nrk.no

Forskjellen mellom å tale, lytte og samtale

Kategorier: Det sosiale nettet & Video


NRK.no og de fleste andre nettavisene melder i dag om president Barack Obamas nettmøte. For første gang i historien har amerikanere flest kunne legge inn spørsmål til presidenten. På nettsiden til det hvite hus, har man kunne legge inn spørsmål, og stemme opp andre:

http://www.whitehouse.gov/openforquestions/

Her forklarer Obama selv hvordan det funker:

(eller se videoen på YouTube)

Det ble en suksess: Over 92 000 mennesker la inn spørsmål, hele 104 031 av dem. Og det ble avgitt over 3,6 millioner stemmer.

I går kveld ble nettmøte avholdt, direktesendt på nettet – også her i NRKs nett-tv.

Her er hele møtet på over en time i YouTube:

(eller se det på YouTube)

Fiasko og hype?

Mens noen kaller dette historisk og moderne, mener andre at dette er hype og uten substans. Det trekkes for eksempel fram at han fikk inn over 100 000 spørsmål og svarte på bare et fåtall. Dette synes jeg personlig er en underlig kritikk.

Tenk deg at du har en liten datter som kommer inn til deg og er misfornøyd med et eller annet. I det hun begynner å snakke går du inn på arbeidsrommet ditt og lukker døra. Og slipper henne ikke inn selv om hun ber om det.

Tenk deg heller at du lar henne fremføre sine klager mens du lytter interessert, uten gi henne hverken rett eller motsi henne. Bare lytte og høre hva det er hun har å si.

Mitt retoriske spørsmål er: I hvilken situasjon tror du hun følte seg best?

Selvsagt den der du lytter.

Det er dette Obama har begynt å gjøre. Nå er det ikke lenger bare lobbyister, media og politikere som når helt inn til presidenten. Nå kan «average Joe» likegodt bli valgt ut til å få sitt spørsmål besvart som representanten for milliardforetaket.

Dette er ikke hype, det er den «change» som Obama har promotert i hele valgkampen. Om han klarer å omsette dette i politikk og det daglige livet for mennesker gjenstår og se. Men fra et ståsted som en som er veldig interessert i sosiale medier, gjør Obama ting som ingen andre har gjort får han.

Jeg tror valget i Norge kan bli interessant fordi mange vil forsøke å kopiere Obama. Det foregår en hel del eksperimentering allerede, både på Facebook og andre steder. Jens Stoltenberg og Siv Jensen annonserer etter venner og tilhengere på Facebook, og de fleste partiene er på Twitter.

Jens Stoltenberg og Siv Jensen kjøper reklameplass på Facebook for få å flere tilhengere.

Så spørs det om de velger å lytte eller bare finner seg nok et sted å tale. Det blir som forskjellen på politikeren på standen på torget som holder en tale og drar. Og hun som holder en tale, og blir igjen for å høre hva de potensielle velgerne har og si til henne før hun haster videre.

Usosiale politikere

Mange politikere bruker de nye sosiale mediene på en usosial måte: De snakker bare ut, men svarer ikke. Det er asosialt, og kommer til å slå tilbake på dem. Er de ikke interessert i å svare på hva folk sier, så synes jeg de bare bør holde seg unna sosiale nettverk, for da virker det mot sin hensikt.

Det finnes unntak, politikere som både samtaler og lytter til velgerene. Med tanke på at over 90% av førstegangsvelgerne er registrert på facebook, så er det mye å vinne på å ha en samtale med mennesker som har vokst med internett. Og som forventer svar når de spør.

