nrk.no

Facebook eier alt du legger igjen

Kategori: Det sosiale nettet


Oppdatering:
Av og til hjelper det at bloggverden og media tar affære. Facebook har nå snudd og er tilbake til sine gamle betingelser intil de finner en bedre måte å formulere det hele.

Opprinnelig artikkel:
De siste dagene har det vært mye skriverier om at Facebook har endret betingelsene sine. De har alltid krevd ganske altomslukende rettigheter til det du legger igjen, men nå reagerer folk på at de fjernet klausulen om at ting du har lagt igjen blir fjernet når du sletter kontoen din.

Personlig legger jeg ikke mye bilder på Facebook fordi jeg ikke liker måten de da påberoper seg fulle og hele rettigheter til bildene dine. Alle nettsteder har klausuler om bruk, men om man sammenlikner de forskjellige tjenestene der ute tar Facebook størst eierskap til innholdet ditt.

Mark Zuckerberg tilbakeviser en del av påstandene og henviser til at deler av grunnen er rent teknisk. Sender du en melding til en annen person på Facebook lagres en kopi av meldingen i din utboks og en kopi i mottakerens innboks. Omtrent som med epost. Da blir det ikke riktig å fjerne masse innhold fra andre personers innbokser om du velger å slette kontoen din. På samme måten som mail du har sendt ikke slettes selv om du sletter din egen mailkonto.

Drøyt

Likevel er deres krav om fulle rettigheter drøyt og det er bra at dette belyses. Vanlige mennesker kan ikke uten videre sette seg inn i de usedvanlig lange og vanskelig formulerte reglene rundt på nettet.

Men, vi tror at den største faren ikke er Facebook selv. De har alt for mye å tape på å misbruke folks tillitt. De bommet stygt med Beacon, kan komme til å bomme igjen, men den største faren er andre aktører. For eksempel mediehus som bruker bilder fra folks Facebookprofil i nyhetssaker og ikke minst dine egne såkalte venner. De har ikke like mye å tape på misbruk som Facebook selv. Derfor må du uansett vite hva du gjør når du poster bilder og annet på nettet. Og kanskje Robert Scoble er inne på noe? Bare slenge på en fullstendig fri lisens først som sist?

Dessuten er det også snakk om et generasjonsskille her. Det er en del greier i forhold til privatliv og deling av informasjon som vil bli snudd fullstendig i løpet av de neste årene.

Facebookbakrus

Kollega Øyvind Solstad underviste noen unge elever for en tid tilbake. Det vanlige spørsmålet kom opp: Hva om noen legger ut bilder av deg fra en fyllefest i syden. Når du skal søke jobb finner din potensielle arbeidsgiver bildene og du får ikke jobben. Det tok ikke lang tid før en av elevene kunne svare at denslags firma ville hun ikke jobbet for uansett.

En tilsvarende historie brukte jeg som avslutning da jeg var og snakket om dette spørsmålet på Dagsrevyen i dag:

Se videoen på NRKbeta videoDirektelink til denne videoen

Og som en liten bonus: sa du Facebookbakrus? Det har vi jo snakket om før. For ikke å snakke om det mye mer spennende «domenebakrus«.

15 kommentarer

 1. Ja, det er lett å være tøff i trynet med «en sånn bedrift ville jeg ikke jobbet for uansett», før du har vært ute på jobbsøkermarked ei stund og ser hvor «lett» det er å velge og vrake.

  Men ja, godt å få belyst dette med bilderettigheter og fb endelig. Har lenge stusset over at folk ikke reagerte på dette. Det er gjerne de samme som ikke har cc-lisens på flickr-bilder engang: men at de oppgir alle rettigheter til facebook over bildene de legger ut der, det har de ikke reflekteret over.

