nrk.no

Hemmeligholdt informasjon på kartet

Kategori: Mobil

GSM-basestasjoner i Oslo sentrum

GSM-basestasjoner i Oslo sentrum
GSM-basestasjoner i Oslo sentrum

Brennpunkt lanserte idag en ny tjeneste hvor de tidligere hemmeligholdte GSM-basestasjonene nå er tilgjengelig for alle i et Google Maps kart.

Bakgrunnen for tjenesten er debatten som har rast rundt grenseverdiene for GSM-basestasjonene både her til lands.

Teleoperatørene har holdt plasseringen av disse basestasjonene hemmelig med begrunnelse i ”rikets sikkerhet”, men etter at Brennpunkt klagde hemmeligholdet inn for Miljøklagenemnda, og fikk medhold i at informasjonen må betegnes som miljøinformasjon, er det nå altså mulig for alle å sjekke hvor basestasjonene er plassert.

I skrivende stund inneholder databasen 5500 GMS-basestasjoner, men vil utvides fortløpende etter hvert som mer informasjon kommer Brennpunktredaksjonen i hende.

Ønsker du å lære mer om problematikken rundt stråleverdier og GSM, anbefaler vi Brenpunktdokumentaren «En strålende dag» fra NRK Nett-TV, eller lese Brennpunkts artikkel om saken.

17 kommentarer

 1. Interessant. Noen som vet om man må bruke den siden, eller om man kan få dataen på andre måter også?

  Folk med hus i nærheten av mast: Selg nå, før noen lager mashup av Finn.no Eiendom og denne oversikten! 😉

  Forresten synd det er så dårlig kommenteringssystem på siden til artikkelen. Kunne vært interessant diskusjon.

  Svar på denne kommentaren

 2. Akkurat hva vi trengte – enda mer hysteri rundt elektromagnetisk stråling.. Vi utsettes daglig for langt værre ting enn mobilmastenes stråling, og folk flest har vitterlig ikke bruk for en slik tjeneste. (Men joda; var jo litt gøy å gå inn i nabolaget og sjekke etter :p)

  Svar på denne kommentaren

 3. Espen Andersen, Brennpunkt

  Hei

  Jeg kan jo nevne at vi jobber med å få ut tilsvarende informasjon fra NetCom, men at dette er en nokså innviklet prosess siden ingen av teleleverandørene ønsker å gi fra seg dataene frivillig.

  Dataene har vi fått fra Telenor, etter at teleselskapet ble pålagt å utlevere informasjonen til oss av Miljøklagenemnda.

  For dem som føler seg kallet til å titte på rådataene, så kan jeg avsløre URL-en til XML-feeden som forsyner flashkartet med data:

  http://www.nrk.no/basestasjoner/list.php?bounds=18.80,69.70,19.12,69.60&z=12

  Parametrene er som følger: bounds = kartutsnitt i desimalgrader, z = zoomnivå 😉

  mvh
  Espen Andersen,
  NRK Brennpunkt

  Svar på denne kommentaren

 4. Fantastisk.

  Nå kan alle i nærheten av antenner innbille seg at de er syke.

  Synes det er utrolig trist at et slikt makkverk av programm som omtalte Brennpunkt om «Krigen[sic] om grenseverdiene» fikk lov å gå på norsk TV.

  Svar på denne kommentaren

 5. Brennpunkt, som til vanlig synes å være ganske etterettelige, har virkelig laget mye støy om stråling. Jeg er i alle fall ikke noe imponert over de fakta en presenterer.
  Når det gjelder basestasjonene, er det jo interessant at en ikke har tatt seg bryet med å inntegne LANGT sterke sendere. Telenor Norkring har i lang tid publisert sine sendere, men det ser altså ikke ut til å bry NRKs redaksjon.

  Og når det gjelder andre operatører, så kommer det jo uansett på Post- og Teletilsynets kart om ikke lenge. Det er også grunnen til at Telenor Mobil AS (ikke «Telenor» som NRK påstår), leverte ut informasjonen (dvs den blir uanset offentlig).

  Svar på denne kommentaren

 6. Ville det ikke være en ide å lenke til, vel, litt mer vitenskaplig informasjon om stråling og helseskader? Spesielt når dere skriver’ønsker du å lære mer om problematikken’. Trist om NRKbeta skal bli en ropert for andre NRK-avdelingers tabloidjournalistikk.

  Svar på denne kommentaren

 7. Marius Arnesen (NRK)

  NRKbeta er i utgangspunktet et nettsted hvor vi skriver om ny teknologi, nye medier og gjerne presenterer nye tjenester som andre avdelinger i NRK produserer.