Nettdebatten er samfunnsdebatten

Anders Brenna i Teknologisk Teknisk Ukeblad utfordrer i dag politikerne: Delta i nettdebatten. Oppfordringen går til både politikere og andre «VIP’er». Her er Brennas oppskrift for suksess i debatten:

* Gå inn på den beste artikkelen til den beste journalisten i det beste journalistiske miljøet som skriver om deg, din bedrift, din regjering eller hva det måtte være du er øverste ansvarlig for.
* Les de beste kommentarene.
* Svar på det beste innlegget, og skriv under med fullt navn.
* Les de beste svarene på ditt innlegg, men vurder selv om de er gode nok til at du bør skrive et innlegg til.

Brenna mener videre at fremtidens samfunnsdebatt belønner kvalitet og seriøsitet. Den vil også fremtvinge bedre journalistikk. Det er jeg 100% enig i.

21 kommentarer

  • Øyvind Solstad (svar til iacob prebensen)

   Helt feil sammeligning Iacob. Det er for det første ikke slik at 300 millioner HAR et spørsmål. For det andre er det veldig mange som har samme spørsmål. Og jeg skjønner ikke denne kynismen mot det som jeg ser som et hederlig forsøk på å demokratisere verdens mektigste land?

  • Vel, kynismen ligger vel mer naturlig for meg da?
   Jeg synes kanskje ikke ståheien står i forhold til realitetene.
   Det var altså seks velgere som fikk stille sitt spørsmål. S e k s.
   Jeg mener nok også det er viktigere hva Obama selv sier og gjør, enn hvem han lytter til.

 1. Anders Brenna

  Jeg ser ikke problemet. Hvis man er en maur i maurtuen, så skjønner man at dronningmauren ikke kan svare alle. Som maur blir man likevel glad når man ser at dronningen lytter og svarer noen, så lenge det ikke er de samme hver gang.

  Svar på denne kommentaren

  • Nei, men sett at det er reelle problemer i tua. At den ikke er bærekraftig lenger, for eksempel.

   Da hjelper det fint lite at maurene er glade og takknemlige for lyttingen, så lenge det ikke skjer noe med substansielt med livsgrunnlaget deres.

   Dette er Earth Hour for demokratiet.

 2. Jeg er litt ambivalent til dette. For er prosessen som fører til hvilke spørsmål som blir besvart åpen? Det er lett å plukke ut de spørsmålene som passer deg best å svare på. Det hjelper veldig på at alle spørsmålene ligger åpent tilgjengelig på nettsidene, og jeg liker godt muligheten for å si om man liker spørsmålet eller ikke. Forhåpentligvis hadde de stemmene (votes) en rolle med i spillet når spørsmål som skulle besvares ble valgt.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders (svar til Børge)

   Det er dessverre slik at det er umulig for en person å lytte til, og svare, alle som har noe å si. Menneskets natur tilsier vel at det er over 4 millioner forskjellige meninger bare her i landet. Jeg synes det er en super måte å plukke ut de du svarer så lenge utvelgelsen er mest mulig åpen, men av over 100 000 spørsmål kan men vel anta at en vesentlig del av dem er gjentagelser. Svarene burde vel derfor komme på "gjennomsnitts-spørsmålet" og ikke nødvendigvis de som ligger høyest på listen. Dette er i uansett et supert tiltak.

 3. Jeg tenker som så at om dette ikke var perfekt, så er det et steg i riktig retning. Man kan ikke forvente at det gjøres på den beste måten første gangen. Det er tydelig at Obama er åpen for input – noe som gjør at kanskje neste gang vet han at det er viktig å svare på enda flere. Jeg er dog sikker på at mange av de nesten 100 000 spørsmålene var ganske like.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg bor for tiden i USA og var en av de 92 000 som laget seg bruker konto og logget inn paa whitehouse.gov/openforquestions/ tidligere denne uken. Og jeg maa si at jeg ble baade imponert og haapefull baade paa vegne av fremtids mulighetene innen digitalt demokrati, og for amerikansk demokrati. For the record saa er ikke jeg noen fanatisk USA tilhenger paa noen som helst maate, og jeg maa innroemme at dette er en av de faa gangene jeg har blitt imponert av baade de amerikanske myndighetene og det amerikanske folket.
  Systemet var laget i samarbeid med Google og var veldig enkelt og greit aa bruke (usability er et av mine fagomraader), og antallet gode og gjennomtenkte spoersmaal blew me away!

