nrk.no

TV2s nyhetsredaktør oppfordrer sine journalister til å bruke Twitter i arbeidstiden

Kategorier: Det sosiale nettet & NRK


TV2 nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther ønsker dialog direkte mellom journalister og publikum, og oppfordrer sine journalister til å bruke Twitter i arbeidstiden.

Det er jo slutt på tida med massekommunikasjon i den forstand at en journalist snakker til mange. Og vi ser på det som en fordel at våre redaksjoner er oppdatert i forhold på de endringer som nå skjer på nett.

I en sak på NRK P2s Kulturnytt snakker reporter Ann-Iren Finnstad med Jan Ove Årsæther om hans utspill. Og med undertegnede om hvorfor dette er et viktig signal til andre journalister – også her i NRK.

Hør saken her:

[audio:tv2-twitter.mp3]

Sosiale nettverk = bedre journalistikk

Jeg mener at journalister skal ta inn over seg at deres posisjon har blitt rokket. Vi som skriver eller lager radio/tv er ikke lenger allvitere, og folk der ute kan arrestere oss når vi gjør feil eller er upresise. Det betyr at kravet til journalistikken øker – noe som seriøse journalister bør være de første til å ønske velkommen. De nye sosiale nettverkene gjør også at vi kan bruke folks kunnskap, ta våre leseres kunnskap med på det vi gjør. Det gjør også journalistikken bedre.

Men dette forutsetter at vi er villig til å gi bort litt av posisjonen, og spille med litt åpnere kort.

Hva skjer på desken

Vaktsjefen i Dagbladet som omtales er Eugene Brandal Larsen, som forteller om hva som gjøres på desken til Dagbladet når han er på jobb: Hvilke saker som går bra, hva som kommer på om litt, og hva som ligger til grunn for den miksen Dagbladet har på forsiden.

NRK på Twitter

For å gjøre det lettere for dere å finne alle som bruker Twitter i NRK, har vi laget en brukerkonto på Twitter som heter sosialeNRK. Denne brukeren følger bare NRK-ansatte, NRK-programmer og NRK-avdelinger. Om du ser på hvem sosialeNRK følger, så vil du finne masse NRK-folk. Om du vet noen som ikke er med, send en «@sosialenrk» på Twitter med beskjed.

TV2 har kopiert dette konseptet, da med brukeren sosialetv2, som følger TV2-folk på Twitter. «Imitation is the sincerest form of flattery».

Tar du ballen, Jon Gelius?

Min lille oppfordring går til NRKs nyhetsredaktør Jon Gelius. Tar du ballen? Hva ønsker du at NRKs journalister skal gjøre i forhold til sosiale medier?

Og dere som lesere: Hvem av NRKs ansatte eller programmer ønsker dere skal komme i dialog med dere på Twitter?

NRKbeta på Twitter: NRKbeta
Øyvind Solstad på Twitter: osol

14 kommentarer

 1. Kven vil eg sjå på Twitter? Ingen. Eg vil helst ha dei på ein open mikroblogg som Laconica (korvmedbrod.se, bleeper.de, ,kvitre.no, identi.ca). NRK kunne tena stort på å setja opp ein sjølv. mikro.nrk.no, eller liknande. Styrkja med dette er at alle desse opne mikrobloggane fungerer på tvers av kvarandre. Så eg, kvitre.no/boba, kan utan problem høyra på identi.ca/nrkbeta og omvendt. Twitter er ekkel og vrang. Mange flaskehalsar der i garden. (Eller er det kvalar dei kallar det?)

  Kor som er, eg tykkjer de i NRK beta har litt for mykje tunnelsyn i dekninga av mikroblogging. Det er twitter, twitter, twitter, aldri mikroblogging som heilskap… Det tilsvarande ville vera om t.d. all dekning BitTorrent handla om Pirate Bay, ikkje teknologien kring BT. Det seier seg sjølv at det er dumt.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad

  Jeg synes du maler fanden på veggen. Vi har skriver ofte om ting som har praktisk bruk for oss i NRK, og så lenge så mange bruker Twitter og nesten ingen Laconica (i sammenligning), så er det naturlig for oss å snakke om Twitter.

  Ja, det er en selvforsterkende sirkel: Få bruker Laconica, mange bruker Twitter – dermed blir det mer omtale av Twitter og enda flere som bruker Twitter.

