nrk.no

Nå deler NRKbeta med ALLE

Kategorier: Design,Foto & NRKbeta


IMG_3609

Teknofil.no går foran med et godt eksempel og har begynt å dele alle bildene sine med Creative Commons. Dette er noe NRKbeta har gjort siden 27. november 2006. Men Teknofil har valgt å legge ut bildene med en lisens som også lar kommersielle aktører få lov til å bruke bildene. Og NRKbeta kan jo ikke være dårligere.

Så fra i dag har vi endret lisensen på bildene til en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Norway License.

Det betyr i klartekst at alle kan bruke bildene våre. Så lenge de forteller at bildet kommer fra nrkbeta.no. Så vidt jeg har skjønt kan vi ikke kreve at folk som bruker bildene våre også rent fysisk skal linke til NRKbeta, men vi ber likevel om at dere gjør det dersom det er mulig. Som en takk for at vi deler på denne måten. Vi har også valgt å slutte å legge inn vannmerke i bildene. Vi stoler på at dere som eventuelt bruker dem gir oss credit på den måten som passer best.

Men hva er dette «share alike»-greiene?

Det betyr at dersom dere tar et av våre bilder og lager noe nytt av det må dere dele det nye verket med den samme lisensen. Et konkret eksempel:

IMG_4372

Med den lisensen vi nå bruker kan for eksempel Dagbladet fritt bruke mitt fine bilde av facebooksjefen Mark Zuckerberg i en sak. Men om de legger inn en snakkeboble eller gjør andre store endringer må de også dele det bildet de lager med den samme lisensen. Og de må uansett skrive tydelig under bildet at det kommer fra NRKbeta.no

Fortell oss hvor du bruker bildet

Det er også veldig hyggelig om dere gidder å legge igjen en kommentar dersom dere bruker et av våre bilder. Rett og slett fordi vi syntes det er hyggelig å vite hvor de blir brukt. Da kan dere kommentere under bildet der dere finner det på Flickr, på saken der vi selv brukte det på NRKbeta, eller direkte på Creative Commons-siden vår (en side som vil bli utvidet etter hvert som vi får erfaring med denne bruken av CC-systemet.)

IMG_2430

Hva har vi å tilby?

Vi skal prøve å bli flinkere til å dele bildene vi tar på NRKbetas Flickr-konto. Og i anledning endringen vi gjør i dag har jeg lagt ut alle bildene mine fra DLD-konferansen i München. Om ikke annet ligger der en del fine bilder av internettkjendiser som for eksempel Chad Hurley, Joi Ito, Jeff Jarvis osv. Og hvem vet? Kanskje et moteblad er interessert i et fint bilde av mote- og markedsføringsguruen Mark Ecko? Utover det finner dere både dingser og duppeditter, snøkrystaller og etter hvert alt mulig annet vi måtte finne på å knipse.

31 kommentarer

 1. En flott ting med at dere legger ut bilder med den lisensen er at de da også er frie nok til at Wikipedia-prosjektet kan ta de i bruk, med sperre for kommersiell bruk var de ikke frie nok til at Wikipedia ville bruke de. Tusen takk!!!

  Svar på denne kommentaren

 2. Må bare fortelle dere også at det er et glimrende initiativ, akkurat som jeg kommenterte til Teknofil tidligere i dag. Mine egne bilder har fått helt nye bruksområder etter at jeg begynte å bruke en fri CC-lisens, og det er flott at også større aktører tar sjansen på å gjøre dette.

  Hurra!

  Svar på denne kommentaren

 3. Marius Røstad

  Flotte greier. Da har jeg oppdatert saken vår på Teknofil.no slik at dere får den krediten dere fortjener for å ha vært langt tidligere ute enn oss 🙂

  Blir spennende å se om noen andre følger etter. Har dere forresten noen negative opplevelser med dette?

  Marius

  Svar på denne kommentaren

 4. CC-snøballen ruller…

  Bearbeidet av Martin Bekkelund. Dette verket er tilgjengelig under en CC BY 3.0 Lisens.
  (Bearbeidet fra Teknofil.no av Marius Røstad, som har CC BY 3.0 Lisens.)
  For et års tid siden var det knapt en eneste kommersiell aktør som luktet på tanken m…

  Svar på denne kommentaren

 5. Eirik Solheim (NRK)

  Jeg er enig i at vi ikke har vært flinke nok til å legge på beskrivelser og merkelapper. Men bildene fra DLD har jeg vært nøye med å tagge. De har stort sett tags med navn på alle i bildet. Da finner man dem selv om tittelen fremdeles bare er «IMG…».

  Vi får bli flinkere både til å følge opp med opplasting til flickr og å legge på titler / tagger.

