nrk.no

Friend Connect og IntenseDebate: To tester

Kategorier: Det sosiale nettet,Kommentar,Nettjenester,Nettkultur,NRK & NRKbeta


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

På lørdag slo vi på Friend Connect her på NRKbeta, en test hvor vi plasserte en lyseblå stripe nederst på skjermen – der folk kunne melde seg som «members» av NRKbeta – eller skrive kommentarer om nettstedet og om testen.

Det var det mange som syntes var kult – og mange som ikke likte i det hele tatt! Ditto med testen av et nytt kommentarsystem – IntenseDebate – som vi skrudde på fredag.

Derfor vil vi gjerne få si noen setninger om hva NRKbeta faktisk er. I overskriften kaller vi oss «NRKs sandkasse for teknologi og nye medier».

Vi har tre hovedmål for NRKbeta:

1) Kontakt med brukerne. Det synes vi at vi får til bra – takket være dere.

2) Skrive om teknologi og nye medier. Vi må sette oss inn i utviklingen på nett og teknologi, og da er det nyttig å dele denne kunnskapen med dere, fordi NRK skal dekke det folk flest er opptatt av. Og det er nyttig internt for å dele på kunnskap som vi samler inn. For mange er det kanskje «nyhetsrapporteringen» om sosiale medier og teknologi som NRKbeta assosieres sterkest med?

3) Være en sandkasse for NRKs andre prosjekter. Det betyr at vi fra tid til annen legger til nye funksjoner som vi senere kan bruke til noe på NRK.no eller andre nettsteder NRK driver. Det kan jo være både gøy og plagsomt. Mange syntes det var kult å få bruke den nye søkemotoren vår før «alle de andre», mens andre synes det var ganske teit med IntenseDebate som kommentarsystem.

Vi skal være tydeligere på å kommunisere alle tre tingene, både i artiklene og testene vi gjør – og på de sidene her på NRKbeta der man skulle forvente å finne slikt. Så er det selvsagt viktig for oss at ikke et av disse tre punktene ødelegger for de to andre.

Friend Connect

Nederst på siden ser du altså en lyseblå stripe der du kan koble NRKbeta sammen med en eventuell konto hos Friend Connect. Der har folk hatt tre innvendinger og spørsmål til oss:

1) Den tar plass
Til det er svaret: Nei, vi skal ikke ha stripen liggende over nederste delen av skjermen slik den er nå. Det er en test. Det er derfor det står «Vi tester og tester» i artikkelen. Den skal bort igjen om kort tid. Den er bare sånn nå fordi det er en rask og enkel måte å teste det å koble sammen folks Friend Connect og NRKbeta.

2) Google overalt! Hjelp!
Nei, vi skal ikke «googlifisere» NRK. Det vil alltid være mulighet for andre måter å logge seg på. Friend Connect er heller ikke en tjeneste fra Google *alene*, men et samarbeide mellom mange store tjenester som ikke er Facebook. Både Yahoo, AIM og Twitter er f. eks. med på Friend Connect. Så du kan fint autentisere deg her ved hjelp av innloggingen din i disse nettverkene.

Les mer om Friend Connect i vår artikkel fra mai i fjor – eller se Googles nettsted for Friend Connect.

3) Hva er vitsen???
Nei, det vet ikke vi heller. Vi har noen tanker om at dette vil bli viktig i fremtiden, når flere tjenester og nettsteder er med – og når funksjonene blir flere. Vi ville uansett teste det alt nå, og vi slår sannsynligvs av stripen om noen dager – og plasserer den på en egen side på NRKbeta.

Testen har vært vellykket fordi over 300 nå er «medlem» av NRKbeta via Friend Connect, og vi fikk 50 kommentarer – som er over gjennomsnittet på artikler her på NRKbeta.

IntenseDebate

Vi trenger et bedre system for kommentarer. Og vi ønsker oss også systemer der det er mulig å følge en bruker du er interessert på tvers av flere nettsider. IntenseDebate er et av to aktuelle systemer som oppfyller disse ønskene. Vi tester begge to for tiden, IntenseDebate her på NRKbeta, og konkurrenten Disqus på vårt nye «lette» nettsted; lett.nrkbeta.no (egen artikkel om akkurat det kommer etterhvert).

