nrk.no

DMB-riggen i hus

Kategorier: Mobil, NRK & TV

NMTV sin DMB-rigg

NMTV sin DMB-rigg
NMTV sin DMB-rigg
Norges mobil-TV lanserer ulike TV-kanalar til bærbare mottakarar under namnet miniTV før sommaren. No er DMB-riggen, det vil seier kodarar, mux og serverar, på plass på eit serverrom i hovudstaden. Sjølve konfigurasjonen av utstyret vert utført av Factum Electronics. Sjølvsagt eit svensk selskap, jamfør snusboksen ved tastaturet.
😉

Utstyret kom til Oslo i førre veke. Samstundes byggjast DMB-nettet i Oslo-området. Det etablerast 4 sendarpunkt frå Tryvasshøgda, Kolsås, Brannfjell og Røvarkollen. Frå antenne på desse stadene vil over ein million menneske i Stor-Oslo kunne sjå miniTV via DMB. Og i tillegg til å ta inn TV-kanalar kan alle DMB-mottakarar ta inn ulike tilleggstenester som trafikkinfo eller scoringsvarsel samt alle DAB-radiokanalar som sendast. For tida er det 14 frå NRK og ein frå P4.

Mottakarar frå Cowon er allereie å få kjøpt i ulike butikkar (mellom anna hjå Spaceworld, Vostok og komplett.no) medan det i løpet av mai kjem mottakarar også frå Jensen Scandinavia og andre fabrikantar.

21 kommentarer

 1. Blir spennende å se hvordan dette vil virke og om det er noe publikum vil ha. Er det satt noen endelig dato for når sendingene starter?

  Jeg regner med det kommer en lenger artikkel om DMB og denne tjenesten når prosjektet er i gang.

  Svar på denne kommentaren

 2. turn.self.off

  burde vel gjøre samsung og LG ganske så glade, siden sør-korea allerede har ett DMB system oppe. gjør at dem kan selge eksisterende modeller med støtte her til lands, eller?

  Svar på denne kommentaren

  • Ikke direkte. DAB/DMB bruker så vidt jeg har skjønt andre frekvenser i Sør-Korea enn det vi gjør i Europa. Men, dette er kanskje så enkelt som en firmwareendring.

 3. Jakob Skåltveit

  Det hadde vært spennende om NRKbeta ville sett nærmere på mobil-TV som tema. Hvordan skal dette rulles ut, og hva skal til for at "vanlige brukere" skal få glede av moroa? Hvordan vil ulike aktører i bransjen bidra for å få mobil-TV "opp og frem" og fylt med godt innhold?

  Har jo vært snakk om dette i årevis, så nå lurer jeg på om jeg virkelig kan begynne å glede meg til noe konkret….? Hope so!

  Svar på denne kommentaren

 4. Gunnar Garfors

  Samsung, LG og Motorola er dei mest kjende mobiltelefonprodusentane som har DMB-telefonar på marknaden. Dei vil i utgangpunktet problemfritt fungere også for DMB i Europa (det er berre rasteret som er endra, noko som enkelt endrast via ei innstilling i telefonmenyen). Sør-Korea nyttar likevel eit anna mobiltelefonsystem enn det vi gjer her (dei nyttar CDMA, ikkje GSM), og det er hovudproblemstillinga. Alle selskapa er likevel store i Europa og ser at det kjem mange DMB-satsingar (Noreg, Nederland, Frankrike, Malta, Italia, m.fl.). Dermed er det berre eit tidspunkt før det er DMB-telefonar frå desse produsentane også i GSM-området Europa.

  Og allereie finst det mange DMB-mottakarar andre stader enn i mobiltelefonar. Det er viktig då NMTV jobbar for friheit for våre brukarar. Om eg ønskjer å bruke mobiltelefonen til å ringe eller skrive meldingar med samstundes om eg ser MiniTV så skal eg kunne gjere det. Og 4-åringen i baksetet av bilen kan gjerne få ein multimediaavspelar utan nettilgang, men helst ikkje ein mobiltelefon, Brukarane må få kunne velje kva type mottakarar dei vil ha.

  Svar på denne kommentaren

 5. Stovleskaft

  Er vel bare a laste ned NRK sine programmer pa iPhone og vips mobile TV! Eg tror hvis folk kunne velge sa ville de heller velge nett tv pa mobilen istedet for vanlig tv.

  Svar på denne kommentaren

 6. Gunnar Garfors

  Eller begge deler, slik at vi får eit komplett tilbod. Utfordringane med å levere via telenetta inkluderer rettigheiter og kapasitet om mange vil sjå noko på same tid. Under Torino-OL gjekk t.d. 3G-nettet ned fleire stader i Noreg då det var for mange som ville sjå NRK sine TV-sendingar på mobilen samstundes.

  Svar på denne kommentaren

  • turn.self.off (svar til Gunnar Garfors)

   er vel der multicast kommer inn. men så er multicast nærmest en selvmotsigelse, siden det gjør telenettet om til en ip-basert "kabeltv", siden en ikke akkurat kan starte ens egen sending når en selv velger.

   dette fordi multicast rett og slett går ut på å sende samme datastrøm til flere addresser, slik at opp til siste felles router så er det bare en datastrøm.

   men om noen da velger å starte opp en video strøm 5 min etter alle andre så må en enten ta til takke med at en mister de første 5 minutta, eller så må en egen datastrøm startes for den brukeren.

   jeg tør påstå at flesteparten ønsker å kunne velge når dem selv skal se på noe, heller den dagens kringkastersystem hvor en må ta til takke med hvor i sendingen ting er når en begynner å ta i mot.

