nrk.no

Slutten for dyre og pinlige internvideoer?

Kategorier: Kommentar & Markedsføring


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Jeg klarer ikke å finne så mye informasjon om den på nettet, men må bare anta at denne StatoilHydrofilmen ikke er laget for offentlig visning.

statoilhydro

Den minner veldig om en video laget for å skape stemning, moro og samhold internt i en bedrift. En forskjell er kanskje at den ser vesentlig dyrere ut enn mye annet jeg har sett i den retning. Og noen vil kanskje si at denne er ekstra pinlig? Skjønt, etter mange år i et stort amerikansk konsulentselskap ble jeg også utsatt for en del mer eller mindre ufrivillig morsomme internkampanjer.

«Black Gold Hunters» forsvant plutselig fra nettsiden Reklamefilmer.com, men ligger fremdeles på YouTube. Uansett hva som var målet er den nå ute i det fri.

Og det er derfor dette er litt interessant. Det blir vanskeligere og vanskeligere å holde ting internt. Spesielt i store bedrifter. Tidligere kunne man vise slikt på VHS under en firmasammenkomst. Nå havner det før eller siden utenfor bedriftens fire vegger. Og da dukker slike stunt opp i helt nye sammenhenger. Noe som stort sett alltid bare gjør dem enda flauere enn de var i utgangspunktet.

All PR…

Og her må jeg kanskje innrømme at jeg er en tørr og kjip ingeniørnerd som egentlig alltid har mislikt allsang og bedriftsskuespill. Jeg er så kjip at jeg til og med bare blir pinlig berørt når ansatte med fortid fra NTNU reiser seg på firmafest og stemmer i med sitt akademiske bordvers. Jeg har ingen problemer med å stå foran tusenvis av mennesker å holde foredrag, men jeg er så pysete at ikke engang oppsigelsestrusler hadde fått meg til å stille opp på en video som denne.

Så jeg er kanskje ikke den rette til å bedømme StatoilHydros fremstøt her. Men dette er et av disse tilfellene som får meg til å sette spørsmålstegn ved læresetningen «all PR er god PR».

boring

En god tommelfingerregel når man skal publisere på internett er følgende: «ikke skriv noe som du ikke kunne sagt foran en stor forsamling fremmede». Kanskje vi trenger en tilsvarende for interninformasjon i bedrifter? «Ikke lag julebordsvideo som tar seg dårlig ut på YouTube».

Tenke før man snakker

Utfordringen bør nok angripes fra flere fronter. Først og fremst gjennom varsomhet i forhold til hva man produserer. Uten at det betyr slutten på å ha det gøy på jobb. Dette må selvfølgelig også angripes gjennom bevisstgjøring av medarbeidere. Vi kan ikke bare slå oss til ro med at «alt havner på internett likevel». Det er fremdeles lov å tenke før man snakker om bedriftsinterne saker på flyet, i heisen, på gaten og nå i det siste: på internett.

StatoilHydros video hadde ca 24 000 visninger på reklamefilm.com før den ble fjernet. Og nå litt i overkant av 10 000 visninger på YouTube. Kanskje ikke nok til å kalle frem markedssjefer og konsulenter fra nærmeste informasjonsbyrå. Men noen med ansvar for kommunikasjon bør være bevisst på slike hendelser og på et eller annet tidspunkt vurdere om de skal gripe inn og komme med forklarende informasjon.

Min tidligere nevnte totale mangel på entusiasme for allsang i bedriftssammenheng ville ha gjort at jeg hadde stoppet denne videoen lenge før første klipp nådde nærmeste minnekort. Men jeg må jo også klare å se utover mine egne grenser for hva jeg synes er pinlig.

Er dette sunn folkeliggjøring av StatoilHydro? Eller ekstremt pinlig bruk av ressurser i en bransje som har langt mer alvorlige kommunikasjonsutfordringer for tiden? For å spørre som @hegeulstein gjorde på Twitter: «Er den en spøk? Gla’låt om fossile brensler.»

Oppdatering:
NA24 her mer informasjon. Og ja, det er en internvideo.

45 kommentarer

 1. «»Boring» is the Norwegian term for drilling – but drilling is definitely not boring…» er jo litt i samme gata som Scooters ikoniske «It´s nice to be important, but it´s more important to be nice». Way to go Glam!

