nrk.no

Søndagsinspirasjon: 5×5-video

Kategorier: Det sosiale nettet,Film & Video


Nettet er fullt av spennende prosjekter. Og når man surrer rundt der ute oppdager man stadig nye. I dag ble jeg oppmerksom på noe som kalles 5×5-video. «Five by five», eller kanskje fem-ganger-fem.

Formatet handler om at man setter sammen 25 sekunder med video ved å plukke ut fem små sekvenser som varer nøyaktig fem sekunder hver. Jeg ser at Blake Whitman postet et innlegg om dette på Vimeo for to år siden, men jeg vet ikke om dette er opprinnelsen til formatet. Her kan nok dere der ute komme med masse utfyllende informasjon

Kreativitet vekkes ofte av begrensninger. Kun fem klipp. Kun fem sekunder. Ikke noe musikk. Jeg måtte jo selvfølgelig prøve. Tok en rask titt i mappen med små videoklipp tatt med min speilrefleks. Bestemte meg for et overordnet tema rundt bevegelse. Og satte raskt sammen følgende lille «5×5»:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

(Om du vil lime denne videoen inn på bloggen din klikker du gjennom til «Se videoen på NRKbeta video» og klipper ut embed-koden der)

Beskrivelse:
1. Ender i bevegelse
2. Tog i bevegelse
3. Bil i bevegelse
4. Person i bevegelse
5. Fly i bevegelse

Ikke på noen måte et mesterverk, en dyp historie eller noe som kommer til å endre verden. Men en morsom liten visuell øvelse og et klipp som muligens kan føre til noe inspirasjon der ute. (Dette lille klippet er også tilgjengelig for nedlasting i HD via BitTorrent: Link til torrentfil.)

Mer inspirasjon

Blake Whitman sitt opprinnelige bidrag:


5 vinyettes (vignettes) from Blake Whitman on Vimeo.

Med følgende beskrivelse:

1: car going by as I rest on a bike ride
2: RJD2 concert
3: Hasidic Jews playing softball
4: My friend Nancy in a front-end loader
5: Random woman at curves on 14th street

this is a good way to show snippets of clips you never use. hmmm. maybe I’ll start a project…

Søker man etter 5×5 på Vimeo eller andre videonettsteder finner man mye rart. Og som alltid på nettet mye meningsløst. Men formatet byr på et eller annet som vekket min interesse. Kanskje muligheten til å la frittstående klipp fortelle noe nytt ved å sette dem tett sammen.

Her er enda et eksempel. «The Bay», med følgende beskrivelse:

1- Airplane in the bay
2- Sailboat in the bay
3- Ferry in the bay
4- Airplane, sailboat and a ferry in the bay
5- The Bay


5 x 5 – The Bay from Mofiac on Vimeo.

Så da er det bare å sette oss på plass i forhold til historikken bak 5×5-formatet, komme med deres egne bidrag og inspirere ved å nevne andre tilsvarende prosjekt!

26 kommentarer

  1. Ah, flott. Nettopp fått nytt kamera (flip) så dette skal jeg være med på. Har ikke fått filmet så mye enda men det skal jeg gjøre noe med. Håper å ha et bidrag klart snart. Burde nesten vært en norsk nettside som heter 5×5.no eller noe for slike vidoer:)

    Svar på denne kommentaren

  2. Jeg satt sammen en fra min helg i Trondheim. Kvaliteten ble så som så, men lot vær å laste opp 720p med mobilt bredbånd.
    Innholdet er som følger:
    – Flyturen opp
    – Snøen som lavet ned fredag morgen
    – Vidar Johnsen og Petter Nordberg
    – CC Cowboys
    – Karpe Diem
    Disse spilte på P4s vinterlydturne og resultatet kan du se her: vimeo.com/3665848

    Svar på denne kommentaren

  3. Mette S. Schau

    Som journalist kjenner jeg at jeg savner dramaturgi i disse 5×5-ene. Hvis man tenker at man skal fortelle en historie med fem setninger -eller ord- så blir det som et dikt. Da kan det fort skje spennende saker

    Svar på denne kommentaren

    • Helt enig. Det er et eller annet grunnleggende inspirerende med formatet, men jeg har fremdeles til gode å se noen klare å lage noe med en spennende vri eller tydelig historie. Men det er noe med enkelheten som gjør at jeg tror noen vil klare å lage en historie innenfor denne 5×5 rammen før eller siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.