nrk.no

Joikuspot reddet ferien

Kategorier: Gadgets,Internett & Mobil


Fett bredbånd ved sjø og på fjell! For noen av oss er ikke datamaskiner og internett noe man bare forbinder med jobb.

IMG_3908

Vi bruker disse nymotens greiene til underholdning, avslapping, planlegging, kommunikasjon og informasjonsinnhenting også når man har fri. Og i løpet av de siste årene har datamaskinene blitt mer og mer kjedelige uten internett. Hjemme og på jobb har man bredbånd. Men når man er på hytten eller ute og reiser blir man stort sett prisgitt eventuelle åpne trådløse nett eller tilgang via mobilen.

Jeg har drevet med dette lenge. Helt siden det å koble mobilen til laptopen for å få tilgang til nett var noe man kun fikk til dersom man hadde lang teknisk utdannelse, overdreven tålmodighet og dyp lidenskap for tekniske dingser. I flere år var min Nokia N95 veien til internett på reise. Via bluetooth eller USB-kabel til laptopen.

iPhone og USB-pinne

Så fikk jeg meg iPhone, som i sitt første år i mine hender manglet såkalt «tethering» eller muligheten til å dele sin internettoppkobling med min laptop. Da skaffet jeg meg en USB-pinne med såkalt «mobilt bredbånd». Eller for å si det som det er: en USB-pinne med innebygget mobiltelefon som ga internettoppkobling til laptopen.

Den har fungert fint, men ble overflødig da min epletelefon ble oppgradert til versjon 3 tidligere i sommer. Da kom endelig «tethering» til denne telefonen også. Og jeg må innrømme at det fungerer slik det bør. Du aktiverer tjenesten på telefonen og vips er du på nett hver gang du kobler sammen datamaskin og telefon. Enten via USB-kabel eller via bluetooth. Dette klarer du til og med helt uten ingeniørutdannelse.

IMG_4870

Likevel har jeg tatt vare på min gamle Nokia N95. Og i sommer har den gitt meg mye bedre tilgang til nettet enn både USB-pinne og iPhone. Hvorfor?

Først og fremst fordi det har vært svært dårlig mobildekning i sofakroken på de to hyttene jeg har vært. Og etter en liten prat med kolleger var vi enige om at det ikke bare var jeg som hadde opplevd dårlig dekning i enkelte lokalsoner. Og gjerne akkurat der man hadde lyst til å sitte med laptopen i fanget.

Din egen trådløse sone

På den første hytten vi oppholdt oss var det latterlig svak dekning inne i hytten og full 3G-dekning på en liten haug foran hytten. Jeg kunne selvfølgelig satt meg på den lille haugen, men det passer ikke alltid. Og der kommer Nokia N95 og en programvare som heter Joikuspot inn i bildet.

Den gjør enkelt og greit følgende:
Kobler telefonen opp på nett via mobildekningen og deler den forbindelsen videre med andre maskiner via WLAN. Start Joikuspot og du har plutselig en WLAN-sone tilgjengelig rundt telefonen. En WLAN-sone som gir deg tilgang til internett gjennom den beste oppkoblingen mobiltelefonen kan gi der den befinner seg.

IMG_4875

Dermed var det bare å tusle opp på den lille haugen med perfekt dekning. Starte joikuspot og legge telefonen fra seg. Så gå tilbake i hytten og koble seg opp via det trådløse nettet som da ble tilgjengelig i området.

IMG_3923

Mangel på strøm oppe på haugen gjorde at jeg måtte ta telefonen inn for å lade den en gang i blant. Den varte vel sånn ca. to timer med noenlunde aktiv bruk (konstant 3G og WLAN trekker strøm…). Med et lite solcellebatteri ble dette utvidet til fire-fem timer. Eventuelt regnvær ble holdt unna telefonen med noe så høyteknologisk som en plastpose.

IMG_3911

Dekning ved takbjelkene

Og jammen fikk jeg ikke bruk for det samme trikset på neste hytte. Svak dekning i stuen. Full dekning oppe undet taket i loftsetasjen. Og der var det jo strøm i tillegg. Så da var det bare å starte min venn joiku, koble i strøm, plassere telefonen oppe under taket og nyte ganske så brukbart internett i hele hytten.

IMG_4522

I nokiatelefonen står SIM-kortet som jeg ellers ville brukt i USB-pinnen fra Telenor. Det er et rent datasimkort som gir fin tilgang til nett samtidig som jeg slipper innkommende samtaler osv på den telefonen.

