nrk.no

Hjelp NRK å gjere Tekst-TV betre!

Kategorier: NRK & TV


Hjelp oss å gjere Tekst-TV betreTekst-TV er eit fascinerande medium: NRK Tekst-TV vart lansert i 1983, og er på mange måtar eit steinaldermedium med dårleg grafikk, stygt brukargrensesnitt og svært knapt innhald. Likevel er analog-Tekst-TV blant dei absolutt mest brukte og populære tekstmediuma i Noreg.

Tekst-TV er stort: Nesten 40 prosent av folket nyttar NRK Tekst-TV kvar veke. D.v.s. at det er fleire som les NRK Tekst-TV enn f.eks. Aftenposten.no, og det er fleire som les NRK Tekst-TV enn Dagbladet på papir.

Tidlegare har NRK Tekst-TV vore delvis reklamefinansiert, men frå januar 2009 er all reklame og alle kommersielle tenester fjerna frå sidene. Dette gjev oss i NRK ein sjanse til å sjå på heile Tekst-TV på nytt: Korleis kan vi lage best mogleg innhald og tenester for heile folket på Tekst-TV-plattformen?

No er vi på jakt etter idéar og innspel til nye og nyttige tenester vi kan lansere på Tekst-TV. Er det noko du ynskjer deg på Tekst-TV? Eller som du trur at andre kunne hatt god nytte av? Kom med gode idear og framlegg i kommentarfeltet!

Det mest populære innhaldet på Tekst-TV i dag er nyheitssidene (1,22 mill. lesarar i veka), programinformasjon (0,97 mill lesarar i veka) og sport (0,87 mill lesarar i veka). Andre populære sider er vêrmeldingane, distriktsnyheitene, tipping og lotto og økonominyheiter.

Tekst-TV er populært i alle aldersgrupper, ikkje berre blant dei eldre brukarane. 24 prosent av alle nordmenn mellom 12 og 29 er f.eks. innom Tekst-TV kvar veke. Dei mest ihuga brukarane er mellom 45 og 59, her er heile 43 prosent innom i veka.

P.S. Du treng ikkje føreslå at NRK skal lage videotenester på Tekst-TV, det går nemleg ikkje…

Kjelder for statistikk og tal: Forbruker og Media (TNS Gallup, 2008) og NRK si Tekst-TV-undersøking (utført av TNS Gallup, april 2009).

49 kommentarer

 1. Få tilbake kulturnyheiter i separat, høgprofilert seksjon. Lær av konkurrentane og nettavisene.

  Eg undersøkte i si tid grunnen til at dei forsvann (einaste gongen eg har bruka Publikumsservice), og det viste seg at det stort sett kom av tullball og organisatorisk totalsvikt.

  Dette betyr mykje for meg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Utnytt plassen til å dele opp lengre sider så det blir mindre venting. Jeg har ikke brukt tekst-tv til annet enn de hovedgruppene som blir nevnt over. Kanskje likegreit å droppe enda mer enn reklamen i samme slengen?
  Ellers kan det kanskje være en idé å prøve og knytte opp tekst-tv mer mot andre nye medier. Hva med Twitteroppdateringer? 😛
  Kunne også sett for meg litt mer pixelart. Gammel og enkel stil vil alltid være kult. Utnytt potensialet.

  Svar på denne kommentaren

 3. Vidar Haagensen

  …tekstmediuma…
  AU! Det heter da ikke det?

  Videresender til faren min som er ivrig teksttvbruker.
  Jeg bruker den til å sjekke tv-program hvis ikke macen eller avisa er innen armlengdes avstand. Ønsker mer tilgjengelig programoversikt av den grunn, som setter deg direkte til programmet som går på tidspunktet jeg er inne og sjekker og det påfølgende programmet for NRK-kanalene. Det kunne f eks vært en spesifikk sidehenvisning på forsida som tok deg til aktuelle tv- eller radio-program som er på lufta. Det skulle bli 6 sider som må være oppdatert i forhold til saker som er på.

  Svar på denne kommentaren

 4. Svein Halvor Halvorsen

  Klart det er mulig med video på tekst-tv. Sidene har et nummer, ikke sant? Også sendes de i sekvens om og om igjen. Når du taster inn nummeren til siden du vil ha, venter tv-en til den siden kommer på nytt, også vises den.