  Til Iacob: joda, det er umulig aa svare paa alle 1 000 000 spoersmaalene, men siden alle som logget inn kunne stemme paa alle spoersmaal som var lagt inn saa ble det ihvertfall mulig aa identifisere de spoersmaalene som flertallet oensket aa faa svar paa. For meg virker dette baade praktisk og demokratisk.

  Til Børge: jeg regner med at prosessen var moderert, og at spoersmaal med direkte ufin spraakbruk osv ble slettet. Men generelt virket prosessen aapen, og alle logget inn kunne se i real time (antar jeg) hvilke spoersmaal som hadde flest stemmer. Noe som slo meg mens jeg leste igjennom flere sider med spoersmaal var om the whitehouse kom til aa ignorere/sensurere bort alle spoersmaalene angaaende legalisering av marijuana. Noen av de mer velformulerte spoersmaalene angaaende legalisering av marijuana var nemlig stemt opp til toppen av listene paa emner som oekonomi, helse, og groenne jobber. Til min glede tok Obama for seg dette spoersmaalet, om enn paa en litt kort og fleipete maate. Men bare det at dette spoersmaalet ikke ble ignorert gjoer meg haapefull for aapenheten angaaende denne typen prosesser.

  Et aapent forum der de folkevalgte maa svare paa spoersmaal fra folket er jo et sentralt element i det klassiske greske demokratiet. Haaper aa se noe lignende i Norge snart 🙂

  Disclaimer: jeg har ingen personlig interesse av legalisering av marijuana, men nevnte dette spoersmaalet da det forkom i utrolig mange forskjellige varianter hoeyt oppe paa spoersmaals listene.

  Svar på denne kommentaren

 5. æLenn » Blog Archive » Dassvegg eller demokratisk kanal?

  […] Anders Brenna har en strålende kommentar under tittelen “Nettdebatten er samfunnsdebatten“, Heidi Nordby Lunde kommenterer blant annet nettdebattene på abcnyheter.no i teksten “Ytringsfrihet og nettdebatt“, mens Øyvind Solstad tar utgangspunkt i Obamas nylige nettmøte i kommentaren “Forskjellen mellom å tale, lytte og samtale“. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Nettdebatt?

  […] Sosiale medier er eit viktig svar. Sjølv har eg vald å delta aktivt på sosiale medier, fordi det gjer eit reellt høve til kommunikasjon. Eg møter langt fleire slik enn eg gjorde på dagens konferanse på Hamar, og eg har betre tid og høve til å svare på spørsmål. Men framleis er det for få politikarar og journalistar som bruker sosiale medier, og alt for få som bruker sosiale medier sosialt. Meir om det på NRKBeta. […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Debattmøte: Hvordan hever vi kvaliteten på nettdebatten? « NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

  […] også: NRKbetas Øyvind Solstad: Forskjellen mellom å tale, lytte og samtale SVs Bård Vegar Solhjell: Nettdebatt? æLenn: Dassvegg eller demokratisk […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Hvordan burde staten bruke sosiale medier for å snakke med folket? – En kritikk av departementenes rapport | børge forteller om livet

  […] hvordan Storbritannias regjering har svart på video-spørsmål. Jeg vil kanskje heller peke på Obama sitt "Open for Questions"-møte, hvor alle innsendte spørsmål lå ute på nett, og de som fikk flest stemmer av andre ble besvart […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Får sofavelgerne endelig viljen sin? « maritsynnove

  […] Også i posisjon har han åpnet for at hele befolkningen kan stille spørsmål direkte, slik som her. Obama praktiserer idealet om åpenhet, kombinerer dette med tillitsvekkende lytting og […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.