Med Joikuspot kan flere koble seg til den samme mobiloppkoblingen. Eventuelt kan du kryptere din lille WLAN-sone dersom du benytter premiumversjonen av programvaren.

Oppdatering:
Tilsvarende løsninger for andre mobiler.

Windows Mobile
Hallvard Oftebro melder i kommentarene at tilsvarende programvare finnes for Windows Mobile også: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=538874

Og en annen, fra Bjørn H. i kommentarfeltet:
http://global.wmwifirouter.com/trial/

Android
Odin Omdal nevner følgende i kommentarene:
http://code.google.com/p/android-wifi-tether/
http://www.junefabrics.com/android/index.php

Andre tips for nett på reise mottas med takk i kommentarfeltet. Eventuelt gode historier om hvordan dere har sittet på taket, hengt ut av vinduet eller kjørt lange veier for å få tilgang til fjesbok og andre mer eller mindre viktige ting i sommer.

36 kommentarer

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Den har har et lite batteri innebygget og er ikke kraftig nok til å lade telefonen direkte. Den lader sitt eget interne batteri vha solcellene over tid. Så kan du bruke den for å gi mobilen din litt ekstra strøm når det trengs. Når det innebygde batteriet er tomt må den ligge mange timer i solen igjen for å lade det opp.

  Den fungerte ganske bra utendørs i knallsol. Da virket det som den nesten hadde nok kapasitet til å både lade sitt eget batteri og gi litt til telefonen.

  Men generelt må jeg si at den er litt svak. Ville heller kjøpt en med større panel og større innebygget batteri.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i behovet du skriver om overfor, men jeg må innrømme at det skremmer meg litt også. Kanskje man har godt av en pause? Jeg merket iallfall i sommer at den verste mail/facebook/twitter/RSS/tilgjengelighets-abstinensen ga seg etter en ukes tid, og ble erstattet av en litt mer skjerpet oppmerksomhet på natur, familie og omgivelser. Kanskje også noe å skrive om på en teknologi-blogg?

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  @Hans Ivar og @Christian Løverås
  Helt klart et poeng. Og om du titter på min Twitter-feed, artiklene på eirikso.com og artiklene jeg har skrevet på NRKbeta i siste del av juli ser dere at jeg ikke har styrt så mye med de tingene i sommer…

  Og absolutt noe å skrive om her ja. Men personlig heller jeg mer i retning «endret bruk» enn ingen bruk. Akkurat som fotoapparatet brukes til jobbting når jeg er på jobb og ferieting når jeg er på ferie brukes laptop og mobil til jobbting når jeg er på jobb og ferieting når jeg er på ferie.

  @Hallvard Oftebro
  Har du navn og link til programvaren? Så kan jeg oppdatere artikkelen.

  …eh… så ikke linken før nå. Leste kommentaren din i mailen jeg fikk fra WP og der kom ikke linken så tydelig frem…

  Svar på denne kommentaren

 4. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Android hev redda meg på nett same måte her i nye heimen på Sagene. GET hev ikkje vore flinke til å levera internett (det starta fungera for ein time sidan no), og då var det internett via 3G elder kva anna telefonen min klara plukka upp.

  So det finst altso for Android òg. Ingen stress med blåtann elder kablar, WLAN er tingen 😉

  Ein kamerat av meg fortalte meg at tether tyder «fortøying» på norsk.

  code.google.com/p/android-wifi-tether/

  Forresten hev eg SIM-kortinngang på datamaskini mi òg, brukte det litt i sumar og fekk ekstreme rekningar 😉 (No hev eg datatinging (grunna Androiden))

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  Tror ikke det skulle ha noe å si hvilken nettleverandør man har. Slik jeg forstår det bruker Joiku bare best mulig pakkedataoppkobling på samme måte som andre programmer som krever tilgang til nett.

  Men, har ikke testet med annet enn mitt Telenor-abonnement.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jarle Andersen

  Kjørte vestkysten i USA i sommer. Wi-fi hunting. Er hotellet 4 stjerner? Gratis parkering? Utsikt? Drit i det. Gratis wi-fi. Det er svaret på alle disse spørsmålene. Overraskende mange amerikanske hoteller hadde skjønt dette. At ikke flere norske «hoteller» har forstått at gratis trådløst er viktigere enn to håndklær, og at betalingsvilligheten for internett er lik null for privatpersoner? Legg det på prisen for guds skyld. Bruk eggepulver i eggerøra. Men skryt av «gratis» wi-fi. Jeg er deres gjest.

  Svar på denne kommentaren

 7. turn.self.off

  @Jarle: Om jeg skal gjette så er det fordi dem i USA ser på wifi som løsningen på kontrollhysteriet fra mobiltelebransjen.

