nrk.no

NRKbeta samarbeider med OpenSource videoserie

Kategorier: Gjestebloggere,Studentprosjekt & Video


Etterhvert som video på nett ble allemannseie, kan hvem som helst publisere videomateriale, og i prinsippet starte sin egen tv-kanal. Nisje-programmer blomstrer opp, men vi har enda til gode å se et teknologi-program på nettet, som ikke inneholder to karer i hver sin stol pratende om hva de sist så på nettet.

NRKbeta har inngått en avtale med studenter ved medieproduksjon på Høgskolen i Gjøvik om å utvikle et videokonsept for teknologi-interesserte. Planen er å lage en videoserie for nettet, med produksjonsteknikk på nivå med TV-produksjoner publisert på nett. Programmet vil ha hovedtema teknologi, med hovedfokus på informasjonsteknologi og teknologisamfunnet.

Generelle overliggende temaer er data, telefon, media og web 2.0. Strukturen vil være reportasjebasert, og slik sett inspirert av programmer som Top Gear, Typisk Norsk og Mythbusters.

Programmet vil ta for seg trender og nyvinninger, og forklare sammenhengene mellom problemer og løsninger. Vi vil også presentere brukerskapte oppfinnelser, nye måter å bruke elektronisk utstyr på, og teste teorier på delvis uvanlige måter.

Åpenhet

Prosjektet er organisert rundt åpenhet, og vi ønsker veldig gjerne å få med bidragsytere utenfor prosjektgruppa. Det finnes mange der ute med kunnskap. Alle interesserte kan påvirke prosjektet gjennom utviklingssidene våre, og om ønskelig; bidra aktivt. Kommentarfeltet her på NRKbeta er også et utmerket sted for å mene noe.

I første omgang vil produksjonen omhandle en 5-10 minutter lang konseptepisode, som viser oppbyggningen av serien. Denne episoden vil være en del av innsalget og kan, i beste fall, resultere i produksjon av en hel episode.

Prosjektet har som mål å knytte sammen videomaterialet og eget nettsted. Hvis du likte noe som ble tatt opp i serien vil det ligge utdypende informasjon på nettstedet.

Råmateriale som Creative Commons

Konseptepisode og råmateriale vil være fritt tilgjengelig under Creative Commons-lisens. De som vil kan laste ned materiale, og komme med tilbakemeldinger via forumet før episoden er ferdigstilt.

Har du forslag til navn?

Arbeidstittelen er techpilot, i mangel på en bedre tittel. Vi har en utviklingsplattform ute på Høgskolens nettsider. Kom gjerne med forslag til tittel også om du skulle ha…

NRKbetas studentprosjekter

Dette er første prosjekt i NRKbetas samarbeide med skoler, høgskoler og universiteter om forskjellige studentprosjekter.

25 kommentarer

 1. Det är jättebra med Creative Commons på materialet som skapas. Men hur ser ni på att använda er av redigeringsprogram som är Open Source? Och vilka öppna format finns det på codecmarknaden? (tänker både på öppna standarder och öppna implementationer av dessa standarder). Hur ska man gå tillväga om man enbart vill använda sig av open source och öppna format? Och mer specifikt, vad tycker ni om BBC:s codecar, framförallt Dirac (en.wikipedia.org/wiki/Ogg#Ogg_codecs) samt Matroska?

  Mats

  Svar på denne kommentaren

 2. Kent Andersen

  Vi har snakket om opensource redigeringsprogram, men dessverre finnes det ingen avanserte, stabile programmer som passer vårt bruk. Vi har derfor gått for å benytte FinalCut Studio. Men vi utelukker ikke at andre bidragsytere kan benytte andre programmer, feks Gimp, til å levere materiale til oss. Så lenge systemene snakker samme språk.

  Når det gjelder codec har vi ikke tatt noen endelige valg ut over at vi skal levere i h264 til flash youtube ol. Det er ikke usannsynlig at vi velger å i tillegg produsere en .mkv (med h/x264) til å legge som torrent. Samtidig ønsker vi å levere i formater som kan avspilles på så mange klienter, og enheter som mulig. Både Mkv og Ogg/dirac er spennende prosjekter som jeg håper at vi ser mer av i fremtiden, men codecene har har fortsatt en vei å gå på før det blir like allemannseie som .mp4 og h264.

  Svar på denne kommentaren

  • Legg ut i Theora, med video-taggen. Då vil nyaste Firefox og Opera visa innhaldet på ein fin måte. Safari og Chrome kjem etter.

   Theora såg skikkeleg elendig ut fyrr (og framleis), men dei hev laga ein ny, mykje betre encoder (som fylgjer Theora 1.0-spesifikasjonen): xiphmont.livejournal.com/35363.html

   Inne i video-taggen so kann dykk leggja flash-fallback utan problem. Mange sider byjar gjera dette no, det er det som er hipt, moderne og kult 😉

   Dirac er jo òg knalltøff, men den er ikkje so spreidd endå. Men Dirac er absolutt del av framtidi.

 3. Det finst open videoredigeringsprogramvare, men dei som er stabile er ikkje avanserte nok, og det mest avanserte (Cinelerra) hev mange problem med seg. Det er ein eldgamal kodebase diverre.

  Difor starta dei som laga CV-versjonen av Cinelerra, Cinelerra3 – ein diger refaktorering og opprydding. Det viste seg å vera eit ekstremt stort arbeid, so difor starta me i staden Lumiera – eit minst like stort arbeid, men meir inspirerande.

  Nett no gjer programmet endå ingen ting, og treng 1-2 år til fyrr det kann gjera enkel klipping (med mindre me fær fleire programmerarar). So eg brukar sjølv Final Cut Pro når eg skal gjera noko i dag, men eg ser fram til den dagen eg ikkje treng OS X lengre… 🙂

  Brukar Cinelerra til alle heimevideoar og ting som ikkje er tidskritisk.

  Svar på denne kommentaren

 4. Siste bilde i denne saken viser et intranett? En blanding av wiki og forum? Jeg er fortiden på desperatjakt etter et slikt system, men har ikke funnet noe passende… har dere lyst å røpe hva dere bruker her, eller i tilsvarende prosjekt?

  Svar på denne kommentaren

 5. Kent Andersen

  Vi bruker en blanding mellom phpBB 3 og noe vi snekret selv. Løsning er slik at phpBB rår over index.php, mens de andre hekter seg på static.php?page=prosjektet(feks). Toppen av disse sidene hentes fra samme sted, men hører til to forskjellige sider. Bak static sidene har vi et lite CMS system som lar oss endre teksten som ligger der.

  Ikke veldig avanser akkurat.

  Svar på denne kommentaren

 6. TechPilot: Råmateriale ute – med Creative Commons

  […] presenterte i mars et OpenSource videoprosjekt som gjøres i samarbeid med NRKbeta. Mye har skjedd siden den tid, og det er på tide med en […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Råmateriale ute – med Creative Commons « techpilot

  […] på NRKbeta Vi presenterte i mars et OpenSource videoprosjekt som gjøres i samarbeid med NRKbeta. Mye har skjedd siden den tid, og det er på tide med en […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.