nrk.no

Augmented Reality – En ny virkelighet!

Kategori: Software

Head Up Display (HUD) Photo: BMW

Augmentet Reality
Augmented Reality (CC) by leonardlow

I følge «The Free Dictionary» betyr det engelske ordet «Augmented» :

Added to or made greater in amount or number or strength.

Kombinert med ordet «Reality«, står vi foran det som ligger ann til å bli en kommende kjempesnakkis, hype og kanskje til og med en liten revolusjon.

Velkommen til «Augmented Reality (AR)».

Med stadig flere CPU-kraftige mobiltelefoner med både GPS, kompass og akselerometer i omløpt, ligger det ann til at teknologien som har fått det litt vanskelige engelske navnet «Augmented Reality» får sitt gjennombrudd, også for folk flest.

«Augmented Reality» går i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt «virkelighet» på for eksempel en mobilskjerm.

Teknologien har i lang tid vært brukt i jagerfly og hos bilfabrikanten BMW for å vise informasjon på hjelmvisir og frontruter, men nå er teknologien altså  klart for det litt bredere publikum, mye takket være avanserte mobiltelefoner.

Head Up Display (HUD) Photo: BMW
Head Up Display (HUD) Photo: BMW

Mobiltelefonen vet nå hvor den er ved hjelp av GPS’en, nøyaktig hvilken rettning den peker ved hjelp av kompasset og i tillegg vet hvilken vinkel den holdes grunnet akselerometeret. Kombinasjonen av alle disse faktorene gjør at det blir mulig å utvikle relativt avanserte applikasjoner spesielt i krysningspunktet mellom navigasjon og informasjon.

Mye spennende på gang

Et av de hotteste eksemplene i omløp på nettet om dagen er AcrossAir’s «New York Nearest Subway» applikasjon for iPhone 3GS.

«New York Nearest Subway» er laget for Apples iPhone 3GS, som i praksis er en telefon skreddersydd for AR. Ironisk nok får utviklere på Apples iPhone foreløbig ikke lovlig tilgang til de delene av API’et som muliggjør AR. Skal vi tro ryktene endres dette med neste versjon av iPhone softwaren som er ventet i September 2009.

Foreløbig har man derfor sett de fleste og mest spennende applikasjonene på Googles Android OS.

«Layar«, en «Augmented Reality Browser», er et av produktene som ser svært spennende ut. «Layar» gir deg muligheten til å laste ned ulike lag med informasjon, avhenging av hva man er interessert i, og vise disse gjennom telefonen oppå den virkelige virkeligheten:

Andre bruksområder

Det svenske firmaet TAT har utviklet et svært spennende konsept rundt ansiktigjenkjennelse ved hjelp av AR teknologi:

Å se for seg AR brukt på en rekke områder er ikke spesielt vanskelig. Navigasjon, i fjellet/marka, i GeoCaching, som instruksjonsmanual og ikke minst innen markedsføring og reklame.

En litt enklere versjon av AR finner man i spill som «AR Tower Defence» fra Cellgames, som kan lastes gratis ned til Nokia telefoner. Konsptet går ut på at man printer ut en rekke mønstre, som man i sin tur ser på gjennom telefonens kamera. Telefonen viser så 3D modeller oppe på de ulike mønstrene:

Vi har tidligere omtalt General Electric’s kampanje som morsom bruk av AR, og det er lette å falle for fristelsen å være med på «Augmented Reality»-hypen, da teknologien og mulighetene som ligger til dette rett og slett virker ubegrensede.

Så stålsett deg: You haven’t (mest sannsynlig) seen nothing yet!

Selv kan jeg ikke annet enn å digge denne reklamefilmen fra BMW, der AR er tatt til et høyere nivå hva gjelder opplæring  😉

29 kommentarer

 1. Odin Hørthe Omdal (Velmont)

  Takk for bra tips matseb. Kjekk artikkel òg, eg ser veldig fram til nett kva folk finn på der 😀

  Eg fylgjer eit par bloggar som handlar um Multitouch og AR, det kjem noko nytt spanande ganske so ofte no.

  Svar på denne kommentaren

 2. Augmented Reality – kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon | Bloggen som tvitrer om reise og sosiale medier

  […] “Augmented Reality” går i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt “virkelighet” på for eksempel en mobilskjerm. Teknologien har i lang tid vært brukt i jagerfly og hos bilfabrikanten BMW for å vise informasjon på hjelmvisir og frontruter. Les mer om dette og se flere eksempler på nrkbeta.no […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Kontaktlinsen – Din neste TV-skjerm?

  […] se som Arnold Schwarzenegger i Terminator filmene, hvor man har et “Augmented Reality“-lag projektert rett på hornhinnen, må jo på et eller annet tidspunkt ha vært alle […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Android vs iPhone – Det er her kampen skal stå!

  […] har allerede lagt lista ett hakk høyere ved å gi utviklerne muligheten for å bruke Augmented Reality i Android. Skal vi tro ReadWriteWeb var ryktene om skikkelig AR i iPhone 3.1 firmware noen […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette er *ikke* augmented reality

  […] vi i en artikkel om det som bør være høyt oppe på lista over såkalte buzzord i 2009 og 2010: Augmented reality. Vi står rett og slett foran en revolusjon der små bærbare enheter med masse datakraft legger […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Augmented-hva-da? : caspar m lund

  […] Jeg bruker mye tid på trender, og hva dette betyr for oss konsumenter. I det siste er det ord som går igjen på veldig mye av det jeg ser. Augmented Reality. Så hva betyr dette, både for teknologien og for oss vanlige dødelige? I følge Wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/Augmented_reality) så går  “Augmented Reality” i korte trekk ut på å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon slik at man får en ny sammensatt “virkelighet” (ref nrkbeta.no/2009/08/09/augmented-reality-en-ny-virkelighet/). […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Mobile trender fram mot 2013

  […] Augmented Reality og såkalt “geotagging” av virkelige omgivelser er også en spesifikk trend på vei framover på mobilmarkedet. This entry was posted in Mobilitet, Teknologitrender. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. « Samtidig redigering av dokumenter i Office 2010 […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Viking Fottøy med “levende” annonse (Augmented reality – AR) – Synd at appen ikke er godkjent i AppStore! | So what’s up!?

  […] cases her i landet på hvordan annonsører kan bruke Augmented reality (AR) i markedsføringen. NRKbeta skriver at AR betyr “å kombinere de virkelige omgivelsene rundt oss med digital informasjon […]

  Svar på denne kommentaren

 9. apply for a semi truck loan

  You might need to have to convince them that you’ll not be running away from the loan and that you may pay them
  diligently. For the contrary, going to the latter scheme using the aid of certified truck loan brokers provides you with unmitigated
  access to veritable economic institutions.

  my web page apply for a semi truck loan

  Svar på denne kommentaren

 10. Augmented reality grafikk i VM-studio

  […] TV-produksjon skiller man mellom Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR). Den tradisjonelle formen for VR er når en programleder blir nøklet […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.