nrk.no

Ta YouTube et hakk videre

Kategorier: Media & Video


Alfa Bravo gjorde meg nettop oppmerksom på en veldig spennende videospiller fra MSNBC. Det er snakk om en ikke helt ukjent tale fra en mann ved navn Barack Obama. Talen har blitt lagt ut på en spennende måte.

Ved siden av videospilleren kan du få opp teksten til talen. Vel og bra. Så kan du klikke hvor du vil i teksten og velge «Play from here». Vi snakker med andre ord veldig tydelig og direkte navigering.

Men det stopper ikke der. Velg «clip and embed» under spilleren. Så kan du markere hvilket område du vil i teksten og få en egen embed-kode for den biten. Her har jeg gjort et kort utvalg:

Og så limt inn den delen av talen her:

En slik spiller åpner for meget enkel og effektiv diskusjon av videoer på nettet. Politiske taler, favorittscener fra filmer og serier. Akkurat den spesielle sekvensen fra fotballkampen…

YouTube gjorde det enkelt for oss å lime videoer inn på nettsidene våre. Løsningen som MSNBC viser her gjør det enkelt å lime inn en spesifikk del av en video. Kanskje man kan påstå at det i en slik løsning er mulig å sitere video?

Og siden de har full kontroll på hele teksten i kombinasjon med videoen kan de også lage annen funksjonalitet. Som for eksempel stikkordene under. Klikk på «Nation», som blir sagt 12 ganger. Så får du se på tidslinjen under talen hvor ordene blir sagt. Og du kan hoppe direkte dit.

Mange muligheter!

17 kommentarer

  1. Morten Skogly, NRK

    Niceness! Hadde vært interessant å fått et intervju med folkene som har laget dette, finne ut hvordan de har laget backendløsningen og slikt, om det er noe automatikk i det eller om de har logget hele talen for hånd…

    Svar på denne kommentaren

  2. NRK tekster jo masse av sine program (for hørselshemmede) – da har dere jo allerede masse data for å kunne implementere tilsvarende løsninger… Hint hint… (genialt å kunne linke INN i et nyhetsinnslag, ikke til nyhetssendingen)

    Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

    Ståle Carlsen har holdt på med et lignende prosjekt en stund i NRK. Der var det vel i form av en plugin laget av noen smartinger i Slovenia (?).

    Jeg holder også på med et prosjekt sammen med NRKs nyhetsdivisjon hvor vi ser på slike løsninger til noe. Mere kommer!

    Svar på denne kommentaren

  4. Ja dette var jo genialt, men krever litt forberedelse for hvert klipp (synke tekst og video, bl.a.). For NRK bør en vel kunne automatisere ihvertfall litt med tekstingen, som sagt. Dette kan vel også bygges oppå på lighty med h264-streaming.

    Svar på denne kommentaren

  5. Marius Røstad

    Dette var genial teknologi. Målrettet embed-funksjonalitet gir uante muligheter. Forhåpentligvis blir denne teknologien enklere tilgjengelig etter hvert.

    Autonomy-sidene er i tillegg kanskje de minst brukervennlige/informative sidene jeg har sett på lenge.

    Svar på denne kommentaren

  6. Video har ju många fördelar, men också 2 stora nackdelar:
    1. Det är linjärt, det tar 10 minuter att se 10 min video, medan en text kan man snabbt kolla igenom på några sekunder.
    2. Det är svårt att söka på innehållet i en video.
    Denna typ av funktioner löser båda dessa problem! Dessutom som Thomas S säger: väldigt bra för hörselhemmede, vilket ju är viktigt för många media web sites.

    Adobe har sagt att de snart ska introducera automatic voice-to-text i Flash, då kommer detta att bli ännu enklare.

    Jag vill gärna få kontakt med utvecklare i Norden som kan skapa sådana här Flash-spelare, någon som har tips?

    Svar på denne kommentaren

  7. Morten Skogly, NRK

    Jeg jobbet litt med tekstede NRK-programmer i 1998.2000, for programmet Leseforeningen. Det var et literaturprogram med Tore Renberg som programleder, og med en av de første prosjektlederne i NRK som tok nettet på alvor, Tom Egil Hverven.

    En gøy ting vi gjorde da var hente inn tekstingen som ble gjort for reprisen av programmet, og legge den på nettet.

