nrk.no

Imponerende enkel publisering

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett & Media


Bak nettsiden med det vanskelige navnet Posterous skjuler det seg et meget enkelt publiseringssystem. Så enkelt at det blir veldig kraftig.

IMG_9950

I utgangspunktet er posterous.com nok et sted der du kan sette opp din egen blogg. Eller nettside. Eller podcast. Eller billedgalleri. Eller videonettsted. Eller privat og passordbeskyttet familienettside. Eller… Posterous er en av disse tjenestene som blir det du gjør den til.

Folk spør meg ofte hvordan de enklest mulig kan sette opp sin egen nettside. Jeg har ofte anbefalt blogger.com, wordpress.com eller bare Flickr eller YouTube avhengig av hva personen ønsker å publisere.

Men til og med de enkleste publiseringssystemer kan bli for komplekse for de fleste. Og selv de av oss som kan slike systemer godt leter alltid eller ting som er enklere og raskere.

Jeg vil ha innhold på nett!

Posterous har tatt utgangspunkt i at de fleste klarer å sende en mail. Yepp, den gode gamle elektroniske postmeldingen. Den inneholder som oftest en tittel, en tekst og kanskje et bilde eller to som vedlegg. Og det er faktsik alt du trenger for å sette opp din egen side. Send en mail til [email protected], så får du din egen side på nett.

IMG_9954

Du trenger ikke registrere deg. Bare send en mail. Og posterous tåler veldig mange former for vedlegg. Den enkleste varianten er tittel + tekst + et bilde. Da får du en artikkel som ser omtrent slik ut.

IMG_9953

Så kan du slå til med tittel + tekst + mange bilder. Da får du et fint galleri. Eller du kan legge ved en videofil. Da blir den kodet riktig og lagt inn i en spiller på siden. Det samme gjelder lydfiler. Og faktisk også ganske mange dokument-typer. Presentasjoner, tekstfiler, PDF-dokumenter osv.

Og har du allerede lagt inn videoen din på for eksempel YouTube eller Vimeo kan du bare linke til den i mailen du sender. Så ordner Posterous med embed-kode og legger videoen fint inn på siden.

Og om du liker det du ser kan du jo registrere deg. Da får du tilgang til et enkelt publiseringsverktøy som gir deg muligheten til å editere artiklene dine på nett også.

Post fra mobilen

Enten ved hjelp av mail der også. Eller med egne applikasjoner for iPhone, Android og sikkert etter hvert andre plattformer.

IMG_9949

Jeg vil ha innholdet videre!

I tillegg til meget enkle funksjoner for å få innhold inn på din posterous-side finnes en imponerende mengde koblinger som lar deg få innholdet ut. Du kan sette opp posterous til å publisere automatisk videre til dine andre blogger, twitter, facebook, flickr osv.

Ditt eget domene

I utgangspunktet får du et subdomene under posterous. Vi har http://nrkbeta.posterous.com. Men dette ser så lovende ut at vi sikkert kommer til å sette opp et eget domene mot den siden og bruke den til noe festlig. Eier du ditt eget domene kan du sette dette opp mot posterous relativt enkelt.

Hva er ulempen?

Posterous er gratis, men de planlegger utvidede tjenester for betalende kunder. I gratisversjonen du får tilgang til nå kan du ikke legge på eget design. Og du er begrenset til 1GB lagring. Og jeg ser ikke en «eksporter-alle-mine-data-hjem-til-meg»-funksjon. Ting blir liggende hos Posterous.

Og jeg vet ikke om Posterous kommer til å utøve knallhard sensur på innholdet ditt. Slik enkelte andre store tjenester gjør. Så det kan jo hende at Posterous er for lukket for enkelte. Det vil vise seg etter hvert som de vokser.

Så langt ser dette ut som en av de enkleste løsningene som finnes for publisering av innhold på nett. Med posterous kan de fleste som har tatt i en datamaskin starte sin egen nettside.

19 kommentarer

 1. Dette kan man vel egentlig få til med WordPress, kan man ikke? Ikke automatisk håndtering av video/lyd/videolenker, men bare det å sende en mail med emne og tekst, for å få lagd et innlegg.

