nrk.no

Bhatti arrestert – og det ble varslet på Twitter først

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur


Alle nettavisene melder i kveld at Arfan Bhatti er arrestert av Politiets Sikkerhetstjeneste:

NRK.no: Bhatti pågrepet igjen
VGnett: Arfan Bhatti pågrepet av PST
Dagbladet.no: Bhatti pågrepet igjen

Såvidt vi kjenner til ble dette først meldt på PSTNorge sin Twitter-konto. Med forbehold om at dette stemmer så er det vel temmelig unikt at en statlig institusjon som PST bruker Twitter for å melde om dette.

bhatti

Bruken av Twitter førte til at det ble lynraskt kjent og de som følgte med fikk dette ut raskt. TV2s Jan Ove Årsæther skriver følgende på sin Twitter-profil:

Takka vere Twitter var vi på lufta og fikk nyheitsvarsla Bhatti-pågripelsen i 18.30 Nyhetene i løpet av sekund.

Om det fortsatt er noen journalister som jobber med «breaking news» som fortsatt er i tvil om nytten av å være på Twitter…

21 kommentarer

  1. Øyvind Solstad (NRK)

    @Jan Frode: For deg og meg: Sannsynligvis ingen forskjell. For en nyhetsjournalist som sitter og skal lage saker for nettavisen sin: Allverden! En halv time er Atlanterhavet.

    Svar på denne kommentaren

  2. Jarle Nystuen

    Interessant å se om oppmerksomhet fra journalister er nok til å holde Twitter oppe som en interessant komm.kanal over lengre tid og om offentlige institusjoners tilstedeværelse kan øke interessen for folk flest.. For å publisere viktige nyheter raskt fungerer Twitter temmelig perfekt, så lenge avsenders troverdighet er høy.

    Finnes det noen tall på utviklingen over norske twittrere? er den eksponentiell?

    Antar at flere twittrere vil betyr flere spesialiterte brukere som igjen vil at flere temaer berøres og nytteverdien vil øke, tenker long tail.. Ergo vil flere nordmenn få noe de interesserer seg for å følge på twitter, og antallet nordmenn vil bli svært stort fordi vi er en gjeng nysjerrigper’er..

    Svar på denne kommentaren

  3. @Øyvind Solstad: Hvorfor er en halvtime så viktig for en nyhetsjournalist da? Er det prestisjen (blant journalister) i å være først eller er det noe mer? Det høres litt rart ut at forskjellen skal være så stor for meg som ikke er journalist…

    PS
    Tviler ikke på at twitter kan være et nyttig verktøy for journalister.

    PPS
    Er dette en nyhetsjournalist? youtube.com/watch?v=ciG-Xs7mBwU 😉

    Svar på denne kommentaren

  4. Kenneth Nordahl

    Dagfinn: Hvis nyhetsredaksjonen i NRK får med seg nyheten først, så gjør det at de kan sette seg i en bil å kjøre til det aktuelle stedet med journalist og kamera mye tidligere. Dette vil igjen føre til at de eventuelt blir quotet av andre nyhets medier. NRK får sannsynligvis betaling hvis andre medier bruker det som NRK har filmet.

    Svar på denne kommentaren

  5. Øyvind Solstad (NRK)

    Dagfinn: Det er selvsagt viktig for en nyhetsredaksjon å være tidlig ute. Det handler ikke om prestisje, men om å kunne tilby leserne/lytterne/seerne en nyhet før de andre.

    Litt retorisk: Ville du kjøpt en avis om du hadde lest alle nyhetene på forsiden allerede? Slik er det i hvertfall på nettet. Du ville ikke klikket på masse artikler på et nettsted om du alt hadde lest dem på et annet.

    Klippet du viser fra YouTube handler om noe helt annet, og har ikke noe med journalistikk å gjøre.

    Svar på denne kommentaren

  6. Carsten Pihl

    Det at PST sender ut «pressemelding» på Twitter kan virke litt sensasjonelt – særlig fordi dette ikke bare er Staten, men de hemmelige tjenestene. Men PST har vært forholdvis aktive på sosiale medier i lang til – både Facebook og Twitter. Såvidt jeg husker var det først/ekstremt tidlig med å varsle fredag at PST-sjef Jørn Holme blir riksantikvar (!) også.

    Men i det store bildet – dette er det vi må forvente av en statlig etat. De som jobber med kommunikasjonspolitikken i staten bør se og lære!

