nrk.no

NRKs strategi for HD

Kategorier: NRK,TV & Video


Vi skal skunde oss langsamt, seier direktørane Arild Hellgren og Annika Biørnstad. NRKs strategi for High Definition-tv har eit langtidsperspektiv og klare mål.

Dei første HD-smakebitane fekk publikum under opningsseremonien og avslutninga av OL i Beijing. I 2010 vil det bli meir sport i HD: Direktesendingar frå OL i Vancouver 2010 vil vere i HD.

Seks ganger så stor plass

– HD krev seks gonger som stor plass som standard fjernsyn, forklarer direktør for teknologidivisjonen, Arild Hellgren. Difor kan ikkje alt som er tatt opp i HD, sendast i HD med det same. NRK vil gradvis sende meir i HD ettersom utskiftinga av utstyr går sin gang.

– Vi skiftar ut utstyr som ville blitt skifta ut uansett, poengterer Biørnstad, direktør i Kringkasting.

Eit kamera har til dømes ei levetid på om lag sju år. Strategien om å «skunde seg langsamt» er ikkje basert på ein etterspørsel etter HD som er no, men korleis ein trur den vil vere rundt 2018.

All NRK-produksjon i HD fra 2015

– Då er HD-tv normal tv, seier Hellgren. Med denne gradvise utskiftinga, tek vi ikkje pengar frå programproduksjon til HD, seier han. Alle nye kjøp er no for HD-tv og i 2015 skal alt som NRK lagar, vere i HD.

– Men det betyr ikkje at alt som NRK sender vil vere i HD, arkivmateriale vil dømes vere i standard-format, seier Biørnstad.

I samband med OL i London i 2012, reknar dei med at det vil bli auka etterspørsel etter HD.

– I perioden 2012-2014 treng vi nok ei auka investering på utstyr, seier Hellgren.

– Korleis ligg NRK an samanlikna med andre kringkastarar?

– Dei nordiske landa ligg nokså likt, SVT ligg litt lengre fram enn oss, mens finnane ligg litt bakom. DR vil ha ein HD-kanal ved slutten av 2009. Blant dei kommersielle så sender TVNorge noko i HD, for dei har ein så liten hovudkontroll (HK) at det var lett for dei å skifte han ut. TV2 har ikkje starta enno, fortel Hellgren.

– Publikum er ganske budd på å ta i mot HD. Mange har skaffa seg flatskjerm, og alle som har bakkenettboks, kan ta i mot HD, fortel Biørnstad.

– Samstundes er det mange som manglar HD-kabel mellom boks og fjernsyn. Og blant dei som har kabel og satellitt, er det eit mindretal som kan sjå i HD, seier Hellgren.

Også enkelte seriar vil bli sendt i HD i løpet av hausten 2010, som Himmelblå og innkjøpte program som er i HD.

35 kommentarer

 1. Himmelblå i HD med den vakre norske naturen i bakgrunnen, og på nye TV-er blir nok veldig fint.

  Da er det vel slik at OL i London blir den store "generalprøven" for sendinger og utstyr?

  Edit: Skriveleif

  Svar på denne kommentaren

 2. Martin Rødvand

  Når dere sier at OL i Vancouver blir sendt i HD, hvordan vil dere gjøre dette? Vil dere opprette en helt ny kanal? Blir dette over hele linja (bakkenett/parabol/kabel)? Blir dere å opprette en NRK HD-kanal med samlet innhold for alle tre kanaler, eller vil dere kjøre simulcast?

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til norhack)

   Hva lurte du på? Hovedkontroll er det rommet i en tv-stasjon som styrer utsendingen. De avvikler ferdige programmer fra server og bånd, setter over til studioer for direkte sendinger, og har dessuten programvertene – de som forteller hvilke program som kommer og gir annen informasjon om sendingene og andre NRK-tilbud.

  • Kristian Løkken (svar til norhack)

   HK er sendekontrollen til tv-kanalen, der alt til slutt avvikles fra eller direktesendes via. NRK må ha en stor hovedkontroll fordi de sender på mange kanaler samtidig, og har mange forskjellige nettstreamer.

 3. Hva er NRKs planer med tanke på å legge HD materiale ut på Bit-Torrent? Jeg tenker at det er synd å produsere høyoppløselig materiale og ikke ha muligheten for sende det på TV, men hva med å legge det ut på nettet gratis (eller mot en liten avgift)?

  Svar på denne kommentaren

 4. Frank Eivind

  Jeg synes NRK har venta litt vel lenge på å tenke på HD, i alle fall tenke høyt. SVT har jo hatt HD sendinger siden 2006.

  Men det er flott at dere nå letter på sløret litte grann om hvordan dere tenker. Det ser jo ut til at OL i Vancouver neste år blir den store lanseringa for HD på NRK. Og det blir jo bra.

  Men hva med å starte litt allerede nå. NRK ser vel på bakkenettet som sin primære sendeplatform, så da burde det jo vært mulig å ha prøvesendinger på natten. Slå sammen noen kanaler for å få nok båndbredde til å sende i HD. Det er mange med PVR som hadde blitt glade for det. Det finnes jo allerede en god del NRK produserte programmer i HD som kunne sendes, og sikkert en serie eller film også. Jeg hadde i alle fall likt det. Vinteren 2010 virker veldig langt fram.

