nrk.no

Ny japansk damerobot, men hun er’ke sexy!

Kategorier: Forskning,Gadgets & Kommentar


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Mange har allerede fått med seg nyskapningen HRP-4C fra Japan. Hun har ikke noe med Gud eller Darwin å gjøre, hun er en kreasjon fra selskapet AIST.

Og hun er’ke sexy!

Vi er flere som venter på noe stort, men la meg snakke ærlig om den jeg kjenner best. Jeg har dårlige data-uvaner, håravfall, alderstillegg, stålånde og gule pelstenner. Kan bare glemme å «få meg noe» som ville gitt større gnist enn en flintestein i stiv kuling på Saltfjellet. HRP-4C, gjerne med mitt etternavn, ville vært et kupp hvis hun ikke hadde en slik svikt i knærne. Æsj, det er jo full avtenning!


Sony Aibo – Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

Vi er vel også flere som har fulgt med? Jeg likte hundene i serien Sony Aibo, for de kan slås av og man slipper maset og lufteturene og drittposene. Egentlig kunne jeg tenkt meg en av-bryter på duer, katter og noen politikere også. Honda lanserte roboten Asimo som gikk i trapper og sparket en ball, men han hadde en sekk på ryggen. Det er i hvertfall usexy. Egentlig hadde han to sekker på ryggen; En fysisk (for batteriene antar jeg) og èn usynlig sekk som heter «drawback» på engelsk og som betyr at Asimo var ganske enkel. Vi var mange som «så» den andre sekken også.

Min nye drømmekvinne HRP-4C mangler sekken på ryggen, og det er deilig «schwung» over dashbordet og akterspeilet. Kanskje hun kan læres til å preike nordnorsk med en litt hes stemme? Jo, HRP-4C har potensiale. Men den svikten i knærne er en total avsporing. Jeg har sett åttiåringer med podagra og bleier bevege seg mer sexy i gangene på et sykehjem.

Japanerne er flinke med teknologi, skikkelige innovatører med asiatisk utseende. Men da jeg fikk se ganglaget til HRP-4C var det jeg som ble sittende igjen med et surt sitronfjes. Altså er ikke tiden inne. Det er dårlig gjort å somle sånn. Som trøst burde jeg fått en innebygd av-og-på – bryter i skrotten, montert av Ullevål universitetssykehus. Så kunne jeg tatt en femti års kunstpause mens jeg ventet på at min datastyrte drømmekvinne med attraksjoner og attributter skulle bli kvitt det vindskjeive ganglaget.

Ordtaket sier at «den venter ei forgjeves som venter på noe godt».

Men når det gjelder Microsoft Windows og robot-teknologi tillater jeg meg å lure.

Ellers finner du også både Honda Asimo og Sony Aibo på YouTube.

17 kommentarer

  1. Det har vært fantastisk bra utvikling innenfor robotikk de senere årene. Det skal ikke mye fantasi til og trekke konklusjoner om hvor vi beveger oss fremover. Roboter vil før eller senere bli våre venner, arbeidskollega og livspartner for noen.

    Armbevelgelsene til HRP-4C virker veldig gode og tror hun gikk sent fordi hun ble sjenert av all blitzen fra fotografene 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Erik Meyn (svar til SondreB)

      SondreB, joda, jeg er enig i det. Men jeg er så utålmodig 🙂 Denne dama skulle jeg hatt, uten det ganglaget….i går!

  2. Nå fikk jeg veldig assisasjoner til den Futurama episoden hvor Fry forelsker seg i Lucy Lu (?) som robot. Hva skjer med menneskeheten hvis alle menn kan bare kjøpe seg de peneste damene og ikke ville ha de masete menneske-damene, var vel noe av problematikken da. Men teknologien har vel et svar på det også.

    Svar på denne kommentaren

    • turn.self.off (svar til OleeiD)

      huk tak i tv-serie utgaven av ghost in the shell, eller muligens real drive, alt i alt så er japanerne veldige glade i temaet.

      kanskje ikke så rart, siden dem kommer til å være de første som får kjenne aldersbølgen, siden arbeidstokken eldes over en lav sko. så for dem er ikke dette bare en underfundig interesse, det er en potensiell måte å holde landet gående uten arbeids-import, noe dem har hatt blandede erfaringer med (norge er ingenting sammenlignet med japan når det gjelder det å mislike "utlendinger").

      morsomt at videoen hadde overskriften "gynoid" forresten.

