nrk.no

Tekno episode 2 er ute!

Kategorier: NRK,NRKbeta,TV & Video


Nå kan du kjøre om kapp med verdens beste Formel 1-kjørere. Hva er Jan-Erik Larsens favoritt tekno-dings? Og klarer Are Sende Osen å bygge en datamaskin av søppel? Programmet Tekno loser deg gjennom den digitale verden på en ny og spennende måte. Programleder er Hanne Kari Fossum.

Denne gangen har vi lagt opp programmet i to HD-versjoner. Elkjøp ville kalt den ene «HD-ready» og den andre «Full HD». Vi sier:

Tekno, episode 2 – 1280×720 25p
Link til torrentfil: tekno.s02e02.1280×720.h264.NRK.mp4.torrent

Tekno, episode 2 – 1920×1080 25p
Link til torrentfil: tekno.s02e02.1920×1080.h264.NRK.mp4.torrent

Og for de late er selvfølgelig RSS-feeden oppdatert med begge to:
http://nrkbeta.no/torrent/teknokatta/teknokatta2009.rss

Når datamaskinene våre får knasket ferdig legger vi ut episoden på NRKbeta Video. Da kan dere se episoden her på nettsiden og eventuelt laste ned i iPod-vennlig format også. Vi oppdaterer denne artikkelen når det er klart.

Tekno episode 2 er nå ute på NRKbeta Video.

Der finnes det også en feed som kan brukes i iTunes eller andre steder om du vil abonnere på resten av episodene i den oppløsningen.

I denne episoden snakker NRKbeta om bittorrent. Og det har vi jo skrevet en del om før.

32 kommentarer

 1. Bjørn Helge

  Kan bekrefte tracker2-error.

  For øvrig er ikke denne artikkelen oppdatert: nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt

  Den er dessuten alt for lite profilert, etter min mening. Under episode 1 ble det sagt at en kunne gå til hjemmesidene, nrk.no/viten, for å laste ned episodene. Men det er ikke opplagt hvor en går derifra. Rett nok er artikkelen angående nedlasting linket til på den siden, under "Siste: Schrödingers katt", men det er en lite synlig spalte langt nede på siden. Jeg fant den ved å gå til nrk.no/viten -> "Tekno 2009" -> Alt fra Tekno 2009 -> "Last ned Tekno" etter litt scrolling nedover. Skal det virkelig være så bortgjemt? Alle leser ikke nrkbeta, og alle bruker ikke rss-feeder (selv om mange burde bruke det mer aktivt).

  Svar på denne kommentaren

 2. Knut-Olav Hoven

  Hei, og takk for tilbakemeldinger om problemet med tracker2.

  Vi benytter oss av torrent whitelisting på våre trackere, men denne torrenten ble dessverre ikke plukket opp av tracker2. Vi jobber med å stabilisere denne.

  Svar på denne kommentaren

 3. Richard Haugen Olsen

  Lastet ned 1280×720 25p versjonen og prøvde å spille den av på PS3`en, men uten hell. Kommer bare lyd uten bilde. Kan dere fikse dette ? Den har spilt mp4 filer lenge uten probler før nå.

  Svar på denne kommentaren

  • Richard Haugen Olsen (svar til eirikso)

   Hør med msivert (Martin Siversen) på Twitter, han var med å lage ITavisens KLIKK TV som var i mp4 og fungerte utmerket i HD på min PS3. Han eller hanPer (Per Ervland).

  • Frank Eivind (svar til eirikso)

   Jeg har også vært en av de som har bemerket dette (vil ikke kalle det å klage). Og jeg tror jeg vet hva feilen er. Så vidt jeg vet klarer bare PS3 å vise h.264 video koded med [email protected] profilen eller lavere (muligens også [email protected]), og 5 Ref Frames eller lavere.

   Jeg har sjekket dagens 1080p fil med programmet MediaInfo og den sier at fila er koded med [email protected] profilen og 6 Ref Frames. Prøvde å spille denne av på PS3, hverken lyd eller bilde.

   Forrige ukes 720p fil var kodet med [email protected] og 6 Ref Frames. Med denne fikk jeg lyd, men ikke bilde. Dette skyldes nok at fila bruker profil [email protected] som støttes av PS3.

   Løsninga vil nok være å kode filene etter AVCHD spesifikasjonene siden PS3 støtter disse.

  • Jeg har også samme problemet. Jeg kjører filene direkte på en Pioneer Kuro LX5090H som har integrert mediacenter. Av MPEG-4 formater støtter TV'n følgende i følge bruksanvisningen:
   • MPEG-4 Part2 (SP/ASP): SP@L3, ASP@L5
   • MPEG-4 Part10 (H.264/AVC): Main Profile 3.0, High Profile 4.1

   Jeg har lastet ned kometkameratene episode 1 og den vises helt fint. J
   Når jeg prøve å spille av Flyttefeber episode 1 og Tekno episode 2 får jeg lyde, men inne bilde.
   Jeg sjekket også filene med MediaInfo som Frank Eivind tipset om, og kometkameratene bruker profilen [email protected] mens både Flyttefeber episode 1 og Tekno episode 2 som jeg ikke får vist bilde på bruker [email protected]

   -Henrik.

  • eirikso (svar til Henrik)

   Takker. Dette er veldig bra info. Jeg har satt transkodingsgutta på saken. Vi må se hvordan vi kan sette opp nye profiler i programvaren vi bruker. Fortsett gjerne med innspill om hvor filene fungerer og hvor de ikke fungerer.

