nrk.no

Kontaktlinsen – Din neste TV-skjerm?

Kategorier: Forskning,Trådløst & TV

Argumented Reality kontaktlinse. Foto: University of Washington

Argumented Reality kontaktlinse. Foto: University of Washington
Argumented Reality kontaktlinse. Foto: University of Washington

Å se som Arnold Schwarzenegger i Terminatorfilmene, hvor man har et «Augmented Reality«-lag projektert rett på hornhinnen, må jo på et eller annet tidspunkt ha vært alle nerders drøm.

Skal vi tro forskere fra Universtity of Washington er ikke denne drømmen så langt unna som vi kanskje skulle tro. Babak Amir Parviz og hans kolleger har nemlig utviklet en kontaktlinse med innebygde LEDer som er i stand til å vise grafikk i et slags overlay «rett på øyet».

I følge et intervju Parviz har gitt med magasinet IEEE Spectrum er det flere utfordringer med å utvikle denne typen kontaktlinser. Alle komponenter må spesialutvikles, da eksisterende LEDer og elektroniske deler ikke fungerer tilfredsstillende. I tillegg måtte gruppen av forskere få plass til alt av transistorer, radio chipper, antennermotstander og LEDer i en bitte liten polymer disk, samt å sørge for at denne alltid ligger på samme plass og utstråler riktig lysmengde i forhold til pupillen i øyet.

– Vi ser allerede for oss en framtid hvor en liten kontaktlinse blir en faktisk plattform, ikke ulikt hva iPhonen er idag, med masser av utviklere som bidrar med ideer og nyvinninger, sier Parviz.

Argumented Reality kontaktlinse. Foto: University of Washington
Argumented Reality kontaktlinse. Foto: University of Washington

Foreløpig har forskerne utviklet en prototype som kun har en enkelt lyskilde, men målet er å ende opp med en kontaktlinse som kan vise datagenerert høykvalitetsgrafikk i farver direkte i brukerens synsfelt.

Les hele intervjuet med Parviz hos IEEE Spectrum

12 kommentarer

 1. Skjønner ikke hvordan vi skal klare å fokusere på grafikken som blir lagt rett på øyet. Prøv å hold fingeren veldig nære øyet, så klarer man jo ikke å fokusere på fingeren. Hvordan skal man da klare det på linsen som er enda nermere?

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er en spennende ide men jeg regner med at det som kan oppnås innen rimelig tid er enkle lysblink og fargekoder. Det er på grunn av naturlovene ikke mulig å lage et bilde direkte på linsen som er skarp på netthinnen. Så utfordringene er nok helt enorme da det må utvikles optiske systemer med en grad av miniaturisering som såvidt meg bekjent ikke finnes idag. Også dette at det ligger en linse med en fokusseringsfunksjon bak kontaktlinsen gjør dette ikke enklere. Så det er nok sannsynlig at vi må vente på denne typen videobriller i noen tiår til.

  Svar på denne kommentaren

 3. Aleksander Skjæveland Larsen

  Stilig, men lurer på hvor trøblete dette blir å lage noe praktisk av.

  Ser for meg informasjon som på HUDen i et skytespill, bare på netthinnen. Hvordan skal man klare å fokusere på teksten som står ute i kantene? Man kan gjerne registrere øyebevegelser, og flytte teksten inn mot synsfeltet når øyet ser mot en kant. Hvis ikke vil teksten naturligvis flytte seg relativt til øyets bevegelser, og vi vil ikke klare å fokusere på den. Hvordan skal man så skille frivilige øyebevegelser fra de som opptrer automatisk? Klarer man ikke dette kan det føre til at informasjonen uønsket spretter frem og tilbake når man ser seg seg om, jobber med flere dataskjermer eller holder en samtale med flere personer samtidig.

  Jeg er spent på utviklingen rundt dette, og hvordan de løser problemene. Når små lekeeksempler lykkes kan det føre til stor optimisme. Dette skjedde innen kunstig intelligens, da man hadde stor suksess med enkle problemer men fikk liten fremgang med dagligdagse problemer. Tenk bare hvor vanskelig det er å få en robot til å gå!

  Svar på denne kommentaren

 4. See the future | .karlsen på verdsveven

  […] mulig å vis grafikk, sånn at du rett og slett kan ha din egen kinosal direkte på øye. Fiffig. (jf. nrkbeta.no) Sjøl holder jeg en knapp på dagens linse, og den gleden den gir meg. Å sjå dagens […]

  Svar på denne kommentaren

 5. […] kikka skikkelig langt inn i glasskula og fortalt om forskerne ved University of Washington som har utviklet en prototype på en kontaktlinse som med tid og stunder forventes å kunne vise høyoppløselig grafikk som et Augmented […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Internett nå og fremover « Gunvors refleksjoner

  […] som for meg hørtes helt far out, men etter grubling og googling fant jeg dette; kontaktlinser med prosjektor på hornhinnen. Ikke så langt i fra i det […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.