nrk.no

ut.no

Kategorier: Nettjenester & NRK


NRK og Den Norske Turistforening skal samarbeide om det vi tror skal bli en fantastisk turportal – et sted der du finner alt du trenger av informasjon for å komme deg ut i naturen: Kart, løyper, hytter, severdigheter, mat, transport, bilder, video og vær – enten du beveger til fots, på to hjul, på ski eller padler/ror.

Nettstedet kommer til å hete ut.no – og har fått opp en kort informasjonsside fram til vi er klar med det egentlige innholdet.

Vi skrev om samarbeidet i november og fikk over 100 kommentarer på kort tid. Masse av det vi fikk fra dere har vi tatt med i arbeidet med turportalen. Og vi vil gjerne ha flere ideer! Enten på denne artikkelen eller på den fra november.

Bilde av hvrauhal – med en Creative Commons-lisens

Etter at vi skrev om prosjektet har fine folk på Statens Kartverk hivd seg rundt og vist en kjempevilje til å få til en kartløsning for prosjektet. Vi gleder oss til å vise den fram for dette tror vi blir veldig, veldig bra.

En turportal blir ingen suksess uten innhold fra dere. Ut.no vil gi deg mulighet for å legge inn egne ruter og informasjon. Vi kommer til å presentere hvordan i senere artikler.

Ut og Yr

Typografinerden i meg la forøvrig merke til at ordene yr og ut plasserer seg veldig kult i forhold til hverandre på tastaturet. Skriv begge to så ser du hva jeg mener. Vær kommer selvsagt til å være en viktig del av ut.no, med data fra NRK og Meteorogisk Institutts værnettsted yr.no. Se forøvrig yr.nos betatest av nytt værvarsel for hav- og kyst!

44 kommentarer

 1. Dette tror jeg kan bli bra. Selv elsker jeg å gå turer, spesielt på fjellet. Endel skiturer hører også med i løpet av vinteren.

  Bilder av turløypen tror jeg kommer til å bli bra. Så kan folk ta bilder selv, og legge ut på portalen. Kjempegod ide!

  Svar på denne kommentaren

 2. Arne Pihl Bordi

  På senorge.no (NVE, Meteorologsik institutt og Statens kartverk) ligger det også en del informasjon som f.eks. snødybde, hvor gammel denne er osv. Noe å ta med inn i ut?
  Basert på data fra yr.no (temperatur) og senorge.no (nysnø vs. gammelsnø) kunne man kanskje automatisk(?) generert smøretips? Evt. sponset av Swix?

  Ellers på ønskelisten: Turmattips, pakketips, barn med på tur tips. lokalturtips, printe kart, eksportere til GPS, sykkelveikart.
  Innholdsbidrag fra http://www.frifo.no kanskje?

  Svar på denne kommentaren

 3. Torbjørn Kravdal » Blog Archive » ut.no

  […] NRK og Den Norske Turistforening samarbeider om Norges nye nettsted for turopplevelser og det nye nettstedet skal hete ut.no. Det blir spennende å følge med. Kanskje de skal ha noen spennende kartløsninger? NRKbeta tar i mot ideer. […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Eriksen

  "Statens kartverk hev seg rundt", skriver dere. Regner med at NRK må betale samme blodpris som andre aktører for tilgang til kartdata? Dette må da bli voldsomt dyrt for NRK og Turistforeningen?
  Hilsen en som fortsatt kjemper for gratis kartdata i Norge…

  Svar på denne kommentaren

 5. Hans Flaatten

  @Anders Eriksen: NRK er eid av staten og derfor er det lite trolig at de må betale samme pris (hvis de må betale) for å få tak i kartene som også er en statlig etat, det sier seg selv.

  Dette blir et fantastisk prosjekt og det bare må bli utrolig bra 😀 Det hadde vært utrolig kult med en interaktiv side hvor brukerne kan være med på å bestte og i stor grad være med på å lage mye av innholdet på siden 😀

  Uansett, stå på. Dere er flinke!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Eriksen (svar til Hans Flaatten)

   Hvis det skjer bryter det i så fall med konkurransereglene i EØS. Er dataene statlige skal alle ha tilgang til dem til samme vilkår. Statens kartverk kan ikke gi dataene gratis til NRK og ta betalt fra andre nettaktører.

  • Hans Kristian (svar til Anders Eriksen)

   Det ville i såfall vært veldig synd. Statens kartverk har uten tvil de beste kartene over Norge og det er ingen åpne / gratise løsninger som kan måle seg med de. Skjønner ikke egentlig hvorfor det fremdeles mases om de åpne løsningene.

   Jeg er også i tvil om det er imot EØS ettersom NRK er eid av staten og derfor på sett å vis brukes katdataen intern, den selges / overføres ikke til tredjepart.

 6. Når det gjelder kart og lag: Jeg lagde meg en .kml en gang i tiden, med NetCom og Telenors dekning som overlay for "mitt" turområde.
  Det hadde kanskje ikke vært så dumt med noe sånt på en turportal? Så slipper man å avtale å ringe hjem når man har kommet fram, bare for å finne at det ikke er dekning ved målet 🙂

  Svar på denne kommentaren

 7. Flott at portalen nå begynner å ta form. Blir spennende å se hvordan den blir til slutt. Håper portalen klarer å tilby mange mange ulike kartlag og funksjoner knyttet til dette (som f.eks. GPS tracking), uten at det blir for mye. Vet at enkelte kartportaler blir vel overlesset med informasjon om muligheter man kan gjøre med innholdet der uten at brukerne klarer å ta det i bruk.

