nrk.no

Dagbladet tar debatten på alvor

Kategorier: Det sosiale nettet,Kommentar,Mobil,Nettjenester,Nettkultur,NRK,NRKbeta & TV


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

I dag tok Dagbladet i bruk nye funksjoner i forbindelse med kommentarfeltene sine. I artikkelen «- Å spille gitar er ikke et jævla spill» må man legge igjen mobilnummer for verifisering av kommentarer. Du får så tilsendt en kode på mobilen som du må legge inn før kommentaren publiseres. Du må også legge igjen e-postadresse og Dagbladet oppfordrer deg til å oppgi fullt navn.

Jeg har tidligere skrevet at jeg mener at forhåndsmoderering av kommentarer er en uting: Det hemmer debatten og setter ned farten. Derfor må du ikke registrere deg på NRKbeta for å legge inn kommentarer. Dagbladet har en utfordring som vi i NRKbeta ikke har: Mye – hva skal vi kalle det – «rart» i kommentarfeltet. Alt fra tynge analyser, glade meldinger og ekstrainformasjon til reinspikka tull, rasisme og hat.

Så jeg har stor forståelse for at de velger å teste ut registrering av brukerne, via mobil. Det funket raskt og greit, og tok 20 sekunder ekstra for mitt vedkommende.

Her er jeg

Men så kommer det som gjør Dagbladets nye løsning spennende: Du kan nå lage din egen profil som deltager i diskusjonene. Her er min profil på dagbladet.no:

Du kan laste opp et bilde av deg selv, og legge til bloggen eller nettsiden din. Du kan skrive inn adressen din på Twitter og nettsteder du anbefaler.

Når du skriver inn nettsiden din eller twitter-adressen din (her er min), henter Dagbladet inn de siste postene fra nettsiden din og de siste tweetene dine. Veldig kult! Det betyr at folk som klikker på bildet ditt eller navnet ditt i en artikkel ser hva du sier på bloggen din, og hva du diskuterer med andre på Twitter. Dette er selvsagt frivillig og du kan slå det av når du vil.

Systemet teller også antall anbefalinger du får, summen av alle anbefalinger du får på kommentarer du skriver på Dagbladet.no. Dermed vil de som bidrar med bra ting, få høy score etterhvert.

Moderering funker ikke!

Jeg vil fortsatt forsvare nettsider som lar folk kommentere uten at nettstedet modererer innleggene først, eller tvinger brukerne til å registrere seg. Dette har vi diskutert ganske grundig på NRKbeta før, og vil bare henvise til artikkelen «Forhåndsredigering av nettdebatter?».

…i 2008 har nettet blitt sosialt. Her snakker vi med hverandre. Snakker.

En gang til: Snakker.

Tenk deg en samtale der du må hviske i øret til en av deltagerne hva du ønsker å si. Og hvis vedkommende synes det er ok, kan du si det høyt til alle de andre som hører på.

Forhåndsmoderering er dødfødt i 2009.

Dagbladet velger en løsning der du må verifisere hvem du er, men kan forbli anonym. Det er et bra kompromiss. Samtidig legger de til rette for spennende debatter på tvers av nettsteder. Når folk kan klikke på navnet mitt, kan de velge om de vil kommentere noe de ser på direkte på bloggen min, snakke med meg på Twitter, eller ta debatten på dagbladet.no.

Fullt navn = skjerpings

Det at folk nå er på nettet «uten papirpose på hodet», er et fenomen som jeg tror vi kan takke Facebook i stor grad for. Da jeg registererte meg på Facebook i januar 2007 (etter først å ha vært litt lunken), ver det rundt 2 900 nordmenn der. Nå er det over 1 500 000, og til og med på matbutikken kan du se referanser til Facebook.

Dermed har en stor del av nettbefolkningen blitt vant til å fremstå under fullt navn. Jeg er Øyvind Solstad på Facebook, og ikke «sol24» eller et annet selvvalgt «nick».

Og når folk står fra under fullt navn, er det mye vanskeligere å oppføre seg dårlig. Du skjerper deg rett og slett. Du må tenke deg om hva du sier, og stå for det etterpå. Jeg mener å se at flere og flere velger å stå frem med fullt navn og lenker til nettsidene sine i debatter på Dagbladet, noe som gir disse personene troverdighet framfor de som skjuler seg bak nicks og tullenavn.

Hva med NRK?

Hvordan står det så til her på bruket? Tar nrk.no debatten på alvor? Jeg er dessverre fortsatt kritisk til måten NRK håndterer brukernes meninger. Vi har latt være å innføre Twingly på artikler – som alle våre konkurrenter har. Dermed mister vi folks perspektiv på det vi skriver, og vi mister innkommende lenker som i stedet går til våre konkurrenter.