  Ingen kan si at StatoilHydro ikke har selvironi her i hvert fall. Uproblematisk for internt bruk spør du meg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  For meg er dette som antydet problematisk både for intern og ekstern bruk. Det blir for pinlig. Men i den store sammenheng: sansynligvis ikke så veldig alvorlig.

  Likevel akkurat nok til å ta en liten diskusjon rundt interngreier på avveie.

  Svar på denne kommentaren

 3. Så det er altså dette vi (staten) er med på å finansiere i StatoilHydro. Jeg må innrømme at jeg sitter med en ekkel bismak i munnen her. Oljeindustrien har nå så ufattelig mye penger at de kan ta seg råd til det mest utrolige. En ting er alle pengene de har spyttet inn i en slags interesseorg. kalt LoVe Petro. En annen ting er at SH tar ut mer i utbytte i Angola, enn Norges totale bistand til det afrikanske kontinent (jfr «Markedets makt over sinnene» av Tranøy»). Jeg vet egentlig ikke om jeg vil vite budsjettet på denne «julebordsvideoen»…
  Det er vel ikke særlig tvil om at hele denne industrien vil gå skikkelig i veggen når olja tar slutt. Ser i alle fall ikke ut som de eier noe særlig hemninger enda…

  Svar på denne kommentaren

 4. Didrik Sæther

  StatoilHydro har bedrevet hva resten av internett regner som: Great Epic Holy FAIL!

  Ikke bare nok med at Åge Sten Nilsen ikke er kongen av glam, han tar seg faktisk veldig dårlig ut forran linsen.

  Nei huff, detta melodi grand prix burde vært bannlyst og artistene burde vært jaget med kjepp og høystake.

  Svar på denne kommentaren

 5. homo ludens » Blog Archive » StatoilHydro – jeg gremmes!

  […] viser det seg at det er en internvideo… Du kan lese mer på NRKBeta og NA24. Staten kan med min fulle støtte foreslå å kutte budsjettposten for internvideoer på […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Pinlig? For hvem? Tror ikke at denne musikkvideoen skader StatoilHydro på noen måte – men det man kan stille spørsmålstegn ved er pengebruk, valg av tema og artist (og det siste har vel med smaken å gjøre). Dette skaper bare nesten positive vibber for StatoilHydro – og masse buzz (og jeg bidrar her nå – og på twitter)!! Buzz er det beste i livet – å bli snakket om! Det trenger alle merkevarer, men all pr er ikke god pr.

  Den viktigste problemstillingen her er skillet mellom internt og eksternt – er det mulig med et slikt skille? hvilket ansvar har arbeidsgiver? hvilket ansvar har jeg som arbeidstaker? Jeg er for deling – men det må finnes grenser (!) Men hvem setter grensene? Uansett, en velutviklet magefølelse er alltid bra 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Flott at StatoilHydro er med å bidrar til en levende film og musikk bransje i Norge. Så får vi heller leve med 5-6 minutters oljeproduksjon gikk til diverse artister og produksjonsselskaper nå, i stede for utbetaling fra pensjonfondet senere.

  Svar på denne kommentaren

 8. Vidar Daatland

  Pfft, håper nå det kommer mange flere slike reklamer. Er episk, langt bedre enn A4-formatet som gjør at reklamepauser er do-pauser. Det useriøse gjør seg så mye bedre. Dette fikk meg til å smile ^^

  Svar på denne kommentaren

 9. Er enig med Vidar her, jeg ser egentlig ikke problemet her.
  Jeg tror vi overanalyserer, så StatoilHydro laget en video for internbruk. De laget ikke den bevisst for å bruke den som reklame eller rekrutterings virksomhet. Litt uheldig at den havnet på nettet, men det er ikke første gang og blir nok ikke siste gang heller.

  Og hva med denne?
  youtube.com/watch?v=W376IUeqm5o

  Svar på denne kommentaren

 10. Frode Evensen

  Denne videoen er vel overhodet ikke pinlig? Heller ikke videoen til Børge auto som det er lagt ut kommentar om.

  Selv om videoen ikke helt treffer din egen humor så er man vel litt snever fordi man klager på at andre synes dette var morsomt?

  Og pengebruken ser jeg heller ikke noe problem med. Hvis man ikke skal kunne akseptere at selskaper bruker penger på sosialt og moro innimellom så sitter man igjen med et selskap der ansatte blir utbrente og kjeder seg på jobben – og dermed mindre produktive.

