nrk.no

Ny lovende fotodelingstjeneste – Expono

Kategorier: Det sosiale nettet,Foto & Nettjenester


Og den er til og med utviklet i Norge! En gang for over et år siden var jeg i et møte med noen mennesker som snakket om at de skulle lage en ny sosial tjeneste for deling av bilder på nett. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk. Vi har jo for å si det mildt allerede et par slike tjenester. Flickr, SmugMug, Webshots, Zooomr, Photobucket og et utall andre.

Men det var noe ved denne gjengen som virket lovende. Det hele endte med en spennende diskusjon og jeg fikk nevnt et par ting som jeg på det tidspunktet savnet ved en del av de eksisterende tjenestene:

– Mulighet for å laste opp fullkvalitetsversjoner av bildene,
uten at den versjonen er tilgjengelig for alle

– Mulighet for enkel passordbeskyttelse av gallerier
uten at folk må registrere seg for å se dem

– Kobling til andre sosiale tjenester som Twitter og Facebook

expono_nrkbeta

Expono.com ble lansert som en beta i september i fjor. For ikke lenge siden skrev den meget innflytelsesrike nettsiden Read/Write Web rosende om tjenesten. Etter å ha lekt litt med den de siste dagene må jeg si meg imponert.

Og jeg skal ikke på noen måte ta på meg æren for at Expono støtter alle tre punktene jeg nevnte over. Da jeg satt i møtet med gründerne Belinda Klein og Magnus Jonsson for mer enn et år siden og nevnte disse tingene smilte de bare lurt og nikket. Dette, og mye av det andre vi snakket om hadde de nok allerede tenkt på…

Expono har et rent og tydelig grensesnitt. Det er en meget avansert tjeneste, men de har klart å gjøre den ryddig for sluttbruker. Det er fremdeles en del ting som kan gjøres tydeligere og spesielt alle innstillingsmulighetene og kommunikasjonen med Facebook, Twitter og Freindfeed fremstår ikke helt 100% intuitiv.

Det fine er at Expono har ekstrem fokus på kommunikasjon med brukerne. Gründerne selv er også tydelig til stede i tjenesten. Man føler seg fort velkommen.

Expono har stor fokus på at det er du som eier bildene dine. Og jobber med avanserte funksjoner for å la deg importere fra og eksportere til både andre tjenester på nett og din egen maskin om du vil hente ned igjen alt du har lastet opp. Dette er betryggende. Alt for ofte blir man låst inne i et system og merker at alle timene med arbeid for å organisere og beskrive bildene blir tjenesteleverandørens eie og ikke ditt eget.

Jeg er spesielt imponert over mulighetene for å styre hvem som skal få se på bilene. Det er vel og bra at vi deler på nett. Og Flickr endret måten vi tenkte på da de lanserte med «alle kan se bildene dine» som basisinnstilling i sin tjeneste. Jeg deler mye på nett, men jeg har aldri hatt behov for å lime familiealbumene på utsiden av huset. De klarer seg fint i en hylle inne i leiligheten vår. Der vi kan kontrollere hvem som får se på dem. Expono har meget avanserte muligheter for styring av tilgang. Ved hjelp av passord, identiteter og autentisering.

expono_team

Dette er en internasjonal tjeneste. Men det er veldig hyggelig for nettbransjen her hjemme at den hovedsaklig er utviklet i Norge. Med noen tilknytninger til Sverige, Venezuela og USA.

Vi ville vite litt mer. Og stillte gründer og pixeldronning Belinda Klein noen spørsmål:

Hvem har programmert Expono?
Det er 100% utviklet av Expono Development Team (Magnus Jonsson, Martin Jonsson, Daniel Bentes och Pål de Vibe).

Hva er hovedteknologiene bak?
En tradisjonell plattform basert på LAMP – Linux/Apache/MySQL/PHP, samt en del standard JS-bibliotek.

Hvordan løser dere serverparken?
100% Cloud Computing – Amazon AWS kombinert med RightScale Cloud Computing Management Platform.

Serverne er plassert i USA, men kan med et par klikk startes opp i Europa. Det er noe av det fine med å la tjenesten ligge «i skyen».

Hvorfor tror dere at dere kan bli store i et marked der konkurransen er VELDIG stor?
Framtiden er dataportabilitet. Vi vil gi brukeren sine fulle rettigheter og kontroll over sine egne data. Det skal være lett å få data inn og få data ut. Portable Privacy er viktigt for oss. Å kunne styre tillgang til bilder uten å kreve at bekjente registrerer seg. Vi benytter identiteter for å definere tillgang til bilder. Ikke brukerprofiler.

Et problem vi har i dag er Facebook som ikke har full støtte i sitt API for at vi skal kunne tillby full dataportabilitet. Men dette er noe vi håper å kunne løse innen kort tid og vi har allerede en teknologi som løser en god del av det.

Å tro at man ikke kan lykkes stort når det allerede finnes så mange ulike tjenester, er som å si at det holdt med et par store bilmodeller i verden. Noen liker Mercedes og andre Volvo, men nå bygger vi en Rolls Royce som alle har råd til. Litt klisje kanskje, men man har mange ulike tjenester og mange forskjellige brukere der ute og ikke alle liker det samme.

Det er mange som fortsatt sitter med laptopen full av bilder og enda ikke har begynt å benytte en slik tjeneste. Jeg tror vi kan lykkes fordi vi lytter til brukernes ønsker og idéer. Vi drar nytte av de sosiale nettjenestene som eksisterer i dag uten nødvendigvis å konkurrerere eller duplisere.

Tror også at mange brukere nå ønsker et rent brukergrensesnitt uten for mye «støy» på siden. Vi har fått ekstremt god feedback på hvordan vi har håndtert dette på Expono. Mange ønsker et sted hvor de kan ha alle sine bilder. Og de vil både kunne importere fra andre nettsteder og eksportere ut til dem. Her kommer vi med mye spennende funksjonalitet fremover.

eirikso_expono

Skriv noen linjer om expono og få gratis PLUS-konto et år

Vil du hjelpe oss å lage denne anmeldelsen komplett? De 100 første som registrerer seg via denne linken får sin konto oppgradert med ekstra lagring og full fuksjonalitet slik at dere kan teste den skikkelig (klikk «join» oppe til høyre på siden du kommer til).

Følgende betingelser gjelder:
1. Du må skrive en kort anmeldelse av tjenesten i kommentarfeltet her
2. Du må registrere deg før 22.07.2009

Men jeg er jo allerede registrert!
Vi vet at NRKbetas lesere er veldig tidlig ute med å teste nye tjenester. Så mange av dere er nok allerede registrert på expono. Da har vi følgende løsning: de 25 første som legger inn sin eksisterende expono-link i kommentarfeltet under får sin konto oppgradert. Din expono-link er http://expono.com/ + ditt brukernavn. For NRKbeta er det http://expono.com/nrkbeta, min egen link er http://expono.com/eirikso osv…

Kontoene vil bli oppgradert innen 27. juli.

Hva savner vi da?

1. Folk. Expono er helt avhengige av å få opp mengden brukere og skape et aktivt miljø i sin tjeneste. Flickr har ikke vært flinke til å oppdatere tjenesten sin etter at de ble kjøpt av Yahoo, men det er tross alt der folkene er. Det er der man får vist bildene sine og får opp diskusjoner rundt dem.

2. Flere måter å få bilder inn i tjenesten. Plugins for Lightroom, Aperture, iPhoto og de andre. FTP-opplasting. Egne applikasjoner for opplasting.

3. Den allerede annonserte funksjonaliteten for import og eksport til for eksempel Flickr.

4. Enda mer avanserte muligheter for å kontrollere når folk skal kunne få laste ned originalfilene til bildene i et album.

5. Hovedeksportfunksjonen über alles: en knapp som heter «last ned absolutt alt til min maskin. Med mappestruktur, metadata og kommentarer.»

6. Og sikkert mye annet som dere kommer med i kommentarfeltet…

113 kommentarer

 1. Jeg er allerede Plus-bruker, og er veldig imponert over Expono. Det er allikevel én ting som irriterer meg. Det særdeles dårlige språket. Flere ganger tror jeg det er Google Translate som er brukt – ikke bra. Språkforvirringen gjør at jeg ikke finner fram så lett som jeg burde.

  Her bør det tas grep, men jeg er som sagt svært imponert allerede. Hurra for Expono.

