nrk.no

NRK Skole lanseres 31. august

Kategorier: Nettjenester & NRK


31. august lanseres NRK Skole, og her er en video om hva dette er:

(eller se videoen på YouTube)

Gjennom en rekke videoer fra NRKs arkiver kan elever, foreldre og lærere finne materiale som er relevant for læreplanen på det trinnet som passer.

Klippene er søkbare og knyttet opp mot læreplanenes kompetansemål og den elektroniske databasen Grep. Dermed kan du enkelt finne aktuelle læringsressurser. NRK legger stor vekt på at nettsidene blir et enkelt verktøy å bruke i klasserommene. I første omgang tilbyr vi klipp fra fagområdene norsk og samfunnsfag, etter hvert også fra flere andre fag. Klippene kan bare sees/høres og vil ikke kunne lagres på brukernes datamaskiner. Dette er en unik tjeneste som bare NRK med sin lange kringkastingshistorie og sitt omfattende arkiv kan tilby. NRK Skole lages i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet og Utdanningsdirektoratet.

Les mer på nrk.no. Vi kommer også med mer informasjon om prosjektet kommer nærmere lanseringen!

12 kommentarer

  1. NRK Skole lanseres | Elev- og lærlingombudet i Oslo

    […] Bloggen NRKBeta varsler i dag at NRK lanserer tjenesten NRK Skole den 31. august. Dette skal være en portal inn til NRKs enorme arkiv, som dermed kan gjøre det mulig for elever, lærere og foreldre å få se klipp fra femti år med journalistikk. […]

    Svar på denne kommentaren

  2. Sigve Indregard

    For å gjenta kommentaren min på elevombud.no:

    «Det neste steget må være å gjøre klippene nedlastbare, slik at elever kan bruke dem i produksjonen av forskjellige presentasjoner, fremlegg og prosjekter. Skoler som ligger langt fremme på dette området savner avklaring av hva de har lov til å bruke i henhold til åndsverksloven mm. NRK kunne her ha gjort dette langt lettere for skolene ved å tilby full tilgang for skolebrukere til alt egenprodusert materiale, uten å måtte tenke på vanskelige, juridiske problemstillinger.»

    Nå vet jeg jo at NRKbeta er klar over akkurat dette, men det bør absolutt kommuniseres til NRK Skole-prosjektet. Arbeidsmetodene i norsk og samfunnsfag er heldigvis kommet så langt at passiv lytting eller titting på andres journalistiske produkter rett og slett ikke er nok. Læring handler i større og større grad om å kunne skaffe til veie mange ulike kilder og koble dem sammen. I denne koblingen og konstrueringen av nye sammenhenger er det læringen skjer, og da ville et tilgjengelig historisk videobibliotek være en kjempehjelp til en av de virkelig spennende metodene på dette området: digital storytelling.

    Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

    På bloggen elevombud stilles det følgende spørsmål:

    Det neste steget må være å gjøre klippene nedlastbare, slik at elever kan bruke dem i produksjonen av forskjellige presentasjoner, fremlegg og prosjekter. Skoler som ligger langt fremme på dette området savner avklaring av hva de har lov til å bruke i henhold til åndsverksloven mm. NRK kunne her ha gjort dette langt lettere for skolene ved å tilby full tilgang for skolebrukere til alt egenprodusert materiale, uten å måtte tenke på vanskelige, juridiske problemstillinger.

    Det er gode spørsmål! Problemet for NRK er at vi ikke har alle rettigheter selv. Vi kan ikke gi bort noe vi ikke eier. Jeg skal følge opp dette og få noen fra Juridisk avdeling ombord for å forklare hvordan dette henger sammen. Men det blir ikke i dag!

    Svar på denne kommentaren

  4. Stian A. Giltvedt

    Flott tiltak! Slikt jeg oppfatter og leser ut ifra artikkelen så blir/er video den hovedkanalen på siden. Fint at NRK tilbyr det, men det er par ting jeg er kritisk til:

    1. Teksting av video? Det finnes elever som har hørseltap o.l. som vil få problemer med å følge med hva som blir sagt i videoene. Skoler/klasser kan selvsagt ha eller bestille tolk ha det som en løsning, men det er ikke helt optimalt. Ikke alle skoler har faste tolk(er) og noen må bestille på forhånd og det tar tid. Fokusen blir flyttet til tolken og ikke på video hvor det evt demonsterer eller illustrerer fram viktige poeng o.l. slik elevene skal lære noe.

    I siste språkmeldingen fra Stortinget så er tegnspråk et språk i Norge på lik linje som samisk, nynorsk og kvensk. Det burde også stå noe i Læringsplanen om hvordan innholdet formidles, slikt det dekker best mulig for elevenes behov og språk.

    Selv elever med god hørsel kan oppleve å ikke få med seg noe av enkelte tilfeller som f.eks. personen i videoen mumler litt til tider. Også andre faktorer kan være et problem som f.eks støy osv. Eller når andre medelever småbråker i klassen som forstyrrer andre som vil følge med på hva som blir sagt i video.

    2. Windows Media Player som eneste format? Skjønner at siden forsatt ikke er lansert, men kom igjen da… Hva med flere valg som Flash og/eller Silverlight? Hvorav de to sistenevnte kan ha støtte for undertekster. Slikt jeg har tatt opp poenger i forrige punkt om hvorfor det er nødvendighet.

    Svar på denne kommentaren

  5. Nancy Aarsvold

    Hei!

    Jeg lurte på om NRK Skole blir en lukket tjeneste som bare er tilgjengelig for elever i norske skoler eller om alle kommer til å ha tilgang til disse lyd- og videoklippene. Jeg underviser nemlig i norsk i utlandet, og denne tjenesten hadde vært midt i blinken for studentene våre.

    Svar på denne kommentaren

  6. Per Magnus Løvold

    Hei, Nancy,
    NRK Skole vil ikke være en lukket tjeneste, så hoveddelen av innholdet vil være tilgjengelig i utlandet.

    Etterhvert kan det tenkes at man vil ha videoartikler som er rettighetsbegrenset, og at brukerne (elevene) vil måtte logge seg på for å se på de begrensede klippene. Men hoveddelen vil fortsatt være fritt tilgjengelig for alle.

    Svar på denne kommentaren

  7. Video i klasserommet « Per Abildgaard – Data og time management i skolen, coaching og annet

    […] gjennomgang, og vi kan bruke video som en kommunikasjonsform i klassen. NRK er også på banen med NRK skole, men utvalget der ikke veldig stort foreløpig. Jeg er slett ikke ferdig med DVD som medium. Den […]

    Svar på denne kommentaren

  8. Video i klasserommet, del 1 – mulighetene « Per Abildgaard – Data og time management i skolen, coaching og annet

    […] gjennomgang, og vi kan bruke video som en kommunikasjonsform i klassen. NRK er også på banen med NRK skole, men utvalget der ikke veldig stort foreløpig. Jeg er slett ikke ferdig med DVD som medium. Den […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.