nrk.no

Augmented Reality – En ny virkelighet!

Kategori: Software

Head Up Display (HUD) Photo: BMW

Augmentet Reality
Augmented Reality (CC) by leonardlow

I følge «The Free Dictionary» betyr det engelske ordet «Augmented» :

Added to or made greater in amount or number or strength.

Kombinert med ordet «Reality«, står vi foran det som ligger ann til å bli en kommende kjempesnakkis, hype og kanskje til og med en liten revolusjon.

Velkommen til «Augmented Reality (AR)».

Med stadig flere CPU-kraftige mobiltelefoner med både GPS, kompass og akselerometer i omløpt, ligger det ann til at teknologien som har fått det litt vanskelige engelske navnet «Augmented Reality» får sitt gjennombrudd, også for folk flest.

«Augmented Reality» går i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt «virkelighet» på for eksempel en mobilskjerm.

Teknologien har i lang tid vært brukt i jagerfly og hos bilfabrikanten BMW for å vise informasjon på hjelmvisir og frontruter, men nå er teknologien altså  klart for det litt bredere publikum, mye takket være avanserte mobiltelefoner.

Head Up Display (HUD) Photo: BMW
Head Up Display (HUD) Photo: BMW

Mobiltelefonen vet nå hvor den er ved hjelp av GPS’en, nøyaktig hvilken rettning den peker ved hjelp av kompasset og i tillegg vet hvilken vinkel den holdes grunnet akselerometeret. Kombinasjonen av alle disse faktorene gjør at det blir mulig å utvikle relativt avanserte applikasjoner spesielt i krysningspunktet mellom navigasjon og informasjon.

Mye spennende på gang

Et av de hotteste eksemplene i omløp på nettet om dagen er AcrossAir’s «New York Nearest Subway» applikasjon for iPhone 3GS.

«New York Nearest Subway» er laget for Apples iPhone 3GS, som i praksis er en telefon skreddersydd for AR. Ironisk nok får utviklere på Apples iPhone foreløbig ikke lovlig tilgang til de delene av API’et som muliggjør AR. Skal vi tro ryktene endres dette med neste versjon av iPhone softwaren som er ventet i September 2009.

Foreløbig har man derfor sett de fleste og mest spennende applikasjonene på Googles Android OS.

«Layar«, en «Augmented Reality Browser», er et av produktene som ser svært spennende ut. «Layar» gir deg muligheten til å laste ned ulike lag med informasjon, avhenging av hva man er interessert i, og vise disse gjennom telefonen oppå den virkelige virkeligheten:

Andre bruksområder

Det svenske firmaet TAT har utviklet et svært spennende konsept rundt ansiktigjenkjennelse ved hjelp av AR teknologi:

Å se for seg AR brukt på en rekke områder er ikke spesielt vanskelig. Navigasjon, i fjellet/marka, i GeoCaching, som instruksjonsmanual og ikke minst innen markedsføring og reklame.

En litt enklere versjon av AR finner man i spill som «AR Tower Defence» fra Cellgames, som kan lastes gratis ned til Nokia telefoner. Konsptet går ut på at man printer ut en rekke mønstre, som man i sin tur ser på gjennom telefonens kamera. Telefonen viser så 3D modeller oppe på de ulike mønstrene:

Vi har tidligere omtalt General Electric’s kampanje som morsom bruk av AR, og det er lette å falle for fristelsen å være med på «Augmented Reality»-hypen, da teknologien og mulighetene som ligger til dette rett og slett virker ubegrensede.

Så stålsett deg: You haven’t (mest sannsynlig) seen nothing yet!

Selv kan jeg ikke annet enn å digge denne reklamefilmen fra BMW, der AR er tatt til et høyere nivå hva gjelder opplæring  😉

21 kommentarer

  1. […] “Augmented Reality” går i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt “virkelighet” på for eksempel en mobilskjerm. Teknologien har i lang tid vært brukt i jagerfly og hos bilfabrikanten BMW for å vise informasjon på hjelmvisir og frontruter. Les mer om dette og se flere eksempler på nrkbeta.no […]

    Svar på denne kommentaren

  2. […] Jeg bruker mye tid på trender, og hva dette betyr for oss konsumenter. I det siste er det ord som går igjen på veldig mye av det jeg ser. Augmented Reality. Så hva betyr dette, både for teknologien og for oss vanlige dødelige? I følge Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Augmented_reality) så går  “Augmented Reality” i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt “virkelighet” (ref http://nrkbeta.no/2009/08/09/augmented-reality-en-ny-virkelighet/). […]

    Svar på denne kommentaren

  3. […] Augmented Reality og såkalt “geotagging” av virkelige omgivelser er også en spesifikk trend på vei framover på mobilmarkedet. This entry was posted in Mobilitet, Teknologitrender. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. « Samtidig redigering av dokumenter i Office 2010 […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.