nrk.no

Første episode av Tekno ute på bittorrent i HD

Kategori: Uten kategori


Beklager at denne første episoden ble lagt ut etter at programmet gikk på NRK2. De neste episodene skal vi få lagt ut i god tid før TV-sending. Produksjonsflyten opp mot første program gjorde det vanskelig å få publisert denne episoden tidligere.

Uten mer mas. Link til torrentfil:
tekno.s02e01.1280×720.h264.NRK.mp4.torrent
(Tekstfilen er desverre ikke klar enda. Vi oppdaterer når den er ferdig.)

Link til RSS:
http://nrkbeta.no/torrent/teknokatta/teknokatta2009.rss

I programmet blir dere oppfordret til å klippe deres egen reportasje. Råstoffet finner dere her: mastersanntidsspill.DVpal25.NRK.mov.torrent

Men vi trenger litt hjelp:

1. Er lyden i synk gjennom hele programmet? Her har vi opplevd noen ujevnheter. På min Mac spiller programmet helt fint i VLC, men jeg får synkproblemer i QuickTime.

2. Er dere fornøyde med 1280×720 eller har dere alle sammen maskiner som takler 1920×1080? Vi var i utgangspunktet litt skeptiske til full HD fordi det krever veldig mye av maskinene dere skal spille dette av på.

3. Kompresjonen. Vi har valgt ca. 7 mbit/s. Ønsker dere høyere båndbredde slik at dere får enda bedre kvalitet?

Programmet

For de som klarer seg uten høy oppløsning:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Det finnes også en samleside for alle artiklene fra Teknoredaksjonen.

Innslaget til NRKbeta denne gangen var det Marius og Øyvind som tok seg av. De snakket litt om multitouch. Her er noe av det vi har skrevet om den teknologien:

Ta på dataene dine med multitouch
Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm
CES 2008: Microsoft Surface
Test: iPod touch
Multitouch for 13 kroner?
Apple iPhone

Jeg var så heldig at jeg fikk truffet pioneren Jeff Han på Siggraph i 2006. Her er et lite klipp som viser skjermen han demonstrerte der:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Alt råstoffet til dette klippet kan dere nå også laste ned via BitTorrent:
Jeff.Han.Multitouch.Siggraph.2006.NRK.AVI.torrent

Det er rene AVI-filer fra mitt gamle Canon S2 IS.

Men husk å komme med innspill i forhold til spørsmålene øverst i denne artikkelen. Så får dere eventuelt ny versjon av episode 1 og resten av episodene nøyaktig slik dere ønsker.

54 kommentarer

 1. Fredrik Thommesen

  Min første torrent jeg skal laste ned fra NRK.
  rekker vel og se deler av programmet på bussen til jobb i morgen,
  er mindre og mindre live TV på meg også (via @oyvind)

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg ser absolutt argumentet om 720 vs 1080 da en del sitter på litt svakere maskiner, særlig grafikkort har en tendens til å være kjipe på litt eldre laptoper, samtidig synes jeg 1080 HD er fantastisk deilig og det er jo ikke akkurat overproduksjon av HD i Norge, så gi oss gjerne det dere har.

  Antakelig er det nok best å lage en versjon eller tre, kanskje en i iPh?o(ne|d)-størrelse? (Fikk akutt anfall av regex-syken mens jeg skrev den setningen. Det kan skje den beste)

  Lukter poll:
  [polldaddy 1491356 answers.polldaddy.com/poll/1491356/ polldaddy]

  Svar på denne kommentaren

  • Peter Haza:
   Den regexen din matcher bla: "iphod" og "ipone". 😉

   ip(od|hone) matcher det den skal, og er mer leselig (haha)… 🙂

 3. I studioscenene er det en god del komprimerings-artifacts på de mørke områdene. Ellers ser kvaliteten ut til å være absolutt brukbar!
  Bruker dere 1-pass eller 2-pass encoding?