  Svar på denne kommentaren

 2. Har en konto der, men samtidig ein policy om å ikkje dele noko bilder/informasjon igjennom tryneboka. Stort sett skeptisk til sånt, samtidig som det ganske enkelt tek tid, som er verdifult nok som det er 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Atle Frenvik Sveen

  Synes det er flott at dere har et edruelig blikk på dette. Dagsrevy-reportasjen i går var litt preget av «se så skummelt facebook er», men avslutningen til solheim reddet det inn. Samme med denne artikkelen.

  Synes det er et vikitg poeng at 1) facebook påberoper seg jo eierskap til dine opplastede bilder uansett 2) de skrekkscenariene som tegnes av facebook og misbruk av folks data vil føre til en ting: folk mister interessen og melder seg ut, hva skjer da: de stuper i verdi. Hele verdigrunnlaget til Facebook er jo brukerene, så de har jo all mulig grunn til å ikke gjøre noe dumt.

  Når det gjelder debatten om facebook,fyllebilder og jobbmuligheter har jeg selv en holdning som minner om den de unge dere snakker om her har, jeg skrev noen ord om det for en stund siden: http://folk.ntnu.no/atlefren/post/2008/11/facebook-som-jobbhinder/

  Svar på denne kommentaren

 4. Oppdatering på Facebook:
  «Over the past few days, we have received a lot of feedback about the new terms we posted two weeks ago. Because of this response, we have decided to return to our previous Terms of Use while we resolve the issues that people have raised.»

  Svar på denne kommentaren

 5. Det største problemet skjer den gangen Facebook blir solgt, og de eventuelt taper penger. Det er selvsagt ikke noe som skjer de nærmeste årene, men hvem vet hva som skjer om 10 år? Det er slett ikke utenkelig at noe skjer slik at Facebook blir et tapsprosjekt. Hva vil de nye eierene gjøre med all den informasjonen de sitter med?

  Svar på denne kommentaren

 6. Ola Njå Bertelsen

  Jeg er enig i at det er et generasjonskille her i forhold til hvordan en forholder seg til personlig informasjon. Men jeg tror den forandringen vi kommer til å se fremover er at folk blir mer bevisste på hva de legger ut. Det er et problem at andre kan legge ut uheldige bilder av meg, og gjør det, uten å tenke over konsekvensene. Det er i utgangspunktet straffbart å legge ut bilder uten eksplisitt lov fra den som er på bildet, men det skjer jo hele veien, og lover kan ikke begrense dette. Skal en gjøre noe må det holdningsendringer og bevisstgjøring til. personvernkommisjonen har jobbet med noen av disse spørsmålene så vidt jeg har forstått. Se personvernkommisjonen.no

  Svar på denne kommentaren

 7. Huff da, ser ut til at trollene har kuppet den nyoppretta facebook-gruppa for ny TOS fullstendig. Helt Texas i diskusjonsforumet der. Sukk.

  http://www.facebook.com/board.php?uid=69048030774

  Min tråd om sletting av brukerdata er heldigvis ganske clean og oppgående fremdeles ser det ut til:
  http://www.facebook.com/topic.php?uid=69048030774&topic=7089

  Mer fruktbart å delta på twitter
  http://search.twitter.com/search?q=%23facebookTOS

  Svar på denne kommentaren

 8. Einar Stavleik

  Okay. FB reverserser og foreløpig returnerer til den gamle TOS-teksten. Men er det liksom «greit»?

  Nå er jeg kanskje ikke helt i målgruppen som ikke aksepterer de gjeldende TOS-ene en gang, men nettopp det at selskapet så lett kan endre TOS over natta uten at du har noe du skulle ha sagt, så har man vel lagt hodet tilstrekkelig nedpå blokka så man er sjanseløs til å komme seg unna om noen skulle svinge en øks.

  Til dere FB-brukere som ikke ville ha akseptert den nye TOS-teksten FB måtte snu på: Vil dere fortsatt bruke FB? Har ikke FB nå gitt dere en åpenbaring på hva man som bruker har i vente? Spør du meg hadde jeg blitt skremt tilstrekkelig til å rømme mens man fortsatt kan.

  (men så er jeg nok over gjennomsnittlig fin på det)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.