? Er det underholdning dere driver med?
  Hvorfor er ikke fokus hva som skjer i Kongo? Og på menneskerettighetenes skjebne i en verden som blir mindre og mindre?

  Svar på denne kommentaren

 3. Øyvind Solstad (NRK)

  @Signe: Vi tror det er mulig å ha to tanker i hodet på en gang. NRKbeta er NRKs teknologiblogg, og da ville det være forholdsvis underlig om vi skulle begynne å ta opp menneskerettigheter i Kongo her.

  Det skrives en rekke artikler om menneskerettigheter på nrk.no, og om du søker på emnet får du opp masse treff:

  nrk.no/sok/index.php?q=menneskerettigheter

  Eller et tilsvarende søk med ordet Kongo lagt til:

  nrk.no/sok/index.php?q=menneskerettigheter+kongo

  En tanke for deg kanskje: Det at NRK og andre stasjoner kan sende live fra nesten hvor det skulle være i verden med såpass enkle midler som det her er snakk om, vil vel på sikt bety at det lettere kan settes lys på nettop det: Menneskerettigheter.

  Når kameraene rettes mot ting, vil det noen ganger bety forandring.

  Svar på denne kommentaren

 4. Diverse utvalg av mer eller mindre tvilsomme strømkabler, NRK, TV2 og VG ( NRKs 20 meter var hjemmesnekret og kablene holdt ca 0,25 kvadrat tykkelse…)

  Flott samarbeid, men jeg ser for meg at dette utvalget plutselig ble enda mer tvilsomt etter at døra smalt igjen 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Helt enig med Øyvind her.

  Teknologien og løsningene som ble valgt må kunne videreformidles uten at saken skal bli diskutert på en tekno-blogg som dette er.

  Saken, med resultatet av det som står i denne posten både med tanke på bilder og video, kan du se på nyhetssidene til NRK eller de andre nettstedene.

  Svar på denne kommentaren

 6. Interessant å få en titt bak kulissene, viser at kompetanse, ståpåvilje og genuin interesse for å formidle er viktigere enn all verdens flott utstyr. Jeg synes @signe skyter over mål i sin kommentar, denne bloggen er en blogg og ikke en nyhetsartikkel/feed. Forøvrig er det en tett symbiose mellom nyhetsformidling og kamp for menneskerettigheter – uten fokus på dette i det globale nyhetsbildet vil mange viktige saker forbli ukjent og forhold forverres. Når vi sitter trygt og godt hjemme i vår egen stue og følger med på verdensbildet, skader det ikke å tenke på den heroiske innsatsen som ligger bak hos journalistene og fotografene!

  Svar på denne kommentaren

 7. @EspenGrimsgaard: Det stemmer. TB hadde visstnok en svært sentral kabel i lappeverket og fikk bruke vår (TV 2s) video på sin nettside som takk.

  @gorken: I TV 2 bruker vi Quicklink (PDF-info) på laptop for å gå live i fjerne himmel- og jungelstrøk. Laptopen er så koblet til en BGAN-enhet (satelitt-telefon primært for datatrafikk). Den har en makskapasitet på stream på 256 kbit/sek. Hvor den lå under bruken i Kongo er jeg litt usikker på, men det så jo ok ut også på Nyhetskanalen i fullskjerm. Quicklink bruker mpeg-4 til streaming.

  Vi har forøvrig brukt Quicklink for å sende live fra Sydpolen…

  Uansett, et godt lappe-rigg!

  Anders, tv2nyhetene.no

  Svar på denne kommentaren

 8. Jan Grøttumsbråten

  Glitrende bakgrunns-stoff for oss som er interessert i hva som skjer bak fasaden! Tenk om våre politikere kunne ta lærdom av hva dere «der nede» gjorde: Søke optimale løsninger gjennom samarbeid. Nok om det! Takk skal dere ha!

  Svar på denne kommentaren

 9. Thomas Venger Claussen

  Pioner(sam)arbeid i norsk tv og nettverden dette ja.
  Veldig bra at vi fikk det til – og at Nyhetskanalen var Norges største tv-kanal under dommen – dobbelt så store som NRK1/2. I løpet av hele døgnet satte også NK «all time heigh» med neste 500 000 unike brukere/seere som er innom i minst tre minutter.

  Det står i saken: Kombinasjonen av livevideo og Twitter fungerer veldig bra, men tatt i betraktning av at sirkuset utspilte seg utelukkende på Fransk, hadde en oversetter eller kommentator ala NRK i tillegg til Twitter, vært den optimale løsningen.

  Vi hadde den optimale løsningen, vil jeg påstå. Det hører nemlig med at TV 2 Nyhetskanalens Øyvind Brigg oversatte og kommenterte fortløpende hva som ble sagt og hva som skjedde i rettssalen fra studio i Oslo. I tillegg hadde vi en omfattende tekst/grafikk på skjermen der tolker på desken la ut utfyldene oversettelse. På nett lå både NKs sending med norsk oversettelse og orginalfeeden på fransk ute.

  Svar på denne kommentaren

 10. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Flott jobba! Samarbeid er verkeleg kjekkast.

  Dette er forresten noko alle kann gjera heilt gratis (so sant du hev ein lapop og eit DV-kamera). Du kann tilogmed laga ein liten live studioproduksjon.