  Ja, iphone eller blackberry kommer med datatrafikk inkludert der borte, men det gjelder bare for selve telefonen. Skal du bruke telefonen som «modem» for laptopen så må du legge på en ektra «tethering» pakke som koster der etter.

  greit nok, telenor og netcom prøvde seg på å skille mellom wap og internet for noen år siden her til lands også. Men nå har dem gitt seg på det, og for meg holdt det fint med 10kr/dagen tilbudet til telenor under en ukes bilferie.

  Svar på denne kommentaren

 8. Morsomt med PetterSmart-løsninger som fungerer.
  Jeg har tydeligvis feriert i mer sentrale strøk ettersom mobildekningen har vært ok hele veien.

  Kan bare ikke forstå hvorfor folk driver å kjøper disse USB-surfepinnene! Jeg er langt fra noen ingeniør, men siden 2002 har jeg overlevd surfesommeren ved å koble Macen min sammen med en telefon. De tre siste årene: SonyEricssonK800i vha blåtann (surfing like fort som svoger med USB-pinne). De første årene brukte jeg en Siemenstelefon med IR. Dette gikk utrolig tregt, men på nettet kom vi.

  Svar på denne kommentaren

 9. turn.self.off

  @erikjo

  fordi:

  1. ikke-geeks er ikke klar over at blåtann kan brukes til mer den å koble øreproppen til telefonen.

  2. fordi det å sette opp den forbindelsen krever mer den å dytte pinnen i matchende port og vente på at windows skal plinge seg ferdig.

  3. fordi inntil nylig så var hastigheten på blåtann heller label (2.x + edr holder omtrent samme fart som usb 1.1, og det krever at begge sider støtter den versjonen av standarden).

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg lastet ned joikuspotlight til min Nokia N79. Browsing funker fint, men hovedårsaken til at jeg skal ha dette er ssh tilgang fra jobb/skole. Men dette funker ikke. Må jeg ha premium ellernoe?

  (Osx Leopard MBP 13″)

  Svar på denne kommentaren

 11. Chris-Håvard

  Joikuspot er meget genialt, har selv brukt det masse. Og et utrolig flott bruksområde er faktisk i bilen! Det forkorter raskt lengre kjøreturer samtidig som man kan få gjort noe nyttig på turen.

  Svar på denne kommentaren

 12. Gör din mobil till en Wifi-hotspot | Bloggtidningen

  […] Eirik Solheim berättade hur han förvandlade sin mobiltelefon, en Nokia N95, till en Wifi-hotspot som fungerade med bättre hastighet och täckning än USB-pinnen. […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Da kan jeg bekrefte at Joiku Premium støtter i allefall ssh, IMAP og pop om den ikke gjorde det i utgangspunktet. Og jeg mener farten gikk opp betraktelig også. Muligens det er informert noen plass at farten er begrenset i gratis-versjonen, men det har ikke jeg fått med meg i allefall 🙂

  Edit: Den åpner også for kryptering av wlan, og man får mulighet til å navngi egen SSID.
  -Andreas

  Svar på denne kommentaren

 14. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Kvifor uppdaterer dykk berre med Windows Mobile-program? Nett det same for Android (Wireless Tether er fri programvare tilogmed), var ikkje verd å uppdatera artikkelen for? Men endå eit proprietært program til Windows Mobile var?

  Makan. Eg er veldig yverraska yver at de *aktivt* veljer å ignorera alt som lukter av å vera fritt og ikkje-proprietært. Greitt nok at de skriv um iPhone av di dykk elskar telefonen og hev ikkje anna, og no av di det var eit program til Nokia, men kvifor uppdatera artikkelen med *tvo* Windows Mobile-program og ikkje eitt Android? Det minste de kunne gjera var å svara meg kvifor Android er totalt uinteressant?

  Android-telefoner er å få kaupt i heile Noreg no (HTC Magic og HTC Hero), so det er ikkje akkurat som um det ikkje er relevant lengre.

  Viss eg finn eit proprietært program som kostar pengar og berre fungerer til Windows (kvifor? anar ikkje) vil det nok vera litt meir interessant, PDAnet: junefabrics.com/android/index.php

  Endra: Forresten so er Wifi Tether utan nokon begrensningar, du kann setja upp WPA, fær supersnøggt nett yver 3G, endra SSID, kann SSH-a og elles kva du vil. So, viss nokon skulle lesa kommentarane so er han veldig hendig å ha på Android-mobilen um du hev ein 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Eirik Solheim (NRK)

  Spot on! Vi her i NRKbeta hater åpenhet og frihet. Vi fremmer kun lukkede løsninger. Hater tullete greier som BitTorrent og andre løsninger enn Windows Media om man skal vise video.

