nrk.no

Cory Doctorow om fremtidens kringkasting

Kategorier: Konferanser og messer,Nettkultur,NRK & Video


Se hele foredraget til Cory Doctorow her! Som mange av dere vet arrangerte NRK sin årlige fagdag 4. juni. Vi har prøvd å dele så mye som mulig av innholdet. Ved hjelp av direktestreaming under selve fagdagen og nå i ettertid legger vi ut alt som ble tatt opp.

img_0127-edit
(Cory Doctorow, Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.)

Dere finner alle klippene i NRKbetas lille videoløsning. Tilgjengelig for avspilling og nedlasting. Jeg sier «lille videoløsning» fordi den ikke helt er dimensjonert for store belastninger. Om klippene ikke spiller fint direkte fra siden anbefaler vi at dere laster ned i stedet.

Et av foredragene som vi i NRKbeta hadde høye forventninger til var Cory Doctorow. Et veldig kjent navn i vår smale nerdeverden. Jeg hadde gleden av å ta meg av Doctorow mens han var her. En usedvanlig trivelig og nesten irriterende intelligent fyr.

Rask. Veldig rask.

Seth Godin skrev en gang for lenge siden at Mr. Doctorow har en nesten overmenneskelig hastighet når han jobber på laptopen sin. Og det kan jeg skrive under på.

Cory Doctorow
(Cory Doctorow, Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.)

Under foredraget til Jody Williams satt Cory ved siden av meg i salen. Det kan virke som man ikke følger med på det som skjer når man sitter med en laptop i fanget under et foredrag, men Cory fulgte helt tydelig med og dukket opp med spørsmål til Jody underveis.

Likevel var det imponerende å se denne mannen i arbeid. Som den aktivisten han er kjører han selvfølgelig en eller annen blodtrimmet og tilpasset versjon av Linux. Med en «less is more»-tilnærming. Få men effektive verktøy. Mannen har noe som kan se ut som hundervis av vinduer oppe og bytter mellom dem med syk hastighet. Kommenterer på boingboing, sjekker mail, leser RSS, noterer fra foredraget, skriver litt på en novelle… Helt umulig å ha kontroll på alt han drev med.

Jeg får vel bare si det samme som Seth Godin. Jeg vet at jeg er rask og effektiv på maskinen og kan gjøre ting fortere enn mange andre, men überblogger Doctorow kunne nok vært med i VM i multitasking.

Kommentar og intervju i kulturnytt

Etter foredraget ble Cory Doctorow intervjuet av Marianne Siebke i Kulturnytt. Og etter intervjuet var jeg innom studio og kommenterte noe av det han snakket om. Denne saken kan dere laste ned eller lytte til her.
[audio:CoryDoctorowKulturnytt.mp3] Direktelink til lydklippet.

Og for de som ikke fikk med seg foredraget forrige torsdag er det nå altså tilgjengelig.

15 kommentarer

 1. Cory Doctorow er jo en kjekk og smart fyr, det er ingen tvil. Men klarte han å henvende seg til NRK generelt? Tenker spesielt i forhold til nyhetsredaksjonen og ledelsen, hadde han noe å bidra med her, eller ble han et «nerdeinnslag»?

  Svar på denne kommentaren

 2. Paul K Egell-Johnsen

  Jeg hørte en del journalister murre om at de ikke forstod så mye, jeg fikk også en lang liste med uttrykk som de lurte på, ikke minst «dandelion»…i tillegg til faguttrykk som «creative commons».

  Han ble nok et nerdeinnslag, på mange områder.

  Svar på denne kommentaren

 3. Må si meg enig med Birkeland her, om man ikke forstår noe så simpelt som dandelion, så burde de ikke følge med på engelske foredrag. Er jo bare å høre på foredraget eller intervjuet, så hører man jo at Doctorow har mange gode ideer og poeng.

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Aalbu

  Det er kanskje en utfordring å skape interesse for Doctorows tanker og ideer blant de brede massene av NRK-ansatte, men det er en jobb som bør gjøres. Doctorow hadde en rekke interessante innspill i forhold til hvordan fremtidens journalstikk må produseres og kringkastes, og dette er noe vi ikke kommer utenom.