  • theKaizer1 (svar til eirikso)

   Omtrent alle Hardware spillere (PS3, Popcorn Hour osv) krever L4.1 eller lavere. Dette setter sjeldent begrensninger når det gjelder kvalitet. Får å være L4.1-kompatibel kan en h264-stream i 1920×1080 oppløsning maksimalt ha 4 ref frames. Dersom dere følger dette skal PS3 og andre hardware-spillere kunne spille av filen uten problemer 🙂

  • IngolfZP (svar til theKaizer1)

   Mye interessant lesing her!

   MeGui (sourceforge.net/projects/megui og x264.nl/) har masse fine profiler for koding mot forskjellige medium.
   Attributtene for PS3 og Xbox360 ser bl.a. slik ut:
   –pass 2 –bitrate 1000 –stats ".stats" –level 4.1 –ref 3 –mixed-refs –bframes 3 –b-adapt 2 –weightb –direct auto –subme 7 –trellis 2 –partitions p8x8,b8x8,i4x4,i8x8 –8x8dct –ipratio 1.1 –pbratio 1.1 –vbv-bufsize 24000 –vbv-maxrate 24000 –qcomp 0.5 –me umh –merange 12 –threads auto –thread-input –progress –no-psnr –no-ssim –output "output" "input"
   (merk at "–bitrate" er en variabel som settes andre plasser i programmet)

   Selv bruker jeg å kode alle mine 1080p videoer (med Canons HF10 AVCHD -format som input) med denne:
   –pass 2 –bitrate 8000 –stats ".stats" –level 4.1 –ref 4 –mixed-refs –bframes 3 –b-adapt 2 –weightb –direct auto –deblock -1:-1 –subme 7 –trellis 2 –partitions p8x8,b8x8,i4x4,i8x8 –8x8dct –vbv-bufsize 50000 –vbv-maxrate 50000 –me umh –threads auto –thread-input –progress –no-psnr –no-ssim –output "output" "input"

   Jeg har selv ikke testet dette oppsettet mot verken PS3 eller Xbox360, men hvis noen lyster så har jeg en fin video med masse apekatt-action i liggende på temp.idklubb.org/video/10-16_gibraltar/gib

  • Henrik (svar til eirikso)

   Jeg prøvde å laste ned tekno.s02e01.1280×720.h264.NRK.mp4 (Tekno episode 1) også og viste den på Kuro TV'n. Da fikk jeg bilde og lyd, men bildet hakket veldig. Mulig det er pga høy bitrate? Jeg streamer direkte over lokalnettet (gigabitrouter, men bare 100Mbit inn på TV'n). Jeg så at kometkameratene hadde lavere bitrate.

 4. Ser at podcasten er oppe og går på itunes – supert!

  Er forøvrig enig med Bjørn Helge angående profilering, alt for lite av det. Dere bør også lufte systemet for techblogger, litt gratis reklame – det er tross alt ganske så åpent og fint det NRk gjør motfor utenlandske tilsvarende stasjoner som BBC som har så mye DRM på innholdet at man må ha en CIA autorisert supercomputer for å dekode filnavnet.

  Angående PS3, så er alt Sony gjør vanskelig når det kommer til h264 (mp4 er en filkontainer og har ingenting med formatet å gjøre). PSP, PS3, walkmanspillerne – de er veldig lite sammarbeidsvillige alle sammen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Takker for 1080-versjon. Spilte flott på min mac mini (mid-2007 versjon) med miro.
  Trodde ikke det skulle være så mye forskjell fra 720-bildet som det faktisk var.
  Hvis dere fortsetter med 1080-utgivelser, blir disse torrentene liggende i samme RSS-feed som 720-torrentene, eller separeres disse ut i egen feed? Stusset litt når jeg plutselig hadde hele to usette episoder nedlastet og klar til seing.
  Håper deres videre vandring på den utforskende vei blir minst like fruktbar som hittil 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Espen Johnsen

  Jeg lastet ned begge videoene for å teste på min Popcorn Hour A-110, og da funker 1280 utgaven perfekt, men 1920 utgaven gir en del rare encoding-artifacts, litt som youtube.

  Svar på denne kommentaren

 7. Fredrik Kilander

  Jeg lurer på noe litt på siden av distribusjon og slikt:
  Hvilken plattform/produsent/software osv er det fancy bordet i studio? Med "pinch", akkurat som på iPhone jo! 🙂 Dyrt kanskje?

  Svar på denne kommentaren

 8. Fredrik Kilander

  Jeg lurer på noe litt på siden av distribusjon og slikt:
  Hvilken plattform/produsent/software osv er det fancy bordet i studio? Med "pinch", akkurat som på iPhone jo! 🙂 Dyrt kanskje?

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei. Jeg har sett på 720p versjonen av tekno ep 2. Innholdet er bra og underholdene. Men kvaliteten er ikke optimal i forhold til bitraten. Jeg ser blant annet at videoen har store problemer med blokking i svarte og ensfargete partier. Dette kan være pga. dårlig kildematerialet, men jeg tror ikke det, jeg tror heller dere bruker en dårlig enkoder/transkoder eller feil innstillinger. Jeg har ikke sett noe informasjon om hvilken enkoder dere bruker? Det kunne vært interessant å få vite dette.

  Jeg personlig har bare erfaring med x264, men jeg ville tippe at hvis dere brukte en god enkoder kunne dere fått mye bedre kvalitet ved samme bitrate.

  Syn at den nye h264 testen til compression.ru ikke er ferdig enda:
  link

  Men dere kan ta en titt på den gamle pdfen

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til Thomas)

   Veldig mye bra info her. Skal få satt meg ned med kodingsfolkene og skrive en artikkel om løsningene vi bruker. Og se om vi kan gjøre noen flere tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.