  Svar på denne kommentaren

 2. Bjørn Smestad

  Inntil videre ser det ut som de ikke kan konkurrere på pris med Flickr. På Flickr har jeg ca. 12500 bilder, antakeligvis ca. 35 Gb. Det koster vel 25 dollar i året, tror jeg. På Expono må man betale $45 i året for det de kaller «10 GB or more» (det er litt uklart for meg hva det innebærer).

  Videre er det, som dere peker på, en utfordring å få mange nok brukere til at det blir et reelt sosialt nettsted, og ikke bare en oppbevaringsplass for bildene.

  Inntil videre satser jeg på at Expono og andre fungerer som et spark bak til Flickr, slik at også de får på plass enkelte av disse ekstrafunksjonene…

  Svar på denne kommentaren

 3. expono.com/urke

  Er imponert over tjenesten så langt, har stort potensiale til å ta markededsandeler fra Flickr og andre tjenester.

  Men: Den norske oversettelsen er forferdelig, står heldigvis på forbedringslista. Synes bildene burde vises mye større som standard, det kan alene vært grunn nok til å flytte fra Flickr. Integrasjonen mot Twitter er uoversiktlig, og jeg skjønner ikke helt hva den gjør når den bruker et hav av tid på å hente data fra Twitter-kontoen min. Likte heller ikke at den autotwitret som default, det vil jeg velge selv. Som aktiv twitrer ser jeg dessuten at twitter-feeden min totalt overskygger øvrige aktiviteter på forsiden. Ser ikke helt at det er relevant for tjenesten.

  Synes man bør kunne velge om bilder med copyright skal kunne embeddes, nå legges det opp til deling av bilder man ikke har rettigheter til.

  Uansett en bra start, skal teste ut dette mer framover!

  Ting jeg ønsker meg: Støtte for ftp-opplasting, mailopplasting, Aperture-plugin for opplasting og mobilopplasting. Og en bra mobil/iphone-versjon, selvsagt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jan Roar Rød

  her er min allerede registrerte expono konto: expono.com/janroar

  det er en super tjeneste, men jeg har ikke hatt tid til å teste den noe særlig ennå. har vel lastet opp ett bilde og testet ut facebook integrasjonen, som virket bra.

  blir nok å bruke denne tjenesten til bildedeling i tiden fremover.

  mine ønsker for denne tjenesten er som følger:

  integrering med lightroom.Det kan vel gjøres ved et lightroom-plugin. det er jo noe som kanskje expono burte satse på å få laget. Det er kanskje en del seriøse amatørfotografer som kanskje vil like en slik funksjon.

  Svar på denne kommentaren

 5. Liker ryddigheten, språket/tekstene er det første jeg reagerer negativt på.

  – Store Bokstaver På Alle Ord Er Litt Slitsomt.
  – Lenker som starter med «Klikk her for å…» ser noe uproff ut.
  – «Deg har ikke skapt noen album enda…»
  – Litt liten skrift i faner og på sidene.
  – Drop-down-menyene må klikkes på flere ganger, man kan ikke aktivere og flytte musen til høyre/venstre.
  – Når man har klikket en lenke slutter menyen å fungere, altså har man ingen «retrettmulighet».

  expono.com/kvisten

  Svar på denne kommentaren

 6. Sverre Midthjell

  expono.com/sverrebm

  Har bare såvidt rukket å titte innom, men så langt ser det virkelig bra ut. Så bra at jeg seriøst kommer til å vurdere om jeg skal erstatte den bilde-løsningen jeg selv hoster på leid serverplass. Vel og merke dersom det dukker opp minimum en FTP-opplastings-mulighet, helst en Lightroom-plugin.

  Støtter særlig Eiriks kommentar om at en «last ned alt»-funksjon som han beskriver også hadde vært knall. Kunne vært løst med FTP opp-og-ned tilgang.

  Etter å ha sett NRKBetas twitter-feed «in action» er jeg litt skeptisk til at dette fort kan generere mye Twitter- og Facebook-spam. Jeg ville sett på muligheten for å tilpasse hva som postes mer og gjøre det litt mindre automatisk. At det minimum skal kreve et eksplisitt klikk på en knapp for at ting postes som updates på sosiale nettverk er jeg tilhenger av.

  Generelt: Ser ut til å ha potensiale til å løse de behovene jeg ikke synes jeg får dekket av Flickr og vil spent følge med utviklingen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Morten Svendsen

  En fotoside som blir spennende å utforske. Har nettopp registrert meg – det var uproblematisk. En utrolig liste med nettsteder det går an å publisere til fra via Expono – men savner Origo. (Det håper jeg absolutt noen vil gjøre noe med.)

  Ser på profilsiden min at jeg er «last seen in Noreg» 🙂

  expono.com/mosvends

  Svar på denne kommentaren

 8. Expono møter brukaren med eit vennleg grensesnitt og det tek ikkje mange minuttar å komme inn i systemet. Oppbygginga er sånn sett logisk. Mulegheiten for å kople opp bilde mot eksterne sider er enkel, og med enkelheit vil ein få glede av å bruke det. Både opplasting og oppfølging med tillegging av metadata er enkelt og bygd opp stegvis, knyting opp mot kart er berre ei teneste som viser dei mange mulegheitene Expono kan få. Litt rotete oppsett av felt i tillegging av metadata er einaste minuset som er oppdaga av meg etter kort tids bruk.

  Svar på denne kommentaren

 9. Bjarte Minde

  Dette ser veldig lovende ut, bra potensiale!

  Det jeg savner er en mobil/iPhone-formatert nettside(ala Flickr sin), opplasting gjennom epost, OAuth på både Twitter og Google kontakter(og resten), kontroll på når bilder skal twitres, importering/synkronisering med flickr.

  Det hadde vært interressant å se en sammenlingning side om side med Flickr; priser, grenser og funksjonalitet. I første øyekast så ser det ut som det er større begrensninger/høyere pris enn Flickr både på gratis og Pluss.

  expono.com/bjarte

  Svar på denne kommentaren

 10. Ryddig og bra grensesnitt. Ble veldig glad da jeg kunne importere kontakter fra Plaxo 🙂 Av en eller annen grunn trodde jeg at de man delte albumer med kunne laste ned bildene uten å registrere seg, men det ser ut til at de kun kan se de.

  Har registrert meg idag og ser frem til å utforske denne tjenesten videre.

  expono.com/susanbj

  Svar på denne kommentaren

 11. Johan Herland

  Har såvidt logget inn og bladd litt rundt, men det ser veldig lovende ut. Ser ut til å være til Flickr hva identi.ca er til Twitter, Opera er til Internet Explorer, Linux er til Mac OS X, osv; et litt mer hardcore og avansert alternativ, som dessverre ikke får så mye hype som de fortjener.

  Gleder meg til å legge opp bilder, selv om jeg nok må jobbe litt med en Digikam-plugin først…

  expono.com/jherland

  Svar på denne kommentaren

 12. Expono tilbyr noe som nesten er unikt i markedet med tanke på hvor åpen platformen er. Liker dette veldig godt. Finnes et hav av muligheter for nye applikasjoner når den nye Expono API’en blir ferdig utviklet. Håper denne får en del fokus fremover slik at tjenesten forhåpentligvis kan få enda flere kule features.

  Grensesnittet er veldig enkelt og pent. Håper det forblir slik og ikke går i retning av hva facebook var en stund. Keep it up guys!

  expono.com/anders

  Svar på denne kommentaren

 13. Har brukt flickr i mange år, og har vært en del ting jeg har savnet der. Expono virker som en veldig lovende tjeneste som (for meg) ikke vil erstatte flickr i fra første dag, men som på sikt blir en god konkurrent.

  Grensesnittet er for det meste ryddig og greit. Det er enkelt å laste opp bilder og gjøre de vanligste operasjonene med bildene.

  Stort pluss i min bok for å kunne gi bilder et passord. Slik at de jeg ønsker å dele bildene med ikke må registrere seg på enda en tjeneste for å se bildene.