  Jeg satt forøvrig på raden bak Doctorow og kan bekrefte Eirik Solheims beskrivelser om multitasking i et tempo jeg sjelden har sett maken til. Det var umulig ikke å smugtitte litt og la seg imponere.

  Ellers er jeg vel enig i at «dandelion» på ingen måte er nerdete, men å påstå at innsikt i engelske blomsternavn er avgjørende for evnen til å følge et foredrag på engelsk blir vel noe flåsete.

  Svar på denne kommentaren

 5. Paul K Egell-Johnsen

  Det var ikke bare dandelion, et ord som ikke er grunnleggende engelsk for mange. Det var en del uttrykk ellers som jeg ble spurt om, «creative commons» har jeg nevnt, det var også ord som «astroturf», «pvr», «spin doctor», for å nevne noen jeg fikk spørsmål om.

  Forøvrig overhørte jeg flere samtaler hvor journalister av den ikke fult så unge garden kommenterte slik som «det gikk over hodet på meg», etc.

  Generelt sett syntes jeg at foredraget var jätte bra, men jeg hadde en magefølelse om at det nok var mange i salen som ikke kunne følge en del av de forskjellige trådene han tok opp, det overrasket meg ikke i det hele tatt å høre kommentarer slik dem jeg overhørte.

  Det kom kanskje ikke klart nok fram for alle at dette var en relativt teknisk person.

  Jeg tror også at folk som Doctorow vanskelig overbeviser ledelsen i en bedrift som NRK. Hadde han vært direktør innen broadcasting, tror jeg budskapet ville funnet veien raskere inn i de hodene som det var ønskelig å påvirke.

  Det var også innlysende at få av de som satt i salen var i nærheten til å oppleve virkeligheten i hjemmene på samme måte som Doctorow i sitt hjem. Multitasking på det nivået er vi mange som gjør i våre hjem, og hans ideer om TV som tar hensyn til det er selvsagt intersesante, men jeg tror ikke publikum helt var med på notene.

  Jeg er forøvrig grunnleggende enig i det han sier, og jeg tror det er et budskap som fenger mange NRK-ansatte, og i ledelsen, men innpakkinga tror jeg ikke var riktig for å nå fram til alle.

  Hvor har videoen tatt veien?

  Svar på denne kommentaren

 6. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Kva for eit program frå NRK var det han snakka um? Aldri høyrd um det? Apt Cont Center? Aldri høyrd um :S

  Forresten digger eg at eg kann sjå videoen sjølv um JWPlayer ikkje fungerer i Gnash (Flash er søppel på maskini mi, ingen ljod).

  Svar på denne kommentaren

 7. Bruk av spill som norsk kulturformidling — Unge Norske Spillutviklere

  […] av foredraget har blitt lagt ut på NRK sine nettsider. Selv om bare en liten del av det han snakker om er direkte relatert til spill, anbefaler jeg alle […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Frode Svendsen

  Epcot-senteret er en del av Disneyland Florida og han snakket om dette. Jeg synes det er ganske utrolig at utrykk som pvr og creative commons ikke går hjem i en forsamling av nrk ansatte! Det er ganske imponerende egentlig. Takke oss til at det finnes folk som NRKBeta der. Det ga meg kanskje enda bedre innsikt i hva for en «Sisyfos-isk» (er det egentlig et ord..? jaja..) arbeid dere har forran dere. Stå på!

  Svar på denne kommentaren

 9. Så igjennom hele innlegget igår kveld, veldig interessant. Kan godt forstå det var vanskelig å følge om man ikke allerede er relativt godt kjent med begrepene, jeg fikk ihvertfall en stor verdi ut av innlegget.

  Liker veldig godt det han sier om at NRK må påse at lisensene for materialet de kjøper ikke gjør forbrukerne skadelidende (kriminalisert). Det vil aldri være mulig for folk flest å forstå opphavsretter, lisenser, osv..

  Det å bygge inn lokale miljøer (bygninger, lokasjoner, osv.) i spill er en god idé, jeg har lenge tenkt over muligheten til å lage et 3D skytespill eller bilspill på toppen av Finn 3D Maps av Oslo ;-). Noen burde definitivt bygget en åpen og fri 3D modell av hele Oslo, gjøre det mulig å lage digitale museumsbesøk, dataspill og mye annet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.