nrk.no

Spor matvarene med mobilen

Kategorier: Mobil & Nettjenester


strekkode-fbi

FBI skriver i dag om et prosjekt i Danmark der du kan spore matvarer ved hjelp av mobilen. I sommer har Coop-butikkene i Danmark tatt i bruk et system som gjør at kundene får informasjonen elektronisk mens de befinner seg i butikken. Varer med en 2D-strekkode skannes på mobilen eller på en skjerm i butikklokalet. Kunden får så tilsendt et videoklipp eller annen informasjon som viser hvem man støtter når man kjøper et såkalt rettferdig produkt, og hvilken effekt støtten har. Varene kan med andre ord spores på en kjapp måte hele veien fra bonde til butikk. Systemet blir jevnlig oppdatert med nye historier og mer informasjon om produktene.

Les mer om prosjektet på nrk.no/fbi og se videoen under som viser hvordan systemet fungerer.

(eller se videoen på YouTube)

6 kommentarer

 1. Øyvind Solstad (NRK)

  De strekkodene som finnes på markedet i dag – de med bare striper – kan ikke lagre så mye informasjon. De som ser ut som den på bildet over kan lagre langt fler, opptil 1000 tegn. Så finnes de en versjon der prikkene også har farger, og dermed øker kapasiteten ytterligere.

  Mest avanserte varianten er hvor man putter en syltynn liten RFID-brikke i et klistremerke og lagrer masse data på denne. Da kan man scanne en hel palle varer i et jafs, og dermed øke farten varer fyker gjennom lagre osv. veldig.

  Om noen år så lenker sikkert strekkoden på eggene til en profilside på nettet der det er bilde av høna, søstrene hennes, statistikk over hvor mange egg hun legger og favorittforet hennes. Det blir så fint atte!

  Svar på denne kommentaren

 2. Mats Taraldsvik

  Ja, todimensjonale strekkoder er bedre enn dagens endimensjonale, men jeg tror fremtiden ligger i RFID-brikker.

  En annen ting som er viktig med noe så trivielt som strekkoder, og som jeg stadig maser om, er at spesifikasjonene er åpne, slik at alle kan bruke dem. Hvis produsentene kan bruke strekkodetypen kostnadsfritt, og f.eks telefonprodusenter kan legge inn og levere telefonene med strekkodelesere ( i praksis mobilkamera + bildeprosesseringsprogram ), er det klart at disse, forbedrede strekkodene har mer potensiale.

  Heldigvis ser QR-strekkodene ut til å være det.

  Det hele avhenger vel av at alle kan lese det – noe de kan med mobilkamera og et egnet program.

  Men, jeg har mer tro på RFID-brikker. Da mister forbrukere muligheten til å lese ( mens mobilkameraer er mye utbredt, er RFID-lesere ikke det ), men for produsenter og bedrifter har mer realistisk mulighet for å spore og holde styr på varene sine.

  Svar på denne kommentaren

 3. Linn Søvig

  Dette er spennende saker.

  Vi (Kaffehuset Friele) har denne sporbare løsningen på nett. Informasjonen er lagret på Best Før Dato men kunden må fysisk inn på våre nettsider og lete etter kaffefarmene som har dyrket vår kaffe. En slik løsning som dette, der forbrukeren får direkte tilgang til denne informasjonen når de står i butikken, er så absolutt interessant og spennende.

  Jeg var også imponert over at forbruker kan sende tilbakemeldinger til kaffefarmene. Det blir utrolig spennende å se resultatene fra prosjektet.

  Svar på denne kommentaren

 4. Spre Det » Er det lurt å snike seg over skinnegangen?

  […] det være en liten plass på den offisielle infotavla til noe som kun er lesbart med mobil? Se feks nrkbeta.no/2009/07/03/spor-matvarene-med-mobilen/ Trenger i tilfelle ikke stå noe om det, la det bli oppdaget. Ved å knekke koden kan man få en […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.