  Angående 1080p og CPU/GPU-bruk vil jeg gjerne tipse om Media Player Classic – Homecinema for Windows som har en velfungerende, innebygd støtte for hardware-dekoding (så fremt GPUen din takler det). Har man en stasjonær PC med et 1-2 år gammelt GFX-kort, så slipper man unna med 0% CPU-bruk på en heftig 1080p-film.
  Også, CoreAVC har nettopp fått denne støtten i sin siste versjon (koster dog noen kroner…)

  Blir spennende å se de neste episodene, selv om jeg tror toppen allerede er nådd med Knut Jørgen Røed Ødegaards laserkrig! 😛

  (begrensningen på "Name" i IntenseDebate er forresten en hån mot oss som faktisk har unike, lange navn! :S )

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Christian (svar til IngolfZP)

   Ja, det noe støy i mørke partier. Dette skyldes nok en kombinasjon av flere svakheter; brikkene i kamera sliter litt med støy i svarte/mørke partier (dette er en generelt problem), og det hjelper ikke at studiodeken her er svært mørk og studiolyset noe lavt. I tillegg har jo alle enkodere problem med å håndtere støy, og dette gjør nok at støyen forsterkes noe. Alternativene er å gjøre en black restore i enkoding (noe som gir litt "flatere" mørke partier) eller støyreduskjon (hvilket vil gi dårligere generell skarphet). Vi kommer til å eksperimentere videre for å optimalisere mest mulig, og der inngår også å heve lyset litt i studio for å gi kameraene noe enklere arbeidsforhold. Takk for tilbakemelding!

 4. Bjarte S. Karlsen

  Kjempebra! Jeg hentet ned tidligere i kveld og så denne akkurat i Plex. Lyden var i synk og det var en drøm å se på. Synes dere skal prøve å lage en høy kvalitets 1080p versjon og beholde denne. Så kan dere se hvilken som er mest populær.

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette var lekkert. Hentet ned veldig kjapt og så det i plex nå nettop. Lyd var i synk hele tiden for meg. Lag gjerne en 1080p high-q versjon i tilegg. Spennende å se hva folk foretrekker.

  Svar på denne kommentaren

 6. Frank Eivind

  Veldig flott at dere legger dette ut i HD.

  Jeg hadde ikke sagt nei takk til 1080p. Greit å få testet om PCen takler det, dessuten streamer jeg til PS3, og den burde jo takle 1080.

  @IngolfZP – Knut Jørgen Røed Ødegaard er konge, en mer entusiastisk person enn dette skal du lete lenge etter.

  Svar på denne kommentaren

 7. Supert at det kommer flere torrenter. Hadde ikke sagt nei takk til full-HD (1080p). Et alternativ er jo å tilby begge deler, men de fleste med en nyere PC burde klare å spille full-HD.

  Har selv re-encoded en del Blu-rayer og min oppfatning er at med x264 trengs det som regel 10-15Mbps i 1080p, avhenging av instillinger og videoen selvfølgelig.

  Som nevnt over her er Media Player Clasic – Homecinema (MPC-HC) en av de beste medieavspillerene til windows for øyeblikket. Den bruker innebygde kodeker, og hvis man ønsker kan man legge til egne (bruker selv ffdshow i stede for de interne)

  Svar på denne kommentaren

 8. Terje Pedersen

  Har lastet ned Tekno nå og ser på programmet på én full-HD tv via WD HD TV. Ser bra ut dette 🙂 Men skulle gjerne ønske at dere også kunne ha lagt ut episoden i 1080p versjon.

  Svar på denne kommentaren

 9. Har ikke fått sett på vidoen enda, men så det på tv igår. Interessant program, men det er ikke det lengste jeg har sett. Uansett er det så mye positivt med NRKbeta på tv, serien i HD og spennende temaer at det veier mer enn opp for det.
  Når det gjelder HD-kvaliteten så tar jeg gjerne full HD, men klarer meg utmerket med 720p.

  Svar på denne kommentaren

  • Jan Christian (svar til Stian Engen)

   Du har helt rett; mikseren er en HS400 og den gjør maks 1080i50. Det er fortsatt ikke meningsløst å gjøre 1080p ut av det. Det er helt greit (om ikke optimalt) å gjøre 1080i50 om til 1080p25. Man må bare passe på kvaliteten i deinterlacingen. Og hvis man har mye bevegelse kan jo oppløsningen bli noe dårligere i en slik prosess…

 10. Hans P Birkeland

  For meg som har en 3 år gammel laptop var oppløsning og båndbredde ideell. Jeg har tidligere hatt litt problemer med å spille av endel 720-materiale, men dette gikk som smurt.

