nrk.no

Benkler, Boxee, YouTube og Xeni

Kategori: Konferanser og messer


Flere inntrykk fra Open Video Conference. Dere må gjerne komme med innspill på om denne formen for utdrag er en brukbar måte å rapportere på!

Yochai Benkler

IMG_0896
Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

Yochai Benkler er professor ved Harvard og har blant annet skrevet boken «The Wealth of Networks«.

Benkler er opptatt av at innovasjon kommer fra nettverk av folk. Og at internett derfor muliggjør raskere læring og innovasjon.

At folk produserer mer selv er positivt fordi det gjør dem til bedre og mer kritiske lesere.

Og grunnen til at Britannica tapte kampen mot Wikipedia var ikke at Wikipedia er gratis, men fordi Wikipedia har høyere autoritet.

Boxee

IMG_1194
Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

De begynte enkelt å greit å lage et produkt de hadde lyst på selv. Et system som kunne presentere alt det spennende innholdet fra nettet på en måte som egner seg bedre på den store TV-skjermen i stuen. De har hatt mange utfordringer i forhold til innholdsleverandører.

De laget for eksempel en integrasjon mot Hulu. Da Boxee begynte å få litt utbredelse ble de bedt om å fjerne den integreringen.

Det viser seg at bransjen er opptatt av noe så tåpelig som størrelsen på skjermen. Med en gang man snakker om å vise innhold på en stor skjerm i stuen går det rundt i hodet på de tradisjonelt tenkende innholdsfolkene.

En av innholdsleverandørene Boxee var i kontakt med presterte å spørre: «can you detect the size of the screen?».

Hvor Boxee svarte noe slikt som «ja, det kan vi. Men det har absolutt ingen ting med saken å gjøre. Ha en hyggelig aften, vi finner noen andre å snakke med.»

Og har vi i NRKbeta tro på Boxee? Ja, vi tror at behovet for underholdning på den store skjermen i stuen vil vedvare. Men at vi kommer til å hente underholdning til den skjermen på nye måter. Ikke fra lukkede kabelsystemer og kontrollerte bakkenett. Men fra mer åpne og valgfrie systemer på internett. Boxee gjør nettinnhold tilgjengelig på TV-skjermen i stuen.

YouTube

IMG_1214
Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

«Beste måten å løse rettighetsproblemet er å sørge for at de som eier rettighetene tjener masse penger.»

Dagens system med automatisk gjenkjenning av rettighetsbelagt innhold fungerer ved at de som eier rettighetene laster opp originalfiler. Alt innhold som kommer inn fra brukerne til YouTube blir så scannet mot det rettighetsbelagte innholdet. Får man treff kan den som eier rettighetene velge tre muligheter:
– ignorere det hele
– legger på reklame og få deler av inntekten
– få klippet fjernet

Xeni Jardin

IMG_9965-Edit
Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

Xeni er teknologijournalist og blant personene bak en av verdens mest populære blogger, boingboing.net. Hun snakket om deres relativt nye prosjekt BoingBoing Video og hvordan de jobbet der.

Først av alt måtte hun innrømme at de hadde vært veldig dumme og tatt imot råd fra tradisjonelle og erfarne TV-folk. Det var først da de sluttet å høre på deres råd at det begynte å blir fart på videosatsingen til boingboing.

De prøver å tenke på samme måten som med selve bloggen. Å dekke det de andre ikke dekker. Alt innhold blir lagt ut med en creative commons-lisens. Og kan spilles av eller lastes ned fra nettsiden.

Xeni fortalte også om et litt spennende prosjekt der hun hadde gitt barn og andre i en liten landsby i Guatemala små veldig enkle videokamera. For at de selv skulle få dokumentere sin hverdag. En hverdag som stort sett alltid blir dokumentert av utenlandske journalister. Så kom de tilbake senere og klippet sammen materiale til en reportasje som var filmet av innbyggerne selv uten innblanding fra journalister.

Som en avslutning kan dere få kose dere med det som akkurat nå er siste episode av BoingBoing Video:


Direktelink til video.

En herlig liten reportasje om en gjeng ganske sprø performance-artister.

6 kommentarer

 1. Eplebiten.no

  Nå er jo nettverkenes muligheter ikke akkurat ukjent fra før av. Emilia-Romagna modellen bygger jo i en ganske stor grad på dette idégrunnlaget.

  Selv mener jeg at flere bedrifter burde tørre å gå utenfor grensene og forsøke å tenke mer ut i fra hva man vil gjøre med produktet fremfor å hele tiden tilpasse seg til hva andre ønsker at man skal gjøre. Men kanskje det bare er jeg som er litt annerledes?

  Jeg synes at denne måten dere rapporterer er absolutt et godt alternativ. Men jeg kunne tenkt meg noe mer tekst i tillegg til opptakene. (Men nå er jeg også ganske glad i å lese fremfor å se på et opptak.) Fortsett gjerne med dette. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 2. Synes det er topp at dere rapporterer fra spennende konferanser som vi «vanlige dødelige» ikke kommer oss på!

  Det var interessant å lese at Hulu ikke ønsket innholdet sitt på stor skjerm i stua. Men hva med NRK? Dere har tidligere skrevet om YouTube på den store skjermen, og dette funker utmerket på min PS3. Men jeg må innrømme at det er flere ting på NRKs nett-TV jeg er interessert i – og den avspilleren får jeg ikke opp gjennom PS3 i det hele tatt.

  Er NRKs nett-TV på stor skjerm (via diverse konsoller) noe dere vurderer?

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Helt klart. Vi har en gammel «online spotlight»-tjeneste gående for Microsoft Media Center edition. Vi diskuterer en utvidelse og generell tilgjengeliggjøring av den slik at den fungerer på flere platformer. I samme retning som youtube.com/xl

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.