nrk.no

Hjelp oss å teste NRKs egen tracker

Kategorier: Fildeling & NRK


Eksperimentene med Nordkalotten 365 og resten av innholdet vi har gjort tilgjengelig via BitTorrent har vært så vellykkede at vi selvfølgelig har valgt å se videre på den teknologien.

For de fleste av testene vi har gjort så langt har vi brukt Amazon Web Services sin støtte for torrentdistribusjon. For å få bedre kontroll og bedre statistikk eksperimenterer vi nå med å sette opp vår egen tracker. I vår første test benytter vi gratisprogramvaren OpenTracker.

Vi trenger hjelp!

Som vanlig får dere som leser NRKbeta ta del i NRKs nyvinninger først. Og i denne omgang har vi lagt opp noen tilfeldige filer bare for å teste om trackeren tåler litt trykk og fungerer som den skal.

Derfor hadde det vært hyggelig om så mange som mulig laster ned følgende:
Luftkrig på OpenTracker
Halvseint Sesong 2 Episode 1 på OpenTracker

Fremdeles en test

Vi håper å kunne lage et skikkelig og formelt tilbud av denne teknologien. Likevel er dette fremdeles å betrakte som et eksperiment. Men nå et hakk videre fra tidligere tester der vi bare ville sjekke om dette var noe publikum ville ha og om det fungerte fint.

Med vår egen tracker vil vi få bedre kontroll og bedre statistikk. Og om dette eksperimentet viser seg vellykket fortsetter vi med OpenTracker. Legger den over på en kraftigere maskin og får det inn som en del av vårt faste tilbud.

Og kom gjerne med tilbakemeldinger. Fungerer ting slik dere forventer av en tracker etc.

71 kommentarer

  1. Tester to fluer i en smekk – bruker Opera sin «klikk på torrentlink, og last ned direkte» – fungerer utmerket, god fart (ca 700KB/s) – Seeds: 2, Peers: 2 (Total seeds/peers: 5/15)

    Svar på denne kommentaren

  2. Laster ned med snitt på ca. 1.3 mbit/s, og dette med kontakt med kun 6 peers. Det kunne kanskje vært nyttig å vite hvilke(n) IP(-er) som er deres egne som står og seeder. Jeg skal seede med en limit på 100 kbit/s ut dagen.

    Takk for flott initiativ, og bruk av vår alles lisenspenger! =)

    Svar på denne kommentaren

  3. Jørgen Upsaker

    Det er vel en liten mulighet for at beta.nrk.no er en av de.

    Jeg kaster meg selvsagt på og kan fortelle at jeg får respektabel hastighet på ca. 650kB/s på halvseint. Usikker på om det har noe med resten av torrentene mine eller limit.

    Svar på denne kommentaren

  4. Harald Ulriksen

    Fungerer bra også fra utlandet, flott hastighet. Men når det er sagt så er det vel ikke hastigheten på nedlastingen av innholdet som er spennende hvis det er trackeren man ønsker å teste?

    Svar på denne kommentaren

  5. Funker akkruat som forventet for mitt vedkommende ihvertfall. Ingenting å klage på. Bruker µTorrent 1.8.2. Å få tvproduksjonene ut på torrent er i mine øyne et stoort skritt i en fin retning 🙂

    Svar på denne kommentaren

  6. Alexander Nossum

    Fungerer utmerket. Stor ros for å ta i bruk torrent-teknologi til lovlig distribusjon! Håper dere passer på å ha nok seeds fra skikkelige linjer sånn at det ikke blir dårligere fart enn fra en tradisjonell (http etc) distribusjon – ikke sats utelukkende på «mannen i gata»-seeds

    Svar på denne kommentaren

  7. Det funker.
    Lastet ned ‘Luftkrig’ på 16 minutter, sitter på UiBs nettverk i Bergen. Lastet ned fra 20 av 27 peers, med mellom 1&2 MB/s, ca. Klarer å dele med omtrent 1mb/s opp. Bruker Transmission 1.51 på OSX 10.5.6.
    Det ligger muligens begrensinger på hvor mye jeg kan bruke pr tidsenhet her (UiB-nettet), men hadde trodd at det skulle gå fortere.
    Jeg har nå testa med å laste ned ubuntu8.10 fra http://ftp.uninett.no, og kommer ikke over 2.1 mb/s der heller, så det er muligens taket for hva jeg får til herfra. I så fall funker disse torrentene rimelig bra.