  Tipper man kan få til det samme som dette med en WordPress-plugin.

  Svar på denne kommentaren

 2. George: Meningen er jo at det skal være lett for dem som ikke er vandt med plugin’s og wordpress. Vil anbefale dette til venner som vil publisere raske lenker, bilder og videoer på nett.
  Eneste som mangler er å kunne redigere design og farger litt.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @George:
  Det har du helt rett i. WP støtter posting av tekstartikler rett ut av boksen. Og med en plugin som heter postie kan du publisere bilder og video i tillegg.

  Men det er ikke like enkelt å sette opp som Posterous. Og det er ikke en løsning som koder videoen for deg etc…

  Og blant annet Flickr støtter posting av bilder via mail. Og Blogger har også støtte for en del posting via mail.

  Så det er ikke det at posterous er alene om denne funksjonaliteten. Men det er første gang jeg har sett det så enkelt og gjennomført. Uten plugins eller komplisert konfigurering.

  Svar på denne kommentaren

 4. Simon Sølberg

  Veldig enkel tjeneste å ta i bruk, men jeg synes de bruker utroooolig lang tid på å poste noe så enkelt som to bilder og litt tekst. Har ventet i snart et kvarter på at det skal komme opp.

  Tenkte å prøve med video vedlegg også, men vet ikke om jeg gidder når jeg ser hvor lang tid dette tar..

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  @Simon Sølberg:
  Jeg har stort sett opplevt at alt jeg har postet har dukket opp mer eller mindre umiddelbart. Men noen få ganger har det tatt tid. Vet ikke hva forskjellene skyldes.

  Når det gjelder video har artikkelen uansett dukket opp med en gang. Med download-link til videoen, men med en lten melding som sier at videoen kodes og at du må sjekke igjen senere. Men kodingen har også tatt kort tid.

  Svar på denne kommentaren

 6. Har brukt posterous en liten tid nå – http//notert.carstenhp.com – utrolig enkelt – og forholdsvis kjapt!

  Dessuten – meget enkelt å legge inn Google Analytics! Her er mange noe å lære!

  Se forøvrig denne posten fra Steve Rubel om hvorfor han har byttet fra vanlig blogging til Posterous steverubel.com/posterous-is-changing-how-i-think-about-blogg (Rubel er en mann det er verdt å følge uansett!)

  Og @Ymgve – dette har de tenkt på. Hvis du sender fra en ny tjeneste, eller avsendersted (tipper de har en ip-sjekk), får du alltid en epost tilbake med spørsmål om dette faktisk er deg.

  Svar på denne kommentaren

 7. Dette var ei utrulig brukarvennlig, kjapp og bra teneste – takk for tips! Har ein blogg på ei teneste som ikkje er støtta under import-funksjonen. Skal tru om det finst smarte måtar å eksportere blogginnhald på?

  Svar på denne kommentaren

 8. Bjørnar Moltubakk

  Var seks uker i Asia på vårparten. Lagde reiseblogg med Posterous, Nokia N95 og trådløse nettverk på vår vei. Funka kjempefint. Mest bilder og tekst, men også noen videosnutter. Vi har ikke opplevd noe som helst misbruk eller spam, men vi valgte å passordbeskytte, ettersom vi hadde en definert målgruppe.

  Svar på denne kommentaren

 9. Bjørn Johansen

  @Morten Skogly

  Du trenger ikke vente på noe for å pushe videre til WordPress. Gå på «Autopost to Everywhere» i høyre kolonne, så kan du sende videre til mye rart, bl.a. WordPress. Fungerer helt glimrende 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Takk for godt tips. Har allerede begynt å bruke tjenesten. For meg er innhold det viktigste, dessuten må det se bra ut. Det synes eg posterous fikse veldig bra. Gleder meg til å fortsette å bruke det.

  Svar på denne kommentaren

 11. Skjermknips med stil – martin berglund | webdesigner og macbruker

  […] løsning er fotografere skjermen. Erik Solheim i NRKbeta benytter denne teknikken, og resultatet blir mye bedre enn å legge inn ubehandlede […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.