  Man kan på denne måten lage animasjoner ved å sende samme side ofte, men litt forksjellig hver gang. Ascii-art video. Alle mottar jo de samme signalene, så det går ikke an å vise on-demand, at videoen begynner på starten når du går inn. Men man kan enten har animasjoner som går i sekvens, eller lavoppløselige filmer som begynner på annonserte tidspunkt.

  Ja til ascii-art-video på tekst-tv!

  Svar på denne kommentaren

 5. Erik Bolstad (NRK)

  @Vidar Haagensen. Nynorsk er av og til litt snodig… Medium er eit inkjekjønsord, altså: medium -iet, -ium, -ia.
  Har du sett side 500? Den sida er vel om lag det du etterlyser trur eg, men kanskje eg tek feil?

  @Jarle Hammen Knudsen. NRK har laga ei relativt omfattande MHP-teneste under namnet «Digital Tekst-TV». Nett no evaluerer vi tenesta, og ser litt an kor mange som tek ho i bruk. På Digital Tekst-TV finn du mellom anna eit stort og omfattande nyheitstilbod i dag.

  @Svein Halvor Halvorsen. VELDIG artig framlegg! Vi testa litt slike ting for maaaaange år sidan, men fann aldri noko fornuftig å bruke det til (det er jo m.a. ikkje lyd). Kva slags videoar har du lyst til å sjå som ASCII-art?

  Svar på denne kommentaren

 6. Hva med en (eller flere) sider på tekst tv som lager et slags overlay av twitter(eller annen tjeneste) på tv sendingen?

  Tenk «tekstet på side 777» bare som feed fra twitter der alle kan delta samtidig som de ser på et program. Meldingene som tikker inn kan brukes både av seer til å kanskje forstå det han ser/hører bedre. I en debatt situasjon kan kanskje feeden brukes av programleder for å stille enda bedre spørsmål til gjester/styre diskusjonene inn på det seerne bryr seg om.

  Det var kanskje det du tenkte på, Petter – var ikke meningen å stjele ideèn din.

  Svar på denne kommentaren

 7. Eg nyttar TekstTV stort sett berre til å finna ut av programtider. Det hadde vore kjekt med ei forbetring der. Eg liker ikkje den fellessida med programma som går på alle andre kanalar i tillegg til NRK, men tykkjer at dei kanalspesifikke sidene kunne vore betre.

  De hadde eit prøveprosjekt her i vinter, der NRK1 var på 501, NRK2 var på 502 og NRK3 var på 503. Eg tykte det var kjempekjekt, og tykte det var synd at de gjekk bort frå dette att. Det er strevsamt å måtte hugsa på kva sidetal dei ulike kanalane og tidspunkta står på. Klokka 20 på NRK2? Anar ikkje kvar dette står, og hamnar ofte både på kveldsprogrammet til NRK1 og dagprogrammet til NRK3/Super viss eg skal finna det.

  Svar på denne kommentaren

 8. Erik Bolstad

  @Petter og Thomas: Kva slags program bør vi ha Twitter-kommentering til? Alle?

  Dette er ein kjempegod idé som eg har veldig lyst til å kunne prøve ut.

  Kjenner at eg lurar litt på korleis det blir når det fossar kommentarar så raskt over skjermen at ein ikkje får med seg halvparten + at eg lurar litt på kor mange moderatorar vi må ha for å kunne fjerne nazipropaganda, hetsing og grisespråk 😉

  Har de tankar om dét?

  Svar på denne kommentaren

 9. En ting er de tekniske mulighetene, men viktig å ikke glemme at det er innholdet som er det sentrale. Burde være flere områder som fortjener egne sider, slik som økonomi på 160, feks kultur og digitale nyheter. Også viktig at oppdateringen på text-tv forbedres, og da spesielt på «live-tjenester» innen sport. Virker som TV2 har tatt dette mer på alvor.

  Ellers mener jeg at enkelheten er text-tvs største fortrinn. Ikke sikker om en webifisering nødvendigvis er veien å gå. Less is more!

  Svar på denne kommentaren

 10. Dette blir jo ikke blir like «in your face» som f.eks sms tjenestene som går nattestid – man er nødt å gjøre noe ekstra for å få fram denne informasjonen (slå opp rett side på tekst tv) så kravet til moderasjon er kanskje mindre. Vet dog ikke hvilke lover og regler dere er nødt å følge her.

  En mulighet er å droppe forhåndsmoderasjon helt, og heller ha en registreringsprosess som gjør at man kan blokkere brukere som ikke overholder policy.