    Det er ikke lenge siden vi i Dine Penger fortsatt fikk pressemeldinger fra staten i brevpost! Faxene er borte, men epost gjelder nå. (RSS er Staten ekstremt dårlige på, men det er mulig fordi oss RSS-brukere er en liten rar sekt.)

    Ja, det var nytt – så nytt at en del faktisk ikke trodde på det, reaksjonene og svarene å dømme. Men det er riktig utvikling. Og det er en mulighet for etatene å ta «nyhetene tilbake fra media» – det er nok mange fler som følger PST på Twitter enn som får pressemeldingene på epost, eller som følger PSTs sider.

    Svar på denne kommentaren

  7. Kaspar Fuglesang

    Enda et bevis på at Twitter er bra for oss nyhetsjournalister! Jeg har funnet flere saker etter å ha sjekket folks oppdateringer og synspunkter.

    Men at PST melder dette på Twitter før de sender ut pressemelding synes jeg er rart. Ofte er det offentliges twitterkonti i praksis det samme som en RSS-feed.

    Når det gjelder hvorfor det er viktig å ha nyheten først, så har vel folk vært inne på det: Prestisje, rett og slett! Det er deilig å kunne møte «konkurrenter» over en øl og skryte av hvem som hadde nyheten først… 🙂

    Kaspar Fuglesang, NRK Troms og Finnmark.

    Svar på denne kommentaren

  8. Øyvind Solstad (NRK)

    Jeg ser ikke helt dette med prestisjen i å være først. Jeg mener det ligger i sakens natur.

    NY-heter. Det er det ikke om du alt har lest dem hos noen andre.

    =)

    Svar på denne kommentaren

  9. PST om bruken av Twitter

    […] 1. juli meldte Politiets Sikkerhetstjeneste om at Arfan Bhatti var arrestert – og de meldte først om det på Twitter. Her forteller PST om hvorfor de valgt å kunngjøre nyheten om dette på Twitter. Reporter er Elin […]

    Svar på denne kommentaren

  10. Bjørn Skobba

    @Øyvind Solstad: @Dagfinn var inne på det samme…men jeg skjønner heller ikke hvorfor du mener den halvtimen er så ekstremt viktig for nyhetsjournalisten hvis du mener den ikke betyr noe for resten av oss. Tror du det ikke er noe i det @Kaspar Fuglesang og andre skriver om prestisje med å være først ute også?

    Du skriver at det ikke er nyheter om man allerede har lest det hos noen andre. Jeg skal ikke begi meg inn på å definere «nyhet», men tror vel kanskje ikke at en sak er diskvalifisert fra betegnelsen «nyhet» om man har sett det et annet sted først?

    Jeg er ikke sikker på om jeg har forstått deg riktig, men det virker altså for meg som om du mener at det viktigste alltid er å være først ute med en sak? Gjelder det for enhver pris? Altså at det er bedre å få saken publisert med det man har og så heller tar detaljene og sjekke fakta i etterkant?

    For å kommentere spørsmålet du stiller om jeg ville kjøpt en avis dersom jeg allerede hadde lest alle nyhetene på forsiden. Svaret på det er definitivt JA – Det ville jeg gjort dersom jeg visste at den avisa normalt ville levere grundige, velbalanserte og etterrettelige artikler.

    Svar på denne kommentaren

  11. Øyvind Solstad (NRK)

    @Bjørn: Selvsagt vil man også lese nyheter som er grundig jobbet med, behandlet og vinklet fra forskjellige sider. Det står ikke i noe kontrast til å være tidlig ute.

    For å være litt retorisk: La oss si at hver gang du hørte på radio at det hadde skjedd «noe stort» i verden så sjekket du vg.no – og fant ikke noe. Mens dagbladet.no og nrk.no hadde sakene. Etterhvert ville du sannsynligvis slutte å sjekke vg.no og heller bruke dagbladet og NRK.

    Så det ER viktig for et nyhetsnettsted å være tidlig ute med nyhetene. Akkurat som det er viktig å grave fram saker, jobbe skikkelig med ting og bruke lang tid.

    Svar på denne kommentaren

  12. Når det moderne og det tradisjonelle møtes | taraldfidjeland

    […] siden kan også sosiale medier være med å varsle raskt og effektivt, som dette eksempelet med arrestering av Arfan Bhatti, […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.