nrk.no

Nostalgitrip i Nett-TV: Derrick er attende!

Kategorier: NRK & TV


Horst Tappert som Derrick

– Guten tag, ich bin Derrick, kriminalpolizei, und dies’ ist Harry, mein partner.

NRK sender for tida Derrick (ja, alle 281 episodane) til stor glede for gamle fans og for alle som lurar på kva i all verda Derrick eigentleg var. Alle sendingane vil vere tilgjengelege i NRK Nett-TV. Vi legg ut ein ny episode kvar måndag, og du kan sjå kvar episode i ei veke før ho blir sletta (vi fekk diverre ikkje forhandla til oss betre senderettar enn dét).

Derrick-produksjonen starta i 1974 og heldt fram til 1998 (!), og er den mest populære tyske TV-serien nokon sinne. Les meir om Derrick-reprisene på NRK.no.

20 kommentarer

  1. Fredrik Graver

    Ah…hytta på Sørlandet om sommeren mot slutten av 70-tallet, alle samlet rundt svart-hvit tven med heller dårlig signal hver fredag kveld for detektimen. Derrick var absolutt favoritten.

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Solstad (NRK)

    @Fredrik: Jeg moderniserte den litt!

    «Ah…hytta på Sørlandet om sommeren mot slutten av 2009, far foran laptopen med heller dårlig WIFI fra nabohytta hver fredag kveld for detektimen. Derrick var absolutt favoritten.»

    Svar på denne kommentaren

  3. Tore Sinding Bekkedal

    Dette er et godt eksempel på noe som irriterer meg fantastisk med NRK Nett-TV: Dere laster faktisk opp 4:3-innhold som 16:9-filer med letterboxing på sidene.

    Skjermen min er – som et overveldende om enn minkende flertall av dataskjermer – 5:4. 16:9-bilder har letterboxing oppe og nede. Det betyr at jeg nå ser på en liten rute med bilde som dekker kun 70% av skjermområdet mitt.

    For at jeg skal se den uten de hersens letterboxene på min skjerm, må jeg dumpe filen til disk, for så å spille den av med VLC som kan strekke det som da blir en ganske uskarp video, selv når jeg ser det på 1000kbps.

    Dere har gjort det samme på bakkenettet et par ganger, men jeg kan jo forsåvidt forstå at det kan være ikketrivielt å endre modus på sendingene på bakkenettet. Men hvorfor i alle dager gjøre dette med Nett-TV?!

    Sekundært, NRK har så fantastisk mye mer fascinerende å grave frem fra arkivet dere nesten kontinuerlig skryter av. Hvorfor da grave frem noe man uansett kan kjøpe på DVD? Hvorfor ikke gamle debattprogrammer med fordums storheter, laivopptredener med musikklegender, osv? Jeg har så utrolig lyst til å se Åpen Post fra 1960-tallet!

    Jeg har fått beskjed at et problem er at man er usikker på rettighets-spørsmål, men jeg nekter å tro at Åpen Post har et eneste opphavsrettsproblem.

    Attpåtil så fjerner NRK helt uforklarlig programmer fra Nett-TV, slik som Tilbake Til… som jeg kun hadde vett til å rippe noen enkelt-episoder av. Hvorfor dette? Er det fordi dere ønsker å selge DVDer? Skaper det mer inntekt enn inntektene fra de glorete og distraherende printerblekk-reklamene på nettsidene deres?

    Svar på denne kommentaren

  4. Erik Bolstad (NRK)

    Hei Tore

    Vi veit om problemet med 4:3-sendingar som blir skvist inn i 16:9. Dette var meininga at vi skulle fikse i den nye versjonen av Nett-TV som var planlagt lansert tidleg i år (men der det til slutt viste seg at leverandøren ikkje klarte å levere ei fungerande løysing). Vi håpar å få fiksa det når vi vonleg får på plass ein ny Nett-TV til neste år.