  Siden kunne f.eks vise alle tweets basert på kombinasjonen tagget med #NRKTXT og sendt fra registrerte brukernavn.

  Det kan fort bli mye som raser over skjermen, jeg ser og den. Oppløsningen på tekst tv blir vel heller ikke bedre ved overgang til HD regner jeg med?:P For å være helt ærlig vet jeg ikke hvor jeg starter tekst tv, eller om det i det hele tatt virker hjemme hos meg. Men med PVR blir liksom programoversikten litt overflødig, og det er bare det jeg kan huske å ha brukt det til. But I digress…

  Svar på denne kommentaren

 11. Hmm. Twitter-oppdatering for hvert program… Det blir litt som chatten på interaktiv TV. Det hadde vært kult med noen sider der du kan se meldinger med kommentarer til programmet som kjører.
  Det hadde vært greit om man kunne sende inn meldinger med Twitter, e-post, SMS, NRK’s hjemmeside og evt. med Tekst-TV-klienten for mobil. Helst gratis eller med standardtakst.

  Jeg kunne tenkt meg en fremside der nyhetsoverskriftene byttes ut etter hvert som du ser på siden, og hver underside inneholder en gruppe informasjon. Ikke for mange undersider, for da blir det forvirrende. For eksempel totalt fem sider. Hver seksjon bør ha en relatert overskrift som «Innenriks», «Utenriks», «Økonomi», «Sport» og «Vær» for nyhetsoverskriftene. Og «Nyheter», «Informasjon», «Spillresultater», «Tjenester» og «Underholdning» for sideoversikten. Kanskje det burde stå hvilken gruppe som kommer etterpå i seksjonsoverskriften.

  Ellers så synes jeg Tekst-TV bør ha mer om teknologi, mer lokale nyheter, mer detaljert og lokalt vær. Generelt bør det være bredere og mer detaljert informasjon.

  Svar på denne kommentaren

 12. Jeg har en Get digital PVR (ikke HD). Jeg vet ikke om det er boksen som har et problem, eller signalet fra tekst-tv.

  Dersom jeg skrur på undertekst fra tekst-tv, så virker det som om teksten blir hengende igjen på skjermen en ganske god stund. Vanligvis er ikke dette et problem, men dersom tv-programmet inneholder «ordentlig» teksting med intervjuer med personer fra andre land eller noe slikt, så vil tekst-tv teksten overskrive TV-sendingens egen tekst.

  Vet ikke om det er noe å gjøre, eller om dere må kontakte Get. Kanskje det kunne blitt løst ved å sende et slags signal som i praksis bare er en tom tekst, som vil slette eventuell annen tekst?

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg savner mer programinfo. Se til vennene i SVT, der har (nesten) alle program en egen side med info, ikke som NRK i dag med en side pr dag. Føyer meg også inn i rekken av de som savner kultursidene som egen hovedside.

  Svar på denne kommentaren

 14. Kjetil Andersen

  Jeg ergrer meg grønn over hvordan sportsnyhetene organiseres. Hvorfor kan ikke 203 være den nyeste saken, og deretter kronologisk organisert slik at 204 er nest nyeste? Slik er det jo på TV2!

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg bruker Tekst-TV på mobilen med programmet nevnt i denne artikkelen: http://www.nrk.no/tjenester/mobil/1.1043850

  Tekst-TV på mobil er en glimrende kombinasjon. Det er som om det var laget for mobil. Sidene er raske, koster ingenting- eller veldig lite å bruke siden datamengden er mikroskopisk og det er veldig mye lettere å lese enn vanlige nettsider siden formateringen er fast. Man har også en tendens til å huske de mest brukte sidenumrene så det blir fryktelig raskt å slå de inn på mobilen.

  Jeg leser både nyheter og akjselistene. Savner litt den børskommentarsiden som ble fjernet for noen måneder siden.

  Svar på denne kommentaren

 16. Jeg bruker også tekst-tv på mobil daglig og er veldig fornøyd. Nyhetsmeldingene på tekst-tv er generelt korte og presise uten tullball og spennende vinklinger. En mulig forbedring kunne være å oppdatere Java-tekstTV klienten til å forhåndslaste neste side – så hadde det vært enda raskere.

  Svar på denne kommentaren

 17. Digital ttv bør ikke være direkte kopi fra internett. Det funker dårlig (kan aldri trykke på lenker osv). Hvis man vil lese nrk.no-saker, funker de best på nrk.no, ikke i digital ttv.