 7. Willy Bergsnov

  iPhone kommer vel neppe til å støtte DMB uansett. Forhåpentligvis blir ikke dette nok en bommert i forhold til digital kringkasting i Norge. Fadesen med Riks TV har allerede ødelagt mye i forhold til de demokratiske mulighetene som bør ligge i den frie eteren.

  At NRK går sine egne veier er greit, men som lovpålagt rikskringkaster er det rart at de velger å gå for en så smal standard som DMB er i Europa. Trolig blir dette som DAB – få ønsker mediet og utvalget av mottakere er begrenset, noe som fører til at et fåtall aktører som satser tjener mye penger og forbrukerne taper.

  Svar på denne kommentaren

  • turn.self.off (svar til Willy Bergsnov)

   tror greia med DAB er at FM har vært i bruk så lenge, og folk har utstyr i huset som har jobbet traust i 10+ år, at dem eneste som vil finne på å kaste ut eksisterende utstyr er teknofile eller lignende som må teste ut alt nytt…

   en annen sak var vel at mottakere som kunne håndtere både FM og DAB var heller manglende i starten.

   og på toppen av det så virker det som om IKT-norge driver å rir en eller annen kjepphest angående DAB…

 8. Gunnar Garfors

  Vi får sjå, Willy. Også Frankrike lanserer DMB i haust medan Nederland lanserer rett etter jul. Og så er det ei rekkje andre land som også går for DMB i Europa, Asia og Afrika. Nokre av dei har lansert, andre planlegg lanseringar medan nokre avventar og ser. DMB ser med andre ord ikkje ut til å verte ein smal standard, men snarare den mest brukte til sitt formål i Europa og Asia.

  Eg trur ikkje dette vert noko bommert. Det er likevel opp til dykk, publikum, å svare på om dette er vegen å gå eller ikkje.

  Svar på denne kommentaren

 9. Geir Evensen

  Jeg tror suksessfaktoren for om folk kommer til å ta dette i bruk, er om man kan bruke mp3-spilleren sin som mottaker. Etter hvert blir det mange dingser å ta i bruk og jo færre man trenger, jo bedre. Dersom jeg f.eks. kan kjøpe en liten tilleggsboks jeg plugger inn i iPod'en min som gjør at jeg kan se direktesendt TV på tog eller bil, er det straks mer attraktiv enn om jeg må kjøpe et eget mottakerapparat.

  Svar på denne kommentaren

  • Frank Eivind (svar til Geir Evensen)

   Det er upraktisk å måtte koble til en ny dings til iPoden eller liknende. Tror ikke slike tillegg vil bli noen suksess. Da er jeg heller for multimedia avspiller som tar absolutt alt. Mer praktisk.

 10. turn.self.off

  om jeg husker rett så ble det gjort forsøk med DVB-M i tyskland. men en generell utbygging ble skrinlagt fordi dem fant ut at antallet antenner ble uakseptabelt høyt om dem skulle ha en meningsfylt dekningsgrad, eller noe i den dur.

  Svar på denne kommentaren

 11. Der var vi i gang ja. Må si det var ganske så morsomt å få inn tv på min Cowon D2. Ser at det er litt komprimering, og litt usynk mellom lyd og bilde, iallefall på NRK nå. På TV3 var det bra. TV2 er foreløpig svart.

  Dette lover bra. Bra jobba! Gleder meg til fortsettelsen

  Svar på denne kommentaren

 12. Frank Eivinds verden » Blog Archive » DMB-senderne snart på plass

  […] I slutten av april kom utstyret som skal ta seg av kodinga av TV-kanalene som skal sendes med DMB. I disse dager blir fire DMB-senderne til Norges mobil-TV (NMTV) plassert ut i Oslo-området. De fire senderne vil dekke stor-Oslo som vil ha rundt en million potensielle seere. Bak Norges mobil-TV står NRK, TV og Viasat. De vil kalle den nye tjenesten for miniTV. […]

  Svar på denne kommentaren

 13. Ove Tønnessen

  Etter å ha testet mitt Terratec Piranha USB TV-stick med støtte for DAB/DMB igår med vellykket resultat på stasjonær PC har jeg idag installert programvaren på min ASUS EEEPC 1000H. Takket være komprimeringen av signalene har denne mini-pc'en ingen problemer med å vise TV-sendingene. Jeg tror DMB kan bli et godt supplement til andre overføringsmåter.

  Svar på denne kommentaren

 14. DMB mottaker for PSP.

  Vet noen om DMB motakeren for PSP, som er i bruk i Korea, vil fungere under norske forhold? Jeg tror den norske sendingen bruker en annen raster en den koreanske sendingen. Er det noen som vet noe om dette?

  Hørte også for en stund tilbake at de i UK sender DMB. Er det noen som vet noe om det, og om jeg kan bestille en DMB motaker til min PSP derfra?

  Det beste er selvfølgelig om noen fra NORDISK FILM leser dette, og ser potensialet til å få solgt DMB motakere for PSP i Norge. Mener motakeren skal fungere fra PSP 2000 og oppover.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.