    Så om arkivet: Vi har arbeidd med å få ut meir arkivstoff i mange år, og det er verkeleg fascinerande kor mange ulike opphavsrettsproblem det faktisk er knytt til ulike program. Eg veit ikkje om vi har slike problem med Åpen Post frå 1960-talet. Vi held på med fleire ulike arkivprosjekt, men dei er ganske arbeidskrevjande (nokon må gå ned i Fjernsynsarkivet, hente gamle band og setje eitt og eitt band i digitaliseringsmaskina). Du vil truleg ha stor glede av ulike delar av NRK Skule-prosjektet som blir lansert i månadskiftet august/september. Her kjem det MYKJE gull frå arkivet!

    Vi er i forhandlingar med fleire av opphavsrettsorganisasjonane, og har stor tru på at vi kan få eit gjennombrot til vinteren. Slike forhandlingar tek svært lang tid, og eg kan love deg at vi er like utolmodige som du er.

    Håpar ikkje at eg verkar for bortforklarande her – det er slett ikkje meininga.

    God kveld!
    Erik Bolstad

    Svar på denne kommentaren

  5. Øyvind Solstad (NRK)

    Mange spørsmål Tore!

    Når det gjelder Åpen post så er det en enkel forklaring. Vi har ikke et system for å legge ut eldre ting sånn uten videre. Vi må både klarere rettigheter, legge innholdet over fra tradisjonelle videobånd, overføre metadata fra diverse arkiver (noen av disse er til og med ikke på data engang!) og så legge det ut på nett.

    Vi har ingen spesielle grunner til å ikke legge ut Åpen post fra 60-tallet, men hvorfor skulle vi velge akkurat det fremfor alle andre programmer?

    Vi må rett og slett ha generelle kontrakter som gir oss rettigheter til å kunne legge ut egne ting, så må vi få plass ny og bedre nett-tv og et system som enklere flytter metadataene fra gamle arkiver til ny nett-tv, og så må vi ha servere og programvare som både er bra på søk – slik at dere faktisk finner det dere har lyst å se – og som er raske nok til å tåle det når tusener vil se sine favoritter fra barndommen.

    Alt dette jobber vi med! Men med flere hundre tusen videoklipp så er det en diger jobb.

    Personlig er jeg helt enig i at blekkreklamen er glorete, men det er nå en helt annen sak…

    Når det gjelder formatet i nett-tv så er det selvsagt noe som burde være riktig. Mulig at dette er en innstilling som ikke er korrekt et sted.

    Tilslutt når det gjelder hvorfor enkelte ting forsvinner fra nett-tv så skyldes det at vi ikke har rettigheter. Det er en drøss med varianter som bestemmer hva vi kan legge ut, hvor lenge osv. Noen eksempler fra i fjor sommer, da vi sendte en rekke konserter live i nett-tv fra festivalene rundt omkring:

    * Noen artister lot oss ikke streame, bare ta opptak for tv – og kun en visning.
    * Noen lot oss ikke ta opp noe. Noen lot oss sende fra den første låten og bare for nyhetsinnslag, med makslengde på innslaget.
    * Noen lot oss streame men ikke legge ting i nett-tv.
    * Noen lot oss streame og lot oss legge opptakene i nett-tv i en begrenset periode, alt fra en uke til noen måneder.
    * Og til slutt de som lot oss gjøre som vi ville, bortsett fra å gi det ut på DVD el. Altså at vi både kunne sende live på tv, kunne streame og la opptakene ligge i nett-tv.

    Sånn er det! Ikke oversiktelig, men hverdagen i en mediebedrift som NRK.

    Derrick har vi lov til å sende i reprise, alle 281 episodene. Det vil mange sette pris på. Og – vi har fått rettigheten til også å la de ligge i nett-tv en uke. Det er kjekt for folk, spesielt om sommeren da man ofte er ute og ikke i nærheten av tv’en når favorittene sendes.

    Salg av DVD er det NRKs datterselskap NRK Aktivum som står for, og de har ikke rett til å blande seg inn i prioritering og andre detaljer i NRKs programsetting. De skal selge produkter som «vi andre» lager.