  I den gamle ttv-en, er det ofte feil sidetall. Det står «les mer på s141», også er ikke saken der, men kanskje på s 147.

  Jeg likte løsningen med at tv-program for resten av kvelden på nrk1 var på 501, for nrk2 på 502, nrk3 på 503. Hvorfor sluttet dere med det? Nå er tv-programmet mye vanskeligere å finne.

  Fortsett å ha ttv på 777:)

  Svar på denne kommentaren

 18. Jeg har bare 1 ønske. Forby flere sider pr. side! Jeg hater å sitte å vente på at en side skal wrappe rundt til den siden jeg ønsker. Da er det bedre å bla til neste side sjøl, noe som på moderne tv’er med side caching går kjapt.

  Utover det er programoversikt det viktigste på tekst tv. Den må bli bra og brukervennlig.

  Svar på denne kommentaren

 19. Jeg lurer bare på, er det i hele tatt mulig å få tekst-tv med parabol? Har aldri helt funnet den riktige knappen på fjernkontrollen.. (ikke at jeg har brukt veldig mye energi på å lete heller, men dog) Har viasat

  Svar på denne kommentaren

 20. Erik Bolstad (NRK)

  @D-E. Kva slags programinfo er du ute etter eigentleg? Kva er det du vil vite om kvart program?
  Vi har rundt 500-600 program i sending til ein kvar tid, så det blir lett litt mykje.

  @Kjetil Andersen. Ulempa med å ha siste sak på det lågaste sidetalet, er at vi må flytte alle sakene heile tida. Dersom du f.eks. les ei interessant sak på side 203 og vi flyttar ho til 204 for å få plass til ei ny sak, forsvinn saka rett framfor auga dine. Det er litt dumt…

  @Simen. Takk for skryt! Eg er òg veldig glad i TTV på mobilen. Vi bør lage ein iPhone-versjon snart…

  @Kent Sigurdsen. Kjem du til å lese NRKbeta på Tekst-TV? Er dei andre Tekst-TV-lesarane interesserte? Eg kjenner at eg lurar litt… he he

  @Astrid. Takk for innspel! Vi skal fikse på dette til hausten, slik at det blir teknisk umogleg å vise til feil sidetal.

  @Jon og Arne. Tekst-TV går ikkje saktare av meir/mindre grafikk. Vi har 899 sider til disposisjon, med totalt 585 teikn på kvar side og heile 8 fargar til disposisjon. Det er med andre ord svært lite informasjon som blir overført, og det tek ikkje lengre tid å overføre enkel grafikk enn bokstavar.

  @Lars. Har du sett side 888?

  @Martin. Her må du sjekke med leverandøren din. Lukke til!

  Tusen takk for alle gode innspel! Dette er veldig bra!

  Svar på denne kommentaren

 21. Gjør minst mulig! tekst-tv er en ypperlig måte å orientere seg kjapt. Eg bruke den masse på mobilen, spre denne applikasjonen mer så får dere enda flere brukere. enig at muligheten for å bla seg videre flere sider i en sak hadde vært bra. ellers burde dere jobbe for at f.eks ttv på kabelbokser som canal digital blir kjappere. Den er råtreg. sikkert ti ganger så treg som det var på analogt kabel. Jeg forstår ikke hvorfor.

  Svar på denne kommentaren

 22. Hva med å legg TextTV ut også som en nettside? Sikkert en del folk som syns det ville vert raskere når di sitter med pc’en å gjør alt fra PC’en. Dere har jo nettsider, men det hadde likevele vert interesangt med textTV som en nettside.

  Svar på denne kommentaren

 23. Frank Eivind Rundholt

  Fantastisk at et medium som Tekst-TV får så mange innspill og gode kommentarer. Jeg bruker Tekst-TV en del sjøl, mye pga. dets begresninger som gjør det enkelt og (relativt) oversiktelig.

  Jeg hadde likt å sett en litt utvidet Dagen i dag.

  @Sjur – Jeg er heller ikke glad i «100» undersider som tar evigheter før den dukker opp. Prøv å begrens bruken av dette, kanskje toppen 2-3 undersider.

  @Erik Bolstad@Svein Halvor Halvorsen – ACSII-art animasjon hadde jo vært veldig kult, men trolig ikke særlig nyttig. Litt geekete. Men jeg skulle gjerne sett Streken (La Linea) som ASCII-animasjon.