  Noen mangler er det her. For meg var det rart at jeg ikke kunne lage et album uten å legge bilder inn i albumet. Og for å dele bilder på facebook må de være public. Jeg skulle og ønsket meg kontroll over hvilke størrelser på bildene folk kan laste ned. Og som Eirik skriver over her, plugins for diverse program og eget program for upload er ønskelig.

  expono.com/biophon

  Svar på denne kommentaren

 14. Da var jeg også registrert! Ser fram til å utforske denne tjenesten. 1GB med plass som gratisbruker var lite da..

  Førsteinntrykket er at dette ser ut til å være en imponerende tjeneste. Lista over funksjonalitet er laaang og utviklerne har helt tydelig hatt høy fokus på brukervennlighet.

  expono.com/toremj

  Svar på denne kommentaren

 15. Bjørn Smestad

  Et pluss for Expono er at de bruker Google Maps, som ser ut til å ha betydelig bedre dekning enn Yahoo Maps (som Flickr bruker).

  Men opplastingen synes jeg tross alt går bedre med Flickr Uploadr enn her – det med å kunne legge inn tags og sånt før man laster opp, og så begynne å jobbe med nye bilder mens Uploadr laster opp de forrige.

  Og så er det altså det med pris og kapasitet som gjør det uaktuelt å flytte over med det første…

  Svar på denne kommentaren

 16. Virker som om flickr nå endelig får litt konkurranse.
  Som nevnt tidligere, så er det ennå mye som gjenstår:
  – Veldig irriterende med dårlig språkbruk
  – Ble ikke veldig imponert over det grønne fargevalget på logo/knapper

  Det gjenstår å se om expono klarer å samle nok folk med den prisen og begrensningen på gratis-kontoen. Ser frem til den dagen hvor jeg kan flytte alle mine flickr bilder over til expono!

  expono.com/abec

  Svar på denne kommentaren

 17. Virker ved første øyekast ut som en grei tjeneste, synes det er bra at flickr får en bra konkurrent.

  Det jeg likte:
  – Kart med geotagging på siden til hvert foto
  – Lettere å bla i et album når man er inne på et foto enn flickr.
  – Muligheten til å tagge folk
  – Integrasjon mot sosiale medier
  – Support via getsatisfaction

  Ting som kan forbedres:
  – Standard bildestørrelse kunne gjerne vært større enn 500×500 (til og med fjasbok har 604×604)
  – Savner lignende funksjonalitet som grupper og explore fra flickr.

  expono.com/piratstian

  For min del blir jeg nok på flickr en stund til, men bruker den kanskje som dumplass til diverse bilder 🙂

  Svar på denne kommentaren

 18. Pål de Vibe

  Hei folkens,

  Takk for bra og konstruktiv feedback. Veldig mange av punktene dere peker på er allerede under forbedring, utvikling eller finnes på vår feature-plan. Det viser at vi deler mange perspektiver på fotodeling, noe som jo er veldig bra for dere og for oss, og sikkert for andre også 🙂

  Angående norsk oversettelse. Ja det er en del grums her. Originalspråket er engelsk, og det ble gjort noen antagelser som har slått negativt ut for språk med annerledes gramatikk en engelsk (som jo er de fleste språk). Dette er under utbedring. Det er altså ikke snakk om google translate feil men snarere overforenklet dynamisk oppbygging av setninger, som vi akkurat nå jobber med å raffinere.

  I mellomtida setter vi veldig pris på at dere sender oss en mail til support expono.com med en liste over språkfeil eller ting som høres rart ut.

  Mvh

  Pål de Vibe
  Expono

  Svar på denne kommentaren

 19. expono.com/even

  Enkel opplaster som var utrolig grei å bruke, men den klikket på bilde 281 av 300 (som jeg prøvte å laste opp). Når jeg da hadde ett album med 281 bilder i seg var det ikke så lett å ha oversikt lengre. Massebehandling hadde vert en fin ting slik at jeg kunne markere flere bilder for så å f.eks. slette dem. For å gjøre dette med ett og ett bilde er litt håpløst (Kanskje det bare var jeg som ikke fant det). Så jeg slettet hele albummet for å heller organisere bildende lokalt og så gjerne laste opp på nytt. Men bildene er der fremdeles, bare ikke i ett album. Så nå har jeg en haug med bilder som er vanskelig å organisere. Så for å slette disse bildene må jeg innpå dem for så å velge slette knappen (det kunne jo vært ett av symbolene når du holder over bildet).

  Som bringer meg fint til browsing av galleriet. Bildene ser ut til å bare bli ca. 4 ganger så stor som thuimbnailen (når du lister alle bildene dine). Det virker å være litt lite når det er et såpass bredt design på siden. Hvorfor ikke utnytte hele bredden til bildet? Det er jo absolutt det som burde stå i fokus. Noen knapper for browsing av bildet hadde heller ikke skadet. Selv om du på en måte kan bruke thumbnailene til høyre som en konsistent forrige/neste bilde knapp. Det hadde også vert ganske fantastisk om jeg kunne brukt piltastene mine til å bla meg igjennom galleriet.

  Så for å oppsumere raskt
  – Jeg liker opplasteren.
  – Bedre organisering av bildene (massehandlinger er ett must).
  – Bedre browsing av bildene (enklere navigasjon og større bilder).
  – Bedre norsk (heldigvis lett å bytte til engelsk).

  Rask edit: Fant ut at hvis man velger detailed view så har man en slette knapp på hvert bilde så det går jo litt raskere, men krever fremdeles 2 klikk pr. bilde. Det burde kunne bli gjort enda lettere.

  Svar på denne kommentaren

 20. Har testet ut expono i dag og er stort sett fornøyd.

  Føyer meg i rekken av dem som mener at språkfeilene er irriterende, men som sagt er dette en beta, samtidig som utvikler er klar over dette.

  Liker meget godt funksjonen for å dele bilder med passord. Ganske håpløst å få familier og venner til registrere seg for en tjeneste, kun for å se på et par bilder (jeg ser på deg flickr).

  Håper på at export funksjon fra iphoto kommer snart, da jeg kunne tenke meg å se hvordan brukervennligheten blir når jeg har 5000+ bilder lastet opp.

  Men potensialet for å ta kunder fra flickr, som jeg bruker, er der definitivt

  Svar på denne kommentaren

 21. Harald Korneliussen

  Jeg håper det er de hundre første til å registrere seg, ikke til å skrive en anmeldelse, for da vil min bli særdeles kort! Da måtte jeg nøye meg med å påpeke at registreringsformen bruker «mid-endian» datoformat 🙂

  Svar på denne kommentaren

 22. Expono ser ut som en smart, liten tjeneste.

  Spesielt nivåene på personvern samt integrering med sosiale tjenester kan trekke til seg mange brukere.

  API’ene virker heller ikke så dumme ved første øyekast, men utbredelsen kommer litt an på hvor bra de er ved praktisk bruk.

  Noen tips(/feilmeldinger) til utviklerene.

  – Tabindex ved registrering er et must. Kom fram til fødselsdato og hoppet plutselig et helt annet sted på siden
  – Tidssonen bør følge land/språk valgt. Når man velger Norge bør man nesten få opp Europe/Oslo (ettersom denne faktisk er i listen) istedetfor Europe/Berlin som jeg fikk.
  – Avansert opplasting ville ikke fungere for meg (iceweasel 3.5 med flash 10). Evt tok det bare svært lang tid. En framgangsidentifikator hadde ikke vært dum 🙂

  Ser fram til å bruke mer tid i denne tjenesten.

  expono.com/heikkih

  Svar på denne kommentaren

 23. Jeg synes det er kjempebra at de har fått integrert seg godt med sosiale tjenester som Facebookog Twitter, jeg men jeg liker ikke å måtte skrive inn passordet mitt på disse tjeneste.
  Med facebook brukte de facebook connect, som er en ypperlig måte, mens med twitter måtte jeg skrive inn brukernavn og passord. Kan man ikke bruke noe som heter OAuth eller noe sånt for twitter også?

  Jeg synes også siden virket litt treig til tider. Jeg vet ikke om dette er pga. at serverene er plassert i en sky i USA eller hva, men det ble litt plagsomt til tider. Burde nok fort sette opp et europeisk mirror også.

  Ellers har jeg ikke så mange tilbakemeldinger ennå. Jeg skal ihvertfall ta det i bruk, men håper på å få en plus-konto så jeg kan matche den opp mot kontoen min hos flickr.

  expono.com/phaza

  Svar på denne kommentaren

 24. Veldig imponert over tjenesten så langt. Det eneste er at det er litt knotete bruk med facebook – men dette kommer vel etterhvert. Bl.a. burde følgende bli implementert om mulig:

  – Mulig å dele også fullversjonen av bildene uten at man trenger å være registrert på expono.com
  – Mulig å kommentere bilder og se kommentarer selv om man ikke er bruker på expono.com
  – Støtte for GPS-info i EXIF-header (vet ikke om dette støttes allerede?)
  – Større muligheter for å legge ut kart med alle bildene sine på sin egen nettside
  – Mulighet for å tagge en person på flere bilder samtidig slik at man slipper å tagge ett og ett bilde og for hvert bilde de samme personene

  Ønsker dere lykke til og følger dere tett!