    Har du spørsmål om salg av slike produkter, så kan du evt. kontakte NRK Aktivum på deres nettsider: nrk.no/aktivum/

    Øyvind Solstad
    Redaktør, NRKbeta.no

    Svar på denne kommentaren

  6. Tore Sinding Bekkedal

    Øyvind: Dagens bad har jeg fått, i form av en halvtimeslang sykkeltur i regnet 🙂

    Jeg håper forresten ikke at jeg virker kjeftete – det var ikke meningen at det skulle utarte seg til en «rant». Jeg pirker på det negative fordi det stikker ut i et hav av positive ting fra NRK, og jeg betaler lisensen med et smil.

    Det at det i det hele tatt eksisterer et åpent forum som NRK Beta, hvor NRK-folka selv svarer på sånne spørsmål, er i seg selv fryktelig kult. Jeg har den aller største respekt for fagmiljøet i NRK og jeg vet nok om kringkastingsteknikk til å være uten tvil om at dere med klar margin er den flinkeste kringkasteren i Norge.

    Det er virkelig herlig når dere så tydelig går imot den stereotypen av at store organisasjoner blir trege, dumme, og forandringssky.

    Grettenhet-disclaimer nå til side:

    Bolstad: Hvorfor har ikke NRK satset på å utnytte og utvide sin enorme kompetanse til utvikling av en egenprodusert nett-TV-løsning, når kunnskap og erfaring på disse områdene helt åpenbart vil bli en livsviktig ressurs fremover?

    Jeg ser for meg at NRK, som en samfunnsnyttig aktør med finansiering deretter, burde kunne utvikle en løsning basert på åpen kildekode og åpne standarder for alle disse problemene som – om tilstrekkelig generellt konstruert – snart ville finne oppmerksomhet og bidrag blant andre aktører, kanskje først blant de andre medlemmene i EBU.

    Dere ville fått et styrket fagmiljø innen online-video, dere ville fått et bedre tilbud på nett-TV, og et tilbud som fører til at dere ikke lenger er i leverandørenes vold.

    Deretter: Åpen Post ble sendt på 1960-tallet. Såvidt jeg vet var da NRKs eneste videobåndopptakere basert på Ampex Quadruplex-systemet, med 2″ bånd. Etter at jeg hadde sett en sak i en nettavis hvor en 2″ avspiller ble avbildet, så ringte jeg NRK og spurte om jeg kunne få se på maskinen, siden jeg alltid har vært dypt fascinert av kringkastingsutstyr og deres historie.

    Det fikk jeg, og teknikeren – hvis navn jeg ikke kan huske – sa idet han demonstrerte den for meg – at dette nok var siste gang at maskina var i gang, siden de allerede var ferdig med alle Quadruplex-båndene. Da er mitt inntrykk at dette finnes på deres digitale opptaksmedium, som jeg ble fortalt var Digibeta (godt valg!). Så akkurat dette eksempelet må nå være digitalisert og arkivert.

    Og jeg gleder meg forøvrig som et skolebarn til NRK Skole er oppe.

    Solstad:

    NRKs Åpen Post var noe jeg nevnte fordi det i sin tid var eksperimentelt og spennende, og var så kontroversielt og omdiskutert i sin tid at jeg har blitt fryktelig nysgjerrig. Det fantastiske P3TV-klippet på youtube.com/watch?v=JDPDfbrnAlo&fmt=18 og Kirkvaags parodi hjelper veldig på dette.

    Det var et eksempel på noe som helt og fullstendig soleklart ville være NRKs egen eiendom (med mindre noen har gjort noe fullstendig idiotisk med opphavsretten). Det var et (høyst!) direktesendt debattprogram. Jeg vet at det er betraktelige utfordringer i bildet, men jeg hører bare utfordringene og før nå intet hint om at dette faktisk er underveis.

    NRKs egenproduserte «Tilbake Til…»-serie kan jeg ikke forstå at ikke er NRKs egne. Det må være en katastrofal mangel på fremsynthet om NRK har kommisjonert et historisk program uten at de har rettigheter til å vise dem som de «damn well please»!