  Svar på denne kommentaren

 24. Erik Bolstad / NRKbeta: Er det mulig med en liten «TTV – behind the scenes»-artikkel for oss nerder? Hvordan styres det, hvordan er publiseringssystemet, er det spesielle utfordringer etc?

  Svar på denne kommentaren

 25. Bjørn Frode

  Tekst-tv app til iPhone, høres ut som en anakronisme og en selvmotsigelse, men jeg savner faktisk det, hadde javaversjonen for mobil på min sonyericsson, og det er kjapp måte å få nyhetsoversikten på.

  Svar på denne kommentaren

 26. 1: flere sider pr side som man må sitte å vente på er jo totalt håpløst, det blir jo det motsatte effekten av hva tekst tv skal være- enkel og rask og slå opp.

  2: ticker: visningsvalg bør kunne velges for enktelte områder. ved å bruke bare en liten del av skjermen for å vise nyheter, sport live, osv. her burde man kunne velge om man skal ha en nyhetsticker, sportsticker, osv. det kunne bygges opp noe lignende som teksting via tekst tv. burde være svært aktuelt i forbindelse med valget til høsten eksempelvis.

  3: kulturnyhetene savnes, i tillegg viser vel bruken av nrkbeta at teknologinyhter er hett stoff og bør inn med egne sider som oppdateres ofte.

  til slutt: ikke lag tekst tv for avansert da mister man gleden av å kunne bruke noe enkelt som gir oss kun det man vil ha- helt reklamefritt.

  Svar på denne kommentaren

 27. Erik Bolstad (NRK)

  @krislie. Eg skal sjå kva vi får til over sumaren. Det er eit fascinerande snodig medium!

  @John Doe. Fonten ligg i TV-apparatet ditt, og er ikkje ein del av det vi sender ut.

  @janl. Veldig gode framlegg! Dei er noterte. Du etterlyser òg NRKbeta på Tekst-TV. Eg lurar framleis på om dét er ein god idé. Er ikkje heile NRKbeta-publikummet på nett? Kva skjer med samtalen og den sosiale praten om ein dyttar NRKbeta på TTV?

  Svar på denne kommentaren

 28. svar teknologinyheter:

  mener ikke nrkbeta direkte ut på tekst tv, men brukte det kun som eksempel på at teknologinyheter er av generell interesse og burde vært viet plass på teksttv- her nevnes eksempelvis schrødingers katt nyhets-saker (istedet for å nevne nrkbeta). det kunne kanskje lages som temaer- at i en periode er det miljø og teknologi som står i fokus.

  Svar på denne kommentaren

 29. Eg har nett flytta, og lurte på kva frekvenser P1 og dei andre var den nye staden. Eg hadde enno ikkje internett og prøvde teksttv. Det kan godt vera at slik informasjon finnes der, men eg fann det ikkje. Så frekvensoversikt burde vera der.

  Svar på denne kommentaren

 30. Erik Bolstad (NRK)

  @Magnil. Eg har ikkje tala heilt i hovudet, men eg trur at vi har rundt 6500 ulike frekvensar for radio- og TV-kanalane våre (den norske geografien er ikkje heilt enkel…). D.v.s. at eit komplett frekvensoversyn er ganske vanskeleg å få plass til på Tekst-TV.

  http://www.nrk.no/frekvens finn du eit rimeleg oppdatert frekvensoversyn.
  Om du ser på f.eks. http://nrk.no/frekvens/?sokestreng=6100&fylkeid=0 (Volda kommune) ser du at dette ikkje akkurat er Tekst-TV-format…

  Svar på denne kommentaren

 31. Hva med å tekste når dere har lovet det i forhold til konsensjonen? f.eks nå i dag under programmet: der man ikke kunne tro nokom kunne bu, er det ikke tekstet (777). tror dere virkelig folk ikke har interesse av å se programmer som ikke er tekstet når det er lovet det? Forferdelig irriterende og surt:(

  Svar på denne kommentaren

 32. Erik Bolstad (NRK)

  @Erik Sørensen. Fonten ligg i TV-apparatet ditt, og varierer frå produsent til produsent. NRK sender berre ut nokre fargekodar og bokstavar, TV-apparatet formaterer resten.

  Vi lagde ein TTV-font for mange år sidan, til bruk i den fyrste nettversjonen av TTV, men det funka særs dårleg 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.