  Jeg ser ikke bort i fra at en sånn video på en teambulding-samling, som dette var ment til, faktisk er vel verdt pengene. Man får en lettere og løsere stemning, som igjen fører til kreativitet og arbeidsinnsats.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg ser overhodet ikke et problem med at slike videoer blir laget, eller at de lekkes ut på nettet. Dette viser bare at de har en god slump selvironi og ikke er redd for å gjøre andre ting enn å sitte foran skjermen hele dagen.

  Men det er jo tydelig at det fort kan bli et problem hvis folk med holdninger som artikelforfatteren er i flertall, som ikke en gang tør stemme opp til et bordvers.

  Naturlivis finnes det en grense, men jeg syns den ligger milevis fra det som blir vist i denne videoen.

  Svar på denne kommentaren

 12. Tore Roth Stranden

  Jeg mener at telenors video ikke havner i samme kategori. Det som er pinlig er bruken av «festlige» låter med nødrim og ansatte som aktører. Bryllup/konfirmasjonssanger laget på kjente melodier av tante eller onkel gir meg akkurat samme følelsen. Jeg synes det er flott at selskaper bruker penger på videoproduksjon, men bruk de heller litt mer fornuftig.

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg heier på alle som tør å trø ut av konformitetens trange bås. Nå har jeg sett gjennom alle videoene og alle gjør meg glad; de er uhøytidelige, klønete, morsomme, befriende og ja, litt pinlige. Rett og slett folkelige, og det folkelige trenger jammen også store seriøse selskaper å vise fram både internt og eksternt.Ellers blir det jammen grått og trist der ute. Særdeles godt for meg som ikke er i ingeniørbransjen å se at det finnes lekne mennesker der og – herlig!

  Svar på denne kommentaren

 14. Anders Hofseth

  Jeg spurte en venn i bransjen. Han sa at selv om filmen er hårreisende dårlig kunstnerisk og har forbausende mye slett håndverk, så er det kostbart å holde på med kraner, helikoptre og fullt team på en oljeplattform, han ville gjette at en pris på rundt 500 000 ikke var usannsynlig, selv om den ser semi-pro ut.

  For min del må gjerne StatoilHydro brenne en halv mill på teambuilding og det kan godt hende det er verdt det. Det som imidlertid er forstemmende, er at det er like dyrt å lage en dårlig film som en god. Kunne de ikke spandert på seg en dag eller to med å lage et litt bedre konsept?

  Så hadde ihvertfall vi som vrir oss i stolen sluppet å skamrødme på andres vegne.

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg klarer ikke la meg hisse opp av dette. Det finnes da virkelig mye annet i kommunikasjonsbransjen å skrive om? Ja, det er en dårlig film, sikkert dyr å lage og glam-Åge suger. Men den var nå engang ment til intern bruk. Ser aldeles ikke det problematiske (eller pinlige) i dette. Derimot synes jeg det er synd å lese om artikkelforfatteren som ikke klarer å slippe seg løs i «folkelig» lag;-) Heia nordmenn…

  Svar på denne kommentaren

 16. Eirik Solheim (NRK)

  Dere kan ta det helt med ro på mine vegne. Jeg vet at det er en formidabel ulempe å være så kjip og arrogant som jeg er. Men det hjelper å innrømme sine svakheter.

  Jeg har klart å komme i kontakt med et par andre mennesker som er like kjipe og arrogante. Vi har hemmelige fester som er kjemisk frie for allsang og skuespill. Det er selvfølgelig nitriste greier, men vi klarer oss.

  Og for å flytte meg selv helt ned i bunnslammet av befolkningen har jeg en annen innrømmelse å komme med: jeg er ikke så begeistret for korpsmusikk heller.

  For å være litt seriøs:
  Jeg er helt enig i at «Black Gold Hunters» ikke er et veldig stort problem isolert sett. Og selv en kjiping som meg er 100% med på at lek, moro, uhøytidelighet og selvironi er særdeles viktig i jobbsammenheng. Men med dagens transparente og grasrotstyrte medievirkelighet bør man tenke seg om en ekstra gang også når man lager innhold for internt bruk.

