nrk.no

Fanboys

Kategorier: Kommentar,Mac & Windows


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Vi som skriver om teknologi på nettet, er veldig klar over uttrykket «fanboys». Det er noe som skjer HVER gang vi skriver positivt om en eller annen form for teknologi. Skriver vi om Windows, kommer Mac-gutta løpende for å fortelle hvor mye bedre Mac er. For det er alltid gutter – aldri jenter. Og Windows-klanen skjeller ut Mac-gutta, mens Linux-gutta skjeller ut begge.

3259946577_1fa2c77b2f_b1

«Fanboys at the Alamo Drafthouse Austin» – bilde av Terri Hodges – med en Creative Commons-lisens.

Når vi skriver om Twitter kommer Identica-fansen inn fra venstre for å fortelle oss at Twitter er monopol og åpenhet er det viktigste i hele verden. Ditto når vi skriver om formater og programvare: Da kommer fanklubben til åpen kildekode for å fortelle oss hvordan verden vil gå under fordi de store firmaene eier alt, og at vi er noen knøler som ikke skjønner at alt må være åpent og fint og at vi må holde hverandre i henden og synge sammen mens sola går ned.

Når vi skriver om Canon eller Nikon braker det løs igjen. Canon er plast. Nikon er drit. Full krig, og mange evner ikke å se at det faktisk finnes fine ting som de selv ikke bruker.

Og sist men ikke minst: Hver gang vi skriver om iPhone kommer «de andre» for å fortelle oss hvor elendig den telefonen er, at den er kjempedyr og at Apple er for jålebukker.

Dere kan sikkert gi oss flere eksempler…

Så er det heldigvis slik at nivået på kommentarene her på NRKbeta er bedre enn i mange andre nettdebatter. Dere legger igjen lenker, korrigeringer, er saklige og leser de andre kommentarene over.

Det som forundrer meg mest er at nettet – som i sitt vesen er åpent, stort og nyskapende, likevel ser ut til å lage så sterke følelser. Det er både fint og skummelt på en gang.

23 kommentarer

 1. Mac er best, ingen tvil om det. Og åpne programvare, som f.eks. OpenOffice, banker Micro$of Office ned i støvlene så det synger!

  Føler jeg hører hjemme i mange av kategoriene som nevnes her og det er et velkjent fenomen. Men jeg skjønner ikke hvordan folk klarer å diskutere som om det står for livet løs. Jeg tørr også å påstå at de verste «fanboysa» er 14-årige gutter som ikke har har så altfor mye å gjøre og sitter litt for mye foran PCskjermen.

  Tidig at NRK beta tar opp dette, men deres artikler er veldig objektive og saklige i motsetning til ITavisen og mange andre tekosider har en lei tendens til å skildre ting særdeles subjektive slik som ITavisen sin kommentar om hvor teite apple er som disser Micro$oft på WWDC09 er høyst upassende for en avis som faktisk skal skildre ting objektivt!

  Håper jeg ikke starter en debatt om hvem som er best av Mac og Window$, og at folk tar innledningen min med en klype salt 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Vi mennesker har en tendens til å assimilere ting vi driver med eller interesserer oss for, og gjøre det til en del av vår identitet. Følgelig blir ethvert angrep på vår interesse et personlig angrep, og alt som måtte være annerledes ses på som en potensiell personlig trussel.

  Det som mangler, er en grunnleggende bevissthet rundt og forståelse av at vi ikke er våre handlinger, tanker, følelser eller interesser. Kort sagt: sticks and stones may break my bones, but names will never hurt me.

  Vi er en lettpåvirkelig flokk med aper, det er det vi er.

  Svar på denne kommentaren

 3. Hans, det er greit nok det du skriver, og jeg tar det med ei klype salt. Jeg har prøvd meg på både Windows, Mac og Linux (Ubuntu) og for det første så skrives ikke Windows med «$» selv om jeg vet du prøver å konstantere at Microsoft koster penger. Dette ville jo vært en fin diskusjon med tanke på hva det koster for Apple produkter. Men hos Apple får man jo ikke bare et mote-produkt, men også noe som fungerer veldig greit. Siden Windows 7 betaen kom ut, har jeg brukt den stasjonære pc’n min. Vista var en flopp, men Windows 7 hadde aldri vært det som det er den dag i dag uten at Vista kom først. Windows 7 synes jeg helt ærlig er et helt suverent OS, som oppfører seg meget bra, og et produkt det lukter kvalitet av på lang vei. Ubuntu er jeg også stor fan av, jeg har brukt mange timer i Ubuntu, men om noen hadde spurt meg hva jeg gjorde alle de timene i Ubuntu på, så er svaret hele grunnen til at jeg ikke kan kjøre dette som mitt primære OS. Det tar rett og slett for mye tid og tålmodighet å sitte i forum på forum for å finne løsninger på problemer man kommer over i Ubuntu. Fordi problemer får man. Mac kjører fint det, alt fungerer hele tiden, noe som ikke er rart i det hele tatt ettersom det kun kommer på de maskinene som det selges på, nemlig Mac’s. Derfor virker det som om Apple bruker mye tid på design, kvalitet o.l rundt produktet (for ikke å snakke om å skape hype), istedet for å gjøre OS’et mer kompatibel med annen maskinvare. Men da kommer vi inn på noe interessant; business modellen. I bunn og grunn er det her det hele ligger. Det å sammenligne Microsoft, Apple og Linux blir nesten litt småfeigt i mine øyne ettersom alle 3 er unike innenfor sitt felt, nettopp fordi de fordeler penger og tid på helt vidt forskjellige måter. Det er greit å være fanboy av et produkt, for all del, men bare så lenge man klarer å være objektiv og vet hva annet som er der ute, og at man tenker seg om før man åpner kjeften.