  Svar på denne kommentaren

 6. Marius Røstad

  Da har jeg oppdatert artikkelen vår igjen 🙂

  Fikk med meg det lille elementet om linking til originalartikkelen. Da jeg snakket med Hannemyr i forrige uke forsto jeg det slik at det er et krav i lisensen at det linkes tilbake. For oss er det imidlertid ikke viktig at det linkes tilbake, men hyggelig dersom de som bruker bildene vil det. Skal uansett få klarhet i dette i morgen.

  Hvis noen har noe å bidra med i så måte er det bare å gi tilbakemeldinger her på NRKbeta.no eller i artikkelen hos Teknofil.no. Jeg følger med begge steder.

  Med vennlig hilsen,
  Marius Røstad
  Nyhetsredaktør Teknofil.no/Mobilen.no

  Svar på denne kommentaren

 7. Eirik Solheim (NRK)

  @Marius Røstad
  Hyggelig at dere oppdaterer! 🙂 Informasjonen var ikke ment som en «vi er bedre enn dere»-greie. Men det skjønte du sikkert, siden vi bøyer oss i støvet for at dere tok i bruk en friere lisens enn den vi begynte med.

  Jeg har lengst erfaring med creative commons når det gjelder mine egne bilder. Har ikke noen negative opplevelser rundt det. Der har jeg så langt valgt en non-commercial-lisens, men vurderer å bytte. Folk som vil bruke bildene ulovlig rapper dem uansett. Da kan det ikke føre med seg så mye annet enn positive bivirkninger å fortelle folk at de faktisk kan få lov til å bruke dem.

  Vi får se. Kan hende vi skifter mening om Coca Cola velger å bruke noen av bildene våre i en reklame…? Eller, tja. Da må de jo creditere oss. Hadde vel bare vært kult å se nrkbeta-merkevaren spredd av et stort amerikansk selskap?

  Svar på denne kommentaren

 8. Jarle Hammen Knudsen

  Legg merke til at Flickr kun støtter Attribution-Share Alike 2.0 Generic, ikke Attribution-Share Alike 3.0 Norway som dere ønsker å bruke. Hvorfor de ikke har lagt inn mulighet for å velge de nyeste CC-lisensene kan man undres over. Det har vært tatt opp i hjelpeforumet mange ganger de siste årene, men Flickr gir aldri noe skikkelig svar.

  Svar på denne kommentaren

 9. Marius Røstad

  Tok den ja 🙂 Synes uansett at det er fair å kreditere dere for det. Det er ikke så mange som har eksperimentert med dette i Norge, spesielt ikke av «seriøse» medieaktører, og da er det på sin plass.

  I forhold til lisensene er det inntrykket vårt også. De som absolutt vil ha dem tar dem vel mer eller mindre uten hensyn til opphavsretten.

  Men ja, hvis en haug av aktører tjener gode penger på våre bilder, kan det jo hende det er på tide å revurdere. Eller bare gjøre det samme som de som faktisk tjener penger på dem 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Martin Bekkelund

  Med tvang skal vondt fordrives…

  I skrivende stund pågår rettsaken mot menneskene bak nettstedet The Pirate Bay. Den fulle anklageteksten kan du laste ned som en PDF, men det essensielle lyder som følger:
  Neij, Svartholm Warg, Sunde Kolmisoppi och Lundström har tilsammans och i s…

  Svar på denne kommentaren

 11. Hans A Rosbach

  Gratulerer og velkommen etter.

  Jeg har selv lenge delt mine bilder med cc-by-sa lisens, og synes det bare er morsomt å se mine bilder i bruk, hva enten det er i en indisk webavis, forskning.no eller av en og annen blogger. Eller selvsagt på Wikipedia.

  Svar på denne kommentaren

 12. Mange som blogger lurer jo inn adsense nå og da, men man kan jo nesten ikke kalle disse «kommersielle aktører» av den grunn. Derfor valgte jeg å publisere så å si nesten alle mine 2000 flickr-bilder med en lisens som tillater kommersiell bruk. Det fine er at veldig mange spør om lov til å bruke dem likevel, og folk er veldig flinke til å kreditere slik de skal.

  Svar på denne kommentaren

 13. […] For å gjøre dette innlegget mer spennende er det i utgangspunktet ønskelig å kunne legge inn et bilde av bildene NRK har tatt av Helmer, og opplyse om at bildet er hentet fra NRK Rogaland. Problemet er da at jeg bryter copyrighten. Det hadde vært supert om hele NRK kunne gå foran med et godt eksempel slik som hos NRKbeta, som deler rettigheter til bilder med alle. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.