nrk.no

Intet fotballkaos på internett, men ikke alle fikk se!

Kategorier: Internett,Kommentar,Media,Streaming & Uten kategori


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Det var knyttet stor spenning til om den norske internettinfrastrukturen ville knele under helgens fotballpress. Selv om både VG og TV2, sammen med partnere, hadde lagt opp til storslagen nettsatsing uteble de verste spådommer om internetts fall.


Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

VG kom best ut av nettkampen med bra videokvalitet og en god interaktivitet. TV2 som har erfaring fra direktesendt fotball på nett fra tidligere knelte under søndagens fotballpremiere. Etter sigende skal det ikke ha vært distribusjonsproblemer, men problemer med påloggingsrutinene til TV2Sumo. TV2s feilskjær kan ha bidratt til at Telenor uttaler at de ikke så noen kapasitetsproblemer under sendingene.

Alle som jobber i bransjen kjenner utfordringene rundt distribusjon av video på nett og tatt med i betraktingen at søndag kveld er det tidspunktet hvor den generelle internett-trafikken er høyeste i løpet av uken var det med en viss glede at nettet så ut til å gjøre jobben. Også NRKs direkte overføring av motorsport som gikk samtidig, spilte uten problemer da vi testet tjenestene hjemmefra søndag kveld.

VG og TV2 har valgt to forskjellige teknologier for å føre frem videobildet til brukerne. Det er for tidlig å konkludere hvilke av de som fungerer best, men hele nettbransjen, inkludert oss i NRK, vil følge nøye med i uken som kommer får å høste erfaringer enn kan ta med seg videre.

Vil det holde?

Selv om nettet ikke gikk fullt i helgen er det for tidlig å konkludere. TV2 kom ikke ordentlig på bane og 5. april vil vi i NRK lansere vårt tilbud med direkte overføring av alle 1. divisjonskampene på nettet. Disse går samtidig som eliteserien og vil bidra til det totale trafikkbildet. Det er også grunn til å tro at interessen for å tegne nett-abonnement på eliteserien vil øke utover i sesongen.

Vårt fokus i NRK er nå å kvalitetssikre at vi har god nok distribusjon på våre fotballtjenester med tanke på overføringene av addeco-ligaen fra 5.april. I tillegg til høy aktivitet på drifts- og produksjonssiden henter vi inn en tredjepart for å sikre nok kapasitet. Uken vil bli brukt til møter med flere leverandører for sikre at også NRK er med i kampen om fotballoppmerksomheten på nett med godt fungerende produkt.

Og selv om jeg selv brukte mye tid på våre nettkonkurrenter i helgen, kunne jeg som lillestrømling likevel glede meg over en problemfri overføring med Arne Scheie fra Fornebu på NRK1… 🙂

16 kommentarer

 1. De har valgt en mediespiller fra Move networks som ikke har en klient for linux. Kun Windows og mac. Mulig at det finnes veier rundt som firefox i wine, men har ikke orket å prøve. Får se om jeg orker når PL er ferdig.

  Svar på denne kommentaren

  • _ad_ (svar til Stig)

   TV2Sumo bruker Silverlight, så der kan det vel finnes en teoretisk mulighet… uten at det heller er aktuelt for meg å prøve. Det blir NRK P1 underveis og scoringer i Flash-spilleren til 100% Fotball etter kampslutt 🙂

 2. Det er helt utrolig at TV2 som har holdt på med web-tv i så mange år ikke klarer å komme opp med en fungerende løsning. Å fortsatt kjøre på med window media drm i disse dager er for meg et mysterium! All cred til VG i denne omgang som virkelig har gjort en del bra grep! Eneste er at jeg håper de setter opp kvaliteten på streamen etterhvert!

  Svar på denne kommentaren

 3. Gabriel Hassan

  har ergret meg over kvaliteten på tv2-streamene lenge nå. bittert å være på universitetslinje og ikke få utnyttet noe av potensialet kvalitetsmessig. er det forresten belastningen på serverne til tv2 etc. som fryktes å begrense tilgangen, eller er det belastningen på teleoperatørene som følge av den totale trafikken? er helt amatør, så go easy on me:)

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg prøvde meg på tilsvarende løsning her om dagen. Fikk innstallert plugin, men når jeg skulle se klippet ble det bare svart. Fikk desverre ikke tid til å drive å feilsøke siden jeg egentlig var på jobb 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Takk for linken. Det ser ut til at folk har fått dette til å funke via Wine for et år siden, men ikke med nyere versjoner. Man får lyd, men som Stig sier; ikke noe bilde. Da holder jeg meg fortsatt til P1 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. TV2's drm løsning er på ingen måte optimal. De bruker silverlight som som bare kan brukes i windows og mac. Imidlertid hvis du har en powermac finnes det ikke en versjon av silverlight som er kan vise sendingene til tv2. Derfor kjører også tv2 med fjoråretsløsning for disse mac-brukerne. Av en eller annen grunn denne løsningen i fjor men ikke i år. Har kjørt brevveksling pr mail med tv2, men der evner de ikke annet enn å kopiere direkte fra faq-sidene, tips som forøvrig ikke virker. Å gi pengene tilbake det vil de imidlertid ikke. Blir VG for med…

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har en flunkende ny Mac med Silverlight installert. Når jeg tester TV2 sin gratisvideo og kjører den opp i fullskjerm så blir bildet ekstremt dårlig. Virker som om Silverlight ødelegger bildet når det skal vises i fullskjerm. Flickering og linjer, i tillegg til at bildet er overkomprimert på min 17mbit linje. Interface-knapper i Silverlight forsvinner, slutter å virke, og jeg må refreshe siden.. om og om igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.