  Oppgraderingslink: expono.com/sherstad

  Svar på denne kommentaren

 25. Sigve Indregard

  Jeg er veldig imponert over tjenesten. Det er så man lengter etter at alle de litt mindre cutting edge-folkene man kjenner også kunne komme seg inn, slik at man får ordentlig utbytte av de sosiale delene av siten. Men tjenesten er glimrende for familiebildedeling med passord (fordi bestemor aldri kommer til å registrere en brukerkonto). Det er en feature som ingen av de store tjenestene matcher på en god måte.
  Brukernavn: sigvei.

  Svar på denne kommentaren

 26. Ser bra ut.
  Fin tjeneste som er enkel å forstå og et grensesnitt som gjør at tjenesten er enkel i bruk.
  Mulig jeg ikke har sett godt nok etter, men jeg fant ikke en startside, eller en portal for å kalle det det, der man kan se siste opplastede bilde, et utvalg av tilfeldige bilder osv. Tror det kan være noe å satse på. Det vil også bidra til mer liv på siden, slik at folk får en grunn til å gå dit, det være seg gode fotografer som man oppdager eller bare tidsfordriv 🙂
  Fint at tjenesten er på norsk, men som flere har påpekt, det virker som om oversettelsen i blant er gjort med google translate 😛

  expono.com/bagh

  Svar på denne kommentaren

 27. Har kastet meg med i oversettelsesarbeidet for å prøve å skyfle unna det verste. I grove trekk går det ut på å rydde i Store Bokstaver På Alle Ord, og rette bruken av eiendomspronomen/possessiver.

  Nesten alle setningene bruker formen
  «del dine bilder»
  «vis dine album»
  «dine innstillinger ble lagret»

  når det (etter min mening) burde vært
  «del bildene dine»
  «vis vennene dine»
  «innstillingene ble lagret» (siste uten «dine» i det hele tatt).

  Amerikansklydende setninger som «Vennligst oppgi ditt navn» bør forandres, men hva er best?

  «Oppgi navnet ditt»
  «Oppgi navn»
  «Navn»
  eller noe helt annet, som f.eks.
  «Hva heter du?»

  Svar på denne kommentaren

 28. Fin tjeneste.
  I motsettning til noen over her fant jeg fram til taggefunksjonen hvor jeg kunne tagge samme person i flere bilder. Veldig bra. En ting jeg reagerte på var at firkanten var litt mindre enn jeg er vant med fra Facebook. På enkelte bilder er det bra, på andre blir det litt lite. Kanskje det brude være mulig å klikke og dra ut en firkant for å markere et felt av egendefinert størrelse. I tillegg var det en svakhet at firkanten ikke flytter seg når jeg klikker inni firkanten. Hvis jeg vil flytte den bare litt, må jeg flytte den helt bort først og så flytte den tilbake igjen.

  Men så når taggingen er gjort, savner jeg disse navnetaggene når jeg viser fram albumet. Jeg er vant med å hoovre over personer på bildet for å se hvem det er fra Facebook og forventer det samme her..

  En annen ting er at det kunne vært fint å sende bilder som private meldinger til Facebook istede for epost..

  Uansett er nå dette småting. Kommer sikkert med mer etterhvert som jeg blir bedre kjennt med tjenesten.

  Det store jeg har lyst på, er autotagging basert på ansiktsgjenkjenning… Det har jo blitt demonstrert tidligere og ville absolutt vært en killer feature her!

  Sjur

  expono.com/sjurba

  Får man Plus konto bare ved å klikke på linken, eller må vi vente til 22.07.09?

  Svar på denne kommentaren

 29. Vel, jeg synes den norske versjonen ser fryktelig uprofesjonell ut. Dvs det kan knapt kalles norsk.
  – bildedelings plattform
  – Data Portabilitet
  – Kvalitetsbilder i orgianl størrelse
  – Utforsk bilder via sted med GEO tagging
  – Billig backup løsning

  Og det var bare fra første skjermbilde på forsiden.

  Ellers er det alltid bra med konkurranse. Gleder meg til fortsettelsen.

  expono.com/mgjosefsen

  Svar på denne kommentaren

 30. Jeg savner en deleknapp for Wikimedia Commons, hvor bilder som har akseptabel lisens for det prosjektet kan kopieres over for bruk på Wikipedia. Det er allerede en mulighet for å bruke åpne lisenser så det burde ikke være noe i veien for noe slikt. Dette er nokså trivielt å få til.

  For å gjøre arbeidet for administratorene på Commons litt enklere ville jeg gjerne hatt et verktøy som gjør det mulig å koble tagger i Expono til kategorier på Commons. Det bør også være mulig å gå andre veien. Dette gjør gjenbruk langt enklere.

  Så er det en ting til som vil gjøre det veldig spennende for fotografer å få bilder på Expono som kan gjenbrukes på Commons, og det er en mulighet for å følge med på hvilken prosjekter under Wikimedia-paraplyen som bruker bildene.

  Det siste kan generaliseres til å gjelde alle nettsteder som bruker bilder etter CC-lisenser, i alle fall så lenge som bildene er gjenkjennelige. Ikke helt trivielt å programmere, men heller ikke umulig å få til.

  expono.com/jeblad

  Svar på denne kommentaren

 31. Stein Pettersen

  Tøft med en norsk tjeneste på dette området. Grensesnittet virker pent og ryddig.

  Fikk ikke til å gjøre registreringen med Chrome – da bare repeterte den at jeg hadde skrevet inn feil bokstaver i kontrollfeltet – men funket fint i Explorer!

  Gleder meg til å teste ut med flere bilder…

  Svar på denne kommentaren

 32. Kom greit i gang. Tror jeg fikk til kobling mot facebook og twitter også.

  Enig i at språket kunne vært bedre. Irriterende bruk av store forbokstaver og dessuten helt inkonsekvent.

  Enkelt og reint utseende. Enkelt å geotagge. Enkelt å tagge flere bilder samtidig (når bare jeg fant hvor). Synes det skulle gått an å opprette tomme album og fylle dem seinere.

  Skal prøve mer seinere! expono.com/grohei

  Svar på denne kommentaren

 33. Mats Taraldsvik

  Vet noen hvordan Expono er i forhold til organisasjoner? På Flickr er det ikke lov å ha kontoer for organisasjoner – jeg er på utkikk etter en tjeneste som tillater det…

  Svar på denne kommentaren

 34. Svend Andreas Horgen

  Jeg skrev en nokså lang anmeldelse og ser med det frem til Plus-abo 🙂 expono.com/svendah

  Liker:
  – Veldig god visning for geotagging
  – At en lett kan embedde kode som kan legges inn på sin egen blogg, og at det eksplisitt oppfordres til å gjøre dette! Brukerne trenger å få vite om at slike løsninger eksisterer (tenker på embedding), for først da kan en ha bildene sine ett sted og bruke dem mange steder i stedet for å laste opp internt i bloggløsningen en bruker (for eksempel Opera-blogg, Google-blogg, WordPress med flere).
  – Integrasjonen med Twitter. God idé, og føler jeg har kontroll på innstillingene som kan gjøres. Ser at de bruker variabler ala %My_PHOTOS_URL. Et spørsmål jeg med en gang stiller meg da, er: Fins det flere variabler som jeg kan bruke? Jeg lurer også på om ikke-programmerere forstår formularet %My_PHOTOS_URL…
  – Newsfeed ala Facebook er stilig på en slik tjeneste, og hjelper andre (nye) brukere til å lettere komme i gang og utnytte potensialet i Expono.
  – Veldig gjennomført og god bruk av Ajax, særlig god bruk av Ligthbox på riktige steder.
  – Det er progress bar på hvert bilde som lastes opp og at de bilder som er ferdige blir grønne!
  – At CC er med (selvfølge, men liker det likevel)