    Svar på denne kommentaren

  8. Lars Åge Kamfjord

    Spratt rimelig fort opp i 48Mbit/s på Luftkrig, så jeg skal ikke klage på hastigheten (men det faktum at VMware-serveren min disablet nettverkskortet av en eller annen grunn tyder på at jeg har litt testing jeg må gjøre :P)

    Svar på denne kommentaren

  9. 3×3 hurra for NRK! Kan generelt si at nrkbeta nok er den mest interessante bloggen jeg leser per i dag. Dere kommer med gode ideer på rekke og rad, og dere kommer med masser av gode argumentasjoner/meninger/synspunkter. Om bare resten av mediebransjen var som dere og faktisk innså at verden utvikler seg og at enkelte bedriftsmodeller må moderniseres…

    Svar på denne kommentaren

  10. Henrik Christiansen

    Trackeren ser ut til å fungere veldig greit, fikk maksimal hastighet her hjemme med en gang og nå seeder jeg uten noen begrensning på uthastigheten, så jeg vil vel ligge i området rundt 1MB/s stabilt og til tider opp mot 2-2.5MB/s.

    Svar på denne kommentaren

  11. Eirik Solheim (NRK)

    Takker for hyggelige tilbakemeldinger.

    Dette ser jo bra ut. Det er interessant å vite hvilke hastigheter dere oppnår, men som det blir nevnt her er det aller viktigste at trackeren fungerer. Og det ser det jo ut til at den gjør!

    Kom gjerne med innspill på filnavn, om vi burde lagt ved en NFO-fil med mer metadata osv.

    Svar på denne kommentaren

  12. Kjenner at jeg har problemer med å vente til den dagen jeg kan komme hjem fra jobb og finne NRK-programmer på filserveren min ferdig nedlastet fra RSS-feeds den har fått i fra NRK’s egen torrent tracker.

    Den grå murklossen på Marienlyst virker ikke så grå lenger.

    Svar på denne kommentaren

  13. Sitter på NTNU og nyter den gode hastigheten nettet her gir. Virker som om trackeren fungerer greit.

    Angående navn på filen, hadde det vært en idé om en setter det lik, f.eks. «Serie-Sesong#Episode#-Navn-kvalitet». Eller noe i det formatet, slik at navnet i seg selv er beskrivende når en har lastet ned filen. Slik som navnet «luftkrigen» var nå, trodde jeg det var en dokumentar der fly spilte stor rolle i krigen. Selv om Ut i Naturen er ganske kjekt, var det litt villedende. Ønsker forsåvidt mer ut i naturen hvis dere har mulighet for å teste mer med de episodene ;).

    Lurer også litt på om (og eventuelt når) eldre materiale vil bli lagt ut i høy kvalitet via torrent (utenom det som allerede er lagt ut). Ettersom jeg har forstått det er det forhandlinger med rettighetshaverer, som er «problematisk», spesielt i materiale der musikk var lagt til?

    Svar på denne kommentaren

  14. Frank Eivind Rundholt

    Når nedlastinga klarer å få maks ut av min 6 Mbit ADSL, så kan jeg ikke annet enn å rope hurra.

    Jeg støtter navneforslaget til Jørgen Upsaker. Denne måten å navngi det på er veldig oversiktelig.

    Svar på denne kommentaren

  15. Harald Ulriksen

    @Eirik Solheim
    Hvis dere kunne legge med undertekster så hadde det vært topp. Men for all del som egne filer, ikke i selve videoen.

    Henger med på Frank Evivind Rundholt og støtter navneforslaget til Jørgen Upsaker, eventuelt med episode navn før formatet. Halvseint var i så henseende greit navngitt.

    Når dere får en rss og/eller søke funksjon for torrents så tror jeg tags kunne vært en god ide for programmer som er innom mange emner iløpet av en episode.

    (og hva er det i de fire torrentene som scrape sida returnerer men som ikke var linket i artikkelen?)

    Svar på denne kommentaren

  16. Det som er spennende er vel belastningen av trackeren/seedboxen deres i forhold til antall brukere og torrent. Hvordan skalerer dette hvis dere skal tilby noen tusen torrents og veldig populært materiale?

