Foto: .faramarz fra Flickr Creative Commons
Twitter plukkes av og til ned en times tid om natten for å justeres, fikses og sendes ut på banen i bedre stand. Dette kaller de scheduled maintenance, og det er noe de med jevne mellomrom gjør. Igår skulle det være en ny runde med dette. Men da ble det oppstand! Folk skrev til Twitter og bønnfalte dem om å utsette, noe de til slutt gjorde etter først å ha prøvd å prate seg ut av det.
Årsaken var rollen Twitter spiller for opposisjonen i Iran og deres kontakt med utenverdenen disse dagene. jeg synes dette er en interessant samfunnsendring og den har kommet svært raskt.
Du kan følge situasjonen i Iran på bl.a. denne hastag’en på Twitter: #IranElection
[oppdatert lenke – takk Lars!]
Du kan se bilder på Flickr her: #iranelection
Og du kan se video på YouTube: Iran Election
NRK klarer kanskje ikke å konkurrere med disse mediene på fart eller volum, men vi kan bidra med å sette ting i en sammenheng: NRK.no Utenriks
Til sammen håper vi dette gir folk et mest mulig sammenhengende bilde av verdenshendelsene etterhvert som de utspiller seg.
Mats Taraldsvik
Dette må vel være Twitters, eller hvilken som helst annen sentralisert tjeneste av en viss størrelse, største problem – at alt ligger på ett sted. Det skaper et visst handicap i forhold til distribuerte løsninger, der problemet bokstavelig talt deles i flere, mindre biter.
Alle «mediebedrifter» (kan jeg kalle de det?) i dag bør jo alltid være parat, 24*7, og der har kanskje laconica en fordel? Dog, uten alle dataene / menneskene / innholdet, hjelper det lite.
Forøvrig vil jeg tipse om siste FLOSS Weekly. Her er det Tim O’Reilly som er gjest (jepp, som i bøkene 🙂 ), og det snakkes om Web 2.0, og hva det egentlig er / innebærer. Altså ikke bare for oss OSS-fantaster.
Anders Hofseth
Vår venn Cory Doctorow forteller forøvrig hvordan man kan bidra her: ow.ly/ep0V
W
disinfo ftw. lurer på om ikke det sitter noen som ikke liker regimet i iran og hauser opp stemninga på twitter 😉
Bob Jimmy
Rimelig sikker på at Flickr-feeden dere linker til bare er et oppkok av andre folks bilder – AP, Reuters, whatnot, og ergo IKKE CC-lisensierte. Det gjelder sannsynligvis også bildet dere har på toppen. NRK, som eier flere åndsverk enn de aller fleste, bør kanskje ha en viss kritisk sans.
Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Iran og IFPI
[…] Journalistar vert no utsett for press og oppfordra om å dra frå landet. Det er fort eit teikn på at det kan gå verkeleg ille. […]
Er Twitter framtida? « Frode Svindseth Blogg
[…] NRK Beta: posted: 16 Jun 2009 08:05 AM PDT (Twitter ble nettopp […]
Lei av twitter? « Anita Skagnaes
[…] (slik de gjør fra tid til annen), men ble nødt til å utsette grunnet massiv kritikk. les mer her om du er […]
Lars
Linken i artikkelen til Twittersøket virker ikke. Riktig link er search.twitter.com/search?q=%23IranElection
Anders Hofseth (NRK)
Takk Lars. Lenken virket tydeligvis bare for innloggede twitterbrukere – har erstattet med din lenke nå 🙂
Morten Skogly
Nå ligger det en ny Talk ute på ted.com med samme tema, verdt en titt:
ted.com/talks/clay_shirky_how_cellphones_twitter_facebook_can_make_history.html
Helge Krabye (NRK)
New York Times har i dag en interessant artikkel om fordelene og ulempene ved Twitter, bygget på erfaringene fra Iran. Verdt å lese!
nytimes.com/2009/06/21/weekinreview/21cohenweb.html?_r=1
#iranelection: en medierevolusjon uten sidestykke : Pål Hivand | blog
[…] skjer egentlig? Hvordan kan en (potensielt) gryende revolusjon holdes i hevd via et medium som kun tillater 140 tegn per melding […]
Tekno episode 4 – Internettavhengighet, killswitch, mobil i fly og kunstig intelligens
[…] informasjonsstrømmen. Et godt eksempel er hva som skjedde i Egypt i januar i år. Eller hvordan nettet ble brukt under valget i Iran i 2009. Betyr denne utviklingen at styresmakter ønsker å bevisst innføre en “killswitch” […]