nrk.no

Hva koster de nye jagerflyene?

Kategorier: Nettjenester & NRK


Tidligere i dag lanserte Brennpunkt flykjøpsimulatoren. Her kan du selv fikle med forskjellige parametere for de nye jagerflyene som Norge skal kjøpe. Dette er et litt eksperimentelt prosjekt. Hensikten med flykjøpsimulatoren er å illustrere hvor komplekse de sammenhengene er, som påvirker prissettingen av jagerflyene. Kanskje ligger tydeliggjøringen nettopp i den noe kompliserte fremstillingen?

Dette handler om at regjeringen neppe kunne være sikre på at det amerikanske flyet er billigst, slik det ble hevdet.

Flykjøpsimulatoren skal gi dere som tester den en umiddelbar følelse av kompleksiteten, med svingende valutakurser, manglende fastpris, strid om beregnede levetidskostnader etc.

Den skal representere en ikke-lineær versjonen av historien, og kan kanskje kalles en litt avansert, multimedial faktaboks? Brennpunkt vet ikke om de har lykkes med prosjektet, men det er forhåpentlig verd forsøket!

Redaktør i Brennpunkt, Vibeke Haug sier om flykjøpsimulatoren:

Denne flykjøpsimulatoren er et helt nytt bidrag til Brennpunkts nettsatsing, og en offensiv utvidelse av vårt nett-tilbud. På Brennpunkt nett kan du nå finne nettspesifikke kortdokumentarer, journalistiske verktøy som Maktbasen og nå også, gjennom denne flykjøpsimulatoren, såkalt ”interaktiv dokumentarsisme”. Alt dypt forankret i undersøkende journalistiske metoder og research, men med helt nye muligheter for publikum/brukerene til selv å kunne delta i undersøkelsene. Nyskapende og viktig for denne type journalistikk, som trenger langt større åpenhet!

Flykjøpsimulatoren er laget av Espen Andersen i Brennpunkt, som også står bak Maktbasen.

Teknisk

Skrevet i Flash CS4, grafikken er laget og bearbeidet i Illustrator og Photoshop. Kontrollpanelet med bryterne er laget i 3D-modelleringsprogrammet LightWave. Videosnuttene er lagt inn i H.264-format i Streambase. Selve flash-fila er på ca 400Kb.

4 kommentarer

  1. Meningsløs kalkulator. Poenget er å få et fly som er kompatibelt med våre NATO-partnere og som vil ha en solid vedlikeholdspakke. Det er ikke om å gjøre å få det så billig som mulig.

    Svar på denne kommentaren

  2. Virker som alle har glemt at valget i realiteten var mellom Eurofighter og JSF, men EF trakk seg fordi de mente Norge allerede hadde bestemt seg for JSF. Å vurdere Gripen er bare et dårlig forsøk på å få folk til å glemme det.

    Svar på denne kommentaren

  3. Erland Flaten

    Bra forsøk. Gjør mer. Men jeg mener det ikke burde vært brukt jagerflycocpit som grensesnitt. Den er tilpasset mennesker i en maskin som skal fly maskina og helst drepe andre likesinnede. Og kun det. Bruk heller et interaktivt trist regneark med kakediagram for å vise dynamikken i de to summene.

    Men fy fader å raff F35 cocpitlayouten er da !
    codeonemagazine.com/archives/2006/arti

    Sikkert like greiet å oppdater Twitter som å plaffe ned palstinske smågutter på hustak med dette. Grøss…

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.