  Eg set sjølv upp eit slikt lappeteppe kvar gong eg skal gjera livesending (då ofte med fleire kamera). Lagar eit lite netverk, koplar til DV-kamera på tvo pc-ar, sender straumen frå presentasjonspcen via netverket – alt saman gjeng inn til hovudlaptopen (som hev hovudkamera), der eg fær upp alle dei 3 straumane (hovudkamera, sekundær, og presentasjon) i DVswitch, so er det berre å switcha mellom straumane med tastetrykk 1 2 og 3. Normalt sett alt heilt gratis, låner fort det eg treng sidan det er veldig normalt utstyr.

  Hev usb-pinnar med linux-distro og dvswitch på, slik at eg kann taka mot einkvar pc til å gjera jobben.

  Og no som Firefox 3.5 hev innebygd Theora-stønad er det ikkje verre enn å bruka oggfwd for å senda straumen til ein icecast-server, og so leggja inn <video src=»http://straumen.din:8000/video.ogv»> på ei netside og vips so hev du noko liknande dei store gutta 😉

  I Noreg er det god 3G-dekning, so det er lite problem å få det ut på net. Litt verre i allslags andre land 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Veldig morsomt med så mye respons på artikkelen. Moro for oss som var med på dette. Det stilles mange tillegsspørsmål, skal prøve å svare:
  @gorken Det ble overført via et BEGAN satelitt-modem. Grunnen til at det var TV2 sitt som ble brukt, var at de har et bedre (og dyrere) abbonement enn det NRK har og fungerer mer stabilt. Videoen ble kodet/streamet i 256 kbit/s

  @espen og truls:Hvem som bidro med hva var ikke poenget her. Vi var enige om at alle vi som hadde sendt hjem videoer fra rettsaken gjorde dette sammen. Om det var skjøteledninger, kameraer eller mikrofoner som ble brukt var ikke poenget. VG var de som først tok initiativet, og ville være med på spleiselaget. Både NRK og TV2 hadde selvsagt med seg trådløse mic’er men de ble brukt til intervjuer til den ordinære produksjonen til nyhetssendingene i de to kanalene. VG hadde ett sett til overs, som manglet en viktig kabel..

  @ signe: Jeg ser poenget ditt. Her på dette forumet blir den tekniske gjennomføringen hyllet. Men alle ser jo alvoret i situasjonen. Vi som var i Kongo pratet mye fram og tilbake om det var riktig å gjøre dette, ikke minst i forhold til de to hovedpersonene. Vi brukte alle tid i fengslet, og snakket gjennom problemstillingene med dem. Det har etterhvert gått opp for dem at ansiktene deres er nokså kjent i Norge. Og de ønsker selvfølgelig fokus på saken sin, så at den ikke blir glemt. Og en dødsdom formidlet på direkten ga jo folk innblikk i saken…..

  Svar på denne kommentaren

 12. Anne Kristin Kleiven

  Veldig interessant informasjon!! Dette var jeg ikke klar over til tross for at jeg var hyret inn som tolk for TV2 Nyhetskanalen. Jeg takker for gode lydsignaler da dette var et must for at jeg skulle få tolket hva som ble sagt. Det jeg tolket ble lagt inn av grafikk reporter i TV2….Alt jeg tolket kom «desverre» ikke med…Det var et spennende prosjekt å være med på, og takk folkens der nede i Kongo for glimrende innsats! Her hjemme snakker nesten alle om «Kongo-saken»…en svært spesiell sak om opptar mange…selv midt i innspurten av valgkampen!
  Anne Kristin

  Svar på denne kommentaren

 13. Skjønner at noen reagerer på vinklinga her. Greit nok at det er en bak-kulissene reportasje om teknisk kreativitet – den delen er morsom. Men all omtale av «sirkuset» osv virker veldig distansert til den sammenhengen dette skjer i. Er sirkuset selve rettssaken? Eller medieoppstyret? Det virker som det første. Så selv om det ikke er deres ansvar å skrive om drap, menneskerettigheter, rettsystem og så videre, får vi inntrykket av at dette er en guttetur i «Afrikas tjukkeste jungel». Omtrent som virkelighetsforståelsen til Moland og French, med andre ord.

  Svar på denne kommentaren

 14. Lars Petter Brynildsen

  Kjempeflott artikkel og takk til Marius Arnesen.

  Det som overrasker meg er at ingen av de norske mediene hadde tenkt på dette før de dro ned. Å sende live fra utlandet er jo ikke helt ukjent. Selv ikke fra Kongo.

  Svar på denne kommentaren

 15. Thomas Venger Claussen

  Vi hadde nok tenkt på å sende live – det gjorde vi i TV 2 også i form av live stand-up med reporter Fredrik Græsvik i dagene før dopmmen. Hvilke forhold som møter man langt inne i jungelen er vanskelig å vite på forhånd, men å sende LIVE inne fra rettssalen sto også på blokken vår. Og vi gjennomført det takket være et godt kolegialt samarbeid

  Svar på denne kommentaren

 16. @Jarle «Den store dagen» i betydning «selve dagen». Avsnittet omhandler testen vi gjorde to dager før domsavsigelsen.

  Som sagt forstår jeg de som kan reagere på det tekniske aspektet i denne artikkelen. Men den forteller litt om den virkeligheten vi mediefolk må forholde oss til. Det var ingen i det norske pressekorpset i Kisangani som var uberørt av den tøffe virkeligheten Moland&French befant seg i. Vår jobb var å skildre deres skjebner og den virkeligheten de møtte i rettsalen. Den beste måten å gjøre dette på var å gi norske seere/lesere muligheten til å følge det med egne øyne.

  Denne artikkelen omhandler hvordan vi løste denne oppgaven rent praktisk!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.