  Jeg liker å kjøre Windows 7 på min stasjonære, jeg liker å ha macbook på farta, jeg liker iPhone som telefon men foretrekker Zune til musikk. Linux er spennende og passer fint på netbooken.

  Det å skrive usaklige ting om et produkt viser bare usikkerhet i personen som har kjøpt det produktet, fordi HAN leter etter å høre at HAN brukte penga sine riktig og havnet innenfor den kategorien HAN ville plasseres.

  Flott innlegg NRK Beta!

  Svar på denne kommentaren

 4. Mats Taraldsvik

  @Christian : He he, det kommentarfeltet inneholdt det meste. 🙂

  Jeg melder meg også inn i vi-som-føler-oss-truffet-klubben, men tror (håper?) egentlig også de fleste modnes en del / blir mer reflekterte med alderen – og derfor er kanskje yngre aldersgrupper overrepresentert…

  Jeg holder meg dog for god til å diskutere noen av overnevnte temaer her ( Friprog, Windows, Mac osv. ) – selv om jeg har mye å si om det. Det hører mer hjemme andre steder.

  Jeg er ikke enig i at det bare er nettet som avler de sterke følelsene, Øyvind – bare at det er enklere å uttrykke mange av de, til mange.

  EDIT: Dere har endelig fjernet alt søppelet fra kommentarsystemet? Super-dupert!

  Svar på denne kommentaren

 5. Anders Morken

  «Usenet is like a herd of performing elephants with diarrhea — massive, difficult to redirect, awe-inspiring, entertaining, and a source of mind-boggling amounts of excrement when you least expect it.»

  — Gene Spafford, 1992

  Usenet, også kjent som «news», er ei eldre form for nettdebatt, men somme ting har ikkje endra seg med at debattane på nett blir ført med andre protokollar. =)

  -@M

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er så mange nettsider som blir så dårligere på grunn av dette. Hver gang en nettavis eller avis for øvrig publiserer en artikkel som omhander et tema som kan kontres med et annet produkt i samme klasse blir det nesten bare skittkasting. Jeg mener det er ekstremt i spill og konsoller. Men det er jo klart, når media oppfordrer til «konsollkrig» er det kanskje ikke så rart.
  Liker du virkelig konsollspilling kjøper du deg PS, Xbox og Wii.

  Som nevnt over tror jeg også at det er en yngre garde som er gla i dette, å kaste skit mot andre produkter. Det jeg tror kan være grunnen til det er at vedkommende føler sitt produkt (PS3) blir utfordret av et annet (Xbox 360), og at man rett og slett ikke liker dette. Eller at man er misunnelig på et annet produkt. Å er du en seriøs bruker installerer man fort windows på mac.

  Svar på denne kommentaren

 7. Nå har jeg prøvd meg på Mac, Windows og Linux (ubuntu). Jeg er ikke fornøyd med noen av de, det oppstår alltid noe problemer med de alle. Grunnen til at jeg liker Windows minst er dens evne til å laste ned programvare, oppdateringer og avslutte og starte seg selv som om den lever sitt eget liv.

  Forøvrig er jeg veldig glad i alle på INTERNETT som gledelig deler sin informasjon og kunnskap slik at jeg, som den dumme blonde jenta jeg er, kan løse mine egne dataproblemer bare ved litt kvalifisert søking på google.

  Svar på denne kommentaren

 8. Veldig bra artikkel, selv er jeg veldig anti-Sony, selv om jeg har et monster av en forsterker fra dem hjemme, og at mange billigprodukter jeg har er faktisk produsert av dem. Det er slik det blir, fanboy eller ei. Man har en tendens til å bli motsigende i alle sine argumenter. Akkurat slik som rasister som drar på charter-reiser for å bli brune ved Middelhavet. 🙂

  Christian refererte til beste artikkelkommentarer noensinne. Jeg tar meg friheten til å lime inn en av kommentarene der i fra:

  ***********************************************
  [obligatorisk konspirasjonteori om sosialistene]

  Svar på denne kommentaren

 9. Ringheims Auto

  Vil meine at også Mac- og Windows folket også skjeller ut begge dei to andre.

  Ellers legg eg merke til, i all fanboy’isme, at du ikkje har ein «Linux» kategori i bloggen, men du har kategoriar for Win og Mac. Fy skamme!

  Sakleg, jordnær teknologidebatt er ynskjeleg, så eg vonar dette held fram på denne sida.

  Svar på denne kommentaren

 10. Odin Omdal Hørthe / Velmont

  Slik halvrelevant til dette, kvar vart det av Google Wave-dekningi?

  Det er ikkje berre eg som kjenner meg heilt ekstremt oppglødd av dette her, og eg ville tru det er eit emne veldig NRKBeta *verkeleg* burde dekkja.

  Eg veit dette ikkje berre er interessant for meg, med mi store tru på det frie, opne internettet. Ikkje på same måte som eg veit det hjelper alle å gjera ting so fritt som mogleg, for der er mange folk ueinige og kjem med «men alle andre brukar ufri X». So difor passar eg bra inn i den som fyresleg OpenMicroBlogging-baserte tenester yver Twitter (nei, ikkje berre Identi.ca, eg brukar Kvitre i tillegg for alt norsk og mindre geeky). Men Google Wave er noko alle umiddelbart ser verdien i (ok, folk ser verdien i det andre òg, dei berre bryr seg mindre med det grunna få tenester brukar det). Med Google Wave byggjer dei det korrekt frå starten av.

  Uh. Ja. 🙂 Forresten so er likevel dei fleste innspeli de fær på bloggen dykkar av høg kvalitet og få av dei lid av fanboi-isme. Berre av di nokon segjer noko ofte treng det ikkje bety at det er feil! 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.