nrk.no

Neste uke er det ikke lenger lov å selge «vanlige» lyspærer

Kategori: Forskning


lys

Fra neste uke blir det forbudt å selge lyspærer av den gamle typen. Forbudet mot salg av tradisjonelle lyspærer blir innført i hele Europa. Den tradisjonelle glødelampa er nemlig en energisløser av de helt store. Pærene som nå er på vei ut, bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys, melder NRK Forbrukerinspektørene – som også har en test av de nye sparepærene.

Helt slutt i 2012

Utfasingen av lyspærene vil skje gradvis i månedene framover. Først forsvinner de matte glødelampene, som nå utgjør mesteparten av det norske markedet. Klare pærer på 100 W og mer blir også forbudt å produsere, importere og selge fra neste uke. Butikkene kan likevel fortsette salget inntil lageret er tømt. Neste år står 75 W for tur. Og så går det slag i slag inntil også de svakeste klare utgavene på 25 W forsvinner i 2012.

Oppdatering: Per-Erik har en fin bloggpost hvor han har sett på forbruk av strøm på LED-lamper i forhold til vanlige lamper. Der lenker han også til en informativ artikkel hos DN.se hvor de viser hvordan lyset i de nye LED-lampene er mer naturlig for øynene våre enn halogen.

40 kommentarer

 1. Jan Roar Rød

  totalt skivebom i kalde norge. I norge er det ingen katrastrofe at pærene genererer varme. et rom der det nå er f.eks 200W med glødepærer og elektrisk oppvarming, vil måtte øke oppvarmingen med 200w for å holde samme romtemp som før forbudet, i tillegg kommer selve forbruket som sparepærene har, dermed ØKER forbruket av energi når man skal varme opp et rom (man må jo ha lys). Det har ikke mange tenkt over.

  Svar på denne kommentaren

 2. Dette forbudet er helt bak mål for Norge. Husene trenger oppvarming gjennomsnittlig 7-8 måneder i året, og da har det ikke noe som helst å si hvorvidt den varmen kommer fra lyspære eller termostatstyrt varme. Priseksempel på dyrt miljøtiltak med lite nytte. I tillegg inneholder flere av de billigere sparepærene kvikksølv, og selv ikke Bellona ( http://www.tu.no/natur/article103778.ece ) synes det er hensiktsmessig å fase ut glødepærer helt.

  Siterer også en artikkel fra VG Nett:

  Også Bellona-leder Fredric Hauge etterlyser mer ansvar fra industrien og politikerne. Han mener den landbaserte industrien har gjort ganske mye, men er opptatt av å få til større kutt innenfor den petrokjemiskeindustrien, og peker på Mongstad som et eksempel.

  – Vil kunne kuttet med 3,5 milloner tonn med et deponi på Mongstad. Det er over 30 prosent av utslippene. Et av de store nederlagene i Klimameldingen er at dette ikke er tatt opp i det hele tatt. Dersom politikken skal gå ut på at folk må skifte til sparepære, så blir dette et paradoks, sier Hauge til VG Nett.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=150013

  Er det ikke morsomt at et så omfattende miljøtiltak ikke har dekning blant flere av de store miljøvernorganisasjonene?

  Svar på denne kommentaren

 3. Asbjørn Ulsberg

  Med tanke på at strømmen i leiligheten min er så sterk at den tar livet av minst 1 pære hver eneste uke, hver uke gjennom hele året, og at prisen på sparepærer er ganske mye høyere enn vanlige glødepærer blir dette en dyr affære for meg. Min erfaring er ikke at sparepærer varer lenger enn glødepærer; heller det motsatte.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette er forsåvidt ganske irriterende. Som flere har påpekt er det ikke noe problem at energien går til varme i rom som uansett krever oppvarming. Og en del lamper er designet med tanke på den tradisjonelle formen på pærene, og ser relativt stygge ut når de får de nye pærene.

  I en ideell verden burde det vært unødvendig å forby de tradisjonelle pærene til bruk der de har klare fordeler, men jeg forstår at mennesker er vanedyr og da kanskje ville fortsatt med de gamle pærene overalt…

  Svar på denne kommentaren

 5. Jeg vil legge til at 200W spredd «punktvarme» er bedre enn 200W ekstra på den ene ovnen borte i hjørnet.

  Når jeg sitter i sofaen, må jeg skru opp oven mer enn det nærliggende lamper bruker for å få tilsvarende varme.

  Personlig bruker jeg sparepærer på utelys og bruker vanlige pærer inne.