    Anngående navngiving hadde det vært supert om dere følgte samme oppbygging av navn som piratene bruker: Serie.sesong.episode.oppløsning.filformat. Uansett er det viktigste at dere er konsekvente og ikke driver med navnerotet som dere holder på med på podcast. Nfo fil med kort beskrivelse og link til mer utfyllende informasjon hadde vært supert. Den samme informasjonen kunne kanskje vær tilgjengelig i rss-feeden? Undertekster som egen fil bør dere og få til. Dere har jo alt tekstet veldig mye via teksttv side 777, det kan vel kanskje vær en liten jobb å hente ut tekstene fra dette systemet.

    @Lars: Jeg er ingen ekspert, men du går kanskje glipp av en del statistikk hvis klientene bruker DHT og lignende teknologier? Det går uansett å legge inn flere trackere i en torrentfil slik at en kan vær sikret mot feil på en server.

    Svar på denne kommentaren

  17. Stian A. Giltvedt

    Nå har jeg ennå ikke prøvd å laste ned noe enda så jeg kan ikke uttale meg om det.

    Ser at noen allerede har påpekt det jeg vil ta opp: La oss få undertekster som egen fil sammen med videomaterialene. Dere har jo grei teksttv tilbud på TV så hvorfor droppe teksting til torrent filene? Døve/hørselhemmende må få noe igjen for lisenspengene som NRK krever for. Helst mer teksttv på TV og tekst på web-tv og selvsagt til torrent materialene.

    Bor for tiden i Sverige og har ikke tilgang til NRK på TV her. Web-tv er ikke aktuelt når tekst er fraværende og ser heller ingen nytteverdig i det å laste ned materialer uten tekst, som dere legger ut lovlig på torrent.

    Svar på denne kommentaren

  18. Erik Jensen

    Funker helt fint – Luftkrig ligger på rundt 500 kB/s i snitt på min 12 Mbits DSL-linje, opp mot 750 kB/s i peak med µTorrent klient i default config. Kom inn på under 40 min.
    Knall koding såvidt jeg kan se.

    > Med vår egen tracker vil vi få bedre kontroll og
    > bedre statistikk.

    På tynn is her, men noen support eller integrasjon mellom opentracker og P4P? (i.e. ISP ruting optimalisert P2P) – eller har dere event noen statistikk på hvor bra en peer, fra opentracker eller bittorrent downloads dere legger ut, klarer å hente torrents og seeds fra peers hos samme ISP, versus «all over the place»?
    Se bla initiell kritikk mot Joost, blog.ipdev.net/2007/04/joost-analysis-of-bandwidth-hog.html

    Meta-data: CableLabs VoD metadata «initiativet» begynner å få et visst feste, se cablelabs.com/projects/metadata/.

    Ellers kan NRK sikkert hente et rikt sett med metadata tags for on-demand assets og distribusjon fra DAB, DMB og andre progressive gjennombruddsteknologier NRK pusher … 🙂

    Svar på denne kommentaren

  19. Mats Taraldsvik

    Flott! Fungerer bra med Deluge i Ubuntu Intrepid (8.10) – ~500kB/s.

    Filformat Serie.Sesong.Episode.Tittel.720p.H264.NRK.mp4 , f.eks
    Halvseint.S02.E01.Den første andre episoden.720p.H264.NRK.mp4 ville vært fint.

    En .nfo-fil hadde kanskje ikke vært så dumt? Ikke bare er det fint for å informere om episoden, men kanskje også at denne fila faktisk er lovlig og gratis, og litt om NRK, link, etc. ?

    Svar på denne kommentaren

  20. Eirik Solheim (NRK)

    @Lars

    «Hvorfor har dere valgt å merke torrentene som private og derrved ekskludere Peer Exchange, Local Peer Discovery og Distributed Hostless Tracking ??»

    Dette handler om at vi ønsker best mulig statistikk og at vi må skjerme trackeren for uønsket bruk. Men vi tar gjerne en diskusjon på hvordan vi bør sette opp trackeren slik at både våre og publikums interesser ivaretas.

    @Harald Ulriksen
    Filene du snakker om er bare testfiler som kommer til å bli slettet.