Vi har et heller slapt forum, og kommentarfunksjonen vi har på artikler ligger milevis bak funksjonene som Dagbladet har på sine kommentarfelt.

DKer på Twitter

NRKs distriktskontorer begynner å se lyset, og i skrivende stund har en rekke av kontorene kommet seg på Twitter.

NRK Møre og Romsdal
NRK Rogaland
NRK Østlandssendingen
NRK Buskerud
NRK Vestfold
NRK Sogn og Fjordane
NRK Telemark

Det samme med redaktørene på flere distriktskontorer. Det er veldig bra!

Ulf Morten Davidsen – distriktsredaktør i NRK Østfold
Kai Aage Pedersen – distriktsredaktør i NRK Sogn og Fjordane.
Lars H. Alstadsæter – distriktsredaktør i NRK Østafjells
Otto Haug – distriktsredaktør i NRK Østlandssendingen

Så gjenstår det å se om folk som skriver @buskerud eller @NRKRogaland får svar, om det er noen mennesker i andre enden…

23 kommentarer

 1. I forhold til å opptre som seg selv på nettet har Facebook gjort et hav av forskjell. For to år siden var det helt utenkelig for min egen del å stå fram under noe i nærheten av eget navn på nettet. Jeg hadde til og med flere nicks, med varierende «hemmelighetsgrad». Jeg er dog fortsatt skeptisk til å debattere på Dagbladet eller andre steder under fullt navn, mest fordi det er mange rare folk der ute – er ikke spesielt lysten på å få telefoner fra folk som vil fortsette en debatt vi har hatt på nettet, for å si det sånn..

  Svar på denne kommentaren

 2. NRK har vel blandt de tyngste journalistredaksjonene i landet, og jeg tror det ligger mange tungt for hjertet å innse at de ikke nødvendigvis vet mest eller best lenger. Tiden med enveiskommunikasjon, som stammer fra papiravisene, er for lengst forbi, og i disse dager blir avisene like mye et samlingssted for å ytre egen kunnskap og meninger, og skrive egne artikler, som et sted for å lese nyheter skrevet av «eliten» (eller hva nå de oppfører seg som). Journalist er ikke en beskyttet tittel, og potteplantemafiaen er bare en form for superlokal se og hør-journalistikk. Forskjellen er hvordan man ser på seg selv.

  Problemet, slik jeg ser det hos oss, er at journalistene ikke vil innvolvere seg i diskusjonene som følger en artikkel. Det fremstår egentlig litt arrogant når man ser folk spørre om ting i kommentarene uten at det kommer noe svar, samtidig forstår jeg at skillet mellom objektiv artikkel og subjektiv kommentar er vanskelig, men er egentlig er artikkel så objektiv? Og dersom den er det, er det ikke like lett å holde en kommentar objektiv?

  Jeg tror mye av mangelen på bra kommentarsystemer rundt på avisene i landet ligger i manglende engasjement innad i avisen. Det blir litt som å gi barn en leke uten å vise dem hvordan den brukes, og samtidig forvente at de blir sittende å leke med den uten at du trenger å delta.

  Svar på denne kommentaren

 3. Magnus Hoem Hagen

  Takk til deg (og alle andre) som var med å teste i dag, Øyvind! Det er en litt uferdig og ganske nedstrippet versjon dere måtte kjempe dere gjennom, så vi er egentlig fornøyde med at det gikk såpass greit. Den største bekymringen vår var forsinkede SMS-koder i mobilnettet, og dette opplevde noen. Ekstra kjedelig å vente lenge på en kode (som bare er der for Dagbladet.no sin skyld) når kommentaren er ferdigskrevet og klar til publisering.

  Mens forhåndsgodkjenning sjelden er et tema her på huset, har vi kontinuerlig diskutert hvor terskelen bør ligge med tanke på registrering for å få en best mulig DB-debatt. Nå prøver vi mobilregistrering. Håpet er at vi klarer å ta vare på den spontaniteten og temperaturen som vi liker i DB-debattene, samtidig som kvaliteten blir jevnere.

  Mobilregistreringen er først og fremst et sikkerhetstiltak. Vi er veldig enige med deg i at det aller viktigste for en god debatt, er at folk gir av seg selv. Det vil si navn, bilde, eierskap til kommentarene og anbefalingene, et trygt debattklima, samt mulighet til å vise fram det andre man gjør på nettet.

  Jeg tok akkurat en kjapp opptelling. I minitesten vår hadde 56 personer registrert seg; 43 % brukte fullt navn, 32 % brukte fornavn og 25 % brukte nick. Bare en av fire lastet opp profilbilde. Da har vi en jobb å gjøre. Heldigvis finnes det en del grep å ta, og vi kommer på mandag til å teste funksjonalitet som gir deg mer synlighet hvis du viser fram mer av deg selv.