  Svar på denne kommentaren

 6. Børge A. Roum

  Alle som argumenterer med at vi trenger varme likevel: Lyspærer er en dårlig måte å varme opp hus på! Hvor befinner de aller fleste lampene seg? I taket eller høyt oppe på veggen. Hvor trenger du varme? Nær bakken. Hvilken vei går varmen? Oppover. Og selv om det ofte er kaldt her i landet, er det også ganske lange perioder som er varme, men likevel så mørke på kvelden/natta at vi må slå på lys. Lyskilder skal brukes til å lage lys. Å bruke dem til varme er en utrolig sløsende måte å varme huset på!

  Svar på denne kommentaren

 7. @Børge A. Roum Hva med de som har bygget huset med utgangspunkt i at lyspærene skal være en viktig del av oppvarmingen?

  Godt isolert hus kombinert med system som tar hånd om luftsirkulasjonen er ikke veldig vanskelig å få til.

  Rent praktisk tar en varmluften som kommer opp og flytter den ned (fx fra andre til første etasje). På den måten har en løst problemet ditt og kan bruke mindre energi til oppvarming når alt kommer til alt.

  Svar på denne kommentaren

 8. Trond M;Børge A. Roum; varmestråling er ikke det samme som varmluft.

  Ole: det finnes allerede i dag «sparepærer» med rund, gammeldags kuppel slik du etterlyser(!). Spar pengene dine i banken istedet, du.

  Svar på denne kommentaren

 9. All hail the Climate Gods! Vi får se om strømregningene til folk går opp eller ned pga. dette, mht. oppvarmingen som folk snakker om. Bruker ikke oppvarming hjemme mars–november, så det spørs om ikke noen lyspærer har stått for den varmen jeg har trengt… Ellers er det vel PCen eller naboene som står for all oppvarmingen min i denne perioden. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Det største problemet med de nye pærene er kvaliteten på lyset. Den kan ikke sammenliknes med de tradisjonelle pærene, men gir et lys med grønnaktig skjær som i tillegg glimrer 100 ganger i sekundet.

  Svar på denne kommentaren

 11. Det største problemet med sparepærene er at de er miljøskadelige(!). De kan bare kastes som spesialavfall og for oss her i Oslo, som velger kollektivtransport fremfor bil, er det vanskelig å komme seg til Grønmo eller hvor det nå er man må dra for å få deponert dem. Doh!

  Svar på denne kommentaren

 12. Eirik Solheim (NRK)

  Da må du sende meg link til de sparepærene Øyvind!

  Som ikke flimrer, som gir fullt lys med en gang og som kan dimmes.

  Min erfaring med sparepærer er nemlig at de fremdeles gir et flimrende lys med ukoselig fargetemperatur. I tillegg til at de bruker flere minutter fra de blir slått på til de gir full effekt. Og så kan de ikke dimmes…

  Svar på denne kommentaren

 13. Ola Njå Bertelsen

  Elektrisitet er førsteklasses energi, altså et veldig høyt og rent energi nivå. I Europa hvor store deler av elektrisiteten blir laget ved hjelp av fossilt brensel, som kull og gass vil det være direkte sløseri og tull å bruke elektrisitet til oppvarming. Når du omformer kull til elektrisitet går mye av energien bort i varme og prosess, derfor vil det faktisk være bedre å bruke det fossile brennstoffet direkte til oppvarming f.eks gjennom en ovn, sentralfyring ol.
  Skal du alikevel bruke strøm til oppvarming (og for de som argumentere med at Norges strøm er Grønn og kommer fra vannkraft) bør du uansett bruke f.eks varmpepumpe eller andre mer effektive og strømgjerrige oppvarmingsmidler enn en lyspære.
  For alle de som er noenlunde interessert i energi, miljø og CO2, eller kanskje mest på økonomi og peak oil problematikken anbefaler jeg boken
  Sustainable Energy av David MacKay
  Den kan lastes ned her: http://withouthotair.com/
  Mange fine eksempler fra hverdagen vår.
  (Fryktelige nettsider, men en god bok!)

  Når det er sagt, har vi et laangt stykke å gå og større kameler enn noen enkle lyspærer å svelge før vi faktisk utretter noe merkbart.
  Som MacKay sier:
  «if everyone does a little, we’ll achieve only a little»

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Enig Eirik – og det var det jeg mente. Halogen synes jeg lager flott lys. Klart og uten flimring. De billige sparepærene med lysrør er både grønne og flimrende og tar en halvtime å slå på. Urk.