  Så er altså tilfelle med Brennpunkts nyeste kart med basestasjoner. Prosessen rundt hemmelighold av data, presentasjonen i karts form og problematikken rundt hva som er offentlig informasjon og ikke, er temaer vi synes er spennende. Derfor valgte vi å skrive en liten artikkel om denne tjenesten.

  At flere mener at journalistikken rundt temaet fra Brennpunkts side er «tabloid» får stå for deres regning. Når det kommer til kvaliteten på journalistikken rundt temaet, stoler vi på Brennpunktredaksjonen og lenker derfor i vår artikkelen til deres tv-dokumentar og artikkel hvor temaet tas opp grundig.

  At det er en vitenskapelig debatt rundt hvorvidt stråling faktisk er så farlig som enkelte mener den er, har vi registrert. Denne debatten ser ut til å bli godt ivaretatt i kommentarfeltet til den overnevnte artikkelen fra Brennpunkt, hvor innleggene både er saklige, og debatten foregår på en relativt ordnet måte.

  Saklige og gode kommentarer med et faglig høyt nivå, som vi er blitt bortskjemte med her på NRKbeta, preger dessverre ikke kommentarene på denne artikkelen hos oss, noe vi selvsagt ikke liker.

  Vi elsker kommentarer og debatt, og filosofien er at en god debatt med mange kommentarer beriker innholdet i den opprinnelige artikkelen. Jeg er redd det ikke er tilfelle med mange av kommentarene her.

  Kom igjen folkens: Skjerpings!

  Har dere ikke noe annet enn ubegrunnet eder og galle å komme med, ber vi dere la være å kommentere. Har dere derimot begrunnet og saklig eder og galle, er dere selvsagt hjertelig velkomne 🙂

  Vi kommer alltid til å skrive om nye spennende saker fra alle NRKs redaksjoner som vi føler havner inn under det vi driver med, uten at vi vel ser på oss selv som noen ropert av den grunn.

  Svar på denne kommentaren

 8. Synes denne informasjonen også er nyttig utenom strålingsdebatten. Nå blir det mulig å lage en applikasjon til mobilen som viser hvor langt du er unna nærmeste basestasjon. Og med enda litt mer teknikk så finner du ut hvor langt unna du er den tilkoblede basestasjonen.

  Hørte også om en som hadde kartlagt basestasjonene selv (ved å reise rundt med GSM plotter og spesielt mobilutstyr).
  Er man virklig interessert så finner man ut hvor alle basestasjoner er uansett (de er godt synlig). Datamining kan hvem som helst gjøre.

  Svar på denne kommentaren

 9. Teknisk kommentar: Hvorfor er det laget i Flash, og ikke direkte i Google Maps? Når det er Flash får jeg ikke til å sjekke dette kartet fra mobilen…

  Bortsett fra stråle-animasjonene så tror jeg alt skal kunne gjøres i Google Maps, inkl. sammendrag på høyere zoom-nivå, eller er det ekstrafunksjonalitet som jeg ikke ser?

  Svar på denne kommentaren

 10. @Marius
  Jeg mente jeg hadde sakling eder og galle når jeg påpekte at jeg er skuffet over Brennpunkt, og skuffet over at NRKbeta henviser til Brennpunkts artikkel for folk som vil lære mer om elektrosensitivitet og grenseverdier.

  I Brennpunkts artikkel har de utsagn som: ‘Mange forskere hevder at viktige vitenskapelige resultater blir sett bort fra, når internasjonale grenseverdier settes’, ‘En lang rekke forskere internasjonalt mener…’ og ‘Stadig flere forskere leverer rapporter…’ uten at det hverken henvises til hvilke viktige resultater det er snakk om, eller hvilke forskere som uttaler seg. Hva med en link? Det virker jo som om det er nok stoff til et helt leksikon med all forskningen som viser helseskadene.

  De (eller dere!) kunne jo linket til for eksempel Environmental Research som har et sammendrag av forskningen på området, eller til journalist og vitenskapsbloggeren Ben Goldacre som har en super gjennomgang av forskningsresultatene som de er nå. Dere har jo tidligere vært kritisk til andre NRK-redaksjoner som presenterer, vel, underlige påstander om teknologi.

  Så, om dere mener min eder og galle var ubegrunnet beklager jeg.

  Svar på denne kommentaren

 11. Marius Arnesen (NRK)

  @Morten: Flott… Nå snakker vi begrunnet og konstruktiv eder og galle! Det liker vi mye bedre, og det beriker debatten på en vesentlig bedre måte enn den første kommentaren din 🙂

  Da er vi back on track der vi skal være her på NRKbeta.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.