  Svar på denne kommentaren

 17. Jeg vil også være kjip Eirik!
  Jeg tror det er mange måter å skape kreativitet og innsatsvilje på som er både billigere og bedre.
  Som indirekte aksjonær (via Staten) i SH vil jeg gjerne si i fra at jeg ikke liker pengebruk på sånt søppel…
  Takke seg til gode samtaler uten allsang, skuespill og korpsmusikk! 😉

  Svar på denne kommentaren

 18. Thank you Statoil. More material for lectures on corporate communication. And I’m sharing it with my colleagues around the world. This is not PR, this appears to be an embarrassing attempt at internal communication. The negative publicity is a result of the poor job done.

  Svar på denne kommentaren

 19. Reinert Korsbøen

  I dette tilfellet er det vel verre for artisten(e) enn for StatoilHydro…Vil anta at artistens kontrakt spesifiserer omfanget av bidraget, og at den ikke inkluderer offentlig publisering. Dersom artisten hadde forstått dagens medietrender ville han nok ha tenkt seg om to ganger?

  Svar på denne kommentaren

 20. @Anders Hofseth om pengebruken – Ikke glem at firma i denne størrelsen gjerne sitter på en god del promomateriale/stockshots. Så selv om de har spandert på seg en dag med kran så tviler jeg på at noen har vært ute på en platform eller i helikopter for å lage dette. Jeg kan se fire locations om du teller med bluescreenstudioet, resten ser ut som kreativ gjenbruk av promofilmer 🙂

  Svar på denne kommentaren

 21. Aibel og Brun og Bli var jo flotte, for der er det mer gleden enn pengebruken som står i sentrum. Oljeindustrien (og etter mitt skjønn, all storindustri) kaster rundt seg med penger, på tøys. Hva kunne man ikke gjort med 500k? Og det Nextra-møtet… Det minner meg om russetid. Alt gir meg forsåvidt samme bismak. Det er mange i dette landet som hadde hatt godt av en mindre lønning, dyrere bensin og kanskje en aldri så liten sabbath.

  Svar på denne kommentaren

 22. Eirik Solheim

  Hmm. Det snører seg sammen…. Jeg kom meg nettop gjennom Chris Andersons siste bok «Free».

  Og dette er jo helt riktig. Artistene tjener mindre og mindre på CD-salg og må gjøre mer og mer av slike oppdrag. Og da må jeg jo si at Ravi så langt kommer best ut av det.

  Svar på denne kommentaren

 23. Øyvind Solstad (NRK)

  @Runar: Hahaha, jobber du i Statoil? =) Hvilke innlegg er det konkret du sikter til og hva er i såfall pompøst med dem? Det er ment som et ærlig spørsmål fordi jeg er interessert i hva det er som får deg til å si det.

  Svar på denne kommentaren

 24. Eirik Solheim

  Kommer jo an på hva @Runar mener.

  Om «denne» er videoen til Ravi og «de mest pompøse innleggene på denne bloggen» er mange av de andre videoene det blir linket til her skjønner jeg poenget.

  Om «denne» er StatoilHydro-videoen og «de mest pompøse innleggene på denne bloggen» er andre artikler på NRKbeta er jeg også interessert i å vite hvilke artikler som er de mest pompøse. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 25. Dagens lekkasje: Gleden over fossilt brennstoff « Dyade-bloggen

  […] NRKbeta: En god tommelfingerregel når man skal publisere på internett er følgende: “ikke skriv noe som du ikke kunne sagt foran en stor forsamling fremmede”. Kanskje vi trenger en tilsvarende for interninformasjon i bedrifter? “Ikke lag julebordsvideo som tar seg dårlig ut på YouTube”. […]

  Svar på denne kommentaren

 26. Jeg jobber selv i Aibel, og kan skrive under på at Aibel videoen er pinlig. Skulle gjerne sett at de hadde kjørt en kvalitetsproduksjon og mer gangsyn enn de har gjort. Statoil videoen og de andre er av et annet kaliber og ikke pinlige på samme måte.
  Aker sin reklamekampanje «Nøtteknekker» er vel den flotteste jeg har sett, dog er den vel ikke primært for intern bruk, mer ekstern, men den gjør nok en vel så god jobb internt.

  Svar på denne kommentaren

 27. Si nei til pinlighetene!

  […] Men hvordan? For det er riktig som det står i kommentaren på YouTube. Du har jo ikke noe valg. Du blir sett på som en kjedelig, sær og usosial person som ødelegger for de andre dersom du sier nei. Og det hjelper tydeligvis ikke at noen nå har laget en av de pinligste videoene som internett har sett. Det tar ikke slutt likevel. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.