    Forøvrig burde jo dere være de første til å forstå hvor absurd «tidsbegrenset publisering» er. Dere gjør en datafil tilgjengelig for nedlasting (riktignok throttlet til sanntid). Da har dere offentliggjort en datafil, og det er fåfengt å få det til å forsvinne igjen.

    Jeg mener ikke at dere er bortforklarende, lang derifra, men jeg vil heller ikke gå med på at «Det handler om rettigheter» skal være noe man skal kunne si i samme ånd som «These are not the droids you are looking for», spesielt når det så tydelig er snakk om ting som er NRKs – «til odel og eie», som Disney-videokasettene i min barndom alltid sa.

    Svar på denne kommentaren

  7. Øyvind Solstad (NRK)

    Takk for skryt!

    Ja, det stemmer at vi ikke har flere 2″-bånd i arkivet vårt. De holdt på å gå i oppløsning og innholdet ble overført DigiBeta. Det er det videobåndformatet vi bruker i NRK. Så selv om programmene ligger digitalt på disse båndene, så er det ikke filer. Og de er ikke på en server. Og metadataene er ikke koblet til på en måte som publikum kan bruke. Det vil dessverre ta enda en stund, selv om vi har alle rettigheter til enkelte programmer – fordi vi rett og slett ikke har et strømlinjeformet system for å gjøre dette ennå. Og da kan vi ikke «kaste bort» (om du skjønner) tiden på å plukke ut noen få programmer og legge disse manuelt på nett.

    Når det gjelder videoløsninger og ny nett-tv så begynte vi arbeidet med ny nett-tv for flere år siden, men som Erik sier klarte ikke leverandøren å levere som planlagt. Vi ble satt langt tilbake og regner ikke med det er klart før neste år.

    Vi i NRK lager mange smarte løsninger selv. Masse smarte folk som jobber her, og stor oppfinnsomhet. Men det å lage et nett-tv som skal kunne servere opptil millioner av klipp til folket, med metadata, browse, søk, indeksering og hastighet er en oppgave som ligger langt over det vi skal begi oss inn på. Selv store selskaper som Microsoft, Google og Apple har kapasitetsproblemer og problemer med å levere bra nok systemer når trykket er som størst.

    Vi må nok derfor belage oss på andres smarthet, og håpe vi er smarte nok til å plukke ut hvem som er smartest av leverandørene som vil jobbe med oss.

    Inntil da får du dessverre smøre deg med tålmodighet når det gjelder «Åpen post» og «Tilbake til…»

    Svar på denne kommentaren

  8. Tore Sinding Bekkedal

    Nei, Digibeta-kassetter er ikke filer. Men de kan tapsfritt gjøres om til filer, uten behov for folk med ekstremt stor elektronikk-kunnskap og lønning deretter for å overføre det godt, slik det er fra Quad til Digibeta. Jeg innser at metadata også er et problem. Men jeg sier ikke at problemene ikke eksisterer: Jeg spør hvorvidt det er en prosess som er underveis for å takle dem, og evt. hvorfor ikke.

    Jeg nevnte aldri «Åpen Post» og «Tilbake Til…» som noe annet enn eksempler. Jeg spurte hvorfor ikke «Åpen Post» om hovedproblemet er rettigheter, og jeg spurte hvorfor «Tilbake Til…», som _var_ på Nett-TV, ble fjernet derfra – det er NRK sin egen eiendom.

    Jeg ber ikke om at «Åpen Post» skal gjøres tilgjengelig fordi jeg liker programmet, jeg ber om at alt dere har rettigheter til, inkludert Åpen Post, skal gjøres tilgjengelig.

    «Det vil dessverre ta enda en stund, selv om vi har alle rettigheter til enkelte programmer – fordi vi rett og slett ikke har et strømlinjeformet system for å gjøre dette ennå.»

    Hvorfor ikke? Trenger dere noen til å gjøre det? 🙂

    «Selv store selskaper som Microsoft, Google og Apple har kapasitetsproblemer og problemer med å levere bra nok systemer når trykket er som størst.»

