nrk.no

Labs, beta, meta – og hvordan man åpner for innovasjon

Kategorier: Det sosiale nettet,Forskning,Media,Nettkultur,NRK & NRKbeta


Bilde av Ed Schipul – med en Creative Commons lisens.

NRKbeta startet for rundt to år siden, og har tre mål:

– komme i kontakt med brukerne
– skrive om teknologi og nye medier
– teste ut ting for bruk på andre nettsteder fra NRK

Vi synes det er superfint å jobbe med NRKbeta, og har hatt den glede å inspirere andre bedrifter til å starte lignende prosjekter.

Finn.no

Den første var FINN.no, som startet FINN labs. I den første artikkelen fra 11. september 2008 skrev de…

De fleste har i større eller mindre grad et forhold til FINN, og nå er det på tide at vi tar med brukerne på råd i videreutviklingen. «Akkurat som NRKbeta?» hører vi stadig i gangene når vi forklarer tanken bak labs.finn.no

Teknisk ukeblad

Neste ut var Teknisk Ukeblad, der utviklingsbloggen heter Teknisk Beta, også inspirert av NRKbeta:

Dette er Teknisk Ukeblads eksperimentelle blogg, der vi ser for oss å teste ut nye teknologier og løsninger som senere vil bli implementert på nettavisen til Teknisk Ukeblad. Vi har latt oss inspirere av NRKbeta, og satser på å bruke dette både som en sandkasse og som en kommunikasjonskanal for å fortelle litt om hva vi tenker å gjøre, hvordan vi jobber og for å be om innspill og kritikk fra alle som er interesserte nok til å ha en mening.

VG Nett

Og nå på fredag kom VG på banen med sin VG Meta – VG Nett fra innsiden.

Vi skynder oss å sende en hilsen til kollegaer i NRKbeta – NRKs sandkasse for teknologi og nye medier. Vi har lenge fulgt den glimrende bloggen deres og merker hvor inspirerende det kan være når andre er rause og deler kunnskap og ideer med andre!

Vi er glade for å at vi inspirerer, og ønsker lab’er, beta’er og meta’er velkommen! Vi skal følge med og være med på debatten!

Vi ønsker flere på banen

Det er mange flere firmaer som kunne vunnet på å ha slike utadvendte prosjekter, og fra toppen av hodet går herved utfordringen til…

Dagbladet – som knekker ut flotte videospillere, kult kommentarsystem og som har en egenutviklet publiseringsløsning helt i toppklassen. Vi vil vite hvordan dere tenker, hvordan dere jobber og hva dere kommer med fremover!

BBS – som leverer betalingsløsninger til minibanker, terminaler og banker i Norge. Vi tror det er masse produkter som kan lages og utvikles sammen med kundene hvis dere åpner mer opp, uten at det går på bekostning av sikkerhet.

Telenor – som driver med masse prosjekter som vi sikkert aldri hører om. Telenor har dessuten masse forskning som de kunne delt med verden uten at det betydde at de hjalp konkurrentene. Kontakten med brukerne ville gitt viktig kunnskap og nye ideer. Netcom og andre mobilselskaper som utvikler egne tjenester burde også åpne opp!

Bredbåndselskapene – som gir oss nett hjemme og som etterhvert har kommet med produkter som konkurrerer med andre mediaktører. Du kan leie film hjemme og få fiber med hastigheter som var helt utenkelige for bare noe år siden. Vi ønsker oss Get eller andre på banen, spør oss om hva slags produkter vi ønsker, skriv om ideer dere har og åpne opp. Tenk om vi kunne kjørt applikasjoner på boksene som vi leier film på? Facebook Connect på videoleie? Se hvilken suksess Spotify har hatt med sosialisering av noe så enkelt som streaming av musikk.

Flyselskapene – både SAS og Norwegian kunne åpnet opp og gitt oss mere innblikk i både tjenester og ideer de sitter med.

Og sist men ikke minst…

IFPI, TONO og andre som forvalter rettigheter for musikk og film i Norge. I dag er nettsidene deres et sørgelig syn, gammeldagse og enveis: Forgubbet rett og slett!

Ta kundene deres – de som vil betale – på alvor: La oss slippe til med nye ideer. Post hva dere tenker, produkter dere funderer på. Slipp til representanter for musikerne, platebransjen, filmselskapene. Skriv om virkeligheten sett fra deres side, og la oss her ute si hvordan vi oppfatter det. Ja, det kan bli stygt i starten fordi mange er fryktelige sinte på dere (eller som det heter i reklamen: «ikke sint, bare veldig, veldig skuffet…») Men når man åpner for debatt, og er med på den selv, så vil debatten bli bedre. Hugh McLeods kjente sitat funker:

Control the conversation by improving the conversation. It’s that simple.