Vi kan teste kommentarsystemer på egne blogger og på testområder til vi blir bå i trynet. Det er først når vi slenger over 10 000 kommentarer og masse toppfolk som dere inn i dette, at vi virkelig får testet det. Vi har lært masse og lager lister over pluss og minus hele tiden. Så summerer vi opp om noen dager og ser hva som skjer. Uten at jeg skal dra hele listen, så har vi følgende på pluss:

+ bedre funksjonalitet for oss som driver NRKbeta
+ trådete kommentarer
+ innlogging med andre systemer

Og på minus…

– rotete
– uvant sortering for brukerne
– funker ikke på browsere uten javascript (som mobil og iPhone)

Dette er på langt nær hele listen, men vi vil gjerne høre om dere har andre ting å melde. Inntil videre beholder vi altså IntenseDebate og så oppsummerer vi om en uke eller to.

Verdens beste testere

Takk for at dere er med og tester – det gjør det veldig mye lettere for oss å lage bra tjenester for hele folket senere! Tommel opp på alle kommentarer NÅ!

29 kommentarer

  1. Synes IntenseDebate funker knall, jeg, selv om det er litt uvant. Liker at det går an å følge brukere på tvers av nettsteder som bruker den. Selv om jeg innser at java-argumentet er godt ser jeg gjerne at dere fortsetter å bruke den.

    Svar på denne kommentaren

    • Helt enig! Synes IntenseDebate fungerer ypperlig, og håper NRKbeta vil fortsette å bruke det som kommentarsystem. Men jeg synes gjerne dere kan skru av polls og smileys, det blir litt unødvendig i mine øyne.

  2. Rimelig sikker på at det fungerer på iPhone også, ettersom den fint støtter javascript, men dere har antakelig slått på fallback for mobile enheter.

    Sorteringen er også noe dere kan endre. På Budstikka har vi sortert etter den litt mer normale "Date".

    Svar på denne kommentaren

  3. Akkurat nå kommer iPhone-brukere i første omgang til en egen side med "gammeldags" kommentarsystem.
    Jeg begynner å bli litt mere vant til IntenseDebate, men sliter med å finne frem til de siste kommentarene som jeg syns er meget nyttig.
    Etter min mening ville det vært bedre med quoting enn tråder. Quoting funker veldig bra på forum, f.eks diskusjon.no, og så lenge man ikke skal sitere 12 avsnitt tror jeg det kunne blitt greit.

    Svar på denne kommentaren

  4. Atle Frenvik Sveen

    Siden jeg ikke rakk å komme med noen kommentar på en opprinnelige posten om kommentarsystem tar jeg det her: Jeg har et par ting å utsette på kommentarsystemet på NRKBeta, ett av dem gar vært her lenge, det andre har kommed med IntenseDebate:

    1) hvorfor lister dere ikke antall kommentarer i BUNNEN av innlegget. Når jeg ikke kommer via rss leser jeg artiklene på forsiden, og klikker med så eventuelt inn for å lese kommentarer. Men for å sjekke om det finnes noen kommentarer må jeg scrolle opp til toppen av artikkelen igjen (forsåvidt må jeg det uansett) derfor: hvorfor ikke ha en "les kommentarer (x antall)" link i bunnen av hver artikkel på forsiden?

    2) Nå sorteres kommentarer default etter " Last Activity". Dette betyr vel at man tar hensyn til tråding og prøver å stable på en fornufitg måte. Sikkert en god ting i kommentarfelt som f.eks i dagbladet, der man har 100 tullinger som gjentar det samme, man trenger ikke å lese alle kommentarene. Her på NRKBeta er kommentarfeltet noe helt annet, og det er en fordel å få med seg alle kommentarene for å følge med. Folk henviser til hverandre (og alle bruker ikke tråding), så hvis ting er "stablet" i feil rekkefølge kan man miste tråden. Derfor mener jeg "by date" burde brukes som default instiling her, det er tross alt snakk om en blogg, hvor man forventer å ha ting på denne måten. Jeg føler egentlig at hele IntenseDebate fjerner litt av "blogg-feelingen", men skjønner at dere tester..

    Svar på denne kommentaren

    • Hallvor Engen (svar til Atle Frenvik Sveen)

      Du kom meg i forkjøpet når det gjelder dette med en link til kommentarer på bunnen av artikkelen. Det er en ting jeg savner veldig her. Og som også er en ting man forventer av en blogg, som nrkbeta tross alt er, selv om den drives profesjonelt.

    • Jeg liker IntenseDebate veldig godt, men må hive med på Atle her ang default sortering. Helt klart mest oversiktlig for oss at det er sortert default etter date.

    • Skaff deg ein skikkeleg nyhendekjelde-lesar? 🙂

      Eg brukar Liferea, den hentar inn alle kommentarane i sjølve lesaren under artiklane. Superhendig når du les mange-mange bloggar.