    Men de leverer jo streaming-tjenere, ikke Nett-TV-systemer. Streaming-tjenerne sitter svjv i NRKs server-rom. Jeg foreslo på ingen måte at NRK skulle utvikle sine egne streaming-tjener, videokodek, el. Jeg foreslo at NRK skulle ta første skrittet med å utvikle et generelt Nett-TV-system med alle de tingene du nevner, som kunne tiltrukket oppmerksomhet og bidrag fra, for eksempel, EBU-medlemmer som sannsynligvis sitter med akkurat samme problemet.

    Det er ikke spesielt logisk at alle de lisensfinansierte kringkasterne skal kommisjonere hver sine uavhengige og suboptimale Nett-TV-platformer, når det kunne bli opprettet et uformalisert samarbeid for et felles system.

    «Vi må nok derfor belage oss på andres smarthet, og håpe vi er smarte nok til å plukke ut hvem som er smartest av leverandørene som vil jobbe med oss.»

    Men er det virkelig spesielt strategisk å avhenge av eksterne leverandører til å levere det som er i prosessen av å bli et av deres kjerneområder? Hva skjer når NRK Nett-TV har flere seere enn bakkenettet – kun et spørsmål om tid – og dere ikke selv har kompetanse til å styre dette? Blir dere kun et produksjonsselskap som leier kringkasteren?

    Det er forhåpentligvis utenkelig at dere skulle outsource styringen av Master Control Room. Hvorfor da NRK Nett-TV?

    Svar på denne kommentaren

  9. Øyvind Solstad (NRK)

    NRK har i dag et system som heter Programbanken. Det er en enorm server med tilhørende programvare som vi har utviklet sammen med andre. Vi burde selvsagt ha skrevet masse om det her på NRKbeta fordi det er et spennde prosjekt.

    Uansett – det er en enorm server der alt vi lager i enkelte avdelinger legges direkte inn fra minnekort på kamera. Og så blir filene der mens de bearbeides, redigeres og tilslutt sendes. Heldigital produksjon.

    Hvis jeg skal lage et program så kan jeg bestille innlasting av en Digibeta som ennå ikke er lagt inn i Programbanken. Det tar i beste fall noen timer, før jeg kan begynne å bruke materialet.

    Så du har delvis rett i at det er en prosess som ikke krever samme tekniske kunnskap som å overføre fra 2″ bånd til Digibeta.

    Men – og et stort men – når vi legger inn ting i Programbanken må alle metadata med. Og de ligger ikke alltid så enkelt til, spesielt med eldre ting. Derfor er det i praksis en ganske stor jobb.

    Programbanken er heller ikke en server mot publikum, og det er foreløpig ikke noe enkelt system for å flytte ting fra Programbanken til nett-tv. Det kommer av at vi skulle få nytt nett-tv som jeg har snakket om tidligere, og at dette ikke ble som vi hadde tenkt.

    Så ja, vi jobber VELDIG med saken. NRK er svære på video på nettet, og har nesten like mange prosent av befolkningen innom nett-tven vår på en uke som YouTube.

    Nei, vi trenger ingen til å lage et strømlinjeformet system, fordi vi jobber med det. Det har bare dessverre tatt mye lengre tid enn vi trodde.

    Som jeg sa over her: Jeg har ingen tro på at vi i NRK skal kunne lage et system for nett-tv som er bedre enn de løsningene som alt finnes i markedet. Men det er nå min personlige mening. Jeg har heller ingen tro på at NRK gjennom EBU skal kunne klare å gjøre det, fordi det er så utrolig mange forskjellige behov og løsninger som ligger i bunnen av nettsatsningen til de andre medlemmene i EBU. Selv over grensen til Sverige er nett-tven til SVT satt opp fundamentalt annerledes enn vår.

    Vi har ikke tenkt å outsource styringen av nett-tv? Vi vil bare at de smarteste folkene skal lage den for oss, i samarbeid med oss.

    Sammenligningen med MCR (som da er det rommet i NRK der alle linjene fra alle studioer, satelitter osv møtes) er bra. Men du bommer. Vi har ikke bygget alle delene i MCR selv, ikke lagd datasystemene som styrer rommet, ikke rackene, ikke softwaren, ikke monitorene, ikke kablene eller skruene.