42 kommentarer

 1. Anders Brenna

  Takk for to ting: at dere startet NRKbeta og at dere presser på for å få flere til å gjøre det.

  Den eneste negative erfaringen jeg ha så lang med vår ubeskjedne kopi av dere, er at det er artigere å skrive på beta…

  Svar på denne kommentaren

 2. Ingeborg Volan

  Hva med å få en beta for NSB/Jernbaneverket, Ruter og andre kollektivselskaper som folk bare klager over? Hadde vært greit å få vite at de hører hva vi sier… og kanskje noen har glupe ideer.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg har allerede tenkt tanken at min organisasjon kondis.no kunne trenge noe slikt og kommer til å foreslå en egen gruppe for dette. Selv mindre enheter kan ha godt av å tenke i slike baner. Manglende ressurser? De fleste organisasjoner har mange medlemmer som ikke ønsker å gjøre tradisjonelt dugnadsarbeid….men en slik gruppe kan kanskje friste!

  Svar på denne kommentaren

 4. Andreas Grimsæth

  Kollektivselskapene er nevnt, departementene og regjeringen hadde vært kult.
  Men aller mest StatiolHydro om de tør å være ærlige og utforskende, og IKKE bruker det som et reklame- eller grønnvaskingsstunt!

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad

  Men interaktiviteten var vel heller skrall. Og det er minst halve poenget mitt. Å poste pressemeldinger og rapporter har mange gjort i årevis. Det å ta brukerne med på utviklingen er det nye.

  Svar på denne kommentaren

  • Christian Nyegaard (svar til Øyvind Solstad)

   Absolutt og 100% enig! Mange av oss som har sett et behov og potensiale i en betalignende løsning, mange av oss som jobber i Telenor følger jo NRKBeta privat og er meget imponert over hva dere har fått til :-). Men var mest ment som informasjon om at mye av forskningen som Telenor utfører faktisk blir publisert siden dette var nevnt i saken.

 6. Alexander Nossum

  Flott oppfordring og ikke minst flott tiltak med NrkBeta som sådan! Jeg for min del savner denne kulturen hos universiteter/høgskoler og lignende. Disse organisasjonene er nesten for sandkasser å regne allerede, men det er ikke så fryktelig ofte "råtanker" blir gjort enkelt tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Veldig godt poeng. Og underlig at universitetsmiljø ofte er ganske lukket og til tider mer redde for at andre skal stjele idéene deres enn kommersielle selskaper ute i den åpne verden…

  • Atle Frenvik Sveen (svar til eirikso)

   Tror det skal mye til for at universitets/høyskolemiljøene hiver seg på. Det virker som om mange i den sektoren synes det er en aktivitet som ikke "lønner" seg, noe jeg jo kan skjønne all den tid man finteller publiseringspoeng for å holde økonomien i gang.

   På NTNU har jo rektor egen blogg (nå også med kommentarmulighet), men det virker ikke som om mannen egentlig har tid til å drive en blogg. Men det betyr vel at man oppfordrer fagmiljøene til å prøve, kanskje?

  • Jan Håvard Skjetne (svar til eirikso)

   Hei, vi på SINTEF arbeider akkurat nå med et prosjektforslag til EU hvor nettopp innovasjon ved bruk av nye tjenester er sentralt. Hvis denne går inn vil vi opprette en sandkasse for innovasjon.

 7. Hadde det ikke vært interessant med nettbanker også? Nettbanken er jo noe av det folk bruker mest på nettet og det konkurreres støtt om å ha de beste brukergrensesnittene og nyttigste (kuleste) funksjonene.

  Kanskje det samme gjelder for flyselskapene?

  Svar på denne kommentaren

 8. Steingrim Dovland

  Artig med oppfordring, særlig når de går til ens egen arbeidsplass! BBS kunne nok med fordel vært en mer åpen bedrift. For at slike prosjekter skal bli en realitet er det mange brikker som må falle på plass og mange som skal ha en ord med i spillet før vi vanlige dødelige slippes fri på nettet.