  3. turn.self.off, takk for kommentaren. Ja, den med "gynoid" gjorde susen for meg! Men jeg lurer på; Ligger ikke vi nordmenn også litt tynt an når det gjelder formering og alderen på arbeidsstokken? Vel. Uansett: Hvis jeg ikke kan oppleve å bli nygift med "fru Gynoid HRP-4C Meyn" mens jeg ennå har litt fres i hornet kan det være det samme. Jeg vil ha noe mer følsomt på sykehjemmet. Tror jeg.

    Men jeg er ikke redd for hva hun svarer foran alteret. Dèt….har jeg forhåndsprogrammert 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • turn.self.off (svar til Erik Meyn)

      jo, vi ligger strengt tatt dårlig an. men som det siste året har bevist, vi er mye mer villige til å åpne våre grenser for gjestearbeidere.

      om jeg har forstått det rett så er japanere ikke like villige til det, noe som presser frem andre løsninger.

      en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_issues_in_Jap

      forøvrig minnes jeg å ha lest at noen som var født av japanske foreldre i usa, snakket japansk feilfritt og var en tur i japan, fikk varierende service ut fra hvordan personen presenterte seg…

  4. OleeiD, he he, godt spørsmål! Takk. Jeg vet ikke om teknologien har et svar på dette, men dr. Werner Mang har det i hvert fall. Han fikset snabelen til Micael Jackson etter alle dr. Stephen Hoeflin's utskeielser. Dr. Werner Mang ordner det slik at alle damer – og alle menn – blir kjempepene. Snipp, snapp snute…så blir alle pene nok, mens jeg får gifte meg med "Fru HRP-4C Meyn".

    For hun kan slås av!

    Svar på denne kommentaren

  5. turn.self.off, oj, jeg husket ikke at japanerne var sånne proteksjonister. Og jeg vil ikke hindre innvandring til Norge for å fremme utviklingen av en norsk robot-teknologi. Får vente på neste generasjon fra Japan og se om det er håp. Bare tanken på å gifte seg med HRP-4C versjon 2.2 i Paulus kirke, og legge ut bryllupsvideoen hos NRKbeta…

    Svar på denne kommentaren

  6. OleeiD, ha ha, du sa det! Jeg har alltid vært utrolig dårlig på debugging, men kanskje programmeringsspråket er straightere for en framtidig fru HRP-4C Meyn enn for den forrige kona? Det skal i grunnen ikke så mye til…

    Svar på denne kommentaren

  7. Eplebiten.no

    Sitat:
    "Jeg har sett åttiåringer med podagra og bleier bevege seg mer sexy i gangene på et sykehjem."

    Jeg er egentlig litt redd for å finne ut hvor mye tid du bruker på sykehjem.

    Svar på denne kommentaren

  8. turn.self.off

    godt spørsmål.
    ikke at jeg tror wall-e eksempelet er det beste, for navnene alene er solide hint…

    og det å gi dem kjønn er vel en måte å leke seg med spørsmålet om hva det vil si å være menneske når en kan bygge maskiner som kan fungere vel så bra, eller bedre, den mennesker.

    tror det var dem to delene av animatrix som fortalte bakgrunnshistorien for matrix filmene som hadde en tanke her. først så viste robotene seg for FN i form av "mann og kvinne", mens senere så ga dem pokker i dette, og lignet mer på "blekksprutene" en ser angripe menneskene i filmene, siden dette var mer praktiske kropper.

    en kan vel si at å gi noe kjønn, eller for den del menneskelig form i det hele tatt, gnir ut mentale linjer mellom verktøy og person. om en skal jobbe side ved side med maskiner, så vil det muligens være en fordel om en ser på dem som personer, ikke som verktøy en kan slenge i ett hjørne ved endt arbeidsdag.

    men så kan en også gå tilbake til filmen 2001, og undres over valget av stemme til HAL…

    forøvrig morsomt design på en av dem andre robotene i bakgrunnen på den videoen. den er utstyrt med de klassiske "kaninørene" som en finner i robot/mecha-anime, noe en amerikansk eller europeisk designer ikke hadde lagt til.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.