  Liker ikke:
  – Dårlig språk
  – Jeg har geotagget 61 bilder (fikk dem inn i Exif vha iPhone + GPSPhotoLinker, som beskrevet her). Jeg laster nå opp alle disse geotaggede bildene. Ingen har så langt fått geotagging. Mulig geotagging legges til etterpå? Tviler på det, og dermed er det enten en bug eller manglende funksjonalitet.
  – Når jeg laster opp bilder som er geotagget, så kommer automatisk stedet på bildet som nøkkelord. Dette liker jeg ikke. Har jeg tatt 100 bilder fra England, så kommer for eksempel automatisk England, Dover og United Kingdom som nøkkelord på alle som er tatt i Dover. Det betyr at alle 100 får England som nøkkelord. En del bilder har fått «308 km W of London» som tagg. Ikke særlig morsomt. Jeg kunne blitt spurt om jeg ville at geotaggede navn skulle brukes som tagger eller ikke!
  – Det står en merkelig tekst (tatt ut av kontekst) på profilsiden til for eksempel Eirik Solheim, uten noen som helst indikasjon på at dette er den siste meldingen han skrev på Twitter. Først når jeg selv slo på Twitter-integrasjon forstod jeg hva meldingen på Solheims profil egentlig var, nemlig Twitter-statusen. Først da gir denne meldingen mening!
  – At jeg ikke kan redigere på profilbildet mitt på web (crop, zoom, pan) når jeg laster opp profilbilde, og at det «croppes» uten at jeg fikk noen indikasjon på forhånd om hvilken dimensjon det burde ha for å unngå crop.
  – Det var estimert hele 1,5 timer å laste opp 61 bilder (totalt 268 MB). Den ADSL jeg bruker er ikke veldig rask, men skal det ta så lang tid da?
  – Besøkende får se såkalt «standardvisning». Denne har kun bildene i et rutenett og dato. Jeg ville heller sett titler på bildene enn dato. Hvorfor? Fordi tittelen sier veldig mye om bildet!
  – Svake filtermuligheter. Det er lite trolig at folk vil ha de 4-5 filtrene som utviklerne har satt opp. Lag heller mulighet til å filtrere selv på mange ulike parametre
  – At jeg må holde mus over lite i-ikon for å få info om et bilde, mens mus over fullskjermikonet ikke medfører noe. Her må en klikke. Dette virker noe inkonsistent. Dessuten er det en treg måte å få info om bilder på. Detaljert visning (under «Vis») har ikke samme info som i-ikonet. Forvirrende og ikke hva en forventer.
  – Nå kan jeg ikke så mye om Exif, men når jeg ser på et tilfeldig bilde jeg har lastet opp at det har ShutterSpeedValue på 499712/65536, så blir jeg litt skeptisk. Bildet har 7,625 i virkeligheten (iflg Exif-info i Preview på Mac). 499712/65536 er tilfeldigvis 7,625 – men hvorfor ikke skrive det?

  Ønsker:
  – Integrasjon (plugin) for iPhoto (Mac) som laster opp både tagger og beskrivelser, og selvsagt også geotagget informasjon
  – Større bilder, fordi når slekt og ikke-datakyndige kommer innom, så skjønner de ikke at de kan klikke andre steder for å få stor versjon. De tror det de ser er det de får. Litt større visning og mer tydelig eksponering av større versjoner/originaler er flott når for eksempel svigermor vil laste ned et bilde og legge inn på sin datamaskin…
  – Skulle gjerne kunne startet med å skrive inn tagger og beskrivelse/tittel på bildene mens de lastes opp. Tør ikke å gå ut av skjermbildet for opplasting, for da avbrytes det trolig. Vet ikke om jeg kan åpne et nytt vindu i bakgrunnen eller om det skaper kluss. Her bør en tenke ut et bra GUI.
  – Mulighet til å kunne velge antall bilder som skal vises på hver side.
  – Visning av mange bilder i lysbildeshow. Finner ikke noe slikt. Kan per i dag klikke på ett bilde og få større visning, men må så lukke Lightbox-vinduet som kommer opp (Close-ikonet) og velge et nytt bilde og så velge større visning på nytt for å se dette i stor versjon. Utrolig tungvindt.

  Svar på denne kommentaren

 35. Åsmund Matzow

  Likte hvordan profilen ble litt automatisk satt opp – hentet automatisk profilbilde fra facebook og slikt, når man linket profilen til facebook/twitter.

  Nesten litt i overkant minimalistisk oppsett her og der. ‘Recent activities’ lista blir gjerne seende veldig lang og tom ut – tror det hadde gjort seg med en kolonne eller to til i layouten på et vis.

  Funksjonaliteten virker veldig lovende!

  Svar på denne kommentaren

 36. Dette ser veldig lovende ut. Enkel og grei opplasting av bilder, og ganske så oversiktlig layout
  Det er riktignok et par ting som, i mine øyne, burde vært gjort annerledes.
  * Litt lite intuitivt å komme til «fullskjermsvisning». Kunne vært litt tydelig hvor man trykker.
  * Skulle gjerne ønsket litt større bildestørrelse når man blar i bildene.
  * En ekstern uploader hadde virkelig gjort seg. F.eks til aperture. Slik at man slapp å eksportere fra raw først, for så og laste de opp.
  * og når vi er inne på det, raw støtte hadde også vært supert. Men for alt jeg vet kan det jo hende det er det, bare at jeg ikke har funnet det enda 😛
  * Nå som også dSLR begynner å støtte video, så hadde det kanskje vært noe å ha mulighet for å legge ut video på siden?

  Alt i alt vil jeg si meg veldig fornøyd med tjenesten det lille jeg har brukt den. Så får vi se om det fortsetter å være siden jeg laster opp bilder til.

  expono.com/bedsvaag

  Svar på denne kommentaren

 37. Christian Andersen

  Syntes tjenesten virket lett å bruke, samt avansert nok hvis man er ute etter spesielle innstillinger. Jeg syntes det er viktig at man kan justere hvem som ser bildene, hvem som kan laste det ned osv – og det virket som fungerte veldig bra på expono.

  Likte også det at siden integrerer seg med andre som f.eks facebook og twitter.

  expono.com/c_andersen

  Svar på denne kommentaren

 38. expono.com/moridin

  absolutt potensiale, men i forhold til flickr er det et par ting jeg savner
  – Muligheten til å laste opp via epost, mye brukt for å poste til flickr fra f.eks iPhone
  – Integrasjon med WordPress, det er godt mulig det finnes plugins men jeg har ikke sett noen. I kombinasjonen med posting fra epost bruker jeg dette i min egen blogg til å vise en bildefeed i sidebaren

  – Kartvinduet når du skal legge til et sted i ettertid er alt for lite og kronglete

  Svar på denne kommentaren

 39. Fredrik Nordmoen

  Istedenfor å mase om alle skrivefeilene kan dere heller gjøre som meg; bli med i deres oversettelsesprosjekt på http://www.launchpad.net.

  Prosjektet er vel nå egentlig ferdigoversatt, men jeg regner med at Expono-gjengen enten får implementert oversettingene snart, eller i det minste slipper mer tekst for oversetting.

  Ellers er alle mine synspunkter godt dekket oppover, spesielt Svend Andreas Horgen traff meg godt.

  expono.com/frenor

  Svar på denne kommentaren

 40. Fantastisk. Jeg liker veldig godt hvordan du kobler deg rett på dine andre sosiale tjenester, men savner en enkel måte å koble seg opp på andre bildetjenester her. Jeg er til nå bruker av både Flickr og Picasa Web Albums fordi de tilfredsstiller forskjellige behov jeg har. Nå som Expono virker som en tjeneste som kan erstatte dem begge hadde det vært fint å kunne synkronisere Expono med disse tjeneste, eller i det minste importere både bilder og kontakter.

  Savner også litt økt integrasjon med bloggtjenester, men utforsker fortsatt den biten.

  Har registrert meg med linken over, og håper å få teste ut en plusskonto så jeg kan komme tilbake med flere kommentarer da:
  expono.com/simonstrumse

  Svar på denne kommentaren

 41. Synes dette ser spennende ut og jeg må sette meg mer inn i siden. Liker layout. Liker at man kan laste opp bilder med passord. Ser ut som ett sted som kan bli bra hvis det får nok mennesker. Jeg har ikke noe stort problem med å betale 45$ i året, så lenge siden fungerer slik den skal. Smertfritt å laste opp bilder.

  expono.com/erikfive

  Svar på denne kommentaren

 42. Expono var lett å sette seg inn i, bra med norsk språk selv om det var noen rare oversettelser her og der.
  Stusser litt på navnet Expono…dama var veldig mistenksom når jeg ba henne surfe innom det som i hennes ører ble «Exporno».
  Oh well…lykke til uansett!