    Vi har spesifisert hvordan vi vil ha det og så har leverandører levert anbud, og så har vi satt det opp sammen. Sånn tror vi det er best å gjøre med nett-tv også.

    Svar på denne kommentaren

  10. Frank Eivind Rundholt

    Fantastisk at Derreck kan generere så mye interessant lesing.

    @Øyvind Solstad Det er jo klart det blir svært inviklet når alle har ulike avtaler om hvor lenge ting kan få ligge ute på nett. Som bruker så vil jeg jo at det ligger der til evig tid, men slikt blir vel med drømmen.

    Samtidig vil jeg jo si at NRK har et fantastisk utvalg av programmer på nett og jeg er tilstadighet innom for å se programmer eller klipp som jeg har gått klipp av.

    @Tore Sinding Bekkedal Jeg er helt enig i at NRK Beta er et bra forum for teknologi interesserte. Det er jo en fantastisk måte for dem til å nå ut til oss som er interessert i slikt, og at vi kan gi dem direkte tilbakemeldinger. En flott måte å kommunisere med mange på.

    Svar på denne kommentaren

  11. «* Noen artister lot oss ikke streame, bare ta opptak for tv – og kun en visning.
    * Noen lot oss ikke ta opp noe. Noen lot oss sende fra den første låten og bare for nyhetsinnslag, med makslengde på innslaget.
    * Noen lot oss streame men ikke legge ting i nett-tv.
    * Noen lot oss streame og lot oss legge opptakene i nett-tv i en begrenset periode, alt fra en uke til noen måneder.
    * Og til slutt de som lot oss gjøre som vi ville, bortsett fra å gi det ut på DVD el. Altså at vi både kunne sende live på tv, kunne streame og la opptakene ligge i nett-tv.»

    Det høres ut som NRK bør bli tøffere. Det er jo helt håpløst å skulle holde styr på noe hvis alle skal stille sine egne særkrav. Det er faktisk NRK som gjør disse artistene en tjeneste ved å la dem komme på TV. NRK er Norges suverent største mediebedrift. NRK er absolutt i posisjon til å diktere standardbetingelser som innebærer at NRK har full rett til å gjøre materiale tilgjengelig på nett-TV på ubestemt tid. Ellers ingen filming. Ikke noe stort tap for NRK (det er nok av andre ting å sende). Du skal se at de aller aller fleste ville akseptert NRKs standardbetingelser om NRK laget noen slike.

    Svar på denne kommentaren

  12. I italia sender man Derrick i sommer, men her snakker han plettfritt(?) italiensk. Siden vi i Norge holder oss til originalspråket: Hadde det ikke vært godt med litt mer korrekt tysk i introduksjonen? (Noen store bokstaver og slikt.)

    Svar på denne kommentaren

  13. Da endelig NRK omsider sender Derrick på kanalen begynte den i rett tid for at voksne mennesker kunne få den med seg, nemlig etter Kveldsnytt 23:15.
    Så ble Derrick henvist til kl 16:00 hvor svært få arbeidstakere kan få den med seg. Nå er Derrick helt bort fra skjermen, det er ikke noe struktur for når man sender Derrick. Synes det er vilkårlige og dårlige valg fra NRK sin side når seere kan få litt igjen for lisenspengene med Derrick og Columbo, uten at for mange amerikanske B-filmer dominerer.

    Svar på denne kommentaren

  14. Å sende Derrick HVER DAG synes jeg blir for ofte. Mandag etter kveldsnytt, som var den opprinnelige sendetiden, var helt perfekt.

    Savner forutsigbar sendestruktur.

    I tillegg: programoversikten for i går (tirsdag) er ikke tilgjengelig. Litt kjapt å fjerne denne allerede kl 02 onsdag? Ser ofte på «hva som har gått» på TV, for å se hva jeg kan lete etter i Nett-tv, siden Nett-tv-sidens info er mangelfull, mildtest talt.

    Ser med forventning frem til den nye nettkringkastingsløsningen 🙂

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.