  5. Nye ting er alltid uvant i begynnelsen, så det er ikke rart folk reagerer forskjellig. Selv liker jeg tanken bak både Friend Connect og IntenseDebate, selv om presentasjonen kan gjøres bedre, som f.eks Peter sier, sortering etter dato for IntenseDebate, bedre utseende på ting (ser veldig rotete ut nå f.eks) og slikt.

    Dere skal ha props for å prøve ut nye ting derimot, er ikke mange som leker seg i sandkassen, og jeg har hatt stor nytte av å lese og lære om alt det nye dere prøver ut, sammen med alt det andre dere skriver om. Stå på! ^^

    Svar på denne kommentaren

  6. Mats Taraldsvik

    Jeg har sendt mine kommentarer på mail, da kommentaren jeg postet plutselig forsvant blant flere sider (det verste jeg vet er unødvendig oppdelig over flere sider).

    Nå hadde jeg en rask titt på lett.nrkbeta.no: jeg er motstander mot å måtte registrere meg på andre nettsteder som er 'i vinden' for tiden, bare for å få postet en kommentar som meg selv (ikke anonym). Det ser ut som om det er slik på lett, men jeg håper jeg tar feil. Også, for eksempel når jeg skal følge med på kommentarer, trodde jeg et øyeblikk at jeg måtte registrere meg på IntenseDebate. Heldigvis var ikke det tilfelle, for det ville vært ubekvemt. Ha gjerne dette i bakhodet. Når det er sagt, har jeg forstått det slik at Friend Connect er mer åpent enn Facebook, og da er det jo bedre å bruke det – åpne, og helst desentraliserte, løsninger er jeg tilhenger av!

    Jeg skjønner at det er en sandkasse, og at dere dermed må få leke litt, men da er man jo også avhengig av at enkelte grinebitere sutrer litt, slik at man ikke drømmer seg helt bort. Regn med meg 🙂

    Svar på denne kommentaren

  7. Det er helt greit for meg at dere tester, jeg vil bare forsøke å bidra så godt jeg kan med mine synspunkter:-) Og fordelen med ID er jo at det faktisk funker litt med myopenid. Selv om den ikke får med seg bildet mitt..

    Svar på denne kommentaren

  8. Jeg er veldig fornøyd med at dere benytter dere av Intensedebate, det å kunne følge andre på tvers av blogger og ikke minst kunne svare via epost gjør det overlegent. Liker også svært godt poeng systemet 🙂

    Svar på denne kommentaren

  9. Genial idé å bruke et system der du kan bruke innloggingen din fra andre sider. Men jeg vil anbefale kun én innlogging for alle tjenestene på siden. I stedet for en for kommentarer og en for hovedsiden. Friend Connect applikasjoner kan f.eks. erstatte IntenseDebate. Eller dere kan bruke OpenSocial.

    Svar på denne kommentaren

  10. Øyvind Solstad

    OpenSocial og Friend Connect er vel strengt tatt to sider av samme sak? Friend Connect som Googles implementasjon av OpenSocial.

    Målet her på NRKbeta er på sikt at du skal kunne identifisere deg via hvilken tjeneste du vil: OpenSocial, OpenID, Friend Connect, Facebook etc.

    Men OpenSocial og lignende systemer har mange funksjonaliteter utenfor det å logge seg inn. F. eks. det å sende beskjed om at du har lagt igjen kommentarer tilbake til nettverket ditt, enten det er Twitter, bloggen din, FriendFeed, Facebook eller andre.

    Og at du kan se andre som har samme interesser som deg på tvers av blogger.

    Det er noen av de tingene vi prøver å finne ut ved å teste disse tingene.

    Svar på denne kommentaren

    • Veldig bra. Synd det framleis ikkje er laga eit ekte, godt kommentarsystem som bygger på OpenSocial. Då hadde det vore moro å prøvd.

      Eller hev det? Er so lengje sidan eg sette meg inn i Friend Connect, må jo vera nokon som hev utvikla noko slikt no. Det trengst jo verkeleg.

      Forresten trur eg OpenID foundation held på å laga ein dokumentar for opne, distribuerte kommentarsystem. 🙂 Spanande framtid! 😉

      (orsak at eg klagar so ofte, men vil berre ikkje at me skal gløyma at monopol er ein uting 🙂 )

    • Øyvind Solstad (svar til Velmont)

      Relevante klager er bra. Det digger vi. Er vel bare ikke alltid enig om verdensbildet.

  11. Du kan jo sortere kommentarene slik at man slipper å åpne hver "tråd" mener jeg.

    jeg liker å kunne logge inn en plass og slippe å skrive inn info på masse sider. å kommentere med intense er lett.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.