  Svar på denne kommentaren

 43. Navnet ja – det er ikke supercatchy, selv uten eventuelle uheldige misforståelser.
  Og logoen virker litt på den generiske siden. Yahoo! og Flickr og Google funker med litt trasige logoer fordi de har et navn som var artig og trendy da de kom på det, og nå er så innarbeidet at ingen tenker over hva det betyr lengre, men verken interessant navn eller interessant logo er en kombo som ikke lover så godt for brandet.

  Jeg lurer også litt på hvorfor det i ‘about me’-boksen står «Roh Glass 40s, hear the cry of the soul!» og «Girl Best Beard» som statusmelding fra 8. mai, med japanske tegn (i følge Google translate). Jeg har ihvertfall helt sikkert ikke skrevet det, skjønt det har en viss sjarme. Litt ala denne (via Great Dismal)

  Svar på denne kommentaren

 44. expono.com/zaimond

  Utover veldig ubetydelige småfeil (som allerede er nevnt over) er jeg utrolig fornøyd! Veldig enkelt å legge opp bilder og å sette rettigheter/tagger osv. Synes i heletatt det er en utrolig bra tjeneste. Kommer garantert til å betale for å bruke tjenesten videre dersom det blir ubegrenset lagringsplass og garanti for at bildene aldri blir slettet. Her skal jeg ha bildearkivet mitt i fremtiden!

  Svar på denne kommentaren

 45. Jeg må nesten gi det et par dager til før jeg kommer med en anmeldelse, men førsteinntrykket virker bra.
  Er på ferie med en laptop uten bilder og har bare fått lastet opp ett, men hadde ikke noe problemer med det.
  Jeg har brukt flickr i noen år og syns fortsatt det har et bedre interface, men skulle gjerne sett flere layout-muligheter hos de.

  Gleder meg til å følge med expono videre og ønsker de lykke til 🙂

  Svar på denne kommentaren

 46. Er det noen som kan bekrefte eller avkrefte at det er Drupal som er brukt som rammeverk? Det er mange ting som tyder på dette, og om det er tilfelle har utviklingsgjengen gjort en solid jobb med å få det til å virke veldig smooth. Synes spesielt upload biten var godt gjennomtenkt og løst på en veldig brukervennlig måte.

  Svar på denne kommentaren

 47. Ser veldig lovende ut, selv om jeg ikke har fått testet all funksjonalitet. Liker spesielt integrasjonen mot andre sosiale nettverk. Spennende å se utviklingen. Helt klart et nettsted som bør kunne måle seg mot de andre store bildedelerne.

  Svar på denne kommentaren

 48. Kjetil Birkeland Moe

  Disse sidene har bra potensiale, absolutt!

  Jeg synes kanskje fargene er for mye likt drakten til php-albumet «gallery2», og at det generelt er for mange detaljer (knapper og linker) synlig til enhver tid (som også er likt med gallery2). Fargevalget bør absolutt nyanseres synes jeg; oransj, blå og grønn, i tillegg til hvitt og grått er for mye. Så bud # 1: gjør mer med innholdsstyring og navigasjon!

  Tjenestene er det ikke noe å si på, sånn for øvrig. At det legges til rette for samhandling med andre sosiale medier er en dyd og nødvendighet, men selv ønsker jeg ikke å benytte dette før jeg har med føling med hvor mye jeg faktisk ønsker å bruke expono.

  Flashopplasteren funket ikke med Opera og Ubuntu.

  Bør også være forsiktig med å peise på famfamfam-ikoner (ikke at dere gjør det overdrevent mye – men inntrykket er litt sånn), og kanskje heller bruke litt tid på å finne et smalere prosjekt med tilstrekkelig ikoner. Evt lage egne. Per idag synes jeg ikke de «står ut» nok..

  Det var min evaluering. Håper den kvalifiserer til en vip-konto 😛

  expono.com/kjetilbmoe

  Svar på denne kommentaren

 49. Expono – norskutviklet fotodelingstjeneste | Bloggen som tvitrer om reise og sosiale medier

  […] Sjekk ut hva NrkBeta skriver om tjenesten og få muligheten til å få gratis plus konto i et år: Ny lovende fotodelingstjeneste – Expono […]

  Svar på denne kommentaren

 50. Jeg synes det blir litt feil å sammenligne dem med flickr, siden den sosiale delen hos Expono etter min mening er relativt fraværende. Da er det bedre å sammenligne det med f.eks. SmugMug, dvs. mer en ren «fotoarkiv» tjeneste.

  Synes det er et veldig «clean» og fint grensesnitt. Jeg likte at de kjører med vanlige album, og ikke det litt mer diffuse «sets» som flicr opererer med. Opplastingstjenesten fungerte fint for meg, men savner som andre har plugins for fotoprogrammer.

  Jeg savner en bedre rss-støtte. Så vidt jeg kan se er det kun mulig å abonnere på rss for «bilder» og ikke «album». Hvilket betyr at dersom jeg f.eks. har lastet opp 100 bilder fra dagens tur i Nordmarka til et eget album, får rss-abonnentene beskjed om at det er 100 nye postinger på min rss. Mens 1 hadde vært et riktigere tall etter min mening.

  expono.com/jansolve

  Svar på denne kommentaren

 51. Førsteintrykket er meget bra. Brukergrensesnittet er fint og ryddig.
  En så omfattende tjeneste er ikke må det nok brukes litt tid på for å dra nytte av hele tjenesten. Skal bruke regnværsdagene til å utforske.

  Håper støtte for plugins blir tilgjengelig om ikke alfor lenge. Bruker selv Aperture.

  Svar på denne kommentaren

 52. expono.com/haavardt

  Synes denne tjenesten ser veldig lovende ut. Liker spesielt måten man kan styre delingen av bilder/album på. Integrasjonen med en haug med nettsteder og det greie APIet er også pluss, samt at organisasjoner/firmaer også kan få konto. Potensiale til å bli mye bedre enn flickr, men da MÅ det ryddes opp i det forferdelige språket, samt lages flere og bedre måter å laste opp (og ned) bilder på. Diverse plugins til de vanligste billedapplikasjonene, mobiler osv. Og 10 gig lagring er i snaueste laget for en betaltjeneste.

  Svar på denne kommentaren

 53. Dette ser veldig bra ut, både brukergrensesnitt og funksjonalitet. Har lenge vært på utkikk etter en god løsning for opplasting av bilder på nett, med mulighet for linking til andre sosiale mediaplattformer. Expono ser etter kort tids bruk ut til å tilfredsstille dette godt. Kunne dog gjerne også vært integrert med WordPress og andre liknende blogverktøy.

  Synes grensen på 10 GB lagring er noe smått. Savner også støtte for RAW-filer og plugins for direkte opplasting fra andre applikasjoner.

  Gleder meg til å teste mer, og se hvordan tjenesten utvikler seg videre!

  Svar på denne kommentaren

 54. Ser ut som noe for fremtiden , det er jo good å få en plass å gjøre av bildene sine , å slippe å ha mengder med bilder på eksterne hardiscer o.l. Førsteintrykk – Godt jobbet! Gleder meg til å komme i gang!

  Svar på denne kommentaren

 55. Lovende tjeneste. Jeg liker mulighetene for å integrere album på nettsteder. Skulle gjerne sett funksjonalitet som gjør det mulig å gjøre tilsvarende med bilder fra ulike brukere, altså et slags kollektivt album. Når jeg skal publisere bilder fra f.eks. en treningsleir med fotballaget på lagets blogg, ville det vært ganske fint å slippe om be alle om å sende sine bilder til meg på e-post. Annen viktig funksjonalitet for meg (tror dette er nevnt av andre):
  – Import fra flickr / Picasa
  – Enkel nedlastning av alt / album
  – Plug-in for iPhoto (det holder å merke bildene med metadata èn gang …)

  expono.com/ola

  Svar på denne kommentaren

 56. Som nettredaktør for en lokal inforamasjonsportal for ungdom i Bodø kommune – http: //www.ungdomma.no – har jeg etterhvert en ganske stor billedbank.

  I tillegg trenger jeg ofte illustrasjonsfoto til artikler innenfor en hel rekke tema.

  Jeg kommer til å bruke expono.no primært i jobbsammenheng. Blir spennende å teste hvorvidt det er en brukervennlig og funksjonell fotodelingstjeneste som passer mine behov.