  Men utfordringen er notert! Jeg skal i det minste la hjernen gå noen runder og se om det er noe man kan gå videre med.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Steingrim Dovland)

   Der har du en oppskrift for fiasko! Skal alle spørres om lov og komiteer dannes blir det aldri noe av. Her i NRKbeta var det nettsjef Bjarne Andre Myklebust som hadde tro på dette prosjektet. Og som sa "peis på" (eller tilsvarende uttrykk fra Lillestrøm). Dermed satte vi i gang på ekstern server…

  • ja, jeg har tidligere vært rimelig kritisk mot å kalle det blogg, men det er jo en start. Ingen er perfekte i begynnelsen. Bare det at det prøves er jo positivt.

  • Steingrim Dovland (svar til Øyvind Solstad)

   Det er nok ikke alle organisasjoner hvor "peise på" fungerer like bra 🙂 Men det er heldigvis langt mellom peise på og komitearbeid. Men nok om det, den debatten kan sikkert taes et annet sted.

   (burde ikke dette kommentarsystemet varslet meg på epost når det kom svar?)

 9. Jeg har ønsket meg en slik sandkasse på NTNU helt siden jeg "fant" NRKbeta. Hvis tiden strekker til, og jeg får noen andre kollegaer med meg blir det kanskje noe etterhvert på IME-fakultetet 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Strand (svar til Rune)

   Da har du en student her som gjerne er med!

   Derimot kan jeg tenke meg enkelte på mitt eget institutt, IMF, kanskje ikke kommer til å henge helt med — med mindre det blir snakk om teknikker for å vaske tavle effektivt, og de kan bruke LaTeX. Muligens mest aktuelt for informatikk-biten av fakultetet?

  • Flott å høre! Et par av de mest tech savvy jeg kjenner fra fakultetet kommer fra IMF, så tror nok de også vil være interessert 🙂 Lytter du, Harald H.-O.?

  • Martin Strand (svar til Rune)

   Ser den, altså. Et kjent navn også på Usenet. Som alle andre har vi vel begge deler på IMF — med det ekstreme i begge retninger.

   Nok om det, vil vel mange si.

   (For de uinnvidde: IMF er Institutt for matematiske fag. IME er fakultet for informatikk, matematikk og elektroteknikk.)

  • Martin Strand (svar til Rune)

   Bah. Ingen teknologi er som papir og blyant. Og et viskelær når det lir på.

   Er det bare meg, eller er vi veldig interne nå? (Unnskyld, alle sammen!)

 10. Med fare for å virke kranglete: Det er vel mulig å argumentere for at det å "peise på" uten at resten av organisasjonen følger med også er en oppskrift for fiasko? Det er jo liten tvil om at dere har fått det til å funke som pokker i NRK, men poenget er at det ikke nødvendigvis er den eneste veien til målet. Uten at jeg nødvendigvis anbefaler heftig komitearbeid 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Atle Frenvik Sveen

  Hmm.. IntenseDebate liker ikke meg, denne skulle såklart være svar til Rune over her.

  Her skulle jeg spørre om når bloggposten med historien om oppstarten av NRKBeta kommer?

  Svar på denne kommentaren

 12. Programsekretariatet

  Du tar feil. Hensikten med bloggen er både å "teste" ut formuleringer samt motta forslag og innspill- som går både til Høyres Programkomite og ulike fraksjoner på stortinget. Fra tid til annen poster vi om "andre" ting enn bare programmet, men det må jo være lov:-)

  I neste nummer av "Muligheter" (Høyres medlemsblad) vil man kunne lese hvordan blogging har bidratt til å påvirke Høyres program. Det må vel kunne kalles politisk innovasjon? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. "IFPI, TONO og andre som forvalter rettigheter for musikk og film i Norge. I dag er nettsidene deres et sørgelig syn, gammeldagse og enveis: Forgubbet rett og slett!"

  Forgubbet var vel egentlig et veldig godt ord, ikke bare på websidene, men på de to organisasjonene som helhet. Representerer websidene til et foretak selve sjela i foretaket, mon tro? Jeg blir her svært fristet til å tro det…

  Svar på denne kommentaren

 14. Hvorfor er det så lett å tro at remikskulturen ble skapt av nettet? Hvor kommer idealet om å “dele” og “delta” fra? « Vox Publica

  […] det i Cyberculture Theorists (2007: 85-86)) så må man, for å få sin kunnskap anerkjent, ha en vilje til å dele ideer og en åpen tilnærming. Det ser han som en arv fra Internetts kobling både til akademia (gjennomsiktighet av resultater, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.