    Svar på denne kommentaren

  21. Eirik Solheim (NRK)

    Og angående tekstfiler:
    Vi jobber med et system der vi kan legge ved tekstfilene som vi ellers bruker for å tekste for hørselshemmede på tekst-TV side 777.

    Hvilket format foretrekker dere i så fall? .srt?

    Svar på denne kommentaren

  22. Stian A. Giltvedt

    Jeg har ikke så mye erfaring på hva som finnes av formater til teksting, men kjenner til *.srt, *.sub og *.idx(+ *.sub). Har stort sett bare vært borti *.srt og har ingen problemer med det.

    Virker som at *.srt er fleksible og til og med kan konfiguere selv størrelse og font man ønsker å se med hjelp av f.eks VLC. Tillegg ikke bruker så mye plass.

    Svar på denne kommentaren

  23. Vedr navnegivning på filer:
    – en detalj, men jeg foretrekker «s01e01» framfor «S01E01», synes det er lettere å lese.

    Vedr tekstfiler, .srt eller .sub&.idx?
    – ja takk, begge deler. Jeg vil tro de to holder (andre formater).

    Vedr NFO-fil:
    av Mats Taraldsvik:

    God idé. Fant også dette ved litt googling, kanskje noen som setter pris på det.

    Vedr meta-data:
    – CableLabs VoD metadata “initiativet” som Erik Jensen henviste til, skjønte jeg lite av (skummet litt), men når jeg skulle slenge inn Kometkameratene i iTunes, måtte jeg tagge dette selv, og det hadde det jo vært greit om var gjort sentralt.

    Svar på denne kommentaren

  24. Morten Skogly

    Det blir kanskje juks når jeg sitter på NRK og tester, men hastigheten min i Opera er 5000 kbps og økende på Halvseintklippet. Og DET er jo HELT OK! 🙂 Lastet ned 470mb halvseint på under tiden det tok å skrive dette 🙂

    Akkurat nå står jeg også og deler ut filer med 3000 kbps, men jeg ser at den hastigheten synker raskt, kanskje fordi det ikke er så mange som spør etter data? Og der stoppet Opera å dele også, men lar den stå og share litt.

    Svar på denne kommentaren

  25. Tester litt etter at det meste tjohei’et har lagt seg. utorrent henter inn Halvseint på drøyte megabyten i sekundet 30/57 seds. Oppløsning på 10024×576 og?? Lite widescreen da 😉

    Svar på denne kommentaren

  26. @Eirik Solheim Helt sant. Eftersom jag själv jobbar med webbutveckling och genom åren slagits för att folk skall förstå att mina galna idéer är framtiden så skulle jag kunna göra vad som helst för att jobba på ett företag där man fick prova allt nytt. Jag jobbade förresten med streaming media på Göteborgs Universitet 98 och idiotförklarade hela IT-ledningen när de parallelt med gigabit-fibern grävde ner koaxialkabel för ett internt TV-nät.

    Svar på denne kommentaren

  27. .srt er helt klart det mest anvendbare og ikke minst utbredte undertekstformatet, så jeg støtter det.

    Så lenge det er en tekstfil med tidskoder, og ikke hardkodede bitmaps som i .sub/.idx, så er jeg egentlig fornøyd, og det er vel etter all sannsynlighet det enkleste å konvertere ttv s. 777-undertekstene til uansett.

    Igjen, takk og pris for NRKBeta!

    Svar på denne kommentaren

  28. Jeg sitter i England og får fin hastighet på 200-230KB (noe som er i nærheten av maks på linja uansett), godt med stabile seeds og i det hele tatt ser det bra ut.

    Fortsett med sånt.

    Hiver meg også på tipsene over, når det kommer til undertekster så kan jo Matroska filer ha undertekster i selve filen (uten at jeg snakker høyere eller lavere for det spesifikke formatet), problemet med matroska blir jo gjerne at en låses til VLC eller lignende.

    Svar på denne kommentaren

  29. Ingolf Zeiner Petersen

    @Eirik Solheim
    (angående teksting)
    I stedet for .srt -filer (o.l.) som en separat fil i tillegg til selve video-fila, er det bedre å Muxe teksten inn i selve video-fila, på samme måte som man f.eks. Muxer inn flere lyd-spor o.l.
    SubMux på Google 🙂

    Svar på denne kommentaren

  30. Videopodkast vs. bittorrent nedlastning?

    Hei.