  Svar på denne kommentaren

 5. Når jeg leser artikkelen får jeg inntrykk av at HD er noe som kommer en gang i en fjern fremtid, men HD-TV er jo her nå!
  Jeg bor selv i distriktet, og har siden i fjor sommer hatt mulighet til å motta HD-signaler via Canal digital, jeg tror ikke de ligger fryktelig mye lengre etter, i mer sentrale strøk.

  Dere skriver at HD-materiale tar stor plass (sannsynligvis med tanke på sending og krav til båndbredde), det pekes på at mange har muligheter for å ta i mot HD-signaler, men mangler HDMI-kabel mellom TV og dekoder og at det er et mindretall av de som bla. har kabel-tv som kan ta i mot HD-signaler.

  Canal Digital som sikkert er Norges største distributør av Tv-signaler har hele 10 HD-kanaler i sin grunnpakke (12 med Canal+), har den siste tiden hatt stort fokus på å rulle ut HD-dekodere (med HDMI kabel) til sine kunder. Viasat tilbyr etter hva jeg kan se 4 HD-kanaler og GET inntil 8.

  Samtidig har vi NRK og TV2`s egen distributør NTV/RiksTV, som pr dags dato ikke har noen HD-kanaler (grunnet manglende båndbredde), jeg har en misstanke om at sistnevnte er en av grunnene til at NRK (og kanskje TV2), ikke har prioritert å få HD-innhold ut til folket.

  Kort fortalt:
  -NRK er langt fremme når det gjelder teknologi (noe vi med all tydelighet ser her på NRKbeta)
  -NRK produserer en del HD-materiale
  -Svensk TV har egen HD-kanal
  -TV-Norge som etter hva jeg vet, ikke produsere eget HD-materiale (rett meg om jeg tar feil), har egen HD-kanal.

  Summen av dette er etter mitt syn at vi allerede i dag burde hatt NRK-HD.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det är bra att NRK tar det lugnt och skiftar till HD-utstyr när de ändå skulle skiftat. HD gör inte programmen bättre och man glömmer snabbt att man tittar på SVT HD istället för SVT. Snart kommer 3D-tv og då är det dags att skifta allt utstyr igjen…

  Svar på denne kommentaren

 7. Fint å høre litt om hva NRK tenker opp i overgangen her, men jeg synes det er et litt dårlig argument at folk flest ikke har HD kabel mellom boks og tv enda. Folk kjøper det de trenger for å ting ut av TVen (bare kikk på dekoder til bakkenett) og om en vil så får en folk til å kjøpe en billig HDMI kabel.

  Men det er fint at ting skjer. Hva slags HD er det snakk om? 720p eller 1080p?

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Rødvand (svar til Kristian)

   Regner med NRK vil legge seg på samme linje som de andre selskapene i Europa med 1080i.

 8. Erland Flaten

  Gleder meg til mer HD. Jeg så ishockey i HD under OL i 94 og det var mye lettere å følge pucken. Husker ikke hvem som produserte dette, men kanskje var the Thames eller NHK.

  Er ikke spesielt interessert i hockey, men tror HD er vesentlig for for å få mer ut av sendinger med småtteri som pucker i rask bevegelse.

  Jeg syns NRK skal vise mer HD på nett. Dette er vel noe man kan begynne med ganske så omgående?

  Svar på denne kommentaren

 9. HDTV ble produsert under OL i 94 ja! TV-bussen var eid av et tysk selskap som hette VTTV og opptakene ble gjort på store videobånd (1") og sendt med fly til Japan for visning på NHK (Japan sitt svar på NRK). I tillegg ble det satt en monitor i pressesenteret på Lillehammer for visning!

  Formatet var 60 bilder i sekundet (nøyaktig) – noe som er ganske uvanlig og oppløsningen var litt anderledes enn det som vi har i dag. Hele bildekjeden var analog og i RGB formatet – som også er litt spesielt. Men båndmaskinene var diditale!!

  Det sies at bussen kostet rundt 53 millioner i 1993 – da den ble bygd – og mye av det jeg har sett som demo på HDTV er nok produsert med den bussen!

  En kompis og jeg kjøpte tv-bussen i 2004 – og tok den til Norge. Vi hadde den et par år før vi solgte den! Og nå er den demontert og utstyret står i et studio i stedet!
  Sånn så den ut da vi hentet den i Berlin:
  idfokus.no/bilder/main.php?g2_itemId=5
  Og inni så den sånn ut: idfokus.no/bilder/main.php?g2_itemId=5

  Vi må vel innse at vi er håpløst etter – når det gjelder å vise TV høyoppløselig. Og det gjør jo saken ikke noe bedre når vi velger å rulle ut et digitalt bakkenett – med hard komprimering, liten kapasitet og vanskelig brukermessig.

  Svar på denne kommentaren

  • Patrick (svar til heyhojarle)

   den bussen husker jg. vi leide den til et nyttårsarrangement i lyngdal. var jo råkult da! når flatskkjermer var luksus og et tegn på at man hadde god rå!

