nrk.no

Gjett hva brukeren holder på med

Kategorier: Nettjenester & Software


Vi trenger programvare som skjønner hva vi holder på med. Jeg tror vi er helt på babystadiet når det gjelder akkurat dette: Datamaskinen din vet fint lite om deg og dine preferanser, og på nettet har vi såvidt begynt å se hvordan personalisering kan gjøre opplevelsen bedre.

Jeg bladde meg bakover i innboksen min på Facebook i dag, for å finne en melding jeg fikk i forrige uke. Etter å ha bladd to «sider» tilbake fikk jeg denne boksen over innboksen (klikk på bildet for å se det større):

En enkel funksjon forsåvidt, men et eksempel på hvordan smart analyse av brukeroppførsel gjør opplevelsen bedre. Har du noen andre eksempler – enten fra programvare eller nettet?

13 kommentarer

  • vramdal (svar til Gaute)

   Det var feil idé på veldig, veldig feil måte.

   Bindersen sto der hele tiden, var umulig å bli kvitt, og var fullstendig uintelligent. "It looks like you're writing a letter" – grøssssss.

  • Gaute (svar til vramdal)

   Eg ser ikkje den heilt vesentlege skilnaden. Altså, eg ser jo mykje feil med Word-bindersen, men om det var feil *idé* i Word, er det vel feil i Facebook òg?

  • vramdal (svar til Gaute)

   Nja, tja. Det er kanskje nivået av påtrenging som er hovedforskjellen. Mens Facebook gir deg et vennlig tips, i en diskret boks, når du har gjort noe som *kanskje* er dumt, så sto bindersen og maste og krølla seg hver gang du skrev inn bestemte ord.

   Og så er det kanskje noe med modenhet. Bindersen skulle vel være show-off av kunstig intelligens, men endte opp med å være stokk dum. Etterhvert har intelligensen blitt bedre, og det er mindre grunn til å vise den fram til alle tider.

  • Ola Thoresen (svar til Michael Onarheim)

   Men dette er en brukervennlighets-greie. Personlig må jeg si jeg blir frustert av den typen dynamiske menyer som etter hvert har blitt standard i mange applikasjoner. Jeg lærer meg veldig fort hvor de mye brukte valgene mine er – enten det er nummer en eller sju fra toppen, og det går automatisk å velge dem med musa eller tastaturkombinasjoner raskt. Når de flytter seg med ujevne mellomrom fordi jeg tilfeldigvi har valgt andre elementer på menyen enn jeg pleier et par ganger bruker jeg mye lengre tid og mer konsentrasjon for å finne de valgene jeg trenger, enn om jeg VET at de alltid er på Alt-V-ned-ned-ned-høyre-ned.

  • Michael Onarheim (svar til Ola Thoresen)

   Jeg er helt enig i at dynamiske menyer som mange program har etterhvert er en uting. Men Quicksilver er annerledes. Det er en "launcher" som har en rekke muligheter utover bare det å starte et program raskt. Du kan ta en titt på http://docs.blacktree.com/quicksilver/what_is_qui

   Og det at programmet lærer seg mine forkortelser og hvilke filer jeg åpner mest er noe som jeg setter stor pris på.

 1. mskogly (NRK)

  Elsker når folk har lagt inn skript som markerer det jeg søkte på i google når jeg kommer til sida deres. Gjør det uendelig mye kjappere å orientere seg på sida. Burde vært en standard feature.

  Svar på denne kommentaren

 2. Hallvor Engen

  En litt gammel post dette, men jeg har over de siste dagene hatt et par opplevelser som viser hvor kort vi er kommet. Jeg var i Oslo og skulle ta toget, men visste ikke helt hvordan det var greiest å gå til stasjonen på Nationaltheatret. Så den morgenen kom jeg til å skrive nasjonalteateret inn i kartsøket til finn.no, det gir ingen treff (det gjør ikke nationalteateret heller) og det tok endel sekunder før det gikk opp for meg hva som skjedde.

  Seinere prøvde jeg å finne offentleglova (som den nå heter) ved å søke på lovdata etter offentlighetsloven, som jeg trodde den het, ved å bruke søkeboksen på forsiden. Det ga meg mye rart, men ikke det jeg lette etter. Søketjenester er fine ting, men i disse tilfellene var de veldig lite nyttige fordi jeg skrev ting "feil". Litt mer intelligens på hva folk faktisk er ute etter kunne vært greit.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.