  Svar på denne kommentaren

 15. Asbjørn Ulsberg:
  Hvis du har problem med at pærer ryker ofte ville jeg tatt kontakt med det lokale e-verket. De tar da å utfører målinger på anlegget ditt, eventuelt får du låne en boks som du kobler i stikkkontakten i et par dager. Hvis det viser seg at du ligger utenfor grenseverdier så er de pålagt å utbedre problemet. Du har forresten problem med høy spenning ikke strøm for å vær pirkete.

  Svar på denne kommentaren

 16. Asbjørn Ulsberg

  Clas Ohlson har noe de kaller for Illumpære, LED. Noen som har erfaring med denne? Den er ca 4 ganger så dyr som en vanlig glødepære, men varer den lenge kan det kanskje være en god investering. Det ser imidlertid ut som at den kun kommer med liten sokkel og stor pære. Alle kombinasjonene av sokkel og pære må til for at jeg kan ta den i bruk i alle mine lamper hjemme i hvert fall.

  Svar på denne kommentaren

 17. @asbjørn: har lite erfaring med det selv, men LED skal være såppas strømgjerrig og holdbar at du tjener inn den originale investeringen over levetiden. Per i dag så er teknologien fremdeles litt vel mye på prøve å gå stadiet desverre, men innen få år vil nok majoriteten av lyssetting være basert på LED pærer. Fargetemperaturen er riktignok høy, så det kan være verdt å tenke over.

  Svar på denne kommentaren

 18. Asbjørn Ulsberg

  Takk for tipset, Jonas, men jeg har allerede snakket med min strømleverandør Hafslund og fått dem til å måle uten at de kan finne noe galt. Jeg har også fått en elektriker til å måle i leiligheten min, samt tatt kontakt med styret i borettslaget angående problemet. Elektrikeren fant at spenningen jevnt over var veldig høy (av og til over 240 volt) og varierte mye (helt nede i 215 volt på et tidspunkt). Slike variasjoner og store hopp er visst bare å regne med, men noe lyspærer tåler svært dårlig. Styret i borettslaget er enige med Hafslund i at dette ikke er noe problem.

  Takk til Kristian og Didrik for informasjon om LED! Veldig interessant og helt åpenbart «fremtiden» innen belysning. Bare synd at glødelamper avvikles før LED er ferdig utviklet og blitt et godt og tilgjengelig alternativ. Vi får håpe at avviklingen av glødelamper setter fart på sakene!

  Svar på denne kommentaren

 19. Ole M. Elsethagen

  Jeg mener det er synd at det meste av engasjement og fokus i energidebatten går med til hva vi bruker til belysning. Vet jeg leste en undersøkelse som oppga at under 10% (Correct me if I am wrong) av det totale energiforbruket går med til belysning. Om vi sparer 2-3% av disse 10% vil dette utgjøre en marginal forskjell.

  Det tar i det hele tatt fokuset fra det faktiske problemet; nemlig tungindustrien. Vi bør heller fokusere på den energien som utgjør en reell forskjell.

  Dette er ikke annet enn sombolikk. Det utgjør en større forskjell om du kler på deg mer i vinterhalvåret når du er inne, og reduserer fyringen med 1-2C, steker en grandis mindre i måneden, eller dusjer noen minutter kortere hver dag.

  Svar på denne kommentaren

 20. Feil fokus… | adiabatex.net

  […] melder at «Neste uke er det ikke lov å selge “vanlige” lyspærer» lenger. Dette fordi disse sparepærene skal være mer energieffektive enn de gamle lyspærene. […]

  Svar på denne kommentaren

 21. Det jeg savner i slike artikler er kostnad, også i strømforbruk, på en full lifecycle. Veldig ofte så ses det på momentanpris og momentanforbruk, uten at det ofres en tanke på at det som er interessant er hvordan det slår ut på hele levetiden til produktet. Ikke minst må en også se på hvordan slike ting som overskuddsvarme påvirker det totale strømbudsjettet, og det er slettes ikke slik at denne varmen blir borte. Det er heller ikke slik at denne varmen klistrer seg fast under taket, strålingsvarme fordeler seg i hele rommet og konveksjonsvarme vil sette luften i bevegelse.

  Men det ser jo fint ut på strømmåleren…

  Svar på denne kommentaren

 22. Jeg har hatt LED-pærer i ca et halvt år nå. Var veldig fornøyd i starten. Lyset er kanskje litt i overkant kaldt selv om det var oppgitt at det skulle være varmt lys.

  Men etterhvert så har lysene tapt seg veldig i lysstyrke. Det har vært et veldig merkbart effekttap. Kona ønsker seg halogenpærene tilbake, noe jeg prøver å utsette i det lengste.. Andre med samme erfaring?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.