nrk.no

NRKbeta på Teknokatta

Kategori: NRK

Øyvind og Eirik foran Surface-bordet (Foto: Marius Arnesen – NRKBeta Creative Commons)

Øyvind og Eirik foran Surface-bordet (Foto: Marius Arnesen - NRKBeta Creative Commons)
Øyvind og Eirik foran Surface-bordet (Foto: Marius Arnesen - NRKBeta Creative Commons)

NRKbetaredaksjonen har vært så heldige å fått en egen spalte i Schrödingers katts nye teknologisatsning «Teknokatta».

Her har vi fire minutter i hvert program hvor vi har fått lov til å prate om hva vi vil innen teknologisk nyvinning og endring. Det blir i alt produsert seks programmer hvor vi blant annet skal snakke om multitouchteknologi, sosiale medier, digital foto, analyse av medieinnhold, Peer-2-Peer og posisjonering/GPS.

Torsdager på NRK2

Programmene går torsdager på NRK2, kl. 20.10 – 20.35, med reprise på lørdag kl. 19.30 på NRK3. Mer informasjon om Tekno i NRKs programoversikt. Det finnes også en egen Facebookevent for premieren torsdag 26. mars – inviter gjerne venner!

Studio 12 på Tyholt var åstede for innspillingen av TeknoKatta (Foto: Marius Arnesen - NRKBeta Creative Commons)

mandag søndag kveld satte vi oss på flyet opp til bartebyen og gjorde opptak til alle seks programmene. I den forbindelse har vi klippet sammen en liten bakomfilm til fan-boyza/girlza her på NRKbeta. 🙂

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

TeknoKatta vil sendes på NRK2 hver Torsdag i seks uker framover med sendestart 26. mars 2009. (Opphold i påsken) Programmet vi i tillegg være tilgjengelig på BitTorrent og i Nett-TV.

Oppdatering:
Du kan nå selv laste ned råmaterialet til en av reportasjene i TeknoKatta og klippe dette som du selv ønsker. Les mer hos NRK Viten.

Musikken er ProofyG – som du kan høre og laste ned på NRK Urørt.

29 kommentarer

 1. Mine kilder sier at dere satt dere på flyet på søndag og overnatta på Chesterfield i sentrum som hadde en utrolig dårlig frokost 🙂
  Kan nesten ikke vente med å få tak i dette i HD 😀

  Svar på denne kommentaren

 2. Du har meget bra kilder. Vi måtte dra opp kvelden før for å være på plass til opptakene startet om morgenen. Og frokosten på Chesterfield var legendarisk dårlig ja. Ellers ble vel noen detaljer om turen også lekket på Twitter…

  Svar på denne kommentaren

 3. Så gøy! Artig at det er "nerder" på Tyholt som får lov å leke seg med HD.

  Også kjempebra at dere har fått lurt inn flere saker som direkte omhandler NRK på NRKbeta de siste dagene. Heia NRKbeta!

  (Laster ned råmaterialet mens denne kommentaren skrives)

  Svar på denne kommentaren

 4. Grunnen til kommentaren var denne teksten over videoen:
  "På mandag satte vi oss på flyet opp til bartebyen og gjorde opptak til alle seks programmene." :p

  @Thomas, råmateriale sa du? Er det noe jeg har gått glipp av?

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til Jørgen)

   Haha. Marius: du må være konsekvent. Med twitter, dopplr og tripit er det vanskelig å komme unna med unøyaktigheter i forhold til reisetidspunkt… 🙂

 5. Frank Eivind

  Har gleda meg til at TeknoKatta skulle starte og veldig hyggelig at der i NRKbeta får egen "sendetid" i programmet.

  Schrødingers katt er et godt naturvitenskapelig program (i tillegg er jeg fast seer av Newton, selv om dette er beregnet på en litt yngre aldersgruppe enn den jeg tilhører), men jeg har savnet et program som er mer rettet inn mot teknologi.

  Det hadde vært artig med en spalte om tenkologihistorie. Jeg har sett mange programmer av Computer Chronicles som gikk fra 1983 – 2002 i USA. Her kan du se alt om nye Mac'er, Amiga, Commodore 64, introduksjon av CD-ROM, nye operativsystemer, hvordan ting fungerer osv. Kan anbefales på det varmeste. Programmene er lagt ut med Creative Commons lisens og kan streames eller lastes ned fra: archive.org/details/computerchronicles

  Svar på denne kommentaren

  • Når det gjelder teknokatta kommer vi til å gjøre det samme som vi gjorde for Nordkalotten og Der ingen skulle tru… Vi lager en RSS-feed som blir oppdatert etter hvert som nye episoder legges ut.

 6. Preben Liland Madsen

  Wow. Jeg kan laste ned og redigere NRK-materiale i HD! =D

  Tusen takk NRK! Dere gjør en heidundrandes jobb, håper jeg kan begynne i NRK en dag. Er målet mitt i hvert fall! 😉

  Svar på denne kommentaren

  • eirikso (svar til Jørgen)

   Vi valgte å legge det ut i DV først slik at så mange som mulig skal kunne leke seg. HD krever mye av maskinen du redigerer på. Selve programmene blir lagt ut i 1280×720 25p.

   Men om vi skal legge ut råmaterialet i HD, hvilket format vil du helst ha? Det bør være et format som kan redigeres både på Mac og Windows…

  • Thomas (svar til eirikso)

   Trenger vi HD da? Bare fordi det er gøy? AVCHD er jo et fint format for oss vanlige folk.. ? (Forventer en storm av mot-kommentarer nå). Kan importeres i det meste.

  • Øyvind Solstad (svar til janomdahl)

   Haha, som du skjønner av bakomfilmen var vi mest fornøyd med sminken. Vurderer å starte "Makeup monday" på NRKbeta. "Casual friday" er så 1990… 😉

  • Øyvind Solstad (svar til Kent Andersen)

   Det som du er med på? 😉 Nei, dette har vært planlagt helt siden forrige runde vi hadde med Teknomagasinet i fjor.

 7. Frank F. Burmo

  Godt poeng. Bare se tilbake på dvd-audio-format krigen. Slaget sto mellom SACD og DVD-Audio, men vinneren ble MP3. Det viser at den jevne forbruker verdsetter god tilgjengelighet mer enn forbedret lydkvalitet.

  youtube også for den del: svak bildekvalitet, men høy tilgjengelighet ble en suksess.

  Svar på denne kommentaren

 8. Stian A. Giltvedt

  Er hjemme i Oslo nå, men siden det går en stund så håper jeg at dere forsetter å legger ut torrent med subtitles! Dette er noe jeg absolutt vil laste ned og få sett!

  Svar på denne kommentaren

 9. Lars Gamborg

  Utrolig kult å legge ut råmaterialet. Jeg leker litt med video-redigering selv, og det er gøy å ha noe materiale å leke seg på 😉 Er det mulig at nrk kan legge ut andre uredigerte materialer og??

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.