  Svar på denne kommentaren

 57. Hei!

  Jeg har nå fått prøvd ut Expono, første inntrykket mitt er, – imponert!

  Jeg har tenkt på at nå er det på tide å ta backup av bildene mine, jeg har sett litt rundt på nettet, men ingen av de tilgjengelige programmene har funksjonene jeg leter etter.
  Nå vil jeg gi Expono en sjangs!

  Det som er fordelen med å bruke en nettapplikasjon er muligheten for å se bildene uansett hvor jeg er, og det aller viktigste at bildene er sikre.

  – Muligheten til å gjøre bildene private passer meg ypperlig, da kan jeg flytte hele albummet mitt på nett og være sikker på at det kun er jeg som har tilgang til det.

  – Dersom jeg har lyst å dele bildene mine med noen, kan jeg gjøre dette ved noen kjappe tasteklikk, takket være Expono sitt greie brukergrensesnitt.

  Jeg bruker Opera 9.52
  – Etter å ha lastet opp bilder inn i et nytt album, klikket neste (kommer i tag/bestkrivelse/sted), når jeg da klikker fortsett, kommer det ingen informasjon på siden, ser bare «toolbaren» helst øverst.

  – Bildeframvisningsfunksjonen gikk som en drøm
  – Designet er fint og ryddig
  – Det er mulig å bruke piltastene til å bla igjennom bildene.
  – Bildene dekker hele nettleseren.
  – Dersom det hadde vært mulig, hadde det vært fint og kunne lastet ned et program o.l, som kunne åpne Expono mappene fra pcen, slik at det er mulig å bruke egne bildevisningsprogrammer, og flytte bilder fram og tilbake mellom Expono og pcen.

  – Å kunne tagge bildene er også en funskjon jeg liker

  Alt i alt er jeg veldig fornøyd med Expono, og kommer til å bruke dette for lagring av mine bilder.
  Viss det er mulig hadde det vært praktisk å kunne bruke høyremuseknapp, slik som vi er vant med i windows til eks. endre navn på mapper/bilder, åpne informasjon om bilde o.l.

  Takk for en fin tjenste!

  expono.com/klikkamongo

  Svar på denne kommentaren

 58. Geir Dolonen-Marthinussen

  Nettopp registrert meg på Expono, men hadde store problemer med koblingen mot facebook og twitter. Etter en liten stund gikk det greit. Var nok bare litt lag på nettet.

  Expono ser veldig bra ut, lay-out messig. Liker veldig godt geo tagging, men som så mange andre har sagt språket bør det gjøres noe med. Er helt sikker på at det bedrer seg siden tjenesten fremdeles er i beta. Skal leke meg litt mer med expono fremover, og håper det blir en tjeneste som etterhvert vil bli uvurderlig for meg!

  expono.com/geirdm

  Svar på denne kommentaren

 59. Trond Kjetil

  expono.com/tkbremnes

  Har ikke hatt mulighet for masseopplastning av bilder ennå, men har rotet litt rundt på andres profiler for å se hvordan systemet fungerer. Virker som en fin tjeneste, men den er i utgangspunktet for dyr for å konkurrere med Flickr. Synes dessuten bilde-sidene er litt rotete, det er rett og slett for mye info. Misforstå meg rett, jeg digger statistikk, geotagging o.l., men med så mye info mister bildet litt fokus. Det er tross alt bildet som skal være hovedfokuset. Designet er også på bildesidene er også litt for kopiert fra Flickr for min smak, det er tydelig at de har latt seg (kraftig) inspirere, for så å legge til ny funksjonalitet. Flickr-designet fungerer, men de kunne kanskje ha funnet på en ny måte å navigere mellom bilder enn den litt kleine måten Flickr har valgt å løse det på.

  Håper Expono med tiden åpner for kommentering av bilder fra tredjepart. Har savnet dette i bildedelingstjenester fra starten, det er for meg som bruker tungvint å kreve av de som ser på bildene mine at de skal registerere seg for å si sin mening. Jeg ser for meg kommentarer fra Facebook, Twitter og andre relevante steder, i tillegg til anonym kommentering (om det tillates fra opplasters side). Gjennom å tillate dette trenger ikke Expono ha et kjempesvært community for å bli «brukbart». Dessuten vil aldri mamma registere seg på Expono for å kommentere.

  Alt-i-alt er jeg spent. Kommer til å teste denne tjenesten aktivt når Flickr-synkronisering kommer på banen.

  Pluss skal de ha for et planlagt samarbeid med CeWe for bestilling av papirkopier av bildene direkte fra siden (og forhåpentligvis andre produkter i CeWes katalog).
  Et til stort pluss skal de også ha for det som ser ut til å være finkornet tilgangskontroll. Om dette fungerer med Facebook-kontakter (som jeg ikke har prøvd ennå), med ulike tilgangsrettigheter for Facebook-brukere og -grupper er det fantastisk! Det er kanskje dette som er det største problemet jeg har med Flickr, jeg har omtrent ingen venner på Flickr, men alle er på Facebook, noe som gjør rettighetskontrollen vanskelig.

  Definitivt en tjeneste jeg skal prøve mer:D

  Svar på denne kommentaren

 60. trond arntzen

  virker umiddelbart oversiktlig og intuitiv. liker spesielt at jeg kan velge norsk språkdrakt. brukervennligheten blir selvfølgelig hakket bedre med eget språk. det er tydelig at tjenesten er bygd opp fra bunnen, ikke lappet sammen av stadig nye ideer, plutselige behov og strategiske samarbeid. ser forresten at flickr også har åpnet for fullkvalitet nå.

  expono.com/trar/

  Svar på denne kommentaren

 61. Ståle Fosli

  Layout virker grei og oversiktelig.
  Måtte vente en stund på e-posten slik at kontoen kunne aktiveres, mulig det var linja her var i feriemodus.
  Synes det var greit å kunne velge norsk språkdrakt på siden.
  Har lastet opp bilder og det fungerte smertefritt. tagging og kartfastsettelse fungerte også greit. Mulig det også kunne være muligheter å taste inn koordinater direkte for spesielt interesserte.

  Svar på denne kommentaren

 62. Har registrert meg og har surfet litt rundt i tjenesten nå, samt fått testet litt opplasting og slikt.

  Først og fremst er det veldig positivt at jeg eier bildene mine fullt og helt selv. Det er betryggende at de flagger dette såpass tydelig i tjenesten, for dette punktet er veldig viktig for meg som bruker, og er i beste fall noe diffust hos konkurrenter som Flickr.

  Har testet Exponos opplastingsfunksjon via Opera 10 (Win XP). «Gå videre»-knappen kom ikke fram etter opplastingen, noe den f.eks. gjorde når jeg prøvde via Firefox 3. Jeg er dog usikker på hva som ev. kan være årsaken til dette; kan jo glatt være mangler i nettleseren min i og med at Opera 10 fremdeles er i beta.

  Ellers:
  – Positivt med Google Maps-integrasjon.
  – Taggefunksjon og markering av personer ser bra ut.
  – Tilgangsstyring til bilder og album virker brukervennlig, også bra å kunne sette Creative Commons-lisens på bildene.
  – Integrasjon med andre nettjenester er positivt (har ikke testet dette).
  – Default visningsstørrelse på bildene virker smått etter dagens standard.
  – Mulighet til å kunne laste ned hele album savnes. Ville i hvert fall vært fint i de tilfellene du vil at kontaktene dine skal kunne laste ned mange bilder på en gang til egen maskin.
  – Dårlig norsk trekker ned inntrykket, gjør at tjenesten virker noe useriøs. Dette punktet har jeg dog sett er notert allerede, og den som vil kan jo bidra til å forbedre språket også.

  expono.com/hanspfo/

  Svar på denne kommentaren

 63. Expono.com er helt klart en tjeneste som vi kommer til å se mye av framover. Etter å ha brukt tjenesten et par dager, lastet opp en del bilder og sett igjennom menyer – så sitter jeg igjen med følgende;

  Det positive er hastighet og brukervennlighet. Responssive servere og intuitivt brukergrensesnitt. Hadde ingen problemer med opplasting og tagging/merking av bildene. Lett å koble til Twitter, Fjasbok bruker jeg ikke så mye, så den blir liggende brakk. Er også positivt overrasket over at en tjeneste som enda ikke er «lansert» har en såpass bra API. Har bare så vidt lest litt og ikke prøvd ut APIen i kode, men det ser veldig lovende ut.