  Svar på denne kommentaren

 11. Savner en itunes podcast med versjon som kan spilles av på iphone/ipod touch. 720p r litt mye for min del da det maksimalt tilgjengelige nettet jeg har her omkring gir nedlastingshastighet på 220KB/s og 1.1GB da vil si 2 timer. Er dog mer interessert i en ipod-utgave enn en lavere oppløst normalutgave. Uansett veldig bra opplegg, har ikke sett på TV live på snart 4 år og NRK programmer som ligger på iTunes er det eneste jeg ser på av norsk TV.

  PS: Off topic, men den 330 skvadron serien som ligger på iTunes virker litt amputert. For det første er det bare én episode selv om ukentlig sending ville betydd at de skulle vært på episode 3 nå, og den episoden som ligger ute er et TV opptak komplett med hallo-dame, reklame for andre serier, sendeskjema og dobbelt NRK vannmerke.

  Svar på denne kommentaren

 12. Beklager, men jeg synes denne episoden var kjedelig. Presentasjonen blir for overfladisk og gir ikke oss som har sett disse dingsene før noe nytt. Det interessante blir produksjonen og tilgjengeligheten av råstoffet til programmet.

  Svar på denne kommentaren

 13. Søren Hugger Møller

  Rigtig godt program. Det vil jeg se frem til at se mere af!

  Jeg er godt tilfreds med 720p, da jeg alligevel ikke har hverken TV eller computer med opløsning høj nok til 1080p.
  Og med hensyn til TV. Jeg prøvede at afspille filen på min PS3, det kunne jeg ikke. Der var bare sort skærm og kun lyden spillede. Jeg ved ikke helt hvad der er årsagen til dette, men det må jo have noget at gøre med den encoding i bruger til MP4-filen.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har samme problem med PS3. Hadde vært fint om dere kunne sjekke dette slik at den kunne spilles av på PS3. Tidligere MP4 filer som er lagt ut har fungert fint på Playstation.

 14. NRK leger med Microsoft Surface og HDTV-distrubution via BitTorrent « spiri.dk — Søren Hugger Møllers blog

  […] er nemlig begyndt at distribuere programmet Tekno i 720p HDTV-opløsning via BitTorrent. Det er endda muligt at abonnere på et RSS-feed, så man automatisk kan få leveret […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Veldig bra. Hadde tenkt å se Tekno på Nett-TV i kveld/morgen, men med BitTorrent ble det enda greiere og bedre oppløsning. Ja, og ikke minst unngår en hver form for stop pga. "buffering".

  Takk!
  Vil ha mer på BitTorrent!

  Svar på denne kommentaren

 16. Morten Formo

  for min del holder 720p i massevis, bruker ofte netbooken koblet opp til tv-skjermen og vet med erfaring at noe høyere enn 720p får maskinen til å hakke. Samme gjelder til en viss grad min noe eldre notebook.

  Keep up the good work! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 17. Eirik Solheim

  @simen:
  Du må gjerne legge på stemme, grafikk og annet. Men du må være nøye med å kreditere slik at vi kan være sikre i forhold til rettigheter.

  @turn.self.off:
  Det er faktisk sesong 2. I fjor vår ble det sendt en runde med «teknomagasinet». Der var det mer innkjøpt materiale, så vi kan ikke legge det på torrent.

  Svar på denne kommentaren

  • Det hadde også vore greit å fått litt av informasjonen dykk har om temaet. Døme på ting som burde vore informert om er: Kva er dette? Kven er dei forskjellege intervjuobjekta? Kvar er dette?
   Dess meir info, dess betre kan dykk få resultata:)

 18. Eiliv_Flakne

  Hei Simen, bra og fornuftig forslag. kort fortalt: et tysk firma (iOpener) har utviklet en programvare/spill som ved hjelp av bl.a. GPS gjør deg i stand til å konkurrere i sann tid med racerbilkjørere. Du sitter hjemme i stua med spillkonsoll, mens de er ute på den virkelig banen. Førstemann i mål tar pokalen!
  Klikk på lenkene under for mer info. Si fra hvis dere trenger mer.
  esa.int/SPECIALS/Business_Incubation/S
  iopenermedia.com/news/archive.aspx
  news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7440658.stm

