nrk.no

Google slipper en forventet bombe på Microsoft

Kategorier: Internett,Linux & Windows


I går ble det kjent at Google jobber med å utvide nettleseren Chrome til et fullverdig operativsystem.

Google_chrome_os_drop
(Bilde: manipulert «RAF Red Arrows» av John Haslam, Creative Commons)

Teknologiverden har lenge spekulert i om det ville komme et «Google OS». De har kommet med Android, for mobile plattformer og Set Top Bokser. De har kommet med en kritikerrost nettleser som i følge dem selv nå har 30 millioner brukere. Men for vanlige datamaskiner har de fremdeles basert seg på at du kjører et operativsystem under selve nettleseren deres. Og det har først og fremst blitt et operativsystem fra Microsoft.

Nå røper de at de jobber med den delen også. Et moderne operativsystem som er bygget for dagens prosessorer og nettbruk. Dette kan bli veldig spennende. I løpet av de siste årene har vi flyttet mer og mer av arbeidet vårt ut på nettet. Dette har gjort at selve operativsystemet har blitt mindre viktig og nettleseren desto mer viktig.

Likevel må man ha et operativsystem. Den delen av programvaren i maskinen som sørger for at minne, prosessor, skjermkort, harddisker, nettverkskort og alt det andre snakker sammen.

Og Google jobber altså med dette også. Gratis og åpent skal det bli. Raskt, lite, effektivt og lett. Slik at det kan kjøres fint på de små såkalte nettbøkene der ute. Veldig rimelige bærbare datamaskiner som er strømlinjeformet for enkel nettbruk og stor mobilitet.

Systemet skal lanseres med åpen kildekode. Slik at alle kan være med å gjøre det bedre, sikrere og mer avansert.

Men vi er jo ikke på nettet hele tiden

Med HTML5 og nye måter å programmere på er ikke det noe problem. Fremtidens nettleser og fremtidens tjenester kommer til å ta hensyn til det og la deg jobbe lokalt når du ikke er på nett. For så å laste opp når du kommer deg på nett igjen.

Dette kan bli meget interessant. Men først bør Google gjøre ferdig Chrome for Mac!

Bildet i denne artikkelen er et eksempel på bruke av Creative Commons. Dere kan bruke det fritt. Også kommersielt. Så lenge dere linker credit til John Haslam og NRKbeta.

10 kommentarer

 1. Håvard Pedersen

  Jeg vil nok tro mye av dette også baserer seg på Linux-porten av Chrome, som ser ut til å gå i noenlunde samme tempo som Mac-porten.

  Det eneste skjæret i sjøen som jeg kan skimte er at Chrome OS skal kjøre på både Intel og ARM, men Adobe har ikke Flash player for ARM-prosessorer såvidt jeg vet. Egentlig litt synd, for ARM-prosessorer ser ut til å være veldig godt egnet til surfebrett og netbooks.

  Svar på denne kommentaren

 2. Eirik Solheim (NRK)

  De bør gjøre ferdig Chrome for Mac fordi jeg liker Chrome men jobber desidert mest på Mac. Og i følge det store orakelet som heter internett er jeg ikke alene om å ønske Chrome for Mac. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Roy-Tore Hofstad

  «De bør gjøre ferdig Chrome for Mac fordi jeg liker Chrome men jobber desidert mest på Mac. Og i følge det store orakelet som heter internett er jeg ikke alene om å ønske Chrome for Mac. :-)»

  Synes forklaringen din er litt for tynn og veldig lite objekiv her ja Eirik.

  Er eksisterende OS for Mac utilstrekkelig?? er det det du og «alle de andre» mener her eller…?

  Jeg har ikke spesielt mye erfaring med Mac men skal man være objektiv så «bør» vel Crome OS komme til PC først… slik at flest mulig drar nytte av og blir med på utvikklingen/forbedringen av dette OS`et fra starten av…? eller…

  Mac brukerne er en voksende men dog relativt liten gruppe sammen lignet med antall PC brukere.

  Svar på denne kommentaren

 4. Noen faktaopplysninger: Chrome OS skal bygges på Linux, det er en viktig opplysning som ikke ligger i artikkelen eller i kommentarene over. Om Chrome OS da blir en ny Linux-distribusjon eller noe som kan kalles et eget OS vet vi ikke ennå.

  Android bruker også Linux-kjernen, men er ellers ikke kompatibel med Linux (du får ikke kompilert dine vanlige *nix-program på Android). Forhåpentligvis blir ikke Chrome OS like inkompatibel. Men hvis Chrome OS blir så kompatibelt, så blir det sannsynligvis mer riktig å kalle det en ny Linux-distribusjon, og ikke et nytt operativsystem.

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim

  @Roy-Tore Hofstad
  Dårlig formulering av meg. Det jeg mener er at jeg gjerne skulle hatt Chrome, som i nettleseren Chrome til Mac.

  Chrome OS vil ikke lages «for Mac» eller «for PC» det er som H Berland nevner en Linux distro og vil lages for forskjellige hardwarearkitekturer.

  Det som i hovedsak avgjør om en maskin er en Mac eller en PC er operativsystemet. Spesielt etter at Apple gikk over til intel. Siden Chrome OS er et operativsystem i seg selv er hele Mac vs. PC-diskusjonen irrelevant.

  Men for nettleseren Chrome er dette relevant. Den lages på toppen av et operativsystem og finnes fremdeles ikke i en ferdig versjon for Mac. Og sammen med et par andre venter jeg på den.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.