    Mye har sikkert endret seg siden den gang, men en ting som neppe har endret seg er innholdet i tekstingen. Det jeg fant ut var at teksterne gjorde ganske store endringer i det som faktisk ble sagt, av og til skriver de helt om på innhold, rett og slett for å få teksten til å passe inn på skjermen (rett og slett).

    Det vi bestemte oss for å gjøre da, var å manuelt rette opp teksten, av yours truly, det tok ca like lang tid å gjøre som å se programmet, og bestod rett og slett i å sjekke teksten mot orginalsendinga og rette opp der det var feil eller dårlig språk, go tidvis gjøre noen forbedringer. Jeg la spesielt mye arbeid i å få poesi og opplesninger identisk med orginalen.

    Etterpå la jeg inn hyperlenker, og lagde biografier på nevnte forfatter, tenk wikipedia anno 1998 🙂

    Eksempel via waybackmachine:
    web.archive.org/web/20010618045123/www5.nrk.no/leseforeningen/arkiv/990205.html

    Et helvetes arbeid egentlig, og det høres rett og slett DIGG ut å få til løsninger som automatiserer enda mer, men poenget mitt er at kvaliteten på autotranskribering alltid vil være for «dårlig» til å kunne legges rett på nett. Navn blir feil, betydninger går til helvete, feil uttale og slang ødelegger, osv, så uansett hvordan man vrir og vender på det så må det sitte en liten nettjournalist og sjekke innholdet.

    Men det høres ut som om han kan få endel hjelp da, til å koble tekst og tidskoder i det minste, og til grovtranskribering, og det er jo absolutt en fordel.

    Når det gjelder live intervjuer, talkshow, osv, slik jeg merket med Leseforeninge, så burde man også «hjelpe» gjestene ganske mye. Folk kløner ting til for seg selv, det de sier, henger av og til ikke på greip i det hele tatt, av og til er det ikke engang setninger de lirer ut av seg. Og det kan jo være festlig selvfølgelig (f.eks i Morten Harkets tilfelle), men det er jo ikke så snilt å fremheve kanskje?

    Jeg tror faktisk ikke transkribering på denne måten er gjort av NRK verken før eller siden, jeg har ihvertfall ikke hørt om det, og forklaringen kan jo være arbeidsmengden som er involvert.

    Svar på denne kommentaren

  8. iacob prebensen

    Veldig interessant. Dette har jeg ønsket meg lenge.

    Slik jeg ser det er dette mer hensikstmessig for allmennkringkastingen, enn all verdens sms- og kommentartjenester. Den viktige samtalen er ikke nødvendigvis den som foregår mellom brukerne og mediehusene, men den som foregår mellom brukerne.

    I det opprinnelige småpaternalistiske allmennkringkasteroppdraget lå det en misjon om å sette seerne/lytterne i stand til å agere som borgere. Derfor bør vi sørge for at de skal kunne ta med seg det offentlige ordskiftet fra mediene, og bruke det der de finner det mest relevant, og ikke bare der vi legger til rette for det.

    Svar på denne kommentaren

  9. David Steinsland

    Tenk når det er mulig å søke på Google etter «Johnny Sanches + racial differences» så får du opp som resultat:
    – Johhny Sanches, YouTube: racial differences at 1:04

    Eller et utsnitt fra videoen den nevnes. Det krever jo at hver sekvens, fragment eller scene får sine respektive emneord..

    Svar på denne kommentaren

  10. Paul K Egell-Johnsen

    Dette er akkurat det jeg satt og ønska meg når jeg skulle linke til Obama’s tale her om dagen. Irriterte meg over at jeg kun kunne bruke inntidspunkt på YouTube.

    Håper vi får til noe liknende i NRK, men først må den avspilleren byttes ut. Selv med silverlight er det ikke morsomt på Mac.

    Svar på denne kommentaren

  11. Tusen takk for dette tipset. Brillefin avspiller, og kanskje noe for NRK? Følger også nøye med når NRK publiserer nyheter og stoff for ungdom med flash video. Dere gjør det veldig bra, og også for folk med litt eldre datamaskiner (i motsetning til f.eks Dagbladet og VG). Ja, mye på NRKs nett viser at sjappa har folk som er svært oppegående på teknologi, OG er tidlig ute. Skulle bare ønske at de Windows Media-greiene ble historie og at flash-formatet blir varig.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.