 10. mskogly (NRK)

  Det viktigste er å få produksjonsleddet over på HD slik at man ihvertfall har opptakene i så høy kvalitet som mulig. Legger man det på nettet så kan de som er opptatt av kvalitet laste det ned i stedet for å se det på tv (snakk om omvendt logikk) og man kan vente med å endringene i sendeplatformen for tv.

  Svar på denne kommentaren

 11. Dette er latterlig, «skunde oss langsomt» – omdisponer ressursene fra fjaseavdelinger som Nrk beta til full satsing på HD. Vi vil ha HD, ikke lese naiv og lettbeint tvitring om tvitring fra 23-åringer som tror kompetanse er å surfe på nettet litt om iphone og sånn – og så kode litt. ‘legge ut foredrag på nettet’ LOL!

  Svar på denne kommentaren

 12. NRK og EBU sier at man regner 720p50 som HD-transmisjonsformat. Åpningen og avslutningen på OL i Beijing 2008 ble sendt i HD. Riks-TV bruker H.264-koding for HD-sendingene. Er litt usikker på bitraten, men den lavere enn i Sverige med bra resultat.

  Alt av drama-produksjoner vi gjør tas opp i HD og arkiveres til vi er klar til å sende det.

  Kamera vi bruker er Panasonic HPX3000 og RED One. Vi har også brukt Sony PDW700 på barnedramaproduksjonen «Boxer». Panasonic og Sony-kameraene skyter Full HD 1920 x 1080. RED One skyter 4K oppløsning i RED RAW codec.

  RED gir fantastisk oppløsning og fleksibilitet i etterarbeid, men er mer omstendlig opptaks og etterarbeidsprosess.
  Vi har skutt to produksjoner nå og det ser bra ut. RED bruker filmoptikk direkte på kamera og gir muligheter i forhold til kontroll på dybdeskarphet pga optikk og størrelse på videosensor.

  Svar på denne kommentaren

 13. Øyvind Solstad (NRK)

  @natan: Hvorfor synes du NRKbeta er fjas? Jeg har ingen problemer med å se at folk ikke interesserer seg for alt vi driver med, men er alt galt? NRKbeta går på ingen måte på bekostning av satsing på HD, som krever en forandring av hele produksjonskjeden i NRK – fra opptak via redigering og lagring til arkivering og sending.

  Vi tar forøvrig den alderen du antyder som et kompliment – snittalderen i NRKbeta er nok mye høyere enn det.

  Svar på denne kommentaren

 14. Geir Ove Rapp

  @ Martin Rødvand, Frank Eivind og flere av dere andre. Jeg ser at beta-gutta ikke har svart på spørsmålene deres enda.

  Når det gjelder kanaler og sendeplattformer for OL i Vancouver februar 2010 i HD snakker vi om NRK1. På satellitt og i kabel vil det bli opprettet en egen NRK1-kanal for anledningen, som sender «ekte» HD fra Vancouver under OL-sendingene og oppskalert SD resten av døgnet. For bakkenettet vil den allerede eksisterende NRK1 bli gjort om til HD under OL-sendingen. Det er fortsatt litt usikkert hva vi gjør utenom OL-sendingene.

  Grunnen til at det blir forskjell på satellitt/kabel og bakkenett er at samtlige bakkenettsbokser allerede er HD-kompatible, mens på satellitt og kabel finnes det en haug med SD-bokser som ikke håndterer HD; derfor egen HD-kanal.

  Alle HD-sendinger vil bli sendt ut som 720p50 og kodet i H.264. Bitratene kan være litt varierende. Intensjonen er også at alle HD-sendinger skal ha 5.1-lyd.

  Hva som skjer etter at OL i Vancouver er over er fortsatt ikke helt bestemt, men det er nok ikke det siste NRK gjør på HD-fronten 😉

  Svar på denne kommentaren

 15. Reidar Arntsen

  At disse sendingene går i full HD er virkelig en sannhet med modifikasjoner. Det er ikke fullverdig HD sending før lyden følger med. Når har NRK tenkt å komme på banen med lyd i HD kvalitet?

  Svar på denne kommentaren

 16. Hva er NRKs planer for vintersportsesongen 2010-11? Kommer mesteparten til å sendes i SD eller vil det bli mer HD utover i denne vintersportsesongen? Kikket på alpint fra Val d’Isere på en annen kanal som sendte det i HD («Native HD»), mens det på NRK1 HD ikke var så mye som tydet på at NRK sendte i HD. Det er absolutt ikke ment som en klage, men som et vanlig spørsmål 🙂

  Svar på denne kommentaren

 17. Kristian Hustad

  Jeg observerer at en del av svært populær programmer, eksempelvis Dagsrevyen og Debatten, fortsatt filmes i SD mens 21-nyhetene filmes i HD.
  2015 er ikke så langt unna lenger, så jeg lurer på hvorfor NRK ikke har prioritert disse programmene.
  Ville det ikke være bedre å bruke HD-kameraene til de mest sette programmene, så kan man heller bruke de gjenværende SD-kameraene til de mindre populære programmene?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.