  Til slutt har vi et håp om at økt eierskap til kommentarene vil gjøre det mer verdifullt for journalistene våre å delta aktivt i debattene. Snorre gikk foran i dag.

  – Magnus, Dagbladet.no

  Svar på denne kommentaren

 4. Men hvorfor i all verden støttes ikke Gravatar hos dagbladet.no?

  (Og nrkbeta, hvorfor har dere ikke mulighet for trådede kommentarer, som kom i WP 2.7? Bare si ifra om dere trenger hjelp med å tilpasse temaet deres til trådede kommentarer altså..;))

  Svar på denne kommentaren

 5. Øyvind Solstad (NRK)

  Et par ting som jeg savner i det nye systemet: En mulighet for permalinker til enkeltkommentarer. Om du f. eks. vil sende en kommentar her på NRKbeta videre til noen, så høyreklikker du bare på datoen og kopierer URLen. F. eks. denne som er Eivind Ms kommentar tre hakk opp:

  nrkbeta.no/dagbladet-tar-debatten-paa-alvor/#comment-70422

  Dette er ikke mulig hos Dagbladet. Når du ser på profilen til en bruker, ser du alle kommentarene vedkommende har skrevet, men du kan ikke klikke deg direkte til dem. Om du går på min profil og klikker på «kommentarer» finner du bare lenke til artikkelen jeg kommenterte, og ikke selve kommentaren. Det er forholdsvis ubrukelig.Om det er flere hundrre kommentarer på en sak så kan du lete lenge før du finner den kommentaren du ville se, om du finner den i det hele tatt.

  I det hele tatt er det lurt om folk kan sende permalenker til kommentarene sine.

  F. eks: Jeg kommenterer en sak, kopierer URLen, bytter til messenger og limer inn kommentaren til en venn – og skriver «Se hva jeg skrev på Dagbladet nå! Hva synes du?»

  Integrasjon med Twitter
  Når Dagbladet først henter inn tweetene mine fra Twitter, kunne de likegodt gjort det andre veien. La meg krysse av: «Send melding om denne kommentaren til Twitter». Og så sendte systemet en melding til Twitter ala «Min siste kommentar på Dagbladet: » og så URLen til kommentaren (forutsatt at punktet over var i orden).

  Svar på denne kommentaren

 6. Ser at man må legge til bildet selv. Hadde det ikke gått å koble dette til Gravatar? Som nærmest er en standard på området. Da hadde bildet kommet direkte?

  (Klikk.no har ikke dette ennå, men ser at Jan Thoresen ønsker å få det (tidlgiere twitter-konversasjon)).

  Svar på denne kommentaren

 7. Vi er helt enige i at permalenker bør være tilgjengelig, og jeg kan med glede si at det er på plass på profilene nå. Vi lenker fortsatt opp artikkeltittelen til selve artikkelen, men tittelen på debattinnleggene går nå rett inn til riktig innlegg i debatten.

  Ved siden av dette, ser vi på måter å holde folk oppdaterte på debattene de er en del av. I første omgang vil vi synligjøre hva som har skjedd i debattene siden sist brukeren bidro, men etterhvert vil vi nok bygge ut dette med mer funksjonalitet. Dette er starten, og vi kommer helt sikkert til å skru mye i tiden fremover, for å få ting til å fungere best mulig.

  @Carsten Gravatarstøtte er ønsket av flere, inkludert oss selv. Det kommer om ikke lenge.

  Svar på denne kommentaren

 8. Om fullt navn på nett …

  Jeg bruker som regel nettnavnet mitt på forum og i forskjellige kommentarfelt rundt omkring. Jeg har brukt samme nicket sia 1995 eller så, og det er like mye «meg» etter hvert som det folkeregistrerte navnet mitt. Det er en del folk som kaller meg «Tiram» ute i Den Virkelige Verden(tm) også, faktisk, og det er knapt noen hemmelighet hvem denne Tiram er — jeg bruker til og med samme profilbilde på Tiram som jeg gjør på Fjesboka.

  De siste par åra har det for så vidt vært en måte å skille private meg og jobb-meg på. Når jeg kommenterer som partiperson et eller anna sted, bruker jeg fullt navn. Ikke at de to meiner så forskjellige ting, men Tiram kan fort bli litt kvassere i kjeften enn den Rødt-ansatte 😀

  Svar på denne kommentaren

 9. jill/txt » taming trolls by connecting users to their online identity

  […] by NRKbeta’s analysis of this I went ahead and applied for a beta user account for Dagbladet’s new debate profiles. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.