    Har lastet ned det som NRKBeta har lagt ut via bittorrent, men kan noen forklare meg fordelen med det, kontra videopodkast?

    Ser jo ideen om at man med bittorrent fordeler belastningen, men man har mye mer kontroll på en videopodkast. Det er da heller ikke like enkelt å kopiere materialet.

    Forklaringer, takk 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Kristian (svar til Bob)

      Idéen NRKbeta baserer seg på for tiden er den at om en er beste tilbyder så har en også best kontroll, uten at det nødvendivis direkte er et argument for bittorrent over podcast.

      Hovedfordelen med bittorrent er jo rett og slett at det er en billig og robust måte å spre store mengder data på. Siden selve filen ikke har noen form for restriksjoner og torrent fila ligger fritt fra nrk sine sider fines det heller ingen grunn til å spre videoen selv på andre plasser (som thepiratebay).

      Den viktigste tingen med å spre via torrentfiler er nok det at en sprer fleksible filer som bruker selv kan bruke som han/hun selv vil, som for eksempel på en iPhone/iPod/lignende, eller et media senter, eller pcen, uansett hvilken platform en sitter på, samt mye mer. Videopodcast kan (uten at det trenger å være det) bli mer begrenset.

      Mest idéer fra min side som kommer fra hva nrkbeta har sagt tidligere. Les litt bakover i posthistorien og du vil nok kunne finne flere poster som omtaler bittorrent kontra andre måter å spre innhold på.

  31. NRK setter opp sin egen torrent-tracker og legger ut populær serie

    […] har lyttet til deres tilbakemeldinger og legger det ut gratis og ukryptert i full kringkastingskvalitet. For hørselshemmede og andre som […]

    Svar på denne kommentaren

  32. Fikk fin hastighet her. 🙂

    [S:18+0.466 P:2 halvseint.s02e01.10224×576.h264.nrk.mp4.torrent] halvseint.s02e01.10224×576.h264.nrk.mp4.torrent
    12.9% @ 1421.4 kB/s

    [S:25+0.000 P:0 Luftkrig.1024×576.h264.Nrk.mp4.torrent] Luftkrig.1024×576.h264.Nrk.mp4.torrent
    18.3% @ 5275.6 kB/s

    Svar på denne kommentaren

  33. Les choix de NRK et ceux de France Télévision

    […] norvégiens de leur côté ont décidé de monter rien moins qu’un tracker bittorent, en utilisant le non moins célèbre logiciel […]

    Svar på denne kommentaren

  34. Andreas Kvalheim » NRK goes Torrent!

    […] har lyttet til deres tilbakemeldinger og legger det ut gratis og ukryptert i full kringkastingskvalitet. For hørselshemmede og andre som […]

    Svar på denne kommentaren

  35. Marinus Beers

    Ble gjort oppmerksom på dette initiativet via en artikel på Macworld.co.uk, og kan bare gratulere! Bruker Vuze som Torrent-client og 'Luftkrig' renner nå inn pa maskinen med 1,25 Mb/s. Ser frem til utvidet tilbud, særlig fordi det er platform-uavhengig.

    Svar på denne kommentaren

  36. Kan dere si noe mer om hva slags programmer dere har brukt? Hvilken tracker, admin-systemer etc. Hvordan satt dere løsningene sammen, og hvordan kontrollerer- og holder dere den ved like?

    Svar på denne kommentaren

  37. Effekten av sosiale medier

    […] til å modellere skyer i værmeldingene på yr.no. Tidligere har vi fått innspill og hjelp til å sette opp egen torrent-tracker, forbedre nettsidene til NRK Super, få innspill til forsiden og gode refleksjoner rundt fildeling. […]

    Svar på denne kommentaren

  38. Marius Krinnan

    Synes bittorrent er fascinerende, og kunne tenke meg å ha min egen tracker å teste og leke med.
    Men hvor høy er terskelen? Jeg har null erfaring med programmering.
    Finnes det noen «opentracker for dummies»-type guider?
    Kunne det være interessant for NRKbeta å lage en artikkel/videoreportasje om den slags?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.