  Personene som er med i materialet er:
  Andi Lürling/Adm. dir., Iopener Media, Jochen Lenaerts/bilspillentusiast og Bert Moritz/Moritz Racing

  Svar på denne kommentaren

 19. Frank Eivinds verden » Blog Archive » Last ned Tekno i HD fra NRK

  […] du se Tenko fil i HD kan du gå til NRKbeta for å laste ned torrent fila. Eller du kan se det første programmet rett under […]

  Svar på denne kommentaren

 20. Jeg oppdaget NRKbeta idag ved en ren tilfeldighet og må virkelig si at det er prisverdig at NRK har valgt å legge ut HD materiell til almenn forlystelse! Personlig vil jeg svært gjerne ha 1080p innhold, ikke minst fordi seeden deres er lynrask, men også fordi det ikke finnes noen overflod av norsk HD materiell tilgjengelig. Har akkurat lastet ned 'Flyttefeber' og må si at jeg var skuffet over kvaliteten på akkurat det programmet, selv om det vitterlig er i full HD. Mye støy og lav bitrate før vel ta skylden, men dette er bare barnesykdommer regner jeg med. Så foruten at bitraten godt kan dobles synes jeg dette er et kjempetilbud, spesielt fordi det er nesten helt gratis! keep up the good work!

  Svar på denne kommentaren

 21. Velkommen til NRKbeta og takk for tilbakemeldingen! Ønske om høyere bitrate er notert. Vi vet at vi tøyer grensene litt der. Og så lenge folk er så flinke til å seede kan vi jo godt øke filstørrelsen uten at det gjør noe. Problemet blir eventuelt at det krever enda mer av maskinene som skal spille av.

  Svar på denne kommentaren

 22. En ting til; jeg ser ikke ut til å kunne laste ned 'Tekno' episoden.. Både BitComet og microTorrent (uTorrent) sier at .torrent-filen er ugyldig 🙁 Kan noen linke til en fungerende seed?

  Svar på denne kommentaren

 23. Veldig morsom episode, men kunne vært mer som Schrødingers Katt. Savnet det seriøse. Programlederen var ganske flink, men burde kanskje snakke mer inn i kamera når hun snakker til seeren, ikke holde på med allslags annet, noe a la FBI og Puls.

  Dette er en fantastisk idé, nå må bare småtingene fikses, produksjonen må få den gode gamle NRK-kvaliteten over seg.

  Svar på denne kommentaren

 24. !: Jeg har ikke sett programmet ennå.

  2: Jeg får foreløpig ikke spilt av 1080p, men det er fint om dere tilbyr det også, da flere og flere oppgraderer PCene sine.

  3: Hadde vært artig om dere komprimerte og kodet videofilene som piratene gjør, da det både er effektivt (kvalitet vs filstørrelse) og oppsiktsvekkende.
  Bruker dere for eksempel Matroska containeren (.mkv) kan dere til og med inkludere ekstra lydspor, tekstspor osv. inne i samme fil.
  For eksempel kunne dere brukt AC3-lyd i 300-450 Kbps. Det ser ut til å være nok for folk flest.
  Bithastigheten på videoen er bra nok i 3-4 Mbps.

  Kommer dere til å kunne legge ut første sesong av Tekno også?

  Til slutt et lite forslag.
  Kunne dere satt opp en søkbar tracker? slik at vi kan søke etter navn, kategorisere etter sjanger, video-oppløsning osv? Ta en titt på de forskjellige trackerne, som f.eks. Pirate Bay. Den er oversiktlig og grei.

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til NachtWulff)

   Vi har valgt H264 etter en vurdering av kvalitet og kompatibilitet i forhold til boksene våre seere bruker. H264 spiller på Mac, Linux Windows og en del andre systemer.

   Første sesong av tekno inneholdt en del innkjøpt materiale som vi ikke har rettigheter til å legge ut for nedlasting. Så den kommer nok ikke på torrent.

   Og: vi jobber med å sette opp en søkbar index på trackeren vår.

  • NachtWulff (svar til eirikso)

   Kunne det bli aktuelt å gi ut sesong 1 for salg på DVD, da?
   Jeg er sikkert ikke alene i å være interessert i Teknologi, og kunne tenke meg å se sesong 1. (tror ikke jeg har sett noe av den)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.