  For meg som bruker så har Twitter så mye mere å tilby enn f. eks. Laconica. APIet til Twitter er kjempebra, det finnes en million apps og tjenester, og de aller fleste av de jeg vil følge er på Twitter.

  Vi kan ikke skrive "Twitter (eller aller helst en open-source tjeneste etter eget valg som tilbyr lignende funksjonalitet)…" hver gang vi skriver "Twitter".

  Det kan godt hende vi setter opp en egen tjeneste med mikroblogging, men da må det være en annen grunn enn at vi ikke liker at Twitter sitt "monopol". Vi må være der brukerne er.

  "Ekkel og vrang" og "tunnelsyn" – vel. Det synes jeg er en tanke usaklig. Og jeg synes ikke sammenligningen med bittorrent er relevant.

  Svar på denne kommentaren

  • Eh. Laconica hev 1-til-1 API-et til Twitter. Pluss mykje meir.

   Å segja at API-et til Twitter er betre er rein FUD.

   Då dykk byrja skriva um Twitter, Twitter, Twitter so var det ingen som brukte Twitter. Hadde Dagbladet og NRKBeta skrive meir ålment og mindre spesielt um Twitter, Twitter, Twitter so hadde truleg stoda vore ganske annleis.

   Det gjeng ikkje an å berre sitja på raui og segja at «ting berre er slik» når det er heilt tydeleg at det er _menneskje_ som står for alt som skjer. Det er INGEN magisk saus som segjer at Twitter er det einaste rette, sjølv um det tydelegvis er det alle tenkjer av di dei ikkje veit betre.

   Sei meg _ein_ føremon som kjem av å hava ein lukka informasjonssilo som Twitter, kva er eigentleg føremonet for _oss_ (og dykk) av dette monopolet?

   Internett hadde aldri vore der det er i dag viss me hadde held oss til haldningi, me hadde hatt epost der du berre kunne senda til dei med same konto. Kor nyttig og utvidbart hadde det vore? Ikkje særleg.

   Det er helder ikkje Twitter. Dei er avleggs og gamaldagse. Tidi vil visa det, diverre vil det nok framleis taka eit par år…

 3. Ekkel av di dei m.a. ofte har nedetid eller går i sirupmodus, og vrang av di dei ikkje vil støtta OMB-protokollen. Dette er heilt saklege argument mot Twitter. Og tunnelsynet, vel, det synte du jo nett fram sjølv, ved å hevda at tenestetilbydaren Twitter er synonymt med fenomenet mikroblogging. Og då er dømet med BitTorrent særs relevant.

  Eg seier ikkje at de skal, må og lyt slutta å skriva om Twitter, men at eg som lesar av nrkbeta.no saknar ei breiare dekning av mikroblogging som heilskap i staden for einsidig fokusering på denne eine tilbydaren av dette. For å ta dømet med BitTorrent att: eg vil ha meir slik: nrkbeta.no/hvordan-laste-ned-med-bittorren
  men ikkje nødvendigvis mindre slik: nrkbeta.no/epic-fail/

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Simon)

   Hva er det da som skjer med microblogging generelt? Laconica finnes, og det er endel mindre nettsteder som baserer seg på dette. Det er minimalt med brukere. Mens bruken av Twitter eksploderer.

   Tro meg: Vi følger med, men synes ikke det er mye å skrive om ennå. Vi har registrert oss og tester verktøyene.

   Ingen her som hevder at microblogging = Twitter. Det er din tolkning.

 4. Hvorfor tvitre nå? « fredsnotes

  […] er det jo blitt tydelig at Twitter har en enorm verdi for journalister, og nå kan man lese at TV2 oppforder sine journalister til å bruke Twitter, og at en engelsk journalist tvitret (kvitret? tweeted?) om å bli skutt i ansiktet. The Guardian […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Oppgave uke 10 – journalister og sosiale medier « Ragnhildhm-

  […] Det som også bør nevnes i denne saken er at Græsvik, som resten av TV2s journalister har blitt oppfordret til å bruke Twitter i jobbsammenheng, mens Bryne er en privatperson som også er journalist. Etter min mening bør en journalist som […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Woi woi, høyt opp i fjellet! « Panta Rei

  […] med journalister. TV2s nyhetsredaktør vektlegger dette argumentet når han  oppfordrer sine journalister til å bruke Twitter i arbeidstiden. Så må man jo stille spørsmålet: Hvem er mannen i gata? Treffer journalistene på han via […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.