  Åpne API og nedlasting av ukryptert video jobber vi aktivt mot.

  Eventuelt:
  Som aktiv leser av NRKbeta vet du nok bedre.

  Beklager! Har oppdatert artikkelen nå. Og vi har faktisk litt dårlig samvittighet i forhold til akkurat Android. NRKbeta er fremdeles prisgitt det vi har av ekstra tid mellom slagene mens vi jobber på andre prosjekt.

  Da blir tester og fokus litt preget av utsyret vi faktisk bruker til daglig. Vi ser på organiseringen nå og det er mulig vi kan få utvidet litt utover høsten.

  Svar på denne kommentaren

 16. Beklager. Må bare få kommentere det faktum at du skriver «hytten».
  Jeg finner det særdeles komisk, av en eller annen grunn.
  Ellers, en meget interessant artikkel.
  Et lite spørsmål. Vil det kunne komme noen direktesendinger med NRKbeta i framtida? Enten på TV eller nett?
  Er glad for at dere i NRKbeta har fått muligheten til å tøye grensene for hva og hvordan media skal være. Jeg liker veldig godt den graden av interaktivitet dere har mer eller mindre introdusert. Håper resten av medieverden følger deres eksempel. Spesielt med tanke på nettdistribusjon, som forresten ikke behøver å være gratis.
  Fortsett sånn.
  Mvh en fornøyd kunde.

  Svar på denne kommentaren

 17. Eirik Solheim (NRK)

  Bergenseren prøver å holde på enkelte detaljer. Hytten, kuen, uken, konen, vidden… 🙂

  Hyggelig at du liker NRKbeta. Vi har faktisk diskutert en utvidelse av våre små videoeksperiment. Men har ikke avgjort noe ennå.

  Svar på denne kommentaren

 18. Gör din mobil till en Wifi-hotspot

  […] Eirik Solheim berättade hur han förvandlade sin mobiltelefon, en Nokia N95, till en Wifi-hotspot som fungerade med bättre hastighet och täckning än USB-pinnen. […]

  Svar på denne kommentaren

 19. Heisann.

  Hvor har du fått tak i dette solcellebatteriet? Jeg fant noen på eBay, er det der du har fått tak i det? Ellers vil jeg veldig gjerne vite hvor du har kjøpt det. Virket som et stilig liten gagdet for oss nerdegutter 🙂 Fungerer det bra i praksis, eller kan jeg like greit kjøpe noe ala dette: cgi.ebay.com/Original-Nokia-Extra-Power-DC-8-E66-E71-N78-N79-N85-N95_W0QQitemZ270427848343QQcategory…

  Bør ikke telefonen i teorien holde seg opplada så lenge det er sol på himmelen? Ser at du skreiv den varte 2-3 timer lenger med solcellelader under konstant strømsluk (wifi og 3g på).

  Mvh Steffen.

  Svar på denne kommentaren

 20. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg ville ha satset på den fra DealExtreme. Ser ut som de har omtrent samme batteri, men at den fra DealExtreme har dobbelt så kraftig solcellepanel. Siden vi bor i et land med litt begrenset mengde sol av og til tror jeg sistnevnte vil fungere absolutt best. Men ser jo prisforskjellen…

  Ved slike valg pleier jeg å støtte meg til et gammelt dansk ordtak:

  «Lenge etter at gleden over en lav pris er glemt har du ergrelsen over en dårlig kvalitet…»

  Svar på denne kommentaren

 21. Gøy på landet, nå også med HSDPA – Trond Sjøvang

  […] i sommer hadde NRKBeta et innlegg om hvordan Joikuspot reddet ferien for journalist Eirik Solheim når han var på hytta. Vel, nå har jeg ferie, og jeg befinner meg […]

  Svar på denne kommentaren

 22. TechTalk.no | Alle dingser på 4G

  […] MiniRuter. En annen versjon er fra Cradlepoint. Det er også fint mulig å lage en basestasjon med Joikuspot på mobilen. Dessverre er det så langt jeg kan se ingen som støtter 4G-dongelen fra Netcom. Batteritiden er […]

  Svar på denne kommentaren

 23. Slik får du tilgang til internett på ferie

  […] USB-kabel er du avhengig av god mobildekning akkurat der du sitter. Og som du kan lese om i vår artikkel om Joikuspot er ikke dette alltid situasjonen der ute blant fjord og […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.