nrk.no

Skal vi leke?

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur


leke

I vår gjorde vi et lite eksperiment: Vi ba NRKbetapublikumet gå sammen om å lage en sak på egenhånd i kommentarfeltet under en svært kort innledningstekst og en innlimt video. Vi ville teste ut hva som skjedde om vårt opplyste og trivelige publikum ble bedt om å lage en kollaborasjonsartikkel om kollaborasjonsprosjektet The Internet Symphony.

Samarbeid #1

Tanketom startet godt med fakta og bakgrunn:
tanketom
Eirik fulgte vakkert opp med refleksjoner til det som skulle bli en lang, fyldig og blomstrende artikkel:
stavelin
Men så rant det ut i sanden. Kanskje var temaet feilvurdert fra vår side, uansett: NRKbeta-dugnad om YouTube-dugnad fikk bare to kommentarer, mot NRKbeta-snittet på 14,1 kommentarer pr artikkel.

Samarbeid #2

En annen kollaborasjon er kommentarfeltet under artikkelen Gro Hammerseng elskes av amerikanske lesber i Dagbladets seksjon kjendis.no i vår:

kommentarfelt fra Dagbladet.no
kommentarfelt fra kjendis.no
Denne artikkelen har 54 kommentarer. Og det er ikke fordi artikkelen er uvanlig vesentlig eller uvanlig kontroversiell. Det er rett og slett fordi 4lv (som beskriver seg selv som en gutt på 25 fra Nordland) bestemte seg for at han ville leke litt og han ville gjøre det her. Det kommer en eller to til og så er de i gang. Muligens mye på grunn av nummer 3, ifølge Seth Godin.

Resultatet er en knivskarp raljering med forutsigbarheten i kommentarfelter. Metahumor på meget anstendig nivå – i hvertfall for folk som har lest endel artikkelkommentarer. Dette er imponerende om man tenker på at dette ikke er en gjennomkomponert humortekst signert Harald Eia eller Hallo i Uken-forfattere, men et samarbeide mellom anonyme vittige personer. Det er et skoleeksempel på et samarbeide som fungerer og skaper sine egne rammer helt uten at noen har trukket opp spillebrettet i grusen, kunngjort reglene eller i det hele tatt sagt «skal vi leke». Alle skjønner det fra start. Og de fleste bidrar innenfor rammen som blir satt i starten.

Men hvorfor ble det leking i Dagbladet men ikke på NRKbeta?

Teori

Anders Aakre (som jobber i JimmyRoyal og er en klok fyr), sa en gang at det viktigste for å få med seg folk på noe på nett, er å gjøre terskelen for deltagelse lav nok. Veldig mange bidrar om du ber dem klikke ja eller nei i en poll. Øker antall alternativer, daler responsraten. Ganske mange bidrar også med kommentarer under en artikkel (særlig om noen allerede har definert spillebrettet, slik det skjedde i Hammerseng-tilfellet). Da er det bare å slenge seg på. Enkelte kan også bidra med bilder om man ikke stiller for stramme krav. Men når det går så langt som at de må spille inn en hel video, utvikle et lengre resonnement eller skrive en bloggpost selv, da må de virkelig ha lyst. Og tid. Ofte er det da ikke mange nok igjen til at det når kritisk masse.

I rene tall: De 54 kommentarene på Hammersengsaken har nå tilsammen 8 300 anbefalinger. Forholdet er 1:153.

12 kommentarer

 1. 1. NRKbeta er ein obskur liten blogg for teknofikserte
  2. The Internet Symphony krever at du kan traktere eit instrument og i tillegg gidder å lage ein video, laste opp og legge inn i kommentarfeltet.
  3. Alle leser Dagbladet.
  4. Å skrive 5 ord med metahumor tek 15 sekunder.
  5. Gro Hammerseng er fuckings HOT.

  Og så må du SPØRRE om kvifor Dagbladet vann kollaborasjonskonkurransen? Ta deg ei bolle 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Polls er ekstremt lettvinte, men temmelig uinteressante. De holder neppe mål statistisk sett. Og av den grunn velger jeg som regel å la være å delta. Jeg føler meg litt for mye som en sau, som bare følger flokken.

  Det kan være lett å delta med kommentarer, men det kan også være for vanskelig (tungvint registrering eller godkjenning, sperring pga. feilslått spamfilter, captcha som ikke fungerer osv.).

  Navn og e-post, slik som her, er lett nok for min del.

  (Men fjern Reset-knappen! Nå trykka jeg på den i et tilfelle av fraværenhet … Det gikk heldigvis an å angre i tekstfeltet her!)

  Svar på denne kommentaren

 3. Det er raskere å delta i en poll, men hvis en sak er interessant, koster det meg ikke mye å skrive noe i kommentarfeltet.

  Jeg tror også at folk som i utgangspunktet har tid og lyst til å bidra med f.eks. video, velger å ikke gjøre dette hvis sjansen for tilbakemeldinger og publikum er liten.

  Gidder man å bruke et par timer på å lage en video til en side for så å finne ut at 20 har sett den og ingen har kommentert den?

  Svar på denne kommentaren

 4. Grunnen til at jeg ikke deltar i kommentarfelt på hver bidige artikkel er to ting:

  1) Når jeg ikke har noe fornuftig å skrive, så skriver jeg ikke noe.

  2) Nå som jeg prøvde å skrive denne kommentaren skrev jeg sikkert 40 linjer, men blir aldri fornøyd og sletter det. Å skrive noe dumt og se ut som en idiot med fullt navn og twitterlink er kjipe greier.

  Svar på denne kommentaren

 5. «Dette er imponerende om man tenker på at dette ikke er en gjennomkomponert humortekst signert Harald Eia eller Hallo i Uken-forfattere, men et samarbeide mellom anonyme vittige personer.»

  Det var veldig morsomt, men ikke så imponerende. Om du har hengt på Digg (eller helt sikkert andre liknende sider og, som Reddit) en stund så er ikke dette et fryktelig uvanlig syn.

  «Men hvorfor ble det leking i Dagbladet men ikke på NRKbeta?»

  Det som skjedde på Db var lekent. Det dere ba om her var noe som passet mer som en Wikipedia-artikkel. Som Ola sier, så krevde Db-saken lite energi, mens å finne info om noe for å skrive en slags artikkel om det krever mye mer.

  Og så har Ola og rett i det med antall personer som leser Db vs. NRKbeta, selvsagt.

  Svar på denne kommentaren

 6. gjorde mitt og stemte på poll’en, men lurer på at det må være en talldyslektiker som har regnet sammen resultatet.. hehe

  4% i kommentarfeltet
  72% i en poll
  22% i begge deler er like lett

  tom med kalkulator får jeg en total på 98%

  kanskje admin har noen hemmelige valg vi ikke får se?
  betyr det da at det er 2% admins som har stemt?

  eller forsøker noen å understreke hvor nøyaktige slike polls er? 🙂

  MrM

  Svar på denne kommentaren

 7. @MrM Jeg tror riktig svar er at de ikke viser desimalen og ting rundes av nedover.

  Pluss at vi admin’er har et eget alternativ som bare vi stemmer på. Men hva det er får dere aldri vite, ikke engang nå som vi er avslørt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.