  Det negative må være en dårlig norsk oversettelse. Jeg synes også at Dashbordet under «Recent activities» blir rotete (kan ikke finne noe sted å velge «ikke vise i det hele tatt på framsiden») og Twitter delen tar for mye plass. Kan tenke meg at det blir mye fjas når du har både Twitter og Facebook koblet sammmen med Expono.

  Alt i alt er dette helt klart en tjeneste som kommer til å levere varene!


  RuneG
  expono.com/runeg

  Svar på denne kommentaren

 64. Savner veldig en importer fra flickr-funksjonalitet. Jeg er blandt de som faktisk ikke tar altfor mange bilder med kamera, men som laster opp screenshots o.l. Disse laster jeg opp med «jing», så jeg skulle gjerne enten hatt direkte integrasjon der, eller ihvertfall integrasjon mot flickr så jeg kan hente bildene etterpå.

  Skulle gjerne også hatt mulighet til å importere fra andre steder som facebook og twitpic. En ting er å sende til disse tjeneste, men jeg mener det er like viktig å kunne hente fra disse for å kunne samle alt på ett sted med enkle gep.

  expono.com/phaza

  Svar på denne kommentaren

 65. Morten-Christian

  Ser veldig lovende ut. Kommer tilbake med mer feedback når jeg har fått testet det skikkelig. Bruker gallery2 på selv-hostet maskin i dag, og vurderer seriøst å legge alt over på expono. Liker spesielt godt personvernet som står i fokus, og muligheten til å styre hvordan/med hvem man skal dele bildene.

  expono.com/mortencb

  Svar på denne kommentaren

 66. Til nå er intrykket av expono veldig bra! Enkelt og godt fungerende brukergrensesnitt, god oppkobling mot facebook osv, gjør at jeg tror dette kan bli en vinner!

  Det jeg mener er det største minuset, som må gjøres noe med FØR det kan bli en suksess, er lagringsplassen. Tilbudet de har nå er lite brukendes, spesielt om man skal laste opp fullversjoner av bildene.

  Jeg håper derfor at lagringsplassen oppgraderes kraftig, da vil denne siden ha et stort potensiale!

  Svar på denne kommentaren

 67. expono.com/eivin

  + : Geotagging av bilder, fungerer heilt utmerka.

  – : Lagringsplass, står foreløpig på 10 GB for PLUS konto, dersom denne blir utvida kjem dette til å bli ein super-teneste!
  Dårleg oversett.

  Ikkje det at tenesten er sein, men kanskje Google Gears hadde vert ein idè for Expono?

  Grei opplastingsmetode, men min blei avbrutt etter ca 250 bilder, mulig serverproblem tidlegare i veka som er grunnen?

  WordPress/blogspot integrasjon?

  Svar på denne kommentaren

 68. Er på utkikk etter et sted der jeg kan backe opp store deler av samlingen min. Foreløpig inntrykk er at expono er ryddig og enkelt å bruke.

  Bra om de kan få til slik at det blir enkelt å laste opp bilder via mobiltelefon.

  Svar på denne kommentaren

 69. liker dette meget bra!

  den norske oversettelsen virker morsom.. for å si det mildt 🙂
  kanskje de burde åpne en egen oversettelses server ala det drupalnorge har gjort. 100% brukerlaget norsk (og nesten 100% nynorsk) oversettelse.

  taggingen funker utmerket og søk går lynkjapt!
  har ikke funnet ut om de støtter raw format enda. dette hadde vært kjekt for min del..

  liker «norske» tjenester godt og vil nok støtte og promotere dette på lik linje med deg jeg gjør for opera 🙂

  expono.com/o-s

  Svar på denne kommentaren

 70. Takk!
  Har lett etter et alternativ til merkelige personvernregler og dårlig kvalitet hos fjasbukk. Koblet de to sammen raskt, og det fungerer.
  Fikk ikke til å laste opp direkte fra kamera, måtte kopiere over på harddisk først. Kan være tullete data her.

  Slik jeg forstod funket det bare mot Facebook når man valgte at bildene skulle være offentlige for alle. Det skulle vært mulig å unngå.
  Fikk for øvrig ikke bildene opp på egen vegg (pinnwand, har FB på tysk), men folk som jeg markerte havnet slik de skulle på deres vegg.

  Men skal forske mer.. Morsomt med kart, selv om alle bildene jeg lastet inn havnet på samme sted. Savnet en bedre hjelp-tjeneste.

  Eriksen

  expono.com/eriksen

  Svar på denne kommentaren

 71. Geir Aalberg

  Wow, dette blir bra!

  Lett å komme i gang, og opplastingsfunksjonen var kjapp og enkel å bruke. Veldig greitt å ha alle valgmuligheter tilgjengelig der og da, i tillegg til å kunne lage faste innstillinger. Stort pluss at det er mange måter å søke blant bildene, ved å bruke tager og angi steder.

  Hadde ingen problemer med å koble den til facebook, og oppdateringene funker som de skal. Skulle vært mulig å valgt å dele med f.eks alle venner på facebook, men skjønner det ikke er lett å få til. Ser ut som man må legge til en og en.

  Derfor er det bare å få mange venner til å melde seg inn.

  Jeg gleder meg til å utforske mer, og teste ut alle funksjonene.

  expono.com/geiro

  Svar på denne kommentaren

 72. Gubben anbefalte meg denne så jeg kunne få lagt ut bilder på Facebook uten at han får noia.

  Det er jo enkelt å laste opp bilder, men sammenkoblinga med Facebook er vanskelig å forstå for de som ikke er teknofriker. Jeg er glad jeg bor sammen med en!

  expono.com/k-h

  Svar på denne kommentaren

 73. Det virket veldig bra. For meg virket integreringen med Twitter og Facebook kjempebra.

  Flott layout.

  Litt lav lagringskapasitet og noe høy pris for større plass.

  Det som mangler nå er integrering med Androiden min og andre mobiler. Kanskje et lite program dukker opp i Android market snart?

  Svar på denne kommentaren

 74. Har såvidt tittet innom og dette virker lovende! Er ikke helt fornøyd med lagringsplassen,og synes heller ikke at intregreringen mot facebook er selvforklarende med første øyekast. Regner imidlertid med at det bedrer seg etterhvert som jeg blir kjent med tjenesten.

  Jeg vil tro det vil være viktig for Expono å gjøre tjenesten mest mulig oversiktlig. Jeg, og sikkert flere, er skeptisk til å begynne å laste opp mengder med bilder for så å finne ut at tjenesten ikke fungerer slik jeg håpet.

  Lurer også på om det går an å sende inn bilder via SMS eller lignende?

  Håper jeg var tidsnok til å få en gratis oppgradering – da vil det friste litt mer å bruke tid på dette. Om ikke tror jeg jeg stiller meg avventende og lar andre brøyte vei:)

  expono.com/lilletrille

  Svar på denne kommentaren

 75. Daniel Bentes

  Idag ble alle som lagde en mini-review av Expono ovenfor, oppgradert til PLUS konto! Vi takker alle og håper dere benytter dere av PLUS kontoen allerede idag! Last opp og del feriebildene deres med venner og familie!

  Les også om hva vi mener om feedback’en vi har fått på vår blogg!
  blog.expono.com/

  PS: Til dere som ikke la igjen brukernavnet i kommentaren, vennligst ta kontakt om du er blitt glemt =)

  Svar på denne kommentaren

 76. Geir Børdalen

  Spennende tjeneste som ser lovende ut. For oss brukere med 10-tusenvis av gamle bilder liggende på «bakrommet» trengs sterkt en slik tjeneste. Er nok mest spent på om man kan vente levedyktighet for firmaet på sikt (meget viktig for å satse på å «gjøre jobben» ved bruk av Expono). Men jeg har iallefall registrert meg for å teste.

  Svar på denne kommentaren

 77. Enkel og passordbeskyttet deling av feriebildene

  […] mest kjente. Google har begynt å få dreis på Picasa Web Albums og her hjemme på bjerget er vi fremdeles imponert over norskutviklede […]

  Svar på denne kommentaren

 78. Ny lovende fotodelingstjeneste – Expono | cloud computing

  […] the original: Ny lovende fotodelingstjeneste – Expono This entry was posted in Uncategorized and tagged bittorrent, det-er-ikke-kake-igjen, drm, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.