  Merker at kunnskapen om kart og hvordan dette lages er langt fra god no, vil jeg tipse om en video som ligger ute på Statens kartverk sine sider. Veldig bra video!
  statkart.no/?module=Articles;action=Ar
  Nedlastbar og tilgjengelig for fri bruk av alle så lenge kilden oppgis (i god CC ånd).

  Kanskje en ide å lage en artikkel om teknologien som ligger bak portalen (wms etc)? Mye interessant som foregår på den fronten for tida.

  Svar på denne kommentaren

 8. NRKbeta legges ned

  […] Vi som jobber med NRKbeta skal jobbe med andre ting. Øyvind Solstad skal jobbe som promoproducer i NRKs markedsavdeling, Marius Arnesen blir redigerer i Sporten (etter noen vellykkede gjesteopphold de siste årene), og Eirik Solheim blir rådgiver for NRKs naturredaksjon i Bergen. […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Dette høres ut som det kan bli noe veldig bra.
  Hadde vært artig om dere laget et program for mobiltelefoner med GPS også da.
  Med det meste (hvis ikke alt) av informasjonen fra siden lett tilgjengelig på mobilen.
  Med pil som viser hvor du skal gå for og komme til målet ditt.
  Kansje til og med kan programmet oppdatere profilen din på ut.no automatisk med hvor du er og annen stattestikk om turene du har gått.
  Noe som kan bli en blanding av Nokia Sports Tracker og Geocache Navigator for eksempel.

  Håper det blir mulig å legge ut bilder og video fra turene.

  Så får vi håpe på at ut.no bli minst like artig som Geocaching.com 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Kan siden inneholde et forum også? Det vil trekke mye aktivitet til siden om forumet drives på rette måten. Nyttig å kunne diskutere turting med andre og fjellforum.no har vel hatt sine glansdager.

  Svar på denne kommentaren

 11. Turtips i villreinfjell « Ola Njå Bertelsen

  […] tror vi kan få dette til på de kommende sidene til NRK og turistforeningen UT.no. Og ett av mine ønsker til UT.no er et kart hvor jeg kan se hvor villreinen oppholder seg i forskjellig…, spesielt i kalvingsperioden. Kanskje det kan fortelle meg noe mer om hvilke områder jeg skal […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Øyvind Solstad (NRK)

  Hei Øystein, nettsiden er ikke i nærheten av å være ferdig. Det som ligger ute nå er en infoside som vil bli fjernet når beta’n er klar. Og da får du vite det her først.

  Og den kommer *ikke* til å bli lagd i Flash… =)

  Svar på denne kommentaren

 13. Hvis alt som tusenvis av nettpionerer har bygd opp av turtips på nettet, skal flyttes over hit. Jeg ser f.eks. en lenger opp her som vil ha skiinfo over hit. men de har jo gjort en tung jobb med å bane vei, og bør respekteres for det.
  Jeg så også nå nettopp på FBI i et av tureksemplene der det var brukt en formulering som at den og den «eier en tur» eller et turtips. Det er ingen som kan eie en rute som kanskje har vært gått i hundrevis av år.

  Svar på denne kommentaren

 14. Øyvind Solstad (NRK)

  Vi har ikke tenkt å «skrape» turtips fra andre? Det er turistforeningens turer som legges inn og så er det meningen at de som vil legger inn turer selv, enten ved å klikke seg rundt på kart eller å tracke turer de tar vha. GPS.

  Enig i at den formuleringen var litt pussig. Men det var nok ment i betydningen «den som har lagt den inn i systemet». Om jeg labber rundt i fjellet på eldgamle stier så er det selvsagt ikke jeg som eier ruten… =)

  Tenker du at dette er noe du kommer til å bruke?

  Svar på denne kommentaren

 15. Kan godt hende at jeg vil bruke dette til turer i ukjente områder, eller der det er lenge siden jeg har gått sist. Er jeg helt ukjent, så vil jeg gjerne ha et forum å støtte meg til, der jeg kan lese om andres opplevelser, erfaringer, se bilder osv. Noe alá det fjellinfo er i dag. Integrasjon mot kart og værvarsel tror jeg er kjempebra. Selv bor jeg i vest, og her er det stor forskjell på sommer- og vinterruter pga rasfare og mindre tilgjengelighet om vinteren. Vårturene kommer som en egen kategori, der man fortsatt går på ski, men uten at det er en ren vinterrute. Så her kreves det nyansering om det skal være brukbart.
  Ellers må man ha klare kjøreregler på opphavsrett til bilder og videoer. Opphavsmann må fortsatt ha eiendomsretten til egne bilder, mens ut.no får bruksrett ved opplasting. Bilder må kunne slettes igjen senere av bruker uten at ut.no sitter igjen med kopi. Jrf. problematikken rundt facebook. Dere bør også ha en form for sensur dersom folk legger ut bilder som er irrelevante, krenkende eller gir feilinformasjon.

  Svar på denne kommentaren

 16. Klassifisering turer: Var i Sierra Nevada tidligere i sommer og fikk med en guide for Sendero Sulayr. Spanjolene har et klassifiseringssystem som heter MIDE som ser veldig greit ut (men kan ikke brukes av «amatører», kanskje mer for DNTs stier. Fire parametre:
  1 Objektiv risiko
  2 Hvor lett det er å følge ruten
  3 Hvor tung turen er
  4 Antslått tidsbruk
  Alle etter 5-graderte skalaer (1 lettest, 5 verst)

  Har bare guiden som en papirbok, bør være